Borelioza

Druga imena: Lymska bolezen, Lymska Borelioza, Borelija

Povzročitelj
Boreliozo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi, ki jo prenašajo klopi.
Klopi se v Sloveniji pojavljajo celo leto, najpogosteje poleti oz. v toplejših mesecih. Predvsem pa naj bi bili najbolj okužena območja gozdovi na Gorenjskem, Štajerskem, Notranjskem in Kočevskem (vendar je to zelo relativno).

Znaki in posledice borelioze
Inkubacijska doba je pri boreliozi lahko zelo dolga, zato lahko pes začne kazati znake tudi več mesecev po ugrizu klopa (nekateri psi pa nikoli s hudimi simptomi, četudi so okuženi).
Znaki borelioze so precej nespecifični in se jih pogosto zamenja z simptomi kakšne druge bolezni ali bolezenskega stanja, zato je potrebno biti še posebej previden.

Znaki so lahko naslednji:

• Rdeči madeži na koži
• Kožne spremembe
• Apatija
• Prizadetost sklepov (šepanje, ki je na začetku v mili obliki in lahko celo preneha za nekaj časa)
• Rahlo povišana telesna temperatura (običajno malo nad 39 stopinj celzija)
• Trda hoja (zaradi otečenosti sklepov)
Posledice nezdravljene borelioze so: okvare živčevja, srca, oči, ledvic, prizadetost sklepov (npr: artritis), v najhujših primerih nezdravljene bolezni tudi pogin živali.

Ugotavljanje in zdravljenje borelioze
Boreliozo se lahko zagotovo potrdi samo s pomočjo testiranja z odvzemom krvi. Če sumite, da se je vaš pes okužil z boreliozo, obiščite veterinarja in prosite za testiranje omenjene bolezni. Psu se bo odvzelo nekaj krvi, ki se jo pošlje v specializiran laboratorij na analizo. Rezultati testa običajno pridejo nazaj v roku 10ih delovnih dni. Če je test pozitiven, veterinar psu predpiše zdravljenje z antibiotiki, ki lahko traja več tednov.
Zelo pomembno je, da se psa ob zgoraj naštetih znakih testira za omenjeno bolezen, ker lahko ob nezdravljenju hitro pripelje do pogina živali!

Borelioza je kronična bolezen, pri kateri je bakterija v organizmu prisotna celo življenje in lahko ponovno izbruhne ob padcu imunskega sistema oz. odpornosti ali ponovnem ugrizu okuženega klopa.

Zaščita oz. preventiva
Na voljo imamo več načinov zaščite pred klopi oz. boreliozo, toda žal nobeno sredstvo ni 100% in vedno obstaja možnost ugriza okuženega klopa oz. možnost okužbe.
Najpogostejši način je uporaba sredstev za odpravljanje notranjih in zunanjih zajedalcev v obliki različnih ampul, ki jih iztisnemo psu na kožo (npr: Frontline, Advantix…ipd.). Pred uporabo tovrstnih sredstev natančno preberite navodila in se jih tudi držite. Če jih ne razumete popolnoma, kontaktirajte veterinarja, ki vam bo znal svetovati.
Nekatere klinike za male živali pa tudi že nudijo cepljenje proti boreliozi, ki pa tudi ni 100% in zgolj zmanjša možnost okužbe. Pomembno je tudi, da se zavedate, da vsak pes drugače reagira na cepivo. Za cepljenje se pozanimajte pri svojem veterinarju.
Kot zaščito proti klopom lahko uporabljamo tudi druga insekticidna sredstva, ovratnice proti klopom, spreje, eterična olja…itd. Vendar ni nujno, da bodo omenjena sredstva delovala kot zaščita proti klopom na vašemu psu, zato je na vas, da opazujete, kaj v vašem primeru najbolje odganja klope.

Opozorilo
Sredstva za odganjanje klopov uporabljate z veliko mero previdnosti. Vedno natančno preberite navodila in jih tudi upoštevajte. Nikoli ne uporabljajte več insekticidov hkrati. V »sezoni klopov« po vsakem sprehodu preglejte sebe in psa, ter odstranite najdene klope. Za odstranjevanje prisesanih klopov ne uporabljajte olja ali drugih sredstev, ki bi klopa zadušile, ampak ga nežno vrtite v nasprotni smeri urinega kazalca (ali pa uporabite posebno pinceto, ki jo lahko dobite v vsaki trgovini za male živali), dokler klop ne izpade sam od sebe (ne uničite klopa nekje na tleh oz. na način, kjer izteče njegova kri, kajti v krvi se morebiti nahajajo jajčeca, iz katerih se kasneje razvijejo novi klopi).

Avtor:Mojca (scythe)