Demodikoza – Demodex

Kaj je demodikoza?
Demodikoza je pri psih žal zelo pogosta. Povzročajo jo majhne paličaste osem noge pršice, imenovane Demodex canis. Pršice bivajo v lasnih mešičkih (foliklih), kjer se tudi razmnožujejo. Demodikozo imenujemo tudi garje, saj s to besedo onačujemo kakršne koli zdravstvene težave, ki jih povzročijo pršice.
Veterinar postavi diagnozo na podlagi pregleda drobcev kože, ki jih postrga z obolelega dela, pod mikroskopom. Vzorec zmeša z mineralnimi olji in pršice so zelo dobro vidne, čeprav se večji del življenja skrivajo v lasnih mešičkih.
Večina primerov demodikoze se razreši samo od sebe, če je seveda obrambni sistem psa dovolj močan da zavira razmnoževanje pršic in s tem napredovanje bolezni. Ko pes enkrat preboli demodikozo se bolezen redko pojavi še enkrat. Imunski sistem psa je pripravljen na boj s pršicami če bi se slučajno še kdaj znašle na njem.
So pa tudi psi, kateri genetsko niso sposobni razviti dovolj močne imunske obrambe. Ta nazmožnost razvijanja obrambnega sistema je dedno pogojena in zaradi katerega se pri psu lahko razvije huda oblika demodikoze.
Velika večina veterinarjev meni, da imajo psi določeno število pršic, ki vedno bivajo na psu. Ko pa se psu imunski sistem poslabša, če pes ni pravilno hranjen ali pa je pod stresom udarijo pršice na dan in takrat opazimo značilne znake bolezni. V večina primerih se demodikoza pojavlja pri mladih psih in v zelo blagi obliki. V teh primerih so neodlakani deli le začasni in hitro izginejo. V nekaterih primerih se na psu pojavi več neodlakanih delov.
Poznamo dve oblike bolezni demodikoze:

• Lokalna oblika

Ta oblika se pojavi pri mladičih, mlajših od enega leta starosti. Ni določene pasme ali spola, ki bi bil bolj nagnjen k demodikozi. Obolele živali so ponavadi zdrave in zbolijo za demodikozo v stresnih obdobjih ali po začasni bolezni. Bolezenski znaki, ki se pojavljajo pri lokalni obliki demodikoze so neodlakani predeli ali manjša odlakanost predvsem na vekah, okoli ust, po gobčku ter na sprednjih nogah. Okoli 90% obolelih živalih si samo opomore, v 10% primerov pa se bolezen razvije v generalizirano obliko.

• Generalizirana
Generalizirana oblika se lahko razvije iz lokalne, lahko pa nastopi kot samostojna bolezen. Lokalizirana bolezen se lahko pojavi tako pri mladih psih kakor pri odraslih.
Pri mladih psih je prognoza ugodnejša. V večini primerov si pes sam opomore od bolezni medtem ko odrašča, to je nekje med osmim mesecem in tremi leti, odvisno od pasme.
Pri odraslih psih prognoza ni tako ugodna. V teh primerih se demodikoza pojavi kot posledica kakšne druge bolezni. Veterinarji so v teh primerih bolj pazljivi in psa res dobro pregledajo. Lahko gre za resno bolezen, ki jo spremlja demodikoza, kot so: rak, nepravilno delovanje ščitnice in podobno.

Je demodikoza dedna?

Da. Podeduje se lahko le zmožnost izdelave dovolj protiteles za boj s pršicami. Pršic se ne more podedovati. Psa, ki je imel težko obliko demodikoze naj nebi uporabljali za nadaljno vzrejo.

Bolezenski znaki

Pršice demodex canis povzročijo neodlakane ali manj odlakane dele na koži, nepravilnih oblik. Ti deli na koži ponavadi niso vneti in ne povzročajo srbenja. Neodlakanost se pojavlja na nosu, licih, vratu in na nogah. Kadar neodlakanost zajame večji del telesa, gre za generalizirano obliko bolezni.

Zdravljenje

Zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje demodikoze se imenuje Mitaban. Tega največkrat uporabljajo in je tudi dokazano zelo učinkovito zdravilo. Zdravilo se dobi samo na recept pri vašem veterinarju. Uporabljamo ga tako, da ga razredčimo z vodo in nanesemo na obolelo mesto. Nanose moramo večkrat ponoviti.
Včasih se veterinarji odločijo uporabiti tudi zdravilo Ivermectin. To zdravilo je potrebno skrbno odmeriti, da psa ne predoziramo. Veterinar se mora o zdravljenju z Ivermectinom obvezno posvetovati z lastnikom psa, saj to zdravilo ni namenjeno zdravljenju demodikoze.
Eno izmed novejših zdravil je tudi Revolution, katerega nanesemo na en del, ponavadi za vrat, in se potem samo razširi po telesu.
Izredno pomembno je da vaše pse (ne samo obolele za demodikozo) vedno hranite z visokokvalitetno hrano.

Viri

http://www.bullterrier.si/forum/viewtopic.php?t=315&start=0
http://pugs.ultraevil.com/clanki/zdravje/demodex.php
http://p078.ezboard.com/ffoursoftpawsfrm9.showMessage?topicID=64.topic

Več na forumu: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=886.0

Avtor: Alenka (Bugz)