Erlihioza

Drugo ime: Erlihija

Povzročitelj

Erlihiozo prenaša rjavi pasji klop, ki se pojavlja po vsem svetu.Znaki in posledice
Inkubacijska doba je 7 dni, toda okužba je možna že po nekaj urah od ugriza okuženega klopa.

Znaki

Tako kot pri boreliozi, so tudi pri erlihiozi znaki lahko nespecifični in jih zlahka spregledamo, zato je potrebno biti ob nejasnih znakih bolezni še bolj pozoren na klopne bolezni.
Znaki so lahko:
• Povišana telesna temperatura
• Slabokrvnost
• Boleče mišice in sklepi
• Slabost in motnje v prebavi
• Depresija
• Neješčnost
• Izguba dlake
• Srbečica in praskanje (čeprav pes nima alergije ali zunanjih zajedavcev)
• Otečene bezgavke
• Krvavitve (npr: iz smrčka, notranje krvavitve)
• Izcedek iz oči
• Prehlad
• ….
Posledice:
Pojavi se lahko meningistis, encefalitis, odpoved ledvic, srca in jeter, kap in (notranje) krvavitve v črevesju. V primeru, da erlihioza ni zdravljena (dlje časa) privede do pogina živali.

Ugotavljanje in zdravljenje erlihioze
Erlihiozo se lahko zagotovo potrdi samo s pomočjo testiranja z odvzemom krvi. Če sumite, da se je vaš pes okužil z erlihiozo, obiščite veterinarja in prosite za testiranje omenjene bolezni. Psu se bo odvzelo nekaj krvi, ki se jo pošlje v specializiran laboratorij na analizo. Rezultati testa običajno pridejo nazaj v roku 10ih delovnih dni. Če je test pozitiven, veterinar psu predpiše zdravljenje z antibiotiki, ki lahko traja več tednov.
Zelo pomembno je, da se psa ob zgoraj naštetih znakih testira za omenjeno bolezen, ker lahko ob nezdravljenju hitro pripelje do pogina živali!

Stopnje erlihioze
Erlihioza se pojavlja v treh stopnjah:
V prvi stopnji (mila ali akutna faza) se običajno pojavi blag prehlad ali infekcija, zato se te znake pogosto spregleda. Če žival ni ustrezno zdravljena, bo bolezen napredovala na naslednjo stopnjo ali v zadnjo, kronično fazo. Škoda, ki se naredi organizmu med akutno fazo, je v večini primerov ozdravljiva in popolno okrevanje je mogoče. Posledično je tudi v akutni fazi zdravljenje najbolj učinkovito. Zato je zelo pomembno zgodnje odkritje bolezni. Ko je dosežena kronična faza, je erlihioza običajno dosegla že kostni mozeg. Na tej stopnji je škoda narejena organizmu običajno neozdravljiva. Pogosto se zgodi, da se psom, ki so v zadnji fazi erlihioze, naredijo močne notranje krvavitve, podležejo nenadni kapi, odpovedi srca in ledvic, pretrganje vranice ali odpoved jeter, kar se vse konča z poginom živali. Posebnost te bolezni pa je, da psi pogosto ne izgledajo ali se obnašajo kot da so v zadnji fazi bolezni, do njihove poslednje ure. (povzeto po: http://home.earthlink.net/~hawkeye87)

Zaščita oz. preventiva
Na voljo imamo več načinov zaščite pred klopi oz. erlihiozo, toda žal nobeno sredstvo ni 100% in vedno obstaja možnost ugriza okuženega klopa oz. možnost okužbe.
Najpogostejši način je uporaba sredstev za odpravljanje notranjih in zunanjih zajedalcev v obliki različnih ampul, ki jih iztisnemo psu na kožo (npr: Frontline, Advantix…ipd.). Pred uporabo tovrstnih sredstev natančno preberite navodila in se jih tudi držite. Če jih ne razumete popolnoma, kontaktirajte veterinarja, ki vam bo znal svetovati.
Kot zaščito proti klopom lahko uporabljamo tudi druga insekticidna sredstva, ovratnice proti klopom, spreje, eterična olja…itd. Vendar ni nujno, da bodo omenjena sredstva delovala kot zaščita proti klopom na vašemu psu, zato je na vas, da opazujete, kaj v vašem primeru najbolje odganja klope.

Opozorilo
Sredstva za odganjanje klopov uporabljate z veliko mero previdnosti. Vedno natančno preberite navodila in jih tudi upoštevajte. Nikoli ne uporabljajte več insekticidov hkrati. V »sezoni klopov« po vsakem sprehodu preglejte sebe in psa, ter odstranite najdene klope. Za odstranjevanje prisesanih klopov ne uporabljajte olja ali drugih sredstev, ki bi klopa zadušile, ampak ga nežno vrtite v nasprotni smeri urinega kazalca (ali pa uporabite posebno pinceto, ki jo lahko dobite v vsaki trgovini za male živali), dokler klop ne izpade sam od sebe (ne uničite klopa nekje na tleh oz. na način, kjer izteče njegova kri, kajti v krvi se morebiti nahajajo jajčeca, iz katerih se kasneje razvijejo novi klopi).

Vir:
Ehrlichiosis – A Silent and Deadly Killer. Dostopno na: http://home.earthlink.net/~hawkeye87/Ehrlichiosis%20Page.htm#What (30.1.2007)

Avtor:Mojca (scythe)