Gliste

Gliste so ene izmed najbolj razširjenih notranjih zajedavcev, ki jih je potrebno odstraniti iz telesa živali.

O glistah
»Najbolj razširjeni so askaridi. Gliste so bele barve, dolge 5 – 12 cm, podobne “špagetom”. Odrasle gliste izločajo jajčeca, ki pridejo z iztrebki živali v okolje (zelenice, parki, dvorišča, vrtovi, luže…). […] Pri mladi živali, ki zaužije jajčece, se preko več razvojnih oblik (v zapletenem razvojnem krogu v različnih notranjih organih) v črevesju razvijejo odrasle gliste.
Pri odraslih živalih, ki zaužijejo jajčeca, pa ena izmed razvojnih oblik obstane neaktivna v različnih organih. Pri samcih je ta razvojna oblika nenevarna, pri samicah pa se po 42. dnevu brejosti preko krvnih žil prenese v zarodke.« (http://www.klinikaloka.com)

Kaj lahko gliste povzročijo?
Živalim gliste odvzemajo hranljive snovi iz prebavnega sistema, motijo prebavo in presnovo, dražijo črevesno sluznico, povzročajo razjede, ki lahko vodijo do manjših krvavitev, ki so vidne tudi v iztrebkih obolele živali (prav tako lahko v iztrebkih vidimo tudi gliste). Pride lahko tudi do bruhanja ali driske. Žival je običajno neješča, apatična, ima napihnjen trebuh, ima oslabljen imunski sistem, se slabše razvija (če gre za mladiča ali mlajšo žival), ob cepljenju cepivo »ne prime«…itd. V najhujšem primeru lahko nezdravljena glistavost privede do pogina živali.

Kako ugotovimo glistavost?
Poleg zgoraj opisanih simptomov glistavosti lahko gliste najdemo v iztrebkih živali ali v vsebini, ki jo žival izbruha. Vendar to je v primerih, ko so gliste že popolnoma razvite. Pred tem lahko veterinar opravi analizo blata živali, pri kateri se sumi glistavost, kjer ugotovijo ali so v blatu prisotna jajčeca glist.

Zdravljenje glistavosti ali razglistevanje
Glistavost je potrebno zdraviti pri vseh živalih ne glede na starost. Žival je potrebno razglistiti tudi pred vsakim cepljenjem (3 dni pred cepljenjem).
Na tržišču je kar nekaj izdelkov za razglistenje psov in mačk. Najpogosteje se daje tablete, ki jih lahko dobimo pri veterinarju. Tablete se dozira glede na težo živali. Za najbolj učinkovito zdravljenje se posvetujte z veterinarjem.
»Samici, ki jo bomo parili, damo tablete pred paritvijo. Mladičem dajemo prvič pasto pri 2 tednih potem pri 4 tednih in 6 tednih ter pred prvim cepljenjem-pri 8 tednih. Vedno moramo istočasno odpravljati zajedavce tudi psici.« (http://www.klinikaloka.com)

Preprečevanje glistavosti
Preprečevanje glistavosti je najbolj učinkovita metoda. Najpogosteje se daje tablete, ki jih dobimo pri veterinarju (oz. na klinikah za male živali) in se dozirajo glede na težo živali (pozorno preberite navodila ali o doziranju povprašajte veterinarja). Preventivno razglistevanje se opravlja pri mladičih enkrat na mesec, od 6. meseca naprej pa je priporočljivo žival razglistiti enkrat na 3 mesece.

Viri:
• Notranji zajedavci. Dostopno na: http://www.klinikaloka.com/zajedalci_notranji.htm (30.1.2007)

Avtor: Mojca (scythe)