Kužni kašelj

Psi so izpostavljeni kužnemu kašlju še posebej, ko so v družbi drugih psov, kar zelo poveča možnost prenosa te bolezni dihal.Kužni kašelj lahko povzroči zelo veliko število virusov ter tudi bakterija. Največkrat je bolezen vzrok kombinacije virusov. Med virusi, ki povzročajo kužni kašelj sta tudi pasji adenovirus tipa 1 in tipa 2. Najpomembnejši organizem, ki povzroča kužni kašelj pa je bakterija Bordatella bronchiseptica.

Pes, ki se je okužil z enim ali več virusov, ki povzročajo kužni kašelj bo razvil obolenje dihal. Simptomi se lahko pojavijo od štiri dni do dva tedna po izpostavljenosti virusu, pri večini psov pa se simptomi pojavijo v sedmih do desetih dneh. Najbolj pogost simptom je globok kašelj, ki mu sledijo intervali blažjega kašlja. Kašelj lahko izzove pitje vode, povečanje aktivnosti ali nenadna sprememba temperature ( iz toplega stanovanja ven ali obratno). Večina psov okuženih z kužnim kašljem se vede normalno in ima normalen apetit. Včasih se lahko pojavi povečanje temperature in izguba apetita, ampak le v redkih primerih.

Zdravljenje v večini primerov ni potrebno, saj se bo kašelj pozdravil v sedmih do desetih dneh. Vendar nekateri psi lahko kašljajo tudi do dva tedna. Če so simptomi zelo hudi se obrnemo na veterinarja. Veterinar nam bo predpisal antibiotike ki pa bodo učinkoviti samo proti bakteriji. Za viruse mora poskrbeti pasji imunski sistem kot pri ljudeh.
Če simptomi v nekaj dneh ne izginejo je lahko mogoče diagnoza napačna in gre za resnejše obolenje dihalnih poti. Veterinar nam bo svetoval o nadaljnjem zdravljenju.
Zelo pomembno je da preprečimo da bi naš pes okužil druge pse. Psa moremo izolirati saj se virusi širijo na majhnih kapljah vode v zraku ter z direktnim stikom med psi. Šele ko pes ne kašlja več sedem dni lahko spet pride v stik z drugimi psi.

Okužbo z kašljem lahko preprečimo z cepljenjem (ni pa nujno). Kužni kašelj se mogoče ne zdi resna zadeva vendar se lahko razvije v kronični kašelj, ki se širi zelo hitro.

Izkušnje z kašljem si lahko preberete tule: kašelj

Avtor: Bugz (Alenka)