Mikrosporija

Mikrosporija je nalezljiva in zelo pogosta glivična bolezen. Povzročajo jo glivice Microsporum canis, ki največkrat prizadenejo mačke, mnogo redkeje pse, prenesejo pa se lahko tudi na človeka. Bolezen je dokaj nevarna in se hitro širi.
Prenaša se s kontaktom okužene živali z drugo živaljo ali človekom, okužimo pa se lahko tudi s stikom s tkanino, na kateri je ležala okužena žival.
Te glivice napadejo roževinasti sloj kože in dlačni mešiček. Z okuženega mesta se širijo v zdravi del kože, kjer pride do sprememb. Koža postane rdeča, se lušči, dlaka je pa videti odlomljena. Te spremembe se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, najpogosteje pa na okončinah in glavi. Ponavadi srbečica ni prisotna.
Mikrosporijo ugotavljamo s posebno ultravijolično ali Woodovo svetilko in gojiščno preiskavo v laboratoriju. Veterinar očisti oboleli in zdravi del kože ter vzame vzorce obeh.
Z zdravljenjem moramo začeti čim prej, saj s pravočasnim zdravljenjem lahko preprečimo hitrejše širjenje te bolezni na druge živali in ljudi.
Zdravi se tako lokalno kot sistemsko z antibiotičnimi zdravili, ki jih dajemo živali preko mazil ali pa jih okopamo s sredstvi proti glivicam.
Največji vzrok te bolezni so potepuške oziroma izpuščene mačke. Bolezni se ne da izkoreniniti, lahko samo preprečimo stike s prostoživečimi mačkami, ki so potencialni vir okužbe.
Znaki so:
Pri mačkah izpadanje dlake, vneta in pordela koža.
Pri psih pa se kmalu po okužbi pojavijo suha mesta brez dlake, ki ne srbijo.
Spremembe, ki se pojavijo pri mačkah so na glavi, okoli oči in po smrčku. Pri psih pa najpogosteje na glavi (smrčku).
Viri:
http://www.klinikaloka.com/zajedalci_zunanji.htm
http://www.gimnazija-ravne.si/inf/Medpredmetno_1l/Bio_Dervodel/Mikrosporija.pdf
Avtor: Maja (aska)