Parvoviroza

Parvoviroza je virusno obolenje črevesja. Virus, ki povzroča parvovirozo močno poškoduje črevesno sluznico, pri mladičih pa poškuduje tudi srčno mišico.
Parvovirus prenese visoke temperature in je odporen na mnoga razkužila, zato lahko v okolju preživi več mesecev.
Najbolj nevaren je za mlade pse, kar potrjuje tudi podatek, da je kar 85 odstotkov okuženih psov s parvovirozo mlajših od enega leta. Smrtnosti pri parvovirozi je 16 do 35 odstotna.
Še posebej občutljivi za to bolezen so psi pasme rottweiler in doberman.

Kako se parvoviroza prenaša?
Parvoviroza se prenaša z direktnim kontaktom ali posredno z okuženimi iztrebki.
V telo pride skozi usta in žrelo, nato pa se razširi v krvni obtok in napade celice organizma, še najbolj predele tankega črevesja. V tankem črevesu se razmnožuje naprej in povzroči uničenje črevesne sluznice in zaradi tega le ta odmre, to pa povzroči krvavo drisko. Zaradi poškodovane črevesne sluznice pridejo običajne črevesne bakterije v kri oziroma krvni obtok, kar povzroči okužbo krvi.

Simptomi parvoviroze
Inkubacijska doba parvoviroze običajno traja od tri do osem dni. Bolezen večkrat poteka netipično, pojavlja pa se v lažji obliki ali hudi obliki.
Pri psih s črevesno obliko bolezni se pojavi otopelost, povišana telesna temperatura, pes nima apetita, bruha in ima drisko, ki je v nekaterih primerih lahko tudi krvava.

Zdravljenje
Za parvovirozo posebno zdravilo ne obstaja. Zdravi se s podporno terapijo, ki lajša simptome parvoviroze in z njo se preprečuje, da bi pes dehidriral zaradi driske in bruhanja. Tisti psi, ki dajo skozi oziroma prebrodijo od dva do tri dni bolezni ponavadi preživijo.
V hujših primerih bolezni, se pravi, če ima pes vročino in veliko izgubo krvi, se bolezen zdravi tudi z antibiotiki, da bi se preprečile še dodatne okužbe in napadi virusov zaradi oslabljenega imunskega sistema.
Bolan pes ne sme jesti dokler ne neha bruhati. Po prestanku bruhanja mu damo za jesti večkrat na dan po manjše obroke, da ne preobremenjujemo želodca. Zelo primeren je riž, ki ga skuhamo ali pa dietna hrana za črevesje. Tudi vodo je potrebno prekuhavati, saj se pes lahko spet okuži zaradi oslabljenega imunskega sistema.
Če pa se bruhanje ponovi ga postimo naslednjih 12 do 24 ur, ter ponovno poskusimo s hranjenjem. Nato pa z dietno hrano nadaljujemo še en teden do dva tedna.

Kako parvovirozo preprečimo
Parvovirozo preprečimo tako, da poskrbimo, da je okolje v katerem je pes oziroma mladič čisto in skrbimo za higieno samega psa oziroma mladiča. Se pravi, da redno čistimo pasje ležišče, sklede in vse ostale stvari in predmete, ki so v njegovem okolju.
Najboljša in najbolj učinkovita zaščita pred parvovirozo pa je cepljenje. Psa oziroma mladiča prvič cepimo pri starosti 6 do 8 tednov, cepljenje pa čez 3 so 4 tedne ponovimo, nato pa ga cepimo enkrat letno ob približno enake času.

Avtor:Tina (Taj)