Steklina

Steklina je virusna bolezen, ki se v glavnem prenaša z ugrizom, saj se virus izloča s slino bolne živali. S steklino se lahko okuži tudi človek, saj se steklina prenaša na vse sesalce. Najpogostejši prenašalci stekline so lisice, sledijo pa jim psi in mačke.

Simptomi stekline
Bolezen poteka v dveh fazah in se pojavi od 14 do 80 dni po okužbi.

– Prva faza bolezni je prodromalna, v tej fazi se psu spremeni obnašanje, pes noče jesti in piti vode, ter hoče biti sam in se nas izogiba. V prvi fazi stekline lahko mirni psi postanejo živahni in živahni psi lahko postanejo mirni. Prva faza stekline traja od 1 do 3 dni.
– Druga faza bolezni pa je lahko furiozna ali paralitična.
Furiozna faza stekline povzroči, da pes postane agresiven, napadalen in nepreviden, posledično se ničesar ne boji. Zenice psa so razširjene, pes pa tava po okolici in napada druge živali, ljudi in ostale predmete, ki se premikajo.
Ko bolezen napreduje do določene točke, pride do krčev in inkoordinacije in temu sledita ohromelost in smrt, ki jo povzroči progresivna paraliza.
Paralitična faza stekline pa povzroči paraliziranje grla in žvekalnih mišic, kar povzroči obilno slinjenje, zaradi paralize pa pes ne more požirati. Psi s to obliko druge faze stekline niso agresivni in redko poskušajo ugrizniti. Paraliza zelo hitro napreduje na vse druge dele telesa, čemur sledita koma in smrt.
Steklina pri psu ni ozdravljiva.
Preventiva:
Edina zaščita proti steklini je cepljenje, ki je v Sloveniji predpisano z zakonom in je obvezno za vsakega psa. Prvič se cepi psa proti steklini pri štirih mesecih starosti, nato pa se cepljenje ponavlja enkrat letno ob približno enakem času.

Avtor: Tina(Taj)