Tuberkuloza

Tuberkuloza je bakterijska infekcija, ki prizadene pse, mačke in ljudi. Za tuberkulozo pri psih in mačkih sta krivi dve bakteriji, in sicer Mycobacterium tuberculosis (človeška tuberkulozna bakterija) in Mycobacterium bovis (tuberkulozna bakterija živine). Tuberkuloza največkrat prizadene dihalne poti in pa črevesje.Psi so pravzaprav na človeško tuberkulozno bakterijo dokaj odporni, vzrok okužbe je ponavadi tuberkulozna bakterija, ki jo prenaša živina.

Znaki
Tuberkulozo je težko ugotoviti. Najpogostejši znaki so:
– kašljanje
– izčrpanost
– izguba teže
– povečana žeja
– povečano uriniranje
– diareja
– zlatenica (rumen odtenek dlesni)
– bljuvanje
– dehidracija

Vzroki
Tuberkuloza se širi z vdihavanjem bakterije ali z uživanjem okuženih živalskih izdelkov.
Psi ponavadi zbolijo za tuberkulozo z vdihavanjem, zato so pljuča primarno obolela in zato se razvijejo dihalne bolezni. Mačke pa se ponavadi okužijo s tuberkulozo preko zaužitja okuženih živalskih izdelkov (ponavadi je to mleko) in njihova bolezen je tako povezana s črevesnim traktom.

Okužba
Bakterije tuberkuloze prodrejo v bronhije in pljuča in v telesu lastne snovi sprožijo obrambni mehanizem. Nastane vnetje, hipersenzibilizacija in alergija, in vse to zaznamo kot pozitivni tuberkolozni test. Primarni žariščni del v pljučih se sesiri in oddvoji od ostalega tkiva. Sesirjeno tkivo se utekočini in pes ga izkašlja. Nastanejo prazne jamice v pljučih. Bolezen se v tem stadiju lahko konča, lahko pa se povzročitelj bolezni razširi s krvjo ali limfo ali preko bronhialnega sistema po telesu in povzroči težke bolezenske pojave. Kako se povzročitelj razširi po telesu pa je odvisno od imunološke reakcije in od starosti psa.

Tuberkuloza je kužna in nalezljiva živalska bolezen, nevarna tudi človeku. Skrajna previdnost je potrebna, če zasumimo, da ima naš ljubljenček tuberkulozo. Večina primerov pasje tuberkuloze je vzrok širitve bakterije iz okuženega človeka na psa. Včasih je prav pes prvi v družini, ki mu lahko postavimo diagnozo tuberkuloze. Po mnogih testih na ljudeh lahko šele ugotovimo, da so okuženi tudi člani družine, ki pa ne kažejo tovrstnih znakov.

Diagnoza
Ponavadi je točno diagnozo težko postaviti. Treba je narediti kar precej testov in preiskav, da se lahko določi tuberkulozo.
– Potreben je natančen pregled krvi. Rezultati ponavadi pokažejo povišano število belih krvničk (levkocitov).
– S pomočjo biokemije ponavadi ugotovimo ali organizem in elektroliti funkcionirajo normalno.
– Pri psih, ki imajo dihalne probleme, lahko s pomočjo rentgenskega slikanja ugotovimo ali je prisotna pljučnica, vendar to še ne določa tuberkuloze. Navadno je lahko tuberkuloza zamenjana z rakom na pljučih, ker imata obe bolezni podobni rentgenski sliki.
– Da tuberkulozo zagotovo ugotovimo, je nujno potrebna biopsija organov. Na žalost pa je biopsija pljuč ali črevesja zelo agresivna in so ponavadi psi v tem primeru že zares bolni. Zato je v tem primeru lahko prav zaskrbljujoče, da pes ne bo preživel anestezije in procesa biopsije.
– Citologija kakšnega koli izločka, gnoja lahko dokaže prisotnost tuberkuloznih bakterij.
– Kožni testi, ki so pogosto uporabljeni na ljudeh, pa pri psih niso zanesljivi in niso uporabljeni za dokazovanje tuberkuloze.

Zdravljenje
Zaradi velike možnosti prenašanja tuberkuloze iz okuženega psa ali mačke na ljudi, posebno otroke, zdravljenje ni priporočeno. Večino živali, ki ima tuberkulozo, veterinarji evtanazirajo.
Zdravljenje je mogoče z uporabo zdravil, a je dolgotrajno. Prav tako pa obstaja možnost neuspešnega zdravljenja.

Preventiva
Vsak človek, ki zboli za tuberkulozo, naj čim manj hodi okoli domačih živali. Kajti najmanjše kašljanje lahko bolezen prenese na psa ali mačko.
Tuberkuloza je zelo redka bolezen, vendar zavoljo antibiotične odpornosti postaja vse bolj pogosta. Če sumimo, da ima naš ljubljenček tuberkulozo, moramo takoj obiskati veterinarja!

Vir:
http://www.petplace.com/dogs/tuberculosis-in-dogs/page1.aspx
http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1753

Avtor: Maja (majchy)