Ušesne pršice/garje

Ušesne garje povzročajo pršice Otodectes cynotis, katere se pri psih in prav tako mačkah kar pogosto pojavljajo. Pršice so v majhnih količinah prisotne ves čas, do obolenja pa pride, ko se preveč namnožijo. Ponavadi živijo na površini ušesnega kanala, lahko pa jih najdemo tudi drugje na telesu. Te pršice načeloma ne napadejo človeka, če že, je to res izredno velika redkost. Zelo važno je, da pri obolelem psu ali mački, čim prej pričnemo z zdravljenjem.
Ušesne pršice se nahajajo v ušesnem kanalu in se tam hranijo in premikajo, kar živalim povzroča srbenje, ki lahko preide v vnetje ušes. Pršice se prehranjujejo z odmrlimi kožnimi celicami. Če pride še do kroničnega vnetja, kjer se pojavijo še bakterijske okužbe in vnetja pa pride pri psu ali mački še do dodatnega stresa.
Načeloma pršice ne predrejo bobniča, do tega lahko pride pri res hudem vnetju zaradi teh pršic. Če pride do predrtja bobniča, pes ali mačka izgubi ravnotežje, orientacijo in znake hudega fizičnega obolenja.
Prenašalec teh pršic je lahko tudi človek.

Znaki ušesnih pršic pri psih in mačkih so:
– stresanje glave
– praskanje okoli ušes (okoli ušes so lahko znaki ran zaradi praskanja)
– povečano izločanje ušesnega masla (ponavadi temnejšega)
– neprijeten vonj iz ušesa
En znak, da ima pes/mačka te ušesne garje je ta, da če psa/mačko podrgneš po ušesu in ta podzavestno začne migati z nogo.
Največkrat se to pojavi pri mladih psih, pri odraslih ponavadi samo pri takih, katerim je padla odpornost oziroma imajo slab imunski sistem.
Tako, da, če se pri psu ali mački pojavijo zgoraj navedeni znaki, je potrebno brez odlašanja iti čim prej do veterinarja, ki predpiše ustrezna zdravila.

Zdravljenje:
Zdravljenje bo predpisal veterinar. Kljub temu, da po zdravljenju pes izgleda zdrav, je priporočljiv, ponoven pregled. Pri večjem številu psov/mačk v enem gospodinjstvu je priporočljivo, da veterinar pregleda vse.

Viri:
http://pugs.ultraevil.com/clanki/zdravje/usesneprsice.php
http://www.klinikaloka.com/zajedalci_zunanji.htm

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=3175.0

Avtor: Maja (aska)