Filarioza-Srčna glista

Kaj je filarija?
Filarioza psa je bolezen, ki jo pri psu povzroča parazit (Drofilaria immitis). Bolezen je za psa lahko smrtno nevarna. Odrasli samci parazita merijo 12 – 18 centimetrov, samice pa 23-30 centimetrov. Parazit živi v pljučnih arterijah. Življenjska doba filarij je sedem let, njihove larve se imenujejo mikrofilarije. Le te ne morejo dozoreti v spolno obliko brez vmesnega gostitelja in prenašalca komarja.

Potek bolezni
Filarijo prenašajo komarji. Okuženi komar piči psa in ga okuži, nakar se v krvi razvijejo bele gliste. Odrasle gliste zaradi številčnosti in velikosti povzročajo razširitev srca in žil ter tudi zamašitve le teh. Naseljujejo predvsem krvno žilo, ki odvaja kri iz srca v pljuča (pljučno arterijo) in njene večje veje (levo in desno pljučno arterijo). Zaidejo pa tudi v srčen votline, predvsem v desni prekat in tudi desni preddvor ter v dovodnico venske krvi v srce (vena kava), izjemoma pa jih najdemo v krvnih žilah tudi drugje v telesu (v jetrih, veliki srčni odvodnici – aorti, žilah okončin, ledvic in v krvnih žilah osrednjega živčevja).

Znaki:
Bolezen lahko poteka brez znamenj, lahko zaznamo le rahlo utrujenost, brezvoljnost in hitrejšo utrujenost ob običajnih naporih, pa vse do pokašljevanja, neješčosti, hujšanja, apatičnosti, oteženega dihanja, živčnih motenj, trebušne vodenice in srčne oslabelosti.

Ukrepi:
Zdravljenje bolezni je v začetnem stadiju uspešno, kasneje pa težavno in večinoma neuspešno. Zato je izredno pomembna uporaba sredstev za preprečevanje bolezni pri živalih, ki potujejo v mediteransko območje, kjer je bolezen najbolj razširjena.
Za preprečevanje bolezni uporabljamo preventivna sredstva v obliki sirupa, tablet ali kapljic, ki jih pokapljamo na kožo živali.

Psa je priporočljivo letno testirati za filariozo saj lahko le ob zgodnjem odkritju bolezni psa uspešno zdravimo.
Avtor: Alenka (Bugz)