Driska

Kaj je driska?
Driska je vsako povečanje pogostosti iztrebljanja ter bolj ali manj tekoči iztrebki.

Zakaj nastane?
Driska se lahko pojavi pri živalih zaradi več vzrokov: uživanje pokvarjene hrane, nesnage, pozimi zaradi snega, ki ga žival zaužije, lahko tudi zaradi tega, če psu prehitro zamenjamo hrano, zaradi premastne hrane, okužbe z bakterijami, virusi….

Stopnje:
Pri naših živalih se pojavlja v različnih stopnjah: od blagih težav do resnega obolenja, ker pes lahko hudo zboli ali dehidrira.

Znaki:
Psi so pri driski popolnoma normalni, živahni in jedo normalno,… Če ima pes drisko lahko pride do dehidracije, zato mora imeti na voljo dovolj sveže vode, ki naj ne bo premrzla. Če je kuža že dehidriran lahko preverimo tako, da s palcem in kazalcem naredimo na plečih kožno gubo. Ko kožo spustimo, pri dovolj elastični koži guba takoj izgine. Če se koža počasi vrača v prvotno stanje, je to že znak dehidracije. Takrat je najbolje, da se odpravimo k veterinarju.

Ukrepi:
Ko žival drisko že ima najprej preidemo na dietno hrano z razkuhanim rižem in pustim mesom (piščanec brez kože, bela riba, govedina,…) in z konzervami i/d od Hillsa..Lahko tudi poskusimo s postanim naribanim jabolkom. Če ima žival po enodnevni dieti še vedno drisko, naredimo enodnevni (24urni) post. Ta dan pes ne je nič, na voljo pa mora imet dovolj vode, ki ne sme biti mrzla. Pazimo pa, da se pes vode preveč ne napije, ker le-to lahko spet povzroči drisko.

Živali lahko damo tudi medicinsko oglje ali kapsule Linex, ki jih dobite v lekarni (brez recepta), živalim pa nikar ne dajajte kamilic, saj le te dražijo želodec, raje mu skuhajte borovničev ali ruski čaj. Lahko mu skuhate tudi kokošjo juho, s katero pri živali nadomestimo soli, ki ji primankujejo. Če po dveh dneh pri živali driska ne bo prenehala, obiščite veterinarja.

Za PeSjanar.Si pripravila Nina Bešter – Rinchy