Zaprtje

Kaj je zaprtje?
Zaprtje ali zapeko spoznamo po pogostem zavzemanju položaja za iztrebljanje, pri čemer se pes napenja in celo stoka, vendar brez uspeha. Včasih mu uspe izločiti manjšo količino trdega blata, pojavi pa se lahko tudi lažna driska (tekočina izstopi mimo otrdelih iztrebkov v danki). Pes zavzema položaj v krajših presledkih, lahko je tudi potrta, hodi okorno in ima pri tem izbočen, krapji hrbet. Ob hudem in dolgotrajnem zaprtju, pes začne zavračati hrano, morebitno zaužito hrano pa izbljuva. Na iztrebkih se pojavi manjša ali večja količina sluzi, včasih pa tudi svetla kri, ki je značilno znamenje vnetja debelega črevesja.

Vzroki:
Najpogostejši vzrok je nepravilna prehrana ali preobčutljivost organizma na določene sestavine hrane, kot so kosti, večje količine hrane rastlinskega izvora (posušen kruh, žganci…). Težave pri prehajanju blata skozi debelo črevo lahko povzročijo tudi različne novotvorbe (izrastki) v predelu trebušne votline, povečana prostata, pa tudi motnje v oživčenju črevesja, ki nastanejo kot poškodba medenice ali hrbtenice. K zaprtju so bolj nagnjeni starejši psi, in psi, ki se ne gibljejo zadosti in se jim “poleni” črevesje.

Kako ukrepamo?
Pri blažji obliki, psu ponudimo za pitje postano vodo ali blag odvajalni čaj in mu z dolgim sprehodom omogočimo izdatno gobanje. Ko zaprtje odpravimo, psu odredimo vsaj enodnevni post, potem pa ga hranimo s tekočimi ali kašastimi obroki, ki jih pripravimo iz riža, testenin, pšeničnih otrobov, drobovine, zmerno mastnega mesa in zelenjave.
Psom, ki so nagnjeni k zaprtju moramo dosledno dajati hrano, ki jim težav ne povzroča. V nobenem primeru pa takemu psu ne smemo dajati kosti in vlaknaste hrane.
Če opisani ukrepi po 2-3 dneh ne pomagajo, poiščemo veterinarjevo pomoč.

Avtor: Polona (Azu)