Prehlad

Tako kot pri ljudeh hladna in vlažna obdobja (ki so najbolj primerna za razvoj in obstojnost virusov) povzročajo prehlade, se lahko to zgodi tudi pri psih. Psi se lahko prehladijo zaradi večjih, nenadnih temperaturnih razlik, prevelike količine zaužitega snega, da pregreti ležijo na hladnih površinah ali pijejo zelo hladno vodo…itd.
Prehlad je v bistvu obolenje zgornjih dihalnih poti in ga običajno povzročajo razni virusi in bakterije.

Znaki prehlada
Znaki prehlada so podobni kot pri ljudeh. Kašelj pri psih se razlikuje od človeškega, zato moramo biti pozorni in ne zanemarjati manjših dihalnih sprememb pri našemu štirinožcu. Pojavijo se lahko tudi izcedki iz očes in smrčka, kihanje, manjši apetit in v hujših primerih tudi vročina (takrat moramo nujno obiskati veterinarja).

Zdravljenje
Običajno so prehladi v mili obliki. Poskrbeti moramo, da živali okrepimo imunski sistem in da organizem okrepimo z vitamini. Živali lahko tako pri blagi obliki prehlada ponudimo limonin sok, med ali kakšen drug koristen pripravek (npr: sirup iz smrekovih vršičkov…ipd). Pes potrebuje tudi topel prostor za počitek, mir in počitek. Za hitrejšo ozdravitev je potrebno tudi gibanje na svežem zraku, a dokler pes ni zdrav, naj bodo sprehodi kratki in omejeni (sprehod na povodcu).
Če je izcedek iz oči ali nosu gnojen, je potrebno obiskati veterinarja, ker gre lahko za bakterijsko okužbo, ki zahteva zdravljenje z antibiotiki. Enako storimo v primeru hujšega kašlja (lahko gre za pljučnico ali kužni kašelj) ali hujše oblike prehlada, da veterinar predpiše ustrezno nadaljnje zdravljenje.

Preventiva
»Najboljši način je preprečevanja prehladnih obolenj gibanje na svežem zraku. S tem pospešimo prekrvavitev, telo pa se zato bolj uspešno bojuje zoper nevidne povzročitelje bolezni. Za pravilno delovanje imunskega sistema je tudi pomembno, da psu redno odpravljamo notranje zajedavce, ga redno cepimo zoper kužne bolezni in mu damo kakovostno, uravnoteženo hrano, ne premalo in ne preveč, saj tudi debelost zmanjšuje zaščitne sposobnosti telesa.« (http://www.dpmz-koroska.org/forum/)
Občasno je tudi priporočljivo dodajanje vitaminov (ob večjih obremenitvah, naglih temperaturnih razlikah…ipd.), vendar zgolj ob posvetovanju z veterinarjem, kajti preveč določenih snovi tudi ni dobro za pasji organizem, kvečjemu obratno.

Vir:

Sezona prehladov se je že začela. Dostopno na: http://www.dpmz-koroska.org (30.1.2007)
Avtor: Mojca (scythe)