Artritis

Kaj je artritis?
Artritis označuje vse nenavadne spremembe sklepov. To je pravzaprav vnetje sklepov. Lahko se pojavi v kateremkoli sklepu in običajno prizadene starejše pse.

Znaki:
Psi redko kažejo znake nelagodja in bolečine. Zato je potrebno pse redno voditi na veterinarske preglede, saj veterinarji iščejo še tako majhne znake, ki bi jih kazal pes, da bi uspešno postavili diagnozo in odkrili artritis v zgodnji fazi.
Majhne spremembe pri obnašanju psa so:
– povečana telesna teža,
– več spanja kot ponavadi,
– manj navdušenja za igro,
– spremembe v obnašanju in
– spremembe v čuječnosti.

Vzroki
Artritis lahko nastane kot posledica uničenja obsklepnega tkiva, kateremu sledi infekcija. Lahko je le prirojena napaka, ki vpliva na kostno strukturo.
Artritis lahko nastane zaradi prevelike obremenitve sklepov in opornih udov. Včasih pa nastane zaradi motnje imunskega sistema, katera vodi do vnetja sklepnih tkiv.
Artritis je lahko tudi posledica displazije, saj se v takih primerih hrustanec hitreje obrablja kot obnavlja. Kostni del pod hrustancem je tako bolj izpostavljen in pride do vnetja. Gibanje psa postane vse bolj otežujoče in bolj omejeno.

Zdravljenje
Težave pri kronične artritisu zmanjšujemo s steroidnimi in nestereoidnimi protivnetnimi zdravili. Veterinarji največkrat predpišejo zdravilo z protivnetnim ali protibolečinskim učinkom
Pri uporabi kateregakoli zdravila za zdravljenje trajajočih oz. ponavljajočih se bolezni (epilepsija, diabetes, obolelost ledvic,…) so potrebna večkratna testiranja in pregledi psa. Zato se ob dajanju zdravil za prej omenjene bolezni večkrat pregleda krvna slika. Tudi pri lajšanju bolečin artritisa je potrebno večkrat narediti krvne preiskave pri psu. Ta zdravila se imenujejo NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug).

Nega psa pri artritisu
Zelo pomembno je ohranjanje telesne teže psa. Ugodne učinke ima zmanjšanje telesne teže do še sprejemljive stopnje, ki za psa ni nevarna. Tako psu povečamo mobilnost in aktivnost psa.
Pomembno je redno gibanje, da se ohranja gibljivost sklepa. Pes ne sme ležati na trdih tleh. Dober učinek ima tudi masaža.
Po posvetu z veterinarjem lahko psu dodamo k prehrani raznorazne dodatke, ki pomagajo pri zdravljenju artritisa. Zelo pomembno je da izberemo kvaliteten izdelek k pasji hrani. Dokazano je da omega maščobne kisline v hrani lajšajo bolečine in vnetja pri artritisu.
Pri nekaterih primerih pa pomaga alternativna medicina in sicer akupunktura.

Viri
http://www.rimadyl.com/display.asp?country=US〈=EN&drug=RC&species=CN&sec=000

– Dr.Bruce Fogle: Popolna nega in vzgoja psa
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1522.0

Avtor: Maja (Majchy)