Vnetje pokostnice

Kaj je vnetje pokostnice?
Vnetje pokostnice je zelo pogosto predvsem pri psih večjih pasem. Študije kažejo, da so za to bolezen zelo dovzetni nemški ovčarji, zato nekateri veterinarji menijo, da je lahko bolezen gensko pogojena. Nekateri celo menijo da lahko vnetje pokostnice zelo poslabša stres.

Kdaj pride do bolezni?
Bolezen prizadene pse med petim in štirinajstim mesecem in je bolj pogosta pri samcih kot pri samicah. Bolezen se lahko pojavi tudi prej. Vnetje pokostnice je neke vrste ohromelost in se lahko pojavi zelo nenadoma, večinoma ni vzrok pretirano gibanje. V večini primerov se bolezen pojavi najprej na eni od sprednjih tac in se premika iz noge na nogo. Pogosta so obdobja izboljšanja ali poslabšanja. To naredi zdravljenje malce težje saj bo veliko psov okrevalo samih – oziroma brez zdravljenja – bolezen pa se bo kmalu spet ponovila.

Diagnoza
Rentgen bo pokazal da imajo kosti večje gostoto kot običajno. Če na dolge kosti pritisnemo se bo pojavila bolečina. Vendar se rentgen ne ujema vedno z kliničnimi znaki.

Preventiva
Veterinarji svetujejo da mlade pse hranimo z hrano posebej izdelano za mlade pse, ki vsebuje vse sestavine, ki jih kosti potrebujejo za normalen razvoj. Vendar se zgodi, da včasih tudi prava hrana ne prepreči vnetja pokostnice.

Zdravljenje
Vnetje pokostnice je samoomejeno, kar pomeni da bo sčasoma izginilo – z ali brez zdravljenja. Vendar vam bo večina veterinarjev priporočila zdravljenje, saj se bo vaš pes počutil mnogo bolje in bolečine ne bodo tako hude. V večini primerov traja najhujša bolečina med enim in dvema mesecema, vendar se lahko ponavlja tudi skozi celo leto. Analgetiki so lahko zelo koristni pri lajšanju bolečin.

Avtor: Alenka (Bugz)