Skrb za starejšega psa

Ko pride naš pes enkrat v leta ne moremo več popolnoma vplivati na njegovo zdravje, lahko pa veliko vplivamo na njegovo razpoloženje. Prve zanke staranja bomo verjetno opazili na gobčku kjer bodo začele dlake siveti. Tudi kadar vemo da je konec blizu tega ne smemo pokazati – če boste energični in ljubeči se bo pes počutil sijajno ne glede na starost. Naša naloga je da poskrbimo da bo zdrav in v dobri kondiciji.Pri starejših psih je preventivna veterinarska oskrba zelo pomembna, saj lahko tako že zgodaj odkrijemo nekatere bolezni in jih zgodaj začnemo zdraviti. Zato ga, ko bo star približno osem let peljite na temeljit veterinarki pregled, ki naj vključuje vse preiskave, ki jih bo priporočil veterinar.

Ko se pes stara se spreminjajo tudi njegove prehranjevalne navade. Psa lahko še vedno hranite z isto znamko briketov, izberite le drugo različico – senior za starejše pse. Največja težava v zvezi z hrano pri starejših psih je debelost. Z debelostjo se poveča pritisk na notranje organe, ki ga niso več sposobni zdržati. Če je pes predebel se z veterinarjem posvetujte o možnih dietah. Zapomnite se da je teža psa odvisna od našega nadzora ne njegovega. Nekateri psi z kroničnimi težavami ledvic ali srca imajo lahko posebno dieto – hrano lahko dobimo samo pri veterinarju. Sestavljena je tako da je prilagojena posebnim potrebam psa. Nekateri psi je ne marajo saj ni tako dobra kot navadna vendar mu nikar ne nudimo drugih priboljškov saj bo tako še bolj zavračal dietno hrano.

Tako kot za ljudi tudi za pse velja da se morajo tudi v starosti gibati. Gibanje ohranja telo in duha v dobri kondiciji. Pri starejših psih gremo na sprehod večkrat na dan po manj časa. To velja tudi za igro saj ga lahko predolga igra zelo izčrpa. Pri starejših psih je tudi zelo pomembno da se pred sprehodi dobro ogrejejo saj lahko v nasprotnem primeru hitro pride do poškodb. Zelo dobra vaja za starejše pse je plavanje a le če v njem uživajo.

Vir
– Gina Spadafori, Psi za telebane

Avtor: Alenka (Bugz)