Brahicefalični sindrom

Brahicefalični sindrom je stanje, ki povzroči upor zračnega pretoka skozi zgornji dihalni predel (smrček, grlo). Pojavlja se predvsem pri psih s kratkim, potlačenim gobcem. Ta sindrom je vzrok anatomskih nepravilnosti. Psi s potlačenimi gobci, namreč nimajo prilagojenega mehkega tkiva. Tako višek tega tkiva ovira normalni pretok zraka.

Pogost je ne glede na spol pri naslednjih pasmah psov:
– Angleški buldog
– Bostonski terier
– Mops
– Pekinčan
– Francoski buldog
– Bokser

Nepravilnosti so prisotne že ob rojstvu, klinični znaki pa se pojavijo pri zgodnjih srednjih letih. Povišan zračni upor, ki ga povzroča brahicefalični sindrom pogosto vodi do progresivnih dihalnih težav. Grlo in sapnik postaneta oslabljena zaradi velikega negativnega pritiska in povišanega napora dihal. Tako se postopoma sesedeta in povzročita blokado zračnega pretoka, cianozo (=ustne membrane se obarvajo višnjevo-modro) in celo smrt.

Znaki
Znaki na katere moramo paziti so:
– glasno dihanje (posebno pri vdihu),
– telesna občutljivost,
– cianoza (=ustne membrane se obarvajo višnjevo-modro zaradi pomanjkanja kisika),
– nezavest, omedlevica

Diagnoza
Diagnoza je postavljena na podlagi pasme psa in kliničnih znakov, ki jih pes kaže. Lahko pa so izvršeni tudi drugi diagnostični testi:
– Popolni fizični pregled, ki vključuje avskultacijo (=poslušanje) na prsih s stetoskopom. Tako izključimo morebitne druge vzroke za dihalne težave.
– Prsna radiologija nam pove, če so prisotne srčne ali pljučne bolezni.
– Vidni pregled nosnic, ki nam pokaže, če so le te stisnjene.
– Pregled ust in grla za diagnozo predolgega ustnega neba.

Zdravljenje
Blage oblike se ponavadi zdravi brez operacij. Zdravi se s pomiritvijo, zalogo s kisikom, veterinarsko uporabo protivnetnih zdravil. Vendar pa v tem primeru obstaja verjetnost napredovanja drugih dihalnih bolezni. Potrebno je podrobno opazovati psa in paziti da se ne bi stanje poslabšalo.

Najbolj zanesljiva prognoza, ki ublaži zdravljenje je operacija, preden se pojavijo klinični znaki. Pri nepravilnostih, ki so prisotne pri našem psu, se izvajajo operacije, pri katerih se odstrani del nosnic, da skozi nosno votlino pes lahko normalno sprejema zrak. Lahko se skrajša mehko nebo v ustih ali pa odstrani zavihke v grlu.

Nega psa
– Če ima naš pes brahicefalični sindrom lažje oblike, moramo zelo paziti, da se stanje kliničnih znakov bolezni ne poslabša.
– Paziti moramo, da se pes ne zredi, kajti debelost povzroči še težje dihanje.
– Izogibati se moramo stresnim situacijam, sprehodom ko je vroče, vlažnemu vremenu.
– Raje ne uporabljajmo  ovratnice, raje uporabljajmo oprsnico.
– Če ima pes težave z dihanjem, postane cianotičen ali omotičen, takoj obiščemo veterinarja!
– Tudi po operaciji, moramo pozorno opazovati psa, da se ne bi zopet pojavili klinični znaki bolezni.

Vir:
http://www.petplace.com/dogs/brachycephalic-syndrome/page1.aspx
Avtor: Maja (Majchy)