Veterinarski pregled

Ko peljemo psa k veterinarju moramo od njega pričakovati določene stvari, se pravi, da moramo od njega pričakovati, da bo našega kosmatinca pregledal kot se spodobi.
Če pa veterinar našega psa ne pregleda, kot smo pričakovali, mu vedno lahko povemo kaj želimo, da pregleda na našem psu, saj gre tukaj za zdravje in dobrobit našega psa, ki ga imamo zelo radi in si želimo, da je vedno zdrav.

Kaj mora pregled pri veterinarju vsebovati
Pregled pri veterinarju mora v osnovi vsebovati merjenje telesne temperature, ki je mimogrede od 38,3°C do 39,2°C, če je temperatura višja od normalne je to znak, da je pes bolan.

Veterinar naj pregleda stanje dlake in kože vašega psa, dlaka mora biti svetleča in ne sme biti niti krhka niti groba. Koža pa mora biti čista in brez madežev. Velikokrat se da opaziti na dlaki psa, če je slučajno kaj narobe z njegovim zdravjem, saj mu mogoče primankuje vitaminov ali česa drugega.

Naslednja stvar, ki jo mora veterinar pregledati, so tudi ušesa vašega psa, saj kakšne infekcije, ki nastanejo v ušesih, lastniki včasih ne morejo odkriti sami, saj ne vidijo globoko v ušesni kanal od koder se širijo in izvirajo razne infekcije obolenja ušes. Če je potrebno naj vam veterinar pokaže postopek čiščenja ušes, da boste za redno higieno ušes svojega psa skrbeli tudi sami doma.

Veterinar naj pregleda tudi bitje srca in stanje pljuč s stetoskopom. Saj s tem načinom lahko ugotovi ali ima naš pes kakšne težave s srcem ali srčno zaklopko. In v primeru, da se pokaže, da ima pes morebiti kakšno okvaro na srcu, lahko sledi pregled o stanju srca vašega kosmatinca preko EKG naprave, ki poda zanesljive podatke o stanju srca vašega psa.

Veterinar naj pregleda tudi ustno votlino vašega psa, bolje rečeno naj temeljito pregleda zobe, saj pes ponavadi ne kaže nobenih znakov, da je kaj narobe z zdravjem njegovih zob in ustne votline.

Veterinar naj pregleda tudi trebuh oziroma trebušno votlino vašega psa, saj lahko na ta način odkrije prenekatero bolezen, katero lastnik sam ne more in ne zna odkriti. Med pregledom lahko odkrije tumor, brejost, sečne kamne in ostale morebitne težave, ki se jih z zgodnjim odkritjem lažje in bolj učinkovito zdravi.

Veterinar naj se posveti tudi očem vašega psa, saj lahko odkrije začetek nastanka sive mrene vnetja predela okoli oči in razne težave na roženici in podobno.

Seveda se mora veterinar posvetiti tudi pregledu nog vašega psa, natančneje tačkam in posledično tudi blazinicam in krempljem. Mogoče ima vaš pes poškodovane blazinice, ki jih je potrebno pozdraviti ali pa ima daljše oziroma predolge kremplje, ki psa motijo pri hoji in mu lahko celo povzročajo bolečine in potemtakem jih je potrebno skrajšati, tako da lahko prosite veterinarja naj jih postriže on.

Avtor:Tina (Taj)