Bolezni ušes

Da bi opazili, da ima pes težave z ušesi, ga je potrebno budno opazovati. Če boste psa opazovali, boste lahko pravočasno preprečili, da bi se okužba razširila na srednje in notranje uho. Vedeti morate kako se pregledujejo ušesa in kako se dajejo zdravila. Kdaj pa kdaj mu morate ušesa in sluhovode tudi očistiti.

Pregledovanje ušes
Najmanj vsak mesec psu rutinsko preglejte ušesa oz. še pogosteje, če je imel pred kratkim kakršnekoli težave z njimi. Če boste rutinsko pregledovanje ušes prakticirali redno in vam bo to prešlo v navado, bo zdravljenje za psa, vas in vašega veterinarja mnogo lažje.

Postavite psa na mizo, če je seveda dovolj majhen, večje pa pustite na tleh. Psa držite, da bo miroval. Nato mu dvignite uhelj in poglejte po sluhovodu, lahko si pomagate tudi z baterijsko svetilko. Površina sluhovoda mora biti čista, podobna mora biti koži na golemu delu trebuha. Če ima pes malo ušesnega masla, ga pustite pri miru, saj mu malo ušesnega masla ne škoduje. Če pa ušesno maslo ali zamašek iz dlake zapirata uho, ju je treba odstraniti in uho očistiti.
Povohajte uho, zdravo uho diši po toplem ušesnem maslu, če je vonj neprijeten ali močan, to kaže na vnetje ušesa in psa mora pregledati veterinar.
Ko ste s pregledovanjem ušesa končali, psa zelo pohvalite in ga pobožajte, da bo vedel, da je bil priden.

Običajne težave ušes
Psa morate opazovati, če ima kakšne težave z ušesi, še posebej, če imate psa s povešenimi uhlji ali pa psa z velikimi, zelo poraslimi uhlji. Takšni uhlji preprečujejo zračenje, povzročajo pregrevanje in preveliko izločanje ušesnega masla, ki napolni sluhovod in posledično uho okuži, kar povzroči bolečine v ušesih.
Nekatere pasme imajo ozke sluhovode in se jim tudi rado nabira ušesno maslo. Celo pasme s širokimi sluhovodi in ne preveč odlakanimi uhlji lahko občasno trpijo zaradi prevelikih količin ušesnega masla.
Vsi psi imajo dlako v ušesih in ušesa se jim lahko zamašijo in okužijo zaradi zamaška, ki zapira sluhovod. Če ima vaš pes zamašek, mu ga odstranite oziroma izvlečete s prsti, večina živih dlak bo ostala v ušesu, odmrla dlaka pa mora ven.
Sluhovod mora biti čist, kolikor daleč vanj vidite. Če je odprtina še vedno zamašena, morate s škarjami z okroglimi konicami skrbno in pazljivo postriči dlake.

Izcedek iz ušesa
Izcedek pomeni vnetje zunanjega ušesa ali strokovno otitis externa.
Znamenja izcedka ušes so suha-črna snov, pastozen, smrdeč temen izcedek, bolečine, otekel uhelj in očitna gluhost.

Možni vzroki in povzročitelji:

– Pršice, če je izloček suh.
– Glivice, če je izcedek pastozen in temen.
– Okužba z bakterijami, če je izcedek gost in rumene barve.
Pse, ki imajo te bolezenske znake, mora pregledati veterinar in jih zdraviti s primernimi zdravili. Pršice in glivice bo zdravil s preparati proti le tem, medtem, ko bo bakterijsko okužbo pozdravil z antibiotiki.
Ob zgoraj naštetih znakih z zdravljenjem ne odlašajte in se takoj posvetujte z veterinarjem.

Otekel uhelj
Če ima kuža na notranji strani uhlja oteklino, majhno ali po vsej površini uhlja, je to po vsej verjetnosti hematom, to pa je krvav mehur, zaradi krvavenja v uhlju, ki je najbrž nastal zaradi udarca uhlja ob trd predmet in otresanja z glavo.
Znamenja lahko prepoznate po tem, da pes otresa z glavo, nenehno se s tačko praska po ušesu, glavo drži postrani, en uhelj stoji pod drugim kotom in pa po mehkih oteklinah v katerih je tekočina na notranji strani uhlja.
Možni vzroki za otekel uhelj so okužba sluhovoda, zaradi katere pes otresa z glavo, udarec po uhlju ali pa je vzrok pretep.
Najbolje je, če čim prej obiščete veterinarja, če pa to ne morete storiti takoj, pa je najbolje, da očistite uho in privežete uhelj h glavi s čisto obvezo. Potrebna je operacija, da psu ne ostanejo hude brazgotine in ne dobi skrčenega, brazgotinastega uhlja.

Boleča ušesa
Ušesa lahko bolijo iz več različnih vzrokov.
Če psa boli uho, to prepoznamo preko naslednjih znakov, kot so gnojen izcedek, črna pastozna snov, preveč dlak v ušesu, oteklina uhlja, nagibanje ali otresanje glave, praskanje po ušesih in pa če psa boli, če ga primemo za glavo.
Vzroki za boleče uho so lahko naslednji in sicer, da je uho okuženo, pes ima preveč ušesnega masla ali dlak v notranjosti ušesa, pes ima v ušesu tujek ali pa je vzrok ušesni hematom.
Če je vzrok bolečega ušesa ušesno maslo in dlaka je ta dva dejavnika potrebno odstraniti in ščistiti iz ušesa. Z blagim razkužilom natopite pordelo kožo, da tako ublažite bolečino, vendar razkužila nikakor ne zlivajte v uho.
V primeru, daje uho čisto, pes pa je nenadoma ves poklepan in nesrečen je mogoče vzrok tujek v ušesu, ki ga mora odstraniti veterinar. Nikar ničesar ne dajajte v uho, tudi olja ali česa podobnega ne.
Če je uho vneto ali pa iz njega teče izcedek, ne odlašajte in takoj peljite psa veterinarju, da ga le ta pravilno oskrbi.

Naglušnost
Psi le redkokdaj oglušijo, vnetje pa lahko začasno prizadene sluh.
Kako prepoznamo, da je naš pes naglušen. Na primer, da ga kličete naj pride jesti ali pa ga preprosto pokličete na sprehodu in ne pride do vas, to je mogoče že znak za naglušnost. Če psa uho boli in se po njem praska, glavo pa drži postrani je to tudi lahko znak naglušnosti. En od znakov, da je pes mogoče naglušen je tudi izcedek iz ušesa.
Vzroki naglušnosti so lahko kronična bolezenska zamašitev zunanjega sluhovoda, zamašitev ušesnega kanala z ušesnim maslom, okužba notranjega ušesa, prirojena hiba ali pa je vzrok genetske narave, saj geni, ki povzročajo albinost, lahko povzročijo tudi gluhost.
Zdravimo tako, da odstranimo morebitne zamaške ušesnega masla ali dlak iz sluhovoda, vse infekcije pa naj pozdravi veterinar. Če posumite, da gre mogoče za okužbo, psa čim prej peljite k veterinarju.

Čiščenje ušes
Ko se lotevate čiščenja ušes, najprej poglejte ali so ušesa zamašena. Če je potrebno, s prsti potegnite iz ušes odmrlo dlako. Nato z oljnim čistilnim sredstvom oziroma s sredstvom za čiščenje pasjih ušes, očistite prevelike količine ušesnega masla. Ne uporabljajte pudrov, ti lahko vso situacijo še poslabšajo.
Ušes ne smemo čistiti preveč nasilno ali prepogosto. Uho ponavadi izloča ušesno maslo, če ga kaj draži, torej lahko povzroča izločanje ušesnega masla tudi čiščenje ušes, zato ušesa čistimo po potrebi in ne pretiravamo.
Vendar pri čiščenju ušes pazite, če čistite uho z vatirano paličico, da nikoli ne potisnete paličico tako globoko, daj je nebi videli več. Če boste paličico še vedno videli, psu ne boste naredili nobene škode. S prsti naredite pregrado, paličico pa držite s prsti kot svinčnik, tik nad vato.l
S kapalko nakapajte olje v sluhovod in ga masirajte, da se naolji. Poglejte ali se je prikazalo kaj olja ali ušesnega masla.
Nato ušesno maslo, če se je prikazalo, odstranite z vatirano paličico ali pa z vato.
Če ne opazite krvi ali če pes ne trpi čistite dokler ne bo vata popolnoma čista.
Nikoli ne uporabljajte pudrov, če vam jih ni dal veterinar, kajti le ti se radi sprimejo v grudice. Gosta zdravila se oprimejo sluhovoda in sluhovod se manj zrači. Gosta zdravila lahko tudi prekrijejo druga vidna znamenja bolezni. Uporabljajte lekarniške kapljice, ribje olje, medicinski tekoči parafin ali zdravila, ki jih dobite na recept.
Zdravila za ušesa damo tako, da primemo psa za uhelj, da mu umirimo glavo. Nato previdno vstavimo kapalko ali cevko tube v uho, nato stisnemo vanj predpisano količino zdravila.
Potem počakamo trenutek, da zdravilo steče v sluhovod, nato pa ga od zunaj masiramo, da se zdravilo lepo in enakomerno porazdeli.

Avtor: Tina (Taj)

Mogoče vas zanima tudi ...