Vročinska kap

Psi in mačke ne morejo uravnavati telesne temperature z znojenje kot ljudje, temveč s hlajenjem skozi usta. Pri višjih temperaturah se psi poskušajo ohladiti s pospešenim dihanjem z iztegnjenim jezikom, mačke pa ližejo svoj kožuh in se ohlajajo z izhlapevanjem oslinjene dlake.

Znaki:
Znaki vročinske kapi so hitro dihanje, razširjene zenice, opotekanje, splošna slabost, krči in nenazadnje nezavest. Telesna temperatura, ki jo izmerimo rektalno, je pri psu čez 40°C, vsaka temperatura čez 41,1°C je nevarna. V tem primeru je mogoče povišano telesno temperaturo ugotoviti tudi z dlanjo na trupu ali glavi živali. Ukrepanje je potrebno takoj, saj lahko žival umre v parih minutah.

Ukrepi:
Žival je potrebno prenesti v senčen in zračen prostor. Zmočimo jo s hladno vodo, kjer mora voda prodreti do kože in ne samo odteči z nje. Potrebno je dobro zmočiti tudi trebuh in noge in pri tem hladimo s pahljačo ali časopisom. S tem pospešujemo izhlapevanje vlage in znižujemo telesno temperaturo. Najbolje je, če lahko žival namočimo v kad mrzle vode. S hlajenjem prenehamo, ko se temperatura zniža na 39,4°C, žival zavijemo v zmočeno hladno rjuho in poiščemo veterinarsko pomoč. Hladimo postopoma, da ne pride do šoka zaradi premrzle vode.

Preventiva:
Živali omogočimo senčen in zračen prostor z obilico sveže pitne vode, po potrebi jo lahko nekajkrat na dan zmočimo z vodo. Živali nikoli puščati zaprte v avtu, ker se lahko temperatura poleti v avtu hitro dvigne do 50°C. Če že moramo žival pustiti v avtu, parkiramo v senci, odpremo okna in se čim prej vrnemo. Če smo na poti z avtom poskrbimo, da je avto predhodno dobro prezračen in hladen ter se med potjo večkrat ustavimo. Priporočljivo je tudi, da se žival večkrat zmoči po glavi in hrbtu, če je v kletki, pa se ta pokrije z zmočeno hladno brisačo.

Avtor: Nataša Žugečič – bolha