Čiščenje zob s priboljški

Če smo se odločili, da psu ne bomo čistili zob s ščetko, moramo to storiti s primernimi priboljški. Na tržišču se dobi že ogromno stvari, ki naj bi pripomogle k zmanjševanju zobnega kamna. Dobro, je da psu po vsakemu obroku, ponudimo, nekaj s čimer si bo očistil zobe, sploh če ga hranimo s konzervo oziroma mokro hrano.Najprej je priporočljivo, da izberemo takšne brikete, ki jih bo pes primoran zgristi, in že s tem pripomoremo k boljši ustni higieni. Po obroku pa mu lahko ponudimo:

·Kosti oziroma izdelke iz stisnjene surove kože

image001.jpgwww.jupiterimages.com

·Kosti oziroma izdelke iz mlete kože ki je stisnjena in ponavadi pobarvana. To vrsto priboljškov je dobro omejiti ker ponavadi vsebuje  veliko umetnih barvil, ker je za te
izdelke značilno, da so pisani.

image003.jpgwww.trixie.de

 

·Piškoti ki so namenjeni čiščenju zob

image005.jpg www.trixie.de

 

·Greeniese, ki dokazano zmanjšujejo zobne obloge in jih tudi psi po večini obožujejo, slaba lastnost pa je cena, vsaj, če jih kupujemo za veliko pasmo.

image007.jpg http://www.greenies.com/

·Sušena ušesa, bikovke, kite,…, so naravni, vendar so ponavadi dimljeni, zaradi česar niso primerni za vsakodnevno uporabo. Učinkovito pa učvrščujejo dlesni in čistijo zobe.

image009.jpg  www.hobby-program.com

·Najlonske žvečilke z okusi. V igro tako vključimo tudi čiščenje zob, pazimo, le, da jih pes ne uniči in slučajno poje. Pri nas se najpogosteje najdejo z okusom vanilije, čokolade in mentola.

image010.jpg www.trixie.de

·Poznamo pa tudi žvečljive igrače, ki so bile že v osnovi zasnovane kot pasja zobna ščetka. Igrača ima veliko zobčkov in odprtinic, s katerimi se pasji zobki ob žvečenju temeljito očistijo. Te igrače imajo ponavadi vonj po mentolu in vaniliji. Opozorilo: Če vemo, da naš pes igrače po večini uniči, raztrga, razgrize, to igračo odsvetujem, oziroma priporočam stalen nadzor, ker ob uničenju razpade na ogromno koščkov. Med to vrsto igrač spadajo tudi KONG DENTAL-i, v katere se vstavi še posebna zobna pasta, ki se med grizenjem sprošča in čisti.

image012.jpg www.trixie.de

 

·Če pa nam je vsega zgoraj naštetega ravno zmanjkalo, pa lahko za grizenje uporabimo tudi čisto navaden korenček, če le naš kuža ni preveč izbirčen.

 

 

Avtor: Mateja(m_tejch)