Pasji zadah

Slab zadah je lahko zelo neprijetna zadeva sploh pri pasjanarjih, ki z navdušenjem dajajo poljubčke. Zadah je lahko samo posledica hrane lahko pa je zadah pokazatelj bolezni, zato jih je pametno peljati na pregled k veterinarju. Toda najprej se prepričajte, da gre res za zadah in ne kaj drugega. Lahko gre za hudo vnetje ušes, ko vonj pronica skozi dlako. Eden od vzrokov je lahko tudi absces z izločkom ali kožna razjeda. Ali pa morda umazana dlaka. Lahko pa gre tudi za analne vrečice, znane tudi kot obzadnjične žleze, ki oddajajo vonj.Prepričati se moramo da vonj res prihaja iz ust. Bolezen zob je najpogostejši vzrok ustnega zadaha. Po navadi gre za nabiranje zobnega kamna in bakterij, ki so včasih posledica delcev hrane, ki se razkrajajo in so ujeti med zobmi, ali pa gre za bolezen dlesni. To se pojavlja predvsem pri starejših živalih. Z rednim umivanjem zob se tveganje za bolezni zob zmanjša, zato se z veterinarjem posvetujte o zobnih krtačkah in zobnih pastah za domače živali. Nega zob je pri psih zelo pomembna, če torej psu zob ne ščetkate mu vsake toliko ponudimo bokovko ali greenies z katerimi si bo odstranil obloge.

Lahko pa ima vaš hišni ljubljenec tujek v ustih. Psom in mačkam se pogosto med zobe na nebo med zgornjimi zobmi in trdim nebom zatakne košček kosti ali česa drugega. V tem primeru takoj obiščemo veterinarja.

Če je vonj sladek ali saden, lahko to nakazuje drug vzrok – sladkorno bolezen. Sladkorna bolezen je lahko zelo nevarna, vendar jo lahko zdravimo. Pomembno je, da veste, da je zadah mogoče pripisati drugim boleznim. Če niste povsem prepričani, se obrnite na veterinarja, ki vam bo svetoval o morebitnih vzrokih težave. To je še posebej pomembno pri starejših psih.

Avtor: Alenka (Bugz)