Zobje

ZobkiTako kot ljudje imajo tudi psi več vrst zob in prav tako je potrebna njihova higiena.

Vrste Zob? Sesalci imajo zobe na zgornji in spodnji čeljusti. In sicer 4 vrste zob, ki opravljajo različno funkcijo: Sekalci: grizejo in »režejo« hrano Podočniki: držijo in trgajo Ličniki: režejo in držijo hrano Kočniki: meljejo in žvečijo

Koliko Zob? Večina sesalcev ima dva »seta« zob, tako kot ljudje, stalne in mlečne. Pasji mladiči imajo 28 mlečnih zobk, ki jih nadomesti 42 stalnih. Mačkoni imajo 26 mlečnih in 30 stalnih, mladi dihurčki 30, odrasli pa 34 zob.

Kdaj zrastejo prvi? Pri psih prvi zobki zrastejo med 3. in 4. tednom starosti, stalni pa začnejo rasti okoli 4 meseca.

Zakaj mlečni izpadejo? Krona stalnega zoba pritisne ob korenino mlečnega, vezi okoli mlečnega se zrahljajo in mlečni zobek izpade.

Kako poskrbeti za higieno? Pomembna je higiena pasjih zob, na katero se žal propogosto pozablja. Pomislite samo kako se vi počutite če si zob ne ščetkate vsaj 1x dnevno?? Najbolje je začeti z umivanjem zob pri menjavi mlečnih zob za stalne. Začnete z masiranjem dlesni, ki vašemu pesjanu ob menjavi zob prija. Na prst lahko počasi nanesete tudi PASJO zobno pasto, nato pa prst zamenjate z pasjo zobno krtačko, namesto pasje krtačke lahko uporabite tudi izredno mehko krtačko za otroke. Najboljši rezultati se dosežejo ob rednem ščetkanju vsaj 1x-2x tedensko.

Kaj pa pasji piškoti za čiščenje zob? Žal kljub veliki reklami, nobeni piškoti in briketi, ki naj bi bili namenjeni skrbi zob vašega psa, zob ne očistijo. Za bolj zdrave zobe, jim lahko privoščite kakšno surovo govejo kost ali surovo meso.

Določanje starosti po zobehPribližno starost psa lahko določimo na osnovi njegovih zob. Vendar moramo upoštevati, da se tudi zobje od psa do psa razlikujejo, izgled pasjih zob je odvisen tudi od tega kako pogosto jih čistimo in z kakšno hrano se pes prehranjuje.

2 – 3 tedne

Še ni opaženih zobk

3 – 4 tedne

Vidijo se že prvi podočniki

4 – 6 tednov

Rastejo mlečni sekalci in ličniki

8 tednov

Kuža ima že vse mlečne zobe

3 1/2 – 4 mesece

Še ni opažena rast stalnih zob

5 – 7 mesecv

Rastejo stalni podočniki, ličniki in kočniki. Vsi se zamenjajo do 7 meseca

1 leto

Zobje so čisti in beli

1 – 2 leti

Zobje lahko postanejo rahlo obarvani

3 – 5 let

Na zobeh se pojavi zobni kamen in zobne obloge

5 – 10 let

Zobnih oblog je več, pojavijo se tudi bolezni

10 – 15 let

Veliko zobnega kamna, zobovje je lahko pomankljivo