Vzroki za opravljanje velike potrebe v stanovanju - odrasel pes

IBIKA · 17949

IBIKA

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Lep pozdrav vsem skupaj!

Do sedaj se še nisem konkretno obrnila na vas forumaše oz. naslovila vprašanja, saj sem vedno dobila odgovore že s samim prebiranjem foruma. Ker pa ne najdem več rešitve se obračam na vas. Pred dvema mesecema sva s fantom iz zavetišča posvojila eno leto starega mešančka med jazbečarjem (goničem?) in najverjetneje staffordom. Sicer izrazito prijazen pes, naklonjen ljudem, drugim psom, malo manj mačkam… nama je pred dvema tednoma začel povzročati težave. Kljub temu, da doma, v vzgoji ali kakorkoli drugače ni prišlo do opaznih sprememb, je pes začel opravljati veliko potrebo v stanovanju. Ko se je to pred štirinajstimi dnevi zgodilo prvič sva imela dalj časa (5 dni) obiske (zato sva mislila, da je to vzrok - protest), se je polulal in pokakal dvakrat v istem dnevu in obakrat na isto mesto. Naj povem, da je pes dnevno 4x do 5x sprehojen (dva sprehoda daljša). Čisto na začetku sva posumila tudi na zdravstvene težave, vendar sva po obisku veterinarja to možnost izključila. Naj pa povem, da pes opravlja veliko potrebo tudi do štirikrat na dan (na vsakem sprehodu). Ali je to normalno? Veterinarka, ki mu blata sicer ni pregledala, je mnenja, da ima pes pač hitro prebavo. V glavnem, v roku štirinajstih dni se nama je pes 5x pokakal in 5x polulal v stanovanju, čeprav tega prej ni počel. Zavedava se, da je razlog najverjetneje protest oz. podrejanje, vendar ne moreva ugotoviti vzroka, da bi težavo uspešno odpravila. Kaj predlagate? Menite, da je kazen v tem primeru ustrezna rešitev in če kakšna?
Že vnaprej se vsem zahvaljujeva za pomoč!   



Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 08 September 2010, 13:33:26
Predvidevam, da to dela, ko je sam doma? V tem primeru nabavite boks ali pa ga zaprite v kakšen majhen prostor (WC, veža). Ker na majhnem prostoru ne bo šel na potrebo, če bo vedel, da mora potem tam preživteti še par ur.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 08 September 2010, 14:28:25
S čim ga hranite in kolikokrat dnevno ter uro? Kdaj imate sprehode?

Na jutranjem sprehodu opravi veliko potrebo?

Zna biti da mu rehrana ne ustreza-da je ne izkoristi, ker 4x dnevno na wc je veliko.

Podrejanje nima kaj pri tem.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


IBIKA

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 08 September 2010, 15:14:25
Naj najprej odgovorim na prvo vprašanje. Skoraj vedno se je pokakal, ko sva bila zraven, le dvakrat ponoči, ko ga nisva nadzorovala. Za bokse sva slišala, vendar bi rada zadevo rešila kako drugače. Stanovanje imamo prostorno in skoraj brez vrat, le za v kopalnico in splnico, kamor ga ne bi rada zapirala. Kaj naj storiva, ko pride do tega, ko se pokaka pred nama?? Kakšna metoda? Pohvaliva ga, ko se pokaka zunaj itd.! Kot pri malih psih, vendar ne pomaga.

Je, točno odmerjeno za njegovo starost in težo - eukanuba. Kaka vedno, ko ga peljemo na sprehod. Prvič okoli sedmih zjutraj (malo prej), potem ob enih, petih in sedmih, če prideva od kod še enkrat kasneje (ob 21.00 pes že spi).

Ne vem več kaj narediti!



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 08 September 2010, 17:30:41
Najprej preveri vse možne zdravstvene vzroke. Blato daj testirati, da se vidi če je kak zajedalec (tudi če redno dajete tablete za razglistenje).

Kakati 4x dnevno je zelo, zelo, zelo veliko in neumestno je, da vam vet reče, da ima pes hitro prebavo. To je veliko. Ne bom se spuščala v primernost prehrane, ampak tudi to je možnost. Kakšni so kakci? Mehki?

Je pa res, da kaka in lula, torej če bi imel stroktno prebavne motnje, verjetno ne bi lul (vseeno preglejte blato). Moje razmišljanje je, da je pes živel v zavetišču, kjer je kakl v svojem boksu z izpustom. Sedaj mu izpist predstavlja vaše stanovanje in to je njemu isto. Tukaj nima beseda kljubovanje ali protest kaj iskati, psi ne protestirajo. Njemu je enostavno logično, da se v svojem domu olajša, ker je to počel vse svoje življenje. Sedaj pa živi v novem 'izpustu', kjer so se pričakovanja popolnoma spremenila. Kar naenkrat se ne sme početi tega, kar se njemu zdi povsem normalno.

Sedaj ga je treba obravnavati kot mladička, ki se pokaka, takoj ko ga malo pomudi. Težko boste problem rešili, če ne nabavite boksa. Boks naj bo psu primerne velikosti, notri dajte ležišče in ga s priboljški nagrajujte, ko je v boksu, da za začetek dobi pozitivno asociacijo. Boks se uporablja tudi za prevoz v avtu (sedeti na zadnjem sedežu je smrtno nevarno). V bokse se psi ne pokakajo, ker to jempljejo kot svoj brlogec/ležišče. Moji psi imajo bokse v stanovanju vedno odprte in notri hodijo počivat prostovoljno, tako da to ni nobena huda reč.

Vsakič ko se s psom poigrate/pocrkljate, ko poje ali pije, takoj stecite ven na lulanje in kakanje. Ko se vrnete, ga dajte v boks, da ne bo mogel hoditi in razmišljati kje po stanovanju se bi pokakal. KO ga vzamete spet iz boksa, takoj stecite pred hišo na travo. na začetku se lahko to zdi drastična rešitev, ampak če boste z njim zunaj na nekaj dolgih sprehodih, bo pes doma tako in tako samo spal. KMalu se bo navadil, da se pokaka zunaj.

Pa še nekaj je, imejte red glede sprehodov in lulanja in kakanja. Jaz svojega mladega psa na vrvici peljem na sprehod in ostane na vrvici, dokler se ne polula in pokaka (nobene igre ali pretirane pozornosti). Ko naredi svoje, ga nagradim s priboljškom (še zdaj, ko ni več mladiček), takoj spustim z vrvice in akcija se začne. Na ta način pes pogrunta, da je treba na hitro opraviti svojo potrebo, potem pa se začne zabava. In sebi olajšate delo za dni, ko se vam bo zelo mudilo in za psa ne boste imeli tri ure časa ali za mrzla zimska jutra.

Vsekakor pa najprej dajte kakce testirati, da zdravstven razlog najprej izločite.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #5 : 08 September 2010, 18:09:49
Jaz bi najprej uvedla sprehjani in prehranjealni red. Odvisno od službe-recimo vsakič ob 6h sprehod za ene 20-30 minut da se razgiba in opravi svoje. Potem vedno ob istem času  obrok in po ccca 1h sledi wc sprehod.

Je pa velika možnost da mu ta hrana ne ustreza-je ne izkoristi dobro. Nasplošno se je Eukanuba poslabšala.

Mi smo ravno v fazi navajanja na boks-ne zaradi čistoče ampak praktičnosti. Psico namreč znervirajo novi kraji (dopust) in bo boks njena stalnica-brlog + odličen za vaje samokontrole.

Sicer pa opazujta psa-sigurno je nek znaj v obnašanju da ga tišči.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


IBIKA

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 09 September 2010, 08:36:03
Hej, hej! Hvala za odgovore in nasvete!
Pes je bil v zavetišču in je skoraj zagotovo kakal v svojem boksu. Ko sva ga prvič pripeljala domov se je polulal od vznemirjenja, kot majhen kuža (hodi, maha z repom in lula hkrati) potem mesec in pol nisva imela nobenih težav. Da bi imela težave od začetke bi si pač morala priznati, da ga nisem dovolj dobro navajala na sobno čistočo, tako pa … Tudi režima nisva spreminjala: sprehodi ob isti uri, zjutraj in zvečer daljši, vmes dva krajša, obrok razdeljen na dva dela – jutranjega in pozno popoldanskega. Morda bi bilo bolj pametno, da ga začneva hraniti le enkrat na dan. Ali je možno, da je prehranjen in zato kaka prevečkrat? Čeprav nama so na veterini rekli, da se mora še malo porediti.
Na začetku sva preventivno, tako kot je svetoval/a tudi TAAR, počela vse tako kot pri mladiču-pohvalila, ko je kakal, lulal zunaj. Tudi sedaj hvaliva (morda bi bilo pametno, da ga še nagradiva). Tudi po igri ga peljemo ven. Naj povem, da pes zunaj kaka zelo hitro, že po parih minutah sprehoda (midva sva predvidevala, da to zato, ker je imel v zavetišču kratke sprehode, če sploh…). Kakec je oblikovan normalno, tudi trdota je ok. Vsakič preveriva tudi zato, ker je bil res poln notranjih zajedalcev (res v slabem stanju). Naj povem še, da ne dobiva nobenih priboljškov od mize.
Da se bo polulal ali pokakal nakazuje le zelo kratkotrajno ovohavanje tal (par sekund).
Vem, da boks ni noben bau bau, sem pri prijateljici videla, da super deluje tudi proti uničevanju. Skrbi me le, kako eno leto starega psa navaditi na to. Sedaj ima svoj prostor pod podestom stopnic (s strani zaprt manjši prostor), kjer ima svojo veliko mehko blazinico. Ko sva blazinico za kratek čas premaknila zaradi čiščenja se je pokakal tam.
Odločila sva se, da bova psa peljala k drugemu veterinarju, da ovrže vse zdravstvene težave, priporoči hrano itd. Sem pa v več knjigah zasledila, da ima nenadno kakanje (če ni zdravstvenih težav) lahko vzroke v lezenju navzgor po lestvici, zavzemanje mesta vodje. Tudi veterinar je rekel, da naj bova pozorna na to.
Kako pa bi vi reagirali v trenutku, ko se pokaka-polula? ???



lottika

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 92
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 09 September 2010, 08:53:10
Moja se je tudi na začetku parkrat pokakala v stanovanju in smo ugotovili, da zaradi zdravstvenih težav (mela eno bakterijo, ki se jo odpravi s antibiotiki) pol smo pa še hrano zamenjal, ker Hills ji res ni odgovarjal. Probi s kšno boljšo hrano k bo bolj v psu ostala. Vzorce si naberta pa probavita kera mu ustreza?
A k se doma pokaka ma normalen iztrebek-trd?



IBIKA

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 09 September 2010, 08:59:10
Evo, mi je ravno fant sporočil, da se je danes pokakal že trikrat (na sprehodu). Dvakrat trdo in enkrat mehko. Očitno nekaj res ne štima. :'( Gremo k veterinarju.
Lolittka, katero hrano pa imate sedaj? Veš za katero, ki bolj ostaja v psu? Najbrž moram gledat, da nima preveč vode.



lottika

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 92
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 09 September 2010, 09:34:46
Moja ma Rojal Canin za občutljiv želodec in ji pomaga res manj kaka in 2 krat na dan, iztrebek je čvrst. Pač eni pravjo (zato ker ma dost riža in skor nč mesa, pa glih riž ji pomaga k zapira),da ta hrana ni dobra in bla bla bla, pač moji ustreza in to je važn. Drugač pa mislim da ma tud Acana neki dobrga za občutljiv želodec oz. za probleme v prebavi.
Jst ji dam brikete pa konzervo oboje istga proizvajalca(za pse s problemi), kdaj pa seveda tud svež mesek (kuhan, surovga ne je), in nima problemov.
Sj če ma tvoj zajedalce samo blato neseš je hiter analiza, da ne boš brezveze s psom hodila. Poklič veterinarja pa mu povej problem in če lahko blato prineseš.

Pa srečno



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #10 : 09 September 2010, 09:57:16
Poleg tega moraš vedeti, da v momentu, ko imaš hrano, ki vsebuje pesno pulpo, le ta dela iztrebek čvrst, ker nabrekne zaradi vode in tudi v primeru, da bi pes zaradi težav ob drugi hrani imel drisko, ima zaradi pesne pulpe lahko formirane kakce, pa mu hrana vseeno ne ustreza.

Najprej preglejte iztrebke, potem pa od tam naprej...


Danijela

  • *
    • Prispevkov: 28
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 09 September 2010, 10:14:59
Jaz bi omenila še nekaj glede boksa. Jaz sem svojo navadila na boks, pri njenih 4 letih. Sicer ga nimam v stanovanju več in je samo v avtu, ampak tudi tam se počuti čisto v redu. Tako da ne skrbet, da se psa, starega 1 leto tega ne bi dalo navaditi.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #12 : 09 September 2010, 15:21:46
Jaz sem v procesu navajanja na boks-pogled proti boksu-nagrada, potem sem začela priboljške dajat v boks in zdaj gre lepo noter do konca in jaz jo nagradim na drugi strani boksa, potem se bom prestavljala na različne strani, dajala jackpote, ko bo šla sama noter. Ne smeš pa nič silit, prehitevat. Vsaj pri moji ne, ker se dejansko boji boksa.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


lottika

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 92
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 09 September 2010, 16:46:40
IBIKA sporoči če je veterinar kaj ugotovil???
Jst ne vidm potrebe zakaj bi dajala psa v boks, razen v avtu seveda.



IBIKA

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 10 September 2010, 07:50:38
Hej!

Včeraj sva šla k veterinarju, ker je do petih popoldne kakal petkrat (3x normalno, 2x mehkejše, vendar nikoli driska). Blato so dali na analizo, vendar ni nič narobe (zajedalci, bakterije). Predlagali so dieto z Royal Canin, dobili pa smo tudi pasto Canikur pro. Če do ponedeljka ne bo ok moramo nazaj. Včeraj se ni pokakal notri. Upam, da bo vse ok. :'(



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #15 : 10 September 2010, 08:41:42
Jaz bi definitivno menjala hrano in nebi pri Evkanubi vztrajala. Samo tudi royal ni nič boljši, razen če hočeš za koruzo plačati astronomsko ceno :) To so vse hrane ki imajo zelo zlab izkoristek in mislim da sploh ni čudno da potem pes tolko kaka. pač  vaš pes kaka večkrat....

Probajte kakšno hrano brez žitaric - postopen prehod na to. Kako se odzove če mu dasta meso?


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #16 : 10 September 2010, 08:46:56
Moj pes je tudi kakal na sprehodih do 5 x na sprehod. Vedno, ko je bil malo daljši sprehod je bilo ogromno kakanja, na začetku lepo formirani drekci, nato vedno mehkejši, včasih že skoraj tekoči, nikoli pa driska. Zamenjali smo hrano, ki mu ustreza, sedaj se podela 2x na dan, izredno malo in to je to, ne glede na telesno aktivnost, ki je prej sprožila poplavo iztrebkov. Iztrebljanje mu je pospešil tudi čustveni pretres, recimo če je iz balkona videl psa in se je vznemiril.

Z drugim sem imela iste težave, kjer pa se je izkazalo, da je bil problem v prehrani in tudi v prekomerni količini, ki je ni izrabil, ampak ni je pa bilo toliko preveč, da bi se redil.

Nekateri psi s tem načinom tudi označijo svoj teren. Velikokrat, ko imam v varststvu kakšnega samca, se mi podelajo in polulajo ob trenutku moje nepozornosti. Ponavadi po ležiščih mojih psov ali njihovih skledicah za hrano.  >:(

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


lottika

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 92
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 10 September 2010, 08:58:44
Glede tega terena mi je ful čudn, ker ps nerad kaka tm k živi, nasploh živali ne kakjo v svojih brlogih. Pa, da tvoj kuža to ne počne iz samga začetka je tud čudn.
Bottticelli oprosti sam ne vem kaj maš prot Royalu, vsem psom ne ustreza tako koncentrirana hrana kot je Orijen. Vsak pes nj je kar mu paše, ni ga treba z eno hrano posiljevt zato k vsi pravjo da je dobra, veš majo tud zaradi te hrane kšni zelo velike probleme-driska. Sploh pa Orijen k ma večina briketov ribe not, od kdaj psi jejo ribe a ni to bl za mačke.
Ja IBIKA probi z Royalom dostim pomaga al pa meši Royal pa kšna Acana(za občutljive), pol k bo že dobr.
Drugač je pa dobr za psa če ma kšn dan post, res 1 dan se mu ne da nč za jest ampak res nč, dost ljudi to počne.



IBIKA

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 10 September 2010, 09:36:54
Royal imamo samo za en teden (oz. še manj) - veterinarska dieta, je taka mala pakunga. Potem pa bomo postopoma prešaltali na hrano brez žitaric Trainer fitnes, ki zelo odgovarja našemu drugemu psu. Valda bo to to! :-\



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #19 : 10 September 2010, 09:53:02
He, he, mi smo tudi prešaltali na to hrano :)

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


lottika

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 92
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 10 September 2010, 10:13:45
Ma te današnji psi so razvajeni! Tkole jih ima dost probleme, niso več psi v pravem pomenu. Včasih so vse pojedl pa ni blo nobenih problemov.
Če enmu odgovarja ne pomen da bo to drugmu ???



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #21 : 10 September 2010, 10:15:40
lottika...kot sem že napisala, nesmiselno se mi zdi plačevati ogromne količine denarja za koruzo in pšenico, simpl kot  pasulj :) Poglej sestavo v hrani in ti bo jasno, pa pejd v trgovino in poglej kakšne so cene polente in moke :) Pa zračunaj :) V tem je poanta. Sama zagovarjam surovo prehrano če se le da - žal smo danes tako daleč da se najdejo tudi psi ki imajo težave celo na surovi prehrani, kar je totalen paradox. ampak ok to je manjšina. Nikoli pa ne bom zagovarjala več hrane, ki bazira na žitaricah - pes ni vegetariajnec in dolgoročno na tem ne more normalno funkcionirati...
Z toliko denarja kot ga daš za predelane žitarice, bi dobila bistveno boljšo hrano.

In psi, ki ne prenašajo koncentriranih mesnih beljakovin... tudi to je paradox modernega sveta, ... verjamem da obstajajo taki, ljudje smo jih naredili take, ampak verjamem tudi da je to še vsaj za sedaj majhen procent psov ki dejansko tega ne prenašajo. Do sedaj se je še vedno ugotovilo da je večino problem v tem, da lastniki hranijo mladička samo in izključno z briketi, tja so enga leta in več, pol pa valda pes ni navajen, odraslo formirano črevesje navajeno na eno hrano... bo proces da se črevesje navadi, lahko tudi traja par mesecev.


lottika

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 92
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 10 September 2010, 10:24:17
Lej psi so si različni in jim tud različna hrana ugaja. Pač ja mi smo take nrdil. Če moji te briketi ustrezajo prov je pa sigurn da ni to vse kar dobi. Ji dam tud meso, kuhan. Ja psi jejo vse ne sam meso, tko k ljudje rabš vse meso, žitarice, zelenjavo, sadje, mlečne izdelke. Pa tud ljudje ne jedo vsega enim neki paše drugim pa drugo.



IBIKA

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 10 September 2010, 10:28:56
Jaz mislim, da moj smrdek ni razvajen, je živel v takih razmerah, da so ga hotli na licu mesta uspavati, ko so ga našli. Potem pa še zavetišče in sedaj pri nas :'(



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #24 : 10 September 2010, 10:29:09
lottika...spet ti vse najbolje veš :):):) se strinjam da rabijo raznoliko, žitaric pa ne rabijo sploh in bi komot preživeli brez žitaric, ker to sigurno ni naravna pasja hrana :) dalje pa nebomo teme smetili, veliko je bilo na to temo napisanega, debatiranega, priporočam da si malo prebereš  :)


sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #25 : 10 September 2010, 10:30:12
Ja lottika, daj si malo preberi, preden pišeš take neumnosti..



lottika

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 92
    • Točke: 0
Odgovori #26 : 10 September 2010, 10:42:54
Joj kok ste pametni! Tle so sami intelektualci. Zakaj gre pa ta država h kurcu k je pa tle na forumu tok pametnih ljudi ???
Pa ste vsi tok omejeni. Pa če pogruntaš da psu ena hrana pač paše ne vem zakaj ga bi posiljeval z neko drugo zato k so tle na forumu vsi tok pametni. Pa kokrat moram napisat da vsakmu psu paše drugačna hrana in drugačen režim hranjenja. Pa zradi mene mu lah pedigre dajš, če je pes zdrov in jima zaradi tega problemov. Pa kaj a mormo bit usi isti dajat isto hrano, pa sj nebi blo konkurence se hrana nebi razvijala al pa nazadovala. Vi se mal poglejte kaj pišete



Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #27 : 10 September 2010, 10:47:13
lottika, nevem kdo je sploh tebi omenjal kakšno menjavo hrane? Mislim da se v tej temi gre za svetovanje IBIKI in ne za tvoje pametovanje. In začni pisat slovensko!

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #28 : 12 September 2010, 11:47:12
Pa še država gre h kurcu, buhpomagej  ::)


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #29 : 12 September 2010, 15:02:26
Joj Lottika DIHAJ. Ti imaš svoje mnenje-glede Pedigree si mi pa dvignila pisker-potemtakem tudi ti žri samo še hamburgerje, botticeli je pa izrazila svojega in to je  bilo to. Vsak pa ima pravico izrazit svoje mnenje na nek normalen način.  In začni pisat slovensko!  ::) Tvoja narečna spakedrala je precej težko brati.

Saj se nisi iz tujine priselila, da bi se šele učila SLO jezika. ;)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!