Zanimiva tema! Lahko povem izkušnjo znanke, ki je pred leti kupila kraševca pri vzreditelju, oz.človeku, ki je trdil, da svoje pse hrani izključno s surovim jagnječim mesom in to priporočal tudi njej. Priporočila so se držali, redno so kupovali jagnječe meso, pes je po nekaj letih izgubil skoraj vse zobe, potem pa ga je počasi sesulo kup različnih težav in bolezni, da so ga morali dokaj mladega uspavati.
Naše pse sem hranila vedno s tem, kar je bilo na tržišču mogoče kupiti. Pred leti ni bilo briketov, konzerve je izdelovala le Mirna Rovinj, kaj več se je dobilo v Italiji. Pred leti sem psom kuhala ali popekla različne vrste mesa, ki sem jim dodajala razne polente, testenine, zelenjavo,...S časom so se pojavili nekakšni kosmiči, ki si jih prelil z vodo in ponudil kot dodatek k mesu ali konzervi.
Potem pa so se pojavili briketi. No, vse to je dal skozi moj zlati prinašalec, ki je dočakal skoraj 14 let. Na koncu sem mu zopet kuhala in sicer skoraj izključno zdrob in osliča, ker drugega ni jedel (to je bilo zadnja dva meseca).
Vse ostale pse hranim z briketi, med vikendi dam kakšno konzervo, dodajam testenine, polento, dobivajo kozje mleko in kruh, jajca, sir, jogurt, skuto, smetano, goveje kosti (občasno), sami pa najdejo veliko sadja, ki ga z veseljem jedo.
Dobivajo tudi ostanke kosila (razen svinjskega), vendar ne kot obrok, ampak kot priboljšek v manjši količini. Zadnjič sem jim za štos pokazala skledo, v kateri so bili ostanki paradižnikove solate, na moje presenečenje so z veseljem pojedli in polizali, čeprav je bil notri tudi kis.
Skratka, naši psi poznajo vse vrste hrane, vendar so jim glavni in najpogostejši obrok briketi.
Labradorec je star 11 let, avstralca 3,5 in 2 leti, vsi so zdravi, nimajo prebavnih težav, dobro se počutijo.
Samojedka je umrla pri 9 letih, vendar je imela raka na mehurju.