Halti je ok zadeva, sem ga tudi sama uporabljala. Vendar je psičko delala živčno, pa začela je glavo visoko nosit in vrat trdo držat (pač, upirala se je haltiju), in si ga vedno znova poskušala dol spravit. V pasji šoli nisva mogli narediti niti ene vaje, tako jo je motilo.
Nato sem prešaltala na "prong" ovratnico. Ja, to je tista s špicami. In je veliko bolj humana kot zatezna. Psičke ne moti, lepo hodi, ko ji pustim, se oddalji in voha itd. Vse super, vleče pa tudi več ne. Nasplošno se je izboljšalo stanje, sprehajam jo vedno več tudi le z navadno ovratnico. Ko ne vleče in je ob meni jo nagrajujem, se pogovajram, igram z njo. Ko povleče, korekcija oz pri nas večinoma zadostuje kar beseda ne. Se je že navadila.
Drugače pa lahko probavate tudi s tem da pes ne sme mimo vas, da mu roko pred gobček date oz blokirate ko poskuša prit mimo, tako nam je inštruktorica svetovala.
Največ pa boste naredili, če boste prepričali psa da ste najbolj zabavni in oh in sploh od vsega, se na spreodu veliko ukvarjali z njim, igrali, vadili kar ste se naučili v pasji šoli. Tako je meni uspelo oz uspeva, kdaj še uporabljam prong ovratnico, še posebej če greva do mesta, ker je še mlada in jo vonjave čisto preveč navdušijo. Smo še mladi
Poučna stran o prong ovratnicah:
http://leerburg.com/fit-prong.htmLp