Davor, sploh ne govorim o tem, da so neke spremembe že vidne sedaj ali da se bodo stvari sesule v par tisoč letih.. tudi sama zaenkrat močno dvomim, da smo za "kao" segrevanje ozračja krivi ljudje... Govorim o spremembah, do katerih bo prenaseljenost (v bistvu govorim o "prepopulaciji", ki prinaša pod vprašaj izrabo naravnih dobrin.. in tudi ne gre za par živalskih vrst, ampak če bo šlo takole naprej, "kmalu" še mikroorganizmi ne bodo imeli več prostora ali pogojev za življenje
) zagotovo pripeljala čez nekaj tisoč let (če nas ne bo prej kakšen asteroid zadel). Pa sicer me "baš boli" kaj bo čez tisoč let.. ampak mi je zanimivo, da isti, ki zagovarjajo preživetje in obstoj človeške družbe na dolgi rok, na drugi strani delujejo tako škodljivo na dolgi rok.
In nadalje pišeš o tem, da biodiverzitete ne potrebujemo, saj imamo znanost, tehnologijo, napredek,.. in da se nam sploh ne pozna... Ah, kje pa.. Alergije pri vsakem drugem otroku so pa kaj in zakaj? Pogini čebel so kaj in kaj pomenijo pogini čebel? Kaj pomeni zastrupljanje vseh "nadležnih", "škodljivih", "bolezni prenašajočih" insektov v drugem pogledu?? Kaj to pomeni na dolgi rok..?
In v končni fazi.. koliko ljudi si zares želi živeti v plastičnem, sterilnem svetu, brez nevarnosti, mraza, sonca, snega, dežja, nadležnih komarjev, nagnusnih pajkov in tudi simpatičnih (a škodljivih) pikapolonic, metuljev,... pa ljudožerskih, kosmatih medved(k)ov in krvoločnih, igrivih volkov..? Si ti želiš živeti brez živali - kako da si si potem vseeno omislil psa?
Ampak ja.. mogoče bo pa v tvoji prognozi normalnih biotskih procesov res tudi ta "človek-virus" enkrat sam sebe zadušil.. upajmo samo, da ne bo vmes v stilu virusov tudi telo gostitelja tako izčrpano, da ne bo več zmožno obnove.
Lanabela, jaz nisem nikjer zasledila da je ležal na poti - če bi ležal na poti tudi ne vem kako bi mu lahko nekdo ponesreči stopil na glavo. Zasledila sem samo da je ležal v grmovju, ga človek kao ni videl. Ali je spal, ali se je skušal potunit, tudi vprašanje. Tudi to, da se je medved nahajal v bližini naselja ni ravno razlog za odstrel. Na Kureščku jih je polno, ki brskajo po smeteh, pa jih ne tamanijo kar enega za drugim.
Pa dobro.. razumem da je problem in tudi nimam toliko proti, da se sem in tja kakšnega odstreli.. ampak motijo me take "zgodbe" in "izgovori".. sploh, ker je bilo dan pred odločitvijo še rečeno, da medveda ne bodo odstrelili, ker ni problematičen...
Pa še nekaj me zanima. Kako pa sploh vedo točno kateri medved je to bil? A če so trije na tistem koncu, bodo ustrelili prvega, ki bo prihlačal mimo naselja?
In Davor, prehitri vozniki ogrožajo otroke veliko bolj kot takile medvedki in to vsak dan. Tudi srne znajo ogrožat otroke veliko bolj, kot en medvedek, pa jih nihče ne podi izpred hiš.
http://www.youtube.com/watch?v=ADGn1GABF0Q (ni otrok, komot bi pa lahko bil)
Pogumne? Kaj pa je tu za biti pogumen? Gre izključno za malo večjo previdnost in prilagajanje. Ampak ne, je treba biti komot. Če ti kaj ni všeč pojdi živet v center mesta.. a je treba rinit v medvedji brlog? Spet smo tam - kako človek "vse je moje in tako bo kot jaz hočem". In ja, jaz če se odločim sosedovat medvedom, sem se tako odločila in jih ne bom potem preganjala ane. In z veseljem zamenjam stanovanje na obrobju mesta (kjer še ni medvedov) z eno bajtico na Kureščku in medvedom za soseda
Alternativa (ne vem katero si ti sumil da bi jo predlagala
) je pa v vsem, kar sem zgoraj napisala; malo bolj po pameti z nataliteto, odnosom do narave,...