Leptospiroza - naša izkušnja

soncek_1 · 3210

soncek_1

  • *
    • Prispevkov: 148
    • Točke: 0
: 19 April 2011, 10:47:33
Mogoče bo izkušnja komu koristila. O leptospirozi sami si lahko preberete kje drugje na netu. Tukaj je le naša izkušnja. Na zdravila in vrednosti krvne slike se ne spoznam, zato o tem ne bom pisala.

sobota, 2.4.2011:
Tai je pojedel kos hlevskega gnoja in pil vodo iz počasnega potočka. Kakšno uro za tem je veliko zbruhal, bilo je žive zelene barve.

nedelja, 3.4.2011
Znaki: deloval utrujen, brez volje, depresiven, brez apetita, težko je hodil po stopnicah, vse je delal počasi in brez veselja. Ponoči je bruhal in imel drisko.


1. teden – cel teden na veterinarski, domov je hodil spat.

ponedeljek - Šli takoj zjutraj na veterinarsko. Sumili zastrupitev. Naredili krvno sliko, ki je pokazala težave z ledvicami in jetri, gastroenteritis. Ostal cel dan na veterinarski na opazovanju in infuziji, dobil antibiotike in druga zdravila. Jedel ni nič oz. skoraj nič. Bruhal in blatil smrdečo drisko. Sumi: parvoviroza, gastroeneteritis, hepatitis, leptospiroza… Proti kužnim boleznim lani ni bil cepljen.

torek, sreda - Preživel dneve na veterinarski, infuzija, zdravila… Videti je bil zelo slaboten, neodziven, nezainteresiran. Pridružile so se še težave s pljuči (izkašljal kri), vnetje trebušne slinavke. Krvna slika še slabša, težko diagnosticirat, ker je toliko stvari narobe, nespecifična krvna slika. Bruhal ali driskal ni več. Skoraj nič jedel.

četrtek - Poslali testirat vzorec krvi za leptospirozo po tem, ko sem prosila. Še vedno je le iz roke in bolj malo.

petek – Malenkost se izboljšuje, deluje bolj živahen. Ni pa še imel apetita. Še vedno težko grizel in požiral hrano.



2. teden – od ponedeljka do petka na veterinarski, potem doma

ponedeljek -  Dobiva apetit nazaj, začel sam jesti iz sklede. Videti je boljši, odziven, živahen.

četrtek (14.4.) - Potrjena diagnoza Leptospiroze. Okužen s 3 različnimi serovari bakterije Leptospire. Za nobeno od teh vrst bakterij pri nas ne cepimo, tako da tudi cepljenje ne bi pomagalo. Tudi sicer cepljenje za Leptospirozo deluje le 6-8 mesecev, tako da se priporoča v področjih kjer je velika možnost okužbe cepljenje na pol leta (tega prej nisem vedela). Ampak kot že rečeno, cepi se le za dve vrsti te bakterije, ki naj bi bile najbolj pogoste. Dobil pa je 3 druge, za katere se ne cepi.


3. teden – doma, na veterinarsko hodi vsak dan da dobi podkožne injekcije tekočine.
Ugotavljamo, da je možno, da se je okužil tudi že prej, pred tistim dnevom ko smo sumili. Zaradi inkubacijske dobe. Nenavadno je, da bi bila reakcija že drug dan (ampak tudi možno). Ampak žal ne vemo kje bi lahko dobil.

Sedaj je normalno, poje jutranji in večerni obrok, pije, je živahen, le utrudi se zelo hitro. Uživa na svoji novi parceli, kjer lahko laufa, dela prevale in zganja norčije.
Danes smo začeli z zadnjimi antibiotiki, ki bodo poskrbeli za to, da ne bo predolgo kužen.


Hvala zmajčkovi veterinarki, ki me je prenašala in bila zelo skrbna, srčna in profesionalna. Cartanja Taiu ni manjkalo. Meni je pa predvsem bilo všeč to, da nisem občutila vzvišenega vsevednega odnosa! Če česa ne veš, priznaš, se pozanimaš, povprašaš, pobrskaš v literaturi. In predvsem, da ti nekdo realno pove situacijo, te posluša in razmisli o tvojih vprašanjih, hkrati pa te tudi pomiri, ko si čisto prestrašen. Preverja, kako je bilo doma, te pokliče vsak dan in sporoči, kako je tvoj kuža, kaj delajo z njim. Tudi Tai je rad hodil tja in je včasih kar vlekel proti vratom karantene, kar tudi pove nekaj.
Hvala Moniki!  :) :) :) in tudi ostali ekipi Zvitorepke! :)

PSI SVET, šolanje psov in vedenjsko svetovanje
www.psi-svet.si


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1 : 19 April 2011, 11:12:49
Ali imate tam okrog kakršnokoli stoječo vodo, do katere imajo dostop podgane?
Mamina psica je staknila leptiospirozo (hemolitično obliko, pri kateri so se razgradili vsi eritrociti) ko je pila vodo iz vrtnega ribnika, v katerega so se hodile kopat podgane. Je pa zanimivo, da je zbolela samo ta psica, ki je bila vedno doma, moje, ki stalno pijejo iz luž, lovijo miši in so pile tudi iz tistega okuženega ribnika pa so ostale zdrave.


soncek_1

  • *
    • Prispevkov: 148
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 19 April 2011, 12:48:27
Ja, teh vod, počasnih in stoječih je kar nekaj okrog, kjer hodimo na sprehode. Podgane in miške pa verjetno tudi so na teh poljih, travnikih...
Zelo verjetno se mi zdi, da je bila kriva tista voda ali gnoj iz dne pred pojavom simptomov, res pa da neke inkubacijske dobe ravno ni bilo. Kakor sem brala, imajo nekatere oblike leptospire ink. dobo tudi le 2 dni. Če so pa kar 3 različne naenkrat, je pa tudi verjetno možno, da je bila reakcija že naslednji dan. Le ugibamo lahko o tem...

PSI SVET, šolanje psov in vedenjsko svetovanje
www.psi-svet.si


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #3 : 19 April 2011, 13:32:50
Nisi napisala, čigav gnoj je bil. Konji napr. zelo hitro zbolijo za leptospirozo, največkrat pa jo dobijo iz okuženega sena, kjer so urinirale miši in podgane. Bolezenski znaki pri konju so lahko manj opazni, zato jih lastniki ne zdravijo, kar pa ne pomeni, da ni okužen.



soncek_1

  • *
    • Prispevkov: 148
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 19 April 2011, 20:39:33
Karmen, ne vem čigav gnoj je bil. Možno, da konjski. Imel je tiste vrste leptospire, katerih primarni gostitelj so ravno konji, govedo in ovce (Hardjo, Bratislava, Sejroe), ne pa podgane in miši, lahko pa so bili prenašalci.
Trenutno predvsem držim pesti, da bo mali zmaj okreval brez posledic na ledvicah in jetrih.  :)

LP,a

PSI SVET, šolanje psov in vedenjsko svetovanje
www.psi-svet.si