Humano Animal - celične terapije za pse

Humano Animal · 3976

Humano Animal

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
: 17 Junij 2011, 15:33:46
Spoštovani,

Z veseljem Vam sporočamo, da je sedaj v Sloveniji na voljo nov pristop k zdravljenju sklepnih in mišičnih obolenj pri psih.
Morda ste že zasledili v tujih in domačih mediji nove možnosti zdravljenja psov z matičnimi celicami, ki je že kar nekaj let stalnica v regenerativni medicini onkraj luže, pa nezadnje tudi v Evropi, kjer se tovrstna zdravljenja opravljajo že od leta 2009.

Humano Animal je podjetje specializirano za izvajanje regenerativnih celičnih terapij za uporabo v veterinarski medicini. V sodelovanju z belgijskimi laboratoriji Fat-Stem v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji, ponujamo celične terapije za konje, pse in mačke za zdravljenje bolezni in poškodb lokomotornega aparata (ligamentov, sklepnih ovojnic, sklepnega hrustanca in podhrustančnega kostnega tkiva).

Pri psih nudimo celične terapije za zdravljenje osteoartritisa, poškodb sklepov in mišičevja ter vezivnega tkiva. Doslej je bilo s pomočjo matičnih celic zdravljenih že več kot 2000 psov. Pri veliki večini so bile bolečine in bolezenski znaki odpravljeni.

Celični terapevtski pripravek Dog-Stem® je rezultat vseevropskega znanstvenega sodelovanja in se danes učinkovito obnese v klinični uporabi. Za njegovo pripravo uporabljamo matične celice, pridobljene iz adipoznega (maščobnega) tkiva obolele živali.

Matične celice so nediferencirane celice, ki v organizmu ne opravljajo posebne funkcije, lahko pa jih spremenimo v celice z željenimi lastnostmi. Osnovni mehanizem delovanja je obnovitveno (regenerativno) delovanje matičnih celic pri regeneraciji obolelih ali poškodovanih tkiv, tako da matične celice same tvorijo novo tkivo in uravnavajo delovanje imunskega sistema. Na ta način uporabimo in aktiviramo samoobnovitvene sposobnosti organizma, da se ta obnovi in pozdravi.

Celične terapije izvajamo v sodelovanju z izbranimi veterinarji in veterinarskimi klinikami, ki jim za biopsijo in terapijo zagotovimo polno podporo in svetovanje, protokol celičnega zdravljenja, kontroliran in zaščiten celični terapevtski pripravek in svetovanje za varno in strokovno  injiciranje ter učinkovito zdravljenje.

Vse storitve so izvedene v skladu z visokimi standardi, zato lahko jamčimo za strokovno izvedeno, varno in visokokakovostno storitev. Procesiranje vzorcev in proizvodnja celičnih terapevtskih pripravkov je podvržena GMP standardom (protokol dobre proizvodne prakse).

Storitev vključuje protokol za izvedbo celotnega tretmaja, biopsijo (odvzem) maščobnega tkiva obolele živali, set za transport tkiva, prevoz v naše laboratorije in nazaj do izbranega veterinarja, izolacijo matičnih celic iz adipoznega tkiva, njihovo namnoževanje in pripravo celičnega terapevtskega pripravka ter protokol in svetovanje za klinično uporabo pripravka pri zdravljenju obolele živali. Z veterinarjem se posvetujemo tudi o optimalnem načinu terapije, da bi ta na podlagi doslej pridobljenih kliničnih izkušenj zagotavljala najboljši možni rezultat.


Storitev je tristopenjski proces, ki ga v celoti izvedemo v sodelovanju z veterinarjem in našimi laboratoriji.

1. korak: Veterinar z manjšim posegom odvzame 20 - 30 g maščobnega tkiva na najprimernejšem mestu za biopsijo (npr. plečni ali trebušni del) in zašije rano ter pridobljen vzorec shrani v predhodno pridobljen set za transport vzorca. Pri veterinarju prevzamemo set in ga v kontroliranih pogojih v roku 24 ur dostavimo v naše laboratorije.

2. korak: V laboratorijih se v kontroliranem okolju iz vzorca izolirajo, preštejejo in namnožijo matične celice, ki se pripravijo za uporabo (celični terapevtski pripravek Dog-Stem®).

3. korak: Celični terapevtski pripravek Dog-Stem® veterinar injicira na prizadeto mesto živali s pomočjo ultrazvoka ali rentgena, da se zagotovi injiciranje na optimalno mesto.


O možnostih zdravljenja bolezni in poškodb vašega psa povprašajte svojega veterinarja ali kontaktirajte Humano Animal.



Z veseljem Vam bomo svetovali ali odgovorili na vaša vprašanja po telefonu 08 205 34 62,
preko e-pošte [email protected] ali preko spletne strani www.humano-animal.com.



S spoštovanjem,

Marko Popović,
vodja divizije Humano Animal



Marko1973

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 21 Junij 2011, 19:53:54
Hello vsem

Mi smo zdravljene z matičnimi celicami že preizkusili in je bilo zelo uspešno. Iz skoraj neuporabne leve noge pri nasi višavki (šepanje - artroza) smo v treh medecih po zdravljenju prišli do tega, da več ne šepa in je zopet živahna in takšna kot smo jo navajeni. Smo pa to napravili v Veterinarski bolnici Šentjur, ki to zadevo izvaja skupaj s strokovnjaki z Veterinarske fakultete. Verjemite mi, deluje, pa še veliko ceneje je kot to naročati iz tujine.
Lep pozdrav vsem! Marko



Humano Animal

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 24 Junij 2011, 11:06:15
Spoštovani,

Zelo nas veseli, da ste se odločili za terapijo z matičnimi celicami ter da ste zadovoljni z rezultati. Vsako uspešno zdravljenje bo pripomoglo k uveljavitvi celičnih terapij v veterinarski regenerativni medicini. Vaša psička je prav gotovo dober primer uspešnosti delovanja matičnih celic.

Še zmeraj pa mnogi mislijo, da so tovrstne celične terapije noviteta, vendar pa je potrebno poudariti, da so v tujini že kar nekaj let stalnica v veterinarski medicini pri zdravljenju sklepnih obolenj.  Do sedaj je bilo zdravljenih že veliko psov in rezultati so navdušujoči.

Humano pri izvajanju terapij z matičnimi celicami sodeluje s belgijskim laboratorijem/podjetjem Fat Stem, ki je v Evropi pionir na področju zdravljenja živali z matičnimi celicami pridobljenimi iz adipoznega tkiva. Laboratoriji Fat Stem so prisotni v regenerativni veterinarski medicini že od leta 2009 in so do sedaj zdravili že več kot 400 psov in več kot 600 konjev. Potrebno je poudariti da so storitve izločanja in namnoževanja matičnih celic izvedene v kontroliranih pogojih v skladu z visokimi standardi, ki jih določa GMP (protokol dobre proizvodne prakse). Prav tako je podjetje Fat Stem prvo v Evropi, in do nedavnega tudi edino, ki je razvilo tovrstne celične terapevtske pripravke za zdravljenje živali.
Vodi ga vodilni evropski biotehnolog in veterinar dr. Guy Wouters, ki je med drugim tudi lastnik mnogih patentov s področja biotehnologije in celične medicine.
Laboratoriji Fat-Stem so usmerjeni ne le v dejanske terapije, temveč predvsem v razvijanje novih produktov. V tem kontekstu bi rad omenil konjski celični terapevtski pripravek Chondro-Stem, ki je prvi celični pripravek na svetu za zdravljenje poškodb hrustanca.


V prihodnjih dneh Vam bomo predstavili tudi novo celično terapijo za zdravljenje psov s sklepnimi obolenji, ki je trenutno prva in edina te vrste na svetu ter bo ekskluzivno na voljo le v Sloveniji.


Do takrat Vas lepo pozdravljam,

Marko Popović,
Vodja divizije Humano Animal



Humano Animal

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 21 Julij 2011, 15:11:28
Spoštovani,

V začetku julija smo v Sloveniji izvedli prvo zdravljenje artritisa pri psu z darovalčevimi mezenhimskimi matičnimi celicami v Evropi. Celični pripravek je bil izdelan v laboratorijih Fat-Stem v Belgiji, apliciran pa je bil v Veterinarski bolnici Toplica.

Zdravljenja z darovalčevimi matičnimi celicami so se do sedaj izvajala zgolj v laboratorijih, podjetje Humano Animal pa je tovrstno zdravljenje organiziralo na veterinarski kliniki za 4 letno psičko pasme doberman, nekoč aktivno tekmovalko v športno kinoloških disciplinah, ki pa je pred letom dni utrpela poškodbo sklepa na zadnji tački, in s tem Sloveniji in Evropi predstavil novo možnost zdravljenja težjih in lažjih obolenj sklepov, mišičevja in vezivnega tkiva živali - zdravljenje z darovalčevimi matičnimi celicami, ki ga od sedaj naprej lahko uporabljajo vsi slovenski lastniki psov in konjev.

Za zdravljenje sklepnih obolenj z matičnimi celicami je bila do tega dne potrebna biopsija maščobnega tkiva, ki je zahtevala anestezijo živali in operativni poseg. Z uporabo že prej pripravljenega celičnega pripravka, se temu koraku lahko izognemo in s terapijo začnemo takoj. Posebnost te terapije je namreč, da vzamemo matične celice drugega psa (darovalca), jih namnožimo in nato uporabimo za zdravljenje obolelega psa. Tak način je posebej  priporočljiv za živali, ki so bile že večkrat operativno obravnavane (anastezirane).


Tukaj si lahko ogledate tudi video posnetega prvega zdravljenja z darovalčevimi matičnimi celicami.

Psička Revita se 3 tedne po opravljeni terapiji počuti odlično. Pri gibanju ni več tako zadržana kot je bila pred terapijo, prav tako pa lahko počne stvari, ki jih prej ni mogla oz. je bila pri njih omejena (npr. tek za žogico i prinašanje). Lastniki tudi poročajo, da opažajo, da je veliko bolj sproščena pri vsedanja in ležanju in ne pazi več toliko na obolel sklep. Tudi oteklina oz. zatdrnina je izginila, področje sklepa je na otip "mehkejše" in lahko se občutijo sklepne vezi, kar je bilo pred terapijo nemogoče.



S spoštovanjem,

Marko Popović,
vodja divizije Humano Animal