Psiček na sprehodu zaostaja.

Tail · 4600

Tail

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
: 22 Avgust 2011, 11:35:38
Imam 3 mesece starega Višavskega terierja. Kuža je zelo živahen, igriv in učljiv. Dobro reagira na preproste ukaze (sedi, pusti, prostor in pridi). Imam pa težavo s sprehodi. Vem, da je potrebno začeti s krajšimi sprehodi, da se kuža navadi okolja ter, da dolžino sprehoda prilagodimo tudi njegovim fizičnim zmožnostim. Vendar pes vsakič, ko ga peljem na sprehod s povodcem nekoliko za ostaja in praktično vedno hodi za mano. Vem, da ni težava v tem, da hodim prehitro, saj se mu resnično prilagajam. Tudi, če popolnoma upošasnim korak je kuža vedno v zaostanku. Nekoliko posepeši le na poti proti domu ali če opazi kakšnega mačka, drugega psa in podobno. Rada bi ga pričela intenzivno učiti hoje "poleg", vendar ne gre, ker bi ga morala v tej situaciji skorajda vlečti za sabo.
Če ima kdorkoli kakršenkoli nasvet se iskreno zahvaljujem.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #1 : 22 Avgust 2011, 11:43:29
Boljše kot da vleče. Pusti pri miru. Mu je pač vroče al pa še ni dovolj siguren.
Poleg pa začni učit s klikerjem, kot trikec dotik noge pa potem korak po korak.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Tail

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 24 Avgust 2011, 23:39:28
Hm, težava se nekako stopnjuje :-[. Že v sam sprehod ga je težko prepričat s tem, da se na vsakih par metrov ustavi in usede, v kolikor ga želim prepričat v nadaljevanje sprehoda se velikokrat tudi uleže in tam obtiči  :-\. V kolikor mu ob omenjeni situaciji ponudim priboljšek (kar sem poiskušala v zadnjem dnevu, ker me je zanimalo, če je pri psu kakršna koli fizična oz. bolezenska težava) pa brez težav veselo priteče k meni. Prav tako je živahen vsakič, ko ga kdorkoli od mimoidočih ogovori. Ukaze "sedi, prostor" itd. še vedno upošteva. Psa vodim na sprehod največkrat v pozno večernih ali jutranjih urah, vmes pa zgolj lulat in kakat, vendar se obnašanje med dnevom in večerom ne spreminja, torej menim, da ni problem v vročini... ???
Hvaležna Vam bom za vsakršno mnenje in pomoč.



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 24 Avgust 2011, 23:53:12
Tudi jazbečar, ki ga vsak dan sprehajam je včasih imel take težave. Hodila sva (na tako razdaljo ki jo je sigurno zmogel),  ko si je on zamislil pa se je ustavil in se ukopal na mestu. Stal je, naprej pa je šel le s priboljški ali z vlečenjem. Če si ga malo povlekelpo tleh (vem da se grdo sliši) je šel potem spet naprej. In ni se imel ničesar bati, saj je to počel na čisto različnih lokacno, saj se drugače trmi zaradi utrujenosti. Sicer v mojem primeru se je pes uisto ustavil ali kar ulegel, v tvojem pa le zaostaja... S seboj imej igračo in v igri teci vedno bolj tja, kamor hodita na sprehod. Lahko ga tudi vabiš s priboljški, čeprav se bo nekako bolj zavedal kot pa ko bo brezglavo tekel za igračo. Lahko ga tudi naučiš poleg in si ves čas zelo navdušena ter ga veliko nagrajuješ, to da mora ostati ob tebi pa uporabljaš tudi na sprehodu. Odličen bi bil tudi kliker, pa če bosta šla v malo šolo vam bodo tudi tam svetovali.



Tail

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 25 Avgust 2011, 00:06:06
 :) Saj sem v drugem komentarju napisala, da se težava stopnjuje in je v fazi, kot jo omenjaš ti - pes se uleže na tla in ga premakneš samo z vlečenjem, česar se nočem posluževati, ker ne vem točno kaj psa muči oziroma zakaj ima takšen odpor do sprehodov :(. Naj še omenim, da je v samem začetku rad hodil na sprehode, le nekoliko je zaostajal, tako, da v samem začetku težav pri navajanju na oprsnico in povodec ni bilo. Pojavile so se v zadnjem tednu...



Agava

  • *
    • Prispevkov: 190
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 25 Avgust 2011, 07:42:49
Tudi z mojim višavčkom sem imela v začetku velike težave pri sprehodih. Ni se sicer ulegel, se je pa ustavil in če sem malo bolj potegnila, je začel vlečt ritensko. Je kar nekaj časa trajalo, da sva se navadila in da je sploh sprejel ovratnico in povodec. Tako da, če praviš, da so bolezenski vzroki izključeni (če veselo priskaklja, ko koga sreča ali mu ponudiš priboljšek, po moje res ne more biti nič narobe), je to samo trmasta terierska rit, ki pač poskuša, do kam lahko in koliko se te lahko privošči. Z mojim sem jaz kar bila bitko v začetku, ja...... Joooj, ko se samo spomnim prvih mesecev. namesto da bi uživala z malo belo kepico in jo crkljala, mu ni bilo po volji čisto nič, kar sem hotela. Tudi crkljanje ne. Dostikrat sem jokala, ko sva prišla iz sprehoda oz. tistega, kar bi moral biti sprehod. Ampak sem vztrajala pri svojem in sedaj, pri 9 mesecih, se kar lepo "pomeniva" čigava bo obveljala. Torej doslednost, red in disciplina. Jasno mu mora biti, kdo je šef in da ne more biti vse tako, kot se njemu zazdi. Ker temu potem ne bo nikoli konca.

Definitivno ti pa svetujem kakšne pasje urice, čimprej. Jaz recimo nisem "začetnica" pri kužkih, ampak sem se dosti naučila tam. Pa tudi tale naša terierska ritka mi je pokazala, kaj pomeni imeti samosvojega psa. No, saj tega še ni konec, ampak  jaz ga sedaj lahko večinoma obvladam. In obvladam tudi sebe, da me ne vrže iz tira, ko začne s svojimi ....



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #6 : 25 Avgust 2011, 11:09:04
Ma trma, ja...če imaš pravilen pristop te slavne "trme" ni.  :P Je že deteljica to pri NLTjih lepo opisala, se splača tistih par strani, ki jih ima tema prebrat. ;)

Kaj se zgodi, ko psa pelješ na sprehod nekam kjer je lahko spuščen? Kaj se zgodi, ko vzameš na sprehod igračke, ga povabiš s cufo in se igrata?
Pri enem psu, ki sem ga sprehajala je tudi bila potrebna večja motivacija, več igrivosti od mene in sproščenost, kadar je bil pripet. Ko si ga odpel, je pa naredil slavni krog, potem pa lepo šnoflaj zraven mene tekel za žogo, cufal.
Upam, da uporabljaš navaden povodec in ne fleksija, so bolj praktični, ker ga lahko daš na tla in tečeš s psom, od psa, se igraš z njim. :P Mogoče se mora pa navadit na povodec, da ni bav-bav  ??? Lahko je dejansko zadržan in premalo samozavesten, sproščen, je vse preveč okoli njega.

Kako se pa sprehajaš z njim? Bi bilo zanimivo videt.

Terierji so vzrejeni, da delajo stran od človeka, se pravi, da se morajo zanašat na svojo pamet, zato se more človek pri delu z njimi prilagodit temu in delat, tako, da deluje-kliker sistem je pri tem čudovit, ker ima pes občutek, da je on pobudnik vsega, ti pa nagrajuješ-perfection.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 25 Avgust 2011, 11:26:14
Saj jaz nisem mislila, da se to odpravi z vlečenjem naprej... Mislim da se je on najbolj privadil s tem, da ga ne nosim več (saj ga nisem ko se je trmil pa vseeno), malo sem ga cuknila pa je šel včasih naprej, pa veliko navdušenja, igre, priboljškov... Kliker je verjetno najboljša opcija ampak pri tem psu to na žalos ni bilo mogoče. Kako to misliš, da trme ni? Mislim da bo vsak terier (in jazbečar, ki so ubistvu terierji) vedno malo trmast, ne bo nikoli brezpogojno sledil človeku, takoj npr. nehal lajati, se ne bo pustil mamiti s priboljškom nekam... Sigurno ne bodo nikoli, še ob nevemkakem delu pridni psički brez trme, čeprav se jo da ublažiti. In jaz vidim veliko razliko med "mojima" psoma (ubistvu nista moja) - mešancem z zlatim prinašalcem in kratkodlakim jazbečarjem. ZP (bom kar tako čeprav je mešanec) se pusti skoraj povsod premamiti s priboljškom, na sprehodu mi vedno sledi, nikoli se kar na mestu ne ustavi in se trmi... Jazbečar pa se ko se on dloči da bo stal stoji in čeprav je nor na priboljške ga ne boš posede, ko se on odloči da bo stal ne pomaga čisto nič- on bo stal na mestu in konec, ko se odloči da bo lajal sicer nekako uboga na ukaz, ampak se vidi razliko med njim in ZP-jem... Me imasta oba za vodjo in me oba ubogata, ampak trma je pri drugem veliko bolj prisotna. Sicer je ZP veliko enostavnejši za šolanje, saj ga lahko povsod premamiš, ne bo se upiral fizični kazni (čeprv jo jaz upobrabljam le v skrajnih primerih)... jazbečarja pa ne moreš vedno premamiti, tudi fizični kazni se upira, ko je npr. napadalen do psov ga težje umiriš, čeprav je hujša agresija ZP-ja... ampak meni je ubistvu ta trma všeč, zato bi rada tudi v prihodnosti imela airedalca (ali škota ali foxa ali bedlingtonca). Ponavljam, da fizično kazen (npr. ga cuknem za povodec, primem za gobček, držim pri miru... le ob zelo nezaželenih vedenjih, ne pa za vsako nič.
To pa je moje mnenje, ki verjamem da ni čisto pravilno ampak si to le sama mislim.  :)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #8 : 25 Avgust 2011, 17:13:56
Ma sej to je bistvo foruma-različna mnenja, vidiki. Že zato, da se vidi drug zorni kot.  ;)

Zdaj sem se še nekaj spomnila. Moja psica je imela eno slabo izkušnjo na točno določeni poti in si je zapomnila za veke vekomaj. Najprej sem ukinila to pot, da pač ne obstaja, čez čas, po korakih klik-nagrada, ampak nisem delala cirkusa, mirna sem bila. Zdaj po skoraj enem letu (če je moj spomin točen!) je ta pot včasih v določeni smeri še vedno preveč stresna zanjo in greva po drugi.

Se dogaja, da se vsede na tla - nočem tja njen pogled. Brez razburjanja, ji povem, da greva do parkinga, malo jo tudi s povodcem spodbudim (ne cuknem) in potem gre naprej.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 01 September 2011, 10:22:44
Sem samo površno preletela in je bilo mogoče že napisano, ampak pri višavčku moje svakinje je pomagalo da so šli zraven na sprehod drugi psi.. par takih sprehodov in je potem lepo začel tudi sam hodit.  ;)