Bullmastifi napadli človeka!

MIŠA · 594203

Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #1440 : 28 Februar 2010, 15:48:43
Sploh ne morem več vsega brati oz. se mi ne da, ker se tu sploh ne debatira več konstruktivno o točno določenem primeru, ampak se rešuje neke nebuloze in trditve, ki so zrasle na zeljniku nekoga, ki očitno okoli sebe vidi same duhove in strahove.

davor, če ti nis sposoben vodit psa, tega ne projiciraj na ostale. Če tebe preganjajo strahovi, to rešuj drugje.

Za konstruktivno debato so potrebni argumenti - v tvojem pisanju jih ne vidim.

Aja, pa še ko smo ravno pri krdelih:
-dva (trije štirja, pet....) psov istega lastnika se ne združuje nujno v krdelo, zelo pogosto so si ti psi med seboj tekmeci, ki se po sili razmer tolerirajo, se pa ne povezujejo med seboj
- več psov od različnih lastnikov se lahko združi v krdelo, če imajo možnost za to (psi, ki jih ponoči spuščajo, psi, ki se redno srečujejo na sprehodih, pa tam, kjer so med šolanjem psi dosti spuščeni in so dalj časa skupaj tudi)
-krdelo je veliko lažje obvladati kot skupino med seboj nepovezanih psov.
- možnost da psi v krdelu napadejo druge pse ali sprehajalce na nevtralnem terenu je veliko manjša kot pri posameznih psih (psi v krdelu so dovolj samozavestni, da se jim ni treba meriti s serjami, ki jih srečakjo na sprehodih, prav tako se skoraj vsa agresija, ki jo ti psi premorejo izraža znotraj krdela (zna pa biti večje nevarnost napada ne domačem terenu, če se pojavi vsiljivec)
-psi v krdelu ne počnejo nič, česar ne bi počeli tudi posamično. Psi, ki ne gonijo, ne bodo gonili niti v krdelu, psi ki ne gruizejo, ne bodo grizli niti v krdelu.

Se popolnoma strinjam.
Čeprav imam že vrsto let doma po vsaj 2 psa in seveda več, so se mi samo enkrat združili v krdelo, sicer pa ne. In roko na srce, je bilo takrat v bistvu vse zelo enostavno...


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1441 : 28 Februar 2010, 22:11:10
NENORMALNI
Ali pa ga imajo naprimer za nadomestek..otroka..
Mene pa še vedno zanima kje je problem, če ima nekdo namesto otroka rajši psa, ali pa ima psa, ker iz kaj vem kakšnega razloga ne more imeti otrok.

Dokler je ta pes lepo vzgojen,............. res ne vidim problema.

Enkrat sem že pisala o tem. Tako kot imaš lepo vzgojene in nevzgojene otroke, tako imaš take pse.

Kaj v bistvu vedno znova želite povedat s tem, da ima nekdo psa za nadomestek otroka?  Kaj to sploh pomeni? ??? ???

Je pa še nekaj...kar jaz že dalj časa opažam
Tudi med psi...
Tisti ki imajo opravljena šolanja..  v veliki večini med seboj nimajo nekih problemov.. Se ovohajo, če si ne pašejo mirno nadaljujejo pot... brez problemov
Tisti nešolani..pa očitno tega ne znajo...zato pa prihaja do problemov
S temle se pa tudi ne strinjam. Poznam ogromno psov, ki niso nikoli v življenju bili "znotraj poligona", pa so veliko bolj socializirani oz. se bolje vklapljajo v okolico od marsikaterega šolanega. Nisem apriori proti pasjim šolam, ampak nisem tudi za šolanje v pasjih šolah na vsak način in za vsako ceno.

Saba, nikoli ne bom rekla, da VŠ ali pa ZP ni sposoben razmesariti človeka, generalno pa tega ne počnejo, za razliko od nekaterih drugih tipov psov, ki generalno, če se že spravijo napast, napadejo z namenom pokončati,.... in temu primerni so tudi načini ugrizov in tega ne morem podkrepit z nekimi statistikami, ampak lahko povem samo moja opažanja, kakšna so, sem pa že napisala in tudi to, da se lahko motim glede splošnega stanja.

Dejstvo pa je, da če mi bo na cesti nasproti priletela agresivna, razjarjena čivava, sigurno ne bo čisto isto, kot če mi bo nasproti priletel en razkurjen "pit bull" in to je tisto, kar sem hotela povedat, ko sem govorila o absurdih.

Konkretno kar se tiče VŠ, bi ti pa težko rekla. Ne poznam niti enega (pa jih ne poznam malo), ki bi kdaj napadel psa ali človeka. V osnovi je VŠ pes, ki celo v obrambi ne bo želel napadalca pokončat, ampak (se) bo predvsem branil in bo prenehal takoj ko bo prenehal napadalec napadat. To ne pomeni, da ne obstajajo tudi taki, agresivni VŠ, ki naredijo kaj vem kaj drugače, samo utemeljujem zakaj odgovora na to kakšen tip je, kar se ugrizov tiče, agresiven VŠ, ne morem dati, ampak niti ni pomembno, saj že ves čas govorim, da je marsikdo in marsikaj lahko nevarno, ampak ravno zato govorit o tem kaj vse je nevarno, ni rešitev problema. Rešitev problema je drugje.

In nikdar ne bom zanikala da VŠ ni med bolj zahtevnimi za vzgojo, ker v končni fazi so tudi labradorci ali pa čivave naprimer med bolj zahtevnimi za vzgojo.

Drugače pa kot je Irena napisala. Konkretno lahko povem, da ima kar dosti VŠ in tudi npr. dobermanov (kaj vem.. mogoče ker oboji spadajo med "pinče") na treningih obrambe težave, ker "ščipajo" s prednjimi zobmi in ne grizejo na polno in jih je treba to šele naučiti. Pa še nekaj mi je hecno, oziroma se je mogoče za vprašat, kako da dobermani pravzaprav med vsemi temi "pasmami" niso tako "zloglasni". Mogoče je treba najti odgovor na vprašanje zakaj so pravzaprav "bull" psi tako zelo na slabem glasu (ker si jih zelo radi omišljajo nestabilni osebki) in rešit predvsem to vprašanje.

Čara, kar se tiče odpoklica se strinjam, samo prej si tako čudno napisala, kot da bi moral imet 8 tedenski mladič že izdelan odpoklic.  ;)

Ampak (Šapa) saj tudi nisem jaz tista, ki zahteva nagobčnike ali obvezno šolanje za ene pse, za druge pa ne. Tudi nisem jaz tista, ki si ne želi videt "bulčkov" v svoji okolici. Na našem koncu jih srečujem kar nekaj. Trije so vprašljivi z vidika odnosa do psov, ampak vedno pripeti, tako da me ne skrbijo, ena psička je pa super in se je tudi že igrala z mojo psico in ob tem nisem imela nobenih predsodkov, čeprav jih je imela moja psica, ko je ob enem predhodnem srečanju ob cesti, skoraj pod avto skočila.  ::) :o (malo heca) 

Kar se pa argumentov tiče, se pa iskreno opravičujem. Sem jih prebrala, oz. jih berem že nekaj let in seveda se strinjam (že od nekdaj) predvsem s tistim, da so problem psi v rokah neodgovornih lastnikov in da žal si neodgovorni lastniki, predvsem taki, ki si svoj ego radi bildajo preko "agresivnega" dokazovanja, zelo radi omislijo, na žalost, prav pse tipa bull. So me pa tiste, tolikokrat ponovljene, "nevarne čivave" tako zmotile, da sem vse ostalo "spregledala". In točno o tem govorim. Ko začnete omenjat čivave, se odvrne pogled od pravih težav.

Kar se tiče avtrijskega obveznega šolanja "nevarnih pasem", itak da je bedarija, čeprav glede na to, da si "neodgovorni ego-bilderji" v glavnem omišljajo take vrste psov, s tega vidika ne bi bil napačen, če žal ne bi bilo toliko drugih faktorjev, zaradi katerih tak zakon ne more biti uspešen. Se pa absolutno strinjam tudi s tem, da je diskrimatoren in v osnovi ne rešuje problema. Ego bilder bo namreč mogoče celo izpit opravil, potem pa delal po svoje ali pa si bo omislil kakšnega psa "kao" nevarnega izgleda, ki ne bo na seznamu za obvezno šolanje in kar naenkrat bodo težave pri tisti pasmi.  ::) ::)

Davor, tebi pa še vedno ni jasno, da neke "kolektivne fobije" ne smejo biti razlog za sprejemanje zakonov, ki omejujejo in diskriminirajo. Če tako misliš, potem se prosim vrni v čas ko so črnce zasužnjevali,........ In če že primerjaš pse z orožjem, potem si sam rekel, da nekdo lahko poseduje orožje za "hobi" (npr. lov, šport,..).. torej lahko nekdo poseduje tudi psa tipa bull, za hobi (kakršenkoli že ta hobi je, dokler hobi ni namenjen za ogrožanje okolice).. torej?






Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #1442 : 28 Februar 2010, 23:03:19
hej

Tudi jaz ze par dni ne berem vec te teme, ker enostavno ne dohajam, ker se pise prevec nepomembnih stvari nepovezanih z naslovom teme.

Ampak, ce grem tudi jaz malo offtopic. Ni res, da solani psi vecinoma niso agresivni ali dajmo temu raje rect neproblematicni. Mojega sta napadla malinoisa z IPO3 izpitom, na poligonu, in ko se je lastnik po mojem histericnem vpitju koncno spravil odpoklicat psa ga nista ubogala. Jih je bilo potrebno fizicno odstranit dol z mojega.
Tudi v soli smo imeli na pripravah za BBh in na izpitu enega kvazi nemca, ki ni smel prit na 2m drugemu psu, ker je postal tako napadalen in se zaganjal, da ga je lastnica lihkomi obvladala.

Potem pa se druga skrajnost. Ta teden sem bila na sprehodih po mestu. Na enem izmed sprehodov sva srecala 3 male pse - prvi je bil kvazi pinc, tadrug kvazi visavc, tretji kvazi maltezan (kvazi zato, ker iskreno dvomim, da imajo rodovnik) - in vsi trije po vrsti, ko sva sla mimo njih, so se zaceli zaganjat v mojega, kazat zobe, rencat in lajat. Hvalabogu je bilo to sredi mesta in so bili privezani. Moj je seveda skuliran in je sel normalno mimo, ampak jaz sem bila iskreno sokirana, da nisem srecala niti enega malega skuliranega psa, ampak vse kar je bilo majhnega je bilo agresivno. Saj ne recem, da je tak pes nevaren za ljudi, ampak nima veze. Enem otroku lahko naredi dovolj skode. In ce se grejo neke nove zakone in sole za nevarne pasme, bi morali vzeti v zakup tudi te miniaturne pasme, ki jim kaksna normalna socializacija v mladosti nebi prav nic skodila..


Lp..

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1443 : 01 Marec 2010, 08:16:32
No, mi smo bili zadnjič na sprehodu v Tivoliju (in na Rožniku), srečali smo cca. 50 (če ne več) odvezanih psov, velikih, srednjih in malih, z rodovniki in brez, šolanih in nešolanih (verjetno) in z nobenim ni bilo nobenih težav. Ene trije so nas prišli povohat in to je bilo to.

S tem seveda ne pravim, da problematičnih psov ni.


Mene pa zanima če kdo ve, ali obstajajo tudi predpisane sankcije za kršenje tegale;
11. člen
Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.




Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1444 : 01 Marec 2010, 08:42:41
Seveda:

46. člen

6. ne zagotovi osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali v skladu s prvim odstavkom 11. člena tega zakona;

Z globo od 400 do 800 eurov se kaznuje posameznik za prekršek iz prvega odstavka tega člena.

Ne vem pa kako pogosto je izrečena.... glede na stanje, prav pogosto zgleda da ne.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1445 : 01 Marec 2010, 09:20:50
Očitno ne, me pa zanima ali je morda problem, za neizrekanje, kakšna luknja v zakonu (morda definicija nezaželene živali) ali kaj?




_Dakota_

  • *
    • Prispevkov: 536
    • Točke: -1
  • - Če ne tvegaš,ni vredno živeti! -
Odgovori #1446 : 01 Marec 2010, 09:31:11
hej

Tudi jaz ze par dni ne berem vec te teme, ker enostavno ne dohajam, ker se pise prevec nepomembnih stvari nepovezanih z naslovom teme.

Ampak, ce grem tudi jaz malo offtopic. Ni res, da solani psi vecinoma niso agresivni ali dajmo temu raje rect neproblematicni. Mojega sta napadla malinoisa z IPO3 izpitom, na poligonu, in ko se je lastnik po mojem histericnem vpitju koncno spravil odpoklicat psa ga nista ubogala. Jih je bilo potrebno fizicno odstranit dol z mojega.
Tudi v soli smo imeli na pripravah za BBh in na izpitu enega kvazi nemca, ki ni smel prit na 2m drugemu psu, ker je postal tako napadalen in se zaganjal, da ga je lastnica lihkomi obvladala.

Potem pa se druga skrajnost. Ta teden sem bila na sprehodih po mestu. Na enem izmed sprehodov sva srecala 3 male pse - prvi je bil kvazi pinc, tadrug kvazi visavc, tretji kvazi maltezan (kvazi zato, ker iskreno dvomim, da imajo rodovnik) - in vsi trije po vrsti, ko sva sla mimo njih, so se zaceli zaganjat v mojega, kazat zobe, rencat in lajat. Hvalabogu je bilo to sredi mesta in so bili privezani. Moj je seveda skuliran in je sel normalno mimo, ampak jaz sem bila iskreno sokirana, da nisem srecala niti enega malega skuliranega psa, ampak vse kar je bilo majhnega je bilo agresivno. Saj ne recem, da je tak pes nevaren za ljudi, ampak nima veze. Enem otroku lahko naredi dovolj skode. In ce se grejo neke nove zakone in sole za nevarne pasme, bi morali vzeti v zakup tudi te miniaturne pasme, ki jim kaksna normalna socializacija v mladosti nebi prav nic skodila..


Lp..

če želiš srečat lepo vzgojeno maltežanko, se lahko zmeniva  ;) "pogumna" (vsake toliko mal zarenči, pa še takrat dobi eno zaušnico) je samo v primeru, ko je v naročju. drugače pa tiho kot miška  :)


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1447 : 01 Marec 2010, 09:31:39
JP, bojda naj bi bila ta nezaželenost težko dokazljiva. Mislim saj je logično - kako pa lahko nekomu dokažeš, da si ni  želel mladičkov? To da jih čez mesec ali dva zapakira v škatlo in nekje pusti .... je pa že druga zgodba, ki očitno z "zaželenostjo" po mnenju pristojnih nima veliko skupnega....
Ampak sej veš... problem so nevarne pasme!  
 ;)

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


mi2ni3

  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 0
  • Pes: edini, ki te je vedno vesel ko prideš domov
Odgovori #1448 : 01 Marec 2010, 09:33:42
Glasujte-seveda za pravo stvar!  ;)

http://www.vecer.com/clanek2010030105516475



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #1449 : 01 Marec 2010, 09:44:07
Konkretno kar se tiče VŠ, bi ti pa težko rekla. Ne poznam niti enega (pa jih ne poznam malo), ki bi kdaj napadel psa ali človeka.

Naš Pal si iz tehtnih razlogov ni razumel z dedkom, ga je 3x šavsnil. Enkrat celo ni spustil, smo morali fotra klicat, da je domov prišu in rešil situacijo.



saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #1450 : 01 Marec 2010, 10:18:38
Mene pa še vedno zanima kje je problem, če ima nekdo namesto otroka rajši psa, ali pa ima psa, ker iz kaj vem kakšnega razloga ne more imeti otrok.
Dokler je ta pes lepo vzgojen,............. res ne vidim problema.
Enkrat sem že pisala o tem. Tako kot imaš lepo vzgojene in nevzgojene otroke, tako imaš take pse.
Kaj v bistvu vedno znova želite povedat s tem, da ima nekdo psa za nadomestek otroka?  Kaj to sploh pomeni? ??? ???

Nobenega problema ni, če ima človek doma raje psa kot otroka. Stvar osebne odločitve pač. Problem nastane takrat, ko človek pripisuje psu človeške lastnosti, ga obravnava kot človeka in tak odnos vsiljuje tudi svoji okolici.

Saba, nikoli ne bom rekla, da VŠ ali pa ZP ni sposoben razmesariti človeka, generalno pa tega ne počnejo, za razliko od nekaterih drugih tipov psov, ki generalno, če se že spravijo napast, napadejo z namenom pokončati,.... in temu primerni so tudi načini ugrizov in tega ne morem podkrepit z nekimi statistikami, ampak lahko povem samo moja opažanja, kakšna so, sem pa že napisala in tudi to, da se lahko motim glede splošnega stanja.

Generalno tega ne počne nobena pasma psov!! Kot sem ti že enkrat napisala, to počnejo posamezni primerki psov, pri katerih je šlo ali za načrtno »zafuranje psa« ali pa za nepravilno (beri: malomarne) oskrbo, socializacijo, zlorabo, ipd.
In ja, večji kot je pes, več škode lahko naredi. In glede na to, da so (statistično gledano) žrtve pasjih napadov v polovici primerov dojenčki in otroci, je lahko usoden tudi napad zelo majhnega psa. Brez sprenevedanja prosim, tako kot je dojenček človek, je čivava pes.

Ne vem sicer, kje bi lahko opazovala toliko različnih ugrizov, da bi si ustvarila tako precizno mnenje – meni osebno to še vedno deluje kot predsodek brez osnove oziroma mnenje izoblikovano na podlagi medijske (anti)propagande naperjeni proti točno določeni vrsti psov.


Dejstvo pa je, da če mi bo na cesti nasproti priletela agresivna, razjarjena čivava, sigurno ne bo čisto isto, kot če mi bo nasproti priletel en razkurjen "pit bull" in to je tisto, kar sem hotela povedat, ko sem govorila o absurdih.

Verjamem, da ti ne bo isto. Verjetno pa ne bo bistvene razlike v tvoji reakciji, če ti bo nasproti priletel razkurjen pes katerekoli pasme ali mix, ki bo po velikosti lahko ogrožal tvojega psa.
In drugo: če bi imela doma dojenčka, ga tudi verjetno ne bi puščala samega z razkurjeno čivavo, a ne?

Absurd je obsojat katerokoli pasmo ali pa velikost psov, zaradi izpadov, ki jih je povzročil točno določen pes! To je point!

Ne poznam niti enega (pa jih ne poznam malo), ki bi kdaj napadel psa ali človeka. V osnovi je VŠ pes, ki celo v obrambi ne bo želel napadalca pokončat, ampak (se) bo predvsem branil in bo prenehal takoj ko bo prenehal napadalec napadat.

Vidiš, enako lahko jaz trdim za bulle

Drugače pa kot je Irena napisala. Konkretno lahko povem, da ima kar dosti VŠ in tudi npr. dobermanov (kaj vem.. mogoče ker oboji spadajo med "pinče") na treningih obrambe težave, ker "ščipajo" s prednjimi zobmi in ne grizejo na polno in jih je treba to šele naučiti. Pa še nekaj mi je hecno, oziroma se je mogoče za vprašat, kako da dobermani pravzaprav med vsemi temi "pasmami" niso tako "zloglasni". Mogoče je treba najti odgovor na vprašanje zakaj so pravzaprav "bull" psi tako zelo na slabem glasu (ker si jih zelo radi omišljajo nestabilni osebki) in rešit predvsem to vprašanje.
Sem prepričana, da tudi dobro socializiranemu in vzgojenemu bulčku na treningu obrambe prav tako ne bi bilo nič jasno in bi navdušeno vrtel rep pred markerjem ;)
Bulli so na slabem glasu zaradi medijske propagande. Pika.
Te sezname pa več kot očitno sestavljajo »strokovnjaki«, ki še imen pasem ne znaju pravilno opisat.
Hecno mi je, da se nihče ne sekira zaradi raznoraznih eksotičnih azijskih ovčarjev, po možnosti pripeljanih direktno iz države izvora, da so njihovi nagoni ja čim bolj izraziti.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #1451 : 01 Marec 2010, 10:29:59
http://www.vecer.com/clanek2010030105516475

Ne pozabite glasovat. Davor je zgleda že, ker ima VČŠ en glas  ;)

Polona Samec, vodja zavetišča Horjul
Polona Samec, vodja zavetišča Horjul: "Z dejstvom, da je treba šolati nevarne pse (in njihove lastnike) se absolutno strinjam. To je namreč zapisano v veljavnem zakonu o zaščiti živali. V centralnem registru psov je zavedenih 549 nevarnih psov (bulmastifi z vrsto zabeleženih napadov tega statusa zaradi bojda administrativnih zadržkov sploh niso imeli!) ob 3461 ugrizih v letih 2008 in 2009, in glede na to, da je bila edina šola z odobrenim programom prešolanja nevarnih psov s strani VURSa potrjena julija 2009, je nemogoče misliti, da je kakršnakoli sprememba zakona kaj drugega kot zgolj populistična poteza VURSa. Že zgoraj navedeni podatki bi morali biti dovolj za oceno, da VURS že sedaj po lastnih izjavah (uradni veterinarji po besedah direktorice VURSa v prostem popoldanskem času nadzirajo stanje hišnih živali) ne zmore izvajati obstoječega zakona o zaščiti živali. Ob predlaganih spremembah zakona se zanemarja stroka, ki ob zadnjih izrednih dogodkih še premore zdravo pamet in izkušnje iz tujine, ki so pokazale, da je edina prava pot ozaveščanje, strikten nadzor in posledično kaznovanje posameznih kršiteljev. Nobena sprememba zakonodaje ne bo pripomogla k rešitvi problema, v kolikor VURS ne bo začel izvajati že obstoječega. Ali drugače: če ne zmorejo izvajati obstoječega, kako bodo izvajali dopolnjenega?

Ob vsem tem se seveda ne morem strinjati s predlaganimi omejitvami. Pričakujem torej hiter odziv VURSa v smislu ureditve sedanjega stanja v skladu z že veljavno zakonodajo. Sistemske pomanjkljivosti VURSa, ki se po besedah direktorice kaže v premajhnem številu ljudi, ki edini lahko izvajajo nadzor, nas ne bi smele zanimati. Te pomanjkljivosti bi morala urediti država, vendar ne s tem, da odgovornost za nastalo stanje preložijo na vse skrbnike psov.

Odgovornost je na obeh straneh in tisti, ki smo odgovorni skrbniki psov, s tem nimamo nikakršne težave. Vendar jo v enaki meri pričakujemo tudi od tistih, ki imajo vso pristojnost za ukrepanje proti neodgovornim, pa tega že sedaj ne izvajajo."


pa še druga stran:
Dr. Vida Čadonič Špelič, direktorica Veterinarske uprave Republike Slovenije:

"Ravnanje z nevarnimi psi in zaščita ljudi pred napadi takšnih psov je tema, o kateri se v Sloveniji govori že nekaj let. Problem nevarnih psov je večplasten in ga je le stežka mogoče rešiti z eno samo potezo. Zato smo na VURS prepričani, da bo poleg spremembe zakonodaje na tem področju v Sloveniji treba začeti temeljito ozaveščanje in poučevanje ljudi o temeljnih načelih odgovornega lastništva psov.

Kako nevaren je neki pes, je odvisno od številnih dejavnikov. Ti vključujejo temperament posameznega psa, zdravstveno stanje živali, okoliščine, v katerih se pes znajde, pa tudi vedenjske značilnosti nekaterih pasem. Poleg tega pa na nevarnost psa vplivajo njegove fizične lastnosti, saj velik in težak pes praviloma povzroči hujšo poškodbo, kakor pes manjše rasti. Prav zato pri pripravi predlogov za novo zakonodajo razmišljamo tudi o uvedbi termina 'potencialno nevaren pes'. Ta bi lahko bil za pasemske pse definiran kot pes določene pasme (npr. molosoidnih pasem). Ker pa je v Sloveniji več kot 50 odstotkov psov mešancev, bi bilo treba najti tudi alternativni način definiranja takšnih psov, ki bi se zanašal na njihovo višino oziroma težo.

Potencialno nevarne pse bi lahko posedovali samo skrbniki (oziroma lastniki), ki bi bili za to usposobljeni, psi pa bi morali biti šolani. S takšnim predlogom nikakor ne želimo prepovedati nobene pasme. Naš namen je predvsem določiti pogoje, pod katerimi bi bilo mogoče pse, ki bi lahko bili nevarni, obvladati in s tem zmanjšati možnost napadov na ljudi in živali.

Obvladljivost psov je tudi razlog za strožje omejevanje števila psov, ki smejo bivati v stanovanju. Trenutno velja, da mora lastnik posedovanje več kot petih psov prijaviti Veterinarski upravi kot gojitev. Z novim predlogom bi to število zmanjšali na tri, če bi bili vsi trije psi majhni, oziroma obvladljivi, in na dva, če bi bil vsaj eden od njiju velik oziroma potencialno nevaren.

Izjemnega pomena pri nastajanju nove zakonodaje je seveda vprašanje nadzora. Dokončne rešitve tega vprašanja še nimamo. Ena od možnosti, ki se pojavlja v trenutni razpravi in bi jo VURS lahko podprl, je tudi prenos pristojnosti za nadzor nad izvajanjem nove zakonodaje na lokalne skupnosti. Takšen prenos pristojnosti bi lahko botroval razvoju služb na lokalni ravni, ki jih v zadnjem času velikokrat omenjajo kot 'živalsko policijo'."


Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #1452 : 01 Marec 2010, 10:33:59
Ampak v bistvu psi tipa bull ne spadajo pod molosoidne pasme niti  ;D


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1453 : 01 Marec 2010, 11:03:07
no tole je bilo pa res težko glasovat za pravo stvar 

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1454 : 01 Marec 2010, 11:52:50
Naš Pal si iz tehtnih razlogov ni razumel z dedkom, ga je 3x šavsnil. Enkrat celo ni spustil, smo morali fotra klicat, da je domov prišu in rešil situacijo.
Ja, saj sem rekla, da to da jih jaz ne poznam, ne pomeni, da ne obstajajo in mogoče tudi taki, ki "mesarijo", ampak celo vaš Pal je, če je že grizel, zagrabil, ni pa trgal,..... Govorim seveda o generalnih primerih, povsod, celo pri čivavah, so pa seveda izjeme.
JP, bojda naj bi bila ta nezaželenost težko dokazljiva.
Če mene vprašaš, bi se zakon moral spremenit in sicer tako, da bi določil da so vsi psi (in druge živali), ki so po nekem datumu posledica neprijavljene paritve brez vzrejnega dovoljenja, neželjeni, oziroma jaz bi se tej besedi "neželjeni" izognila in jo nadomestila s kakšno drugo, bolj primerno.

Saba, oprosti, res ne provociram, ampak še vedno ne razumem kaj to pomeni da se psu pripisujejo človeške lastnosti? Saj zato, da so psi socializirani in se vklapljajo v okolico, jim vendar dnevno predpisujemo človeške lastnosti.  ???

Saba, ko govorim o generalnem, govorim o generalnem ko psi napadejo in to ne zajema psov, ki ne napadejo.

Kar se tiče sprenevedanja, ga ni, samo pravim, da je razlika na ulici, če ti nasproti prileti razjarjena čivava, ali pa NO, ali pa ZP ali pa en šarplaninec ali pa en evrazijec (da ne bodo samo bulčki na tapeti). Sprenevedate pa se vsi, ki pravite da ni razlike. Razlika se začne že v tem, da se ti večji pes, kot lastniku, lahko spuli iz rok,.. čivava pa le malo težje ane.. razlika je v tem, da se ti pri čivavi načeloma malo težje zgodi "ups", kot pri kakšni večji pasmi in nima veze a  je ta večja pasma bulček ali pa VŠ, ima pa veze toliko, kolikor ima veze način ugriza,... povsod so pa seveda vedno izjeme, ampak pri psih ki grizejo, so v večini primerov neke specifike, ki vodijo v to, da določeni psi čapnejo in grejo, drugi pa.... Sicer pa če se želite sprenevedat v take skrajnosti, potem se pa dajmo. Nevaren je tudi led na cesti, večji kamni, veje, ........

Ampak zakaj npr. dobermani niso na slabem glasu zaradi medijske propagande? Zanima me če kdo ve, zakaj so se mediji sploh spravili na bulčke in rotije,..

Kar se tiče treningov obrambe in načinih ugriza, tega nisem omenjala zaradi igrivosti, ker tudi tam imaš pse, ki grizejo za hec in take, ki vzamejo lahko nekako zares. Nisem govorila o tem ali psi grizejo ali ne, ampak o tem, kako grizejo. Govorila sem o načinih ugrizov, ki so v določenih primerih skoraj pasemsko specifični.

In Saba, jaz ne obsojam nobene pasme ali mešanca, žal mi je, da ne znam napisat tako, da bi razumeli da želim povedat nekaj drugega, zato o tem ne bom več debatirala.

Kakorkoli, tudi sama upam, da bo šla sprememba zakona v smeri pozitivnih sprememb kot so zgoraj podčrtane in ne v smeri neumnih diskriminacij na podlagi izgleda psa ipd.  ;)



Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1455 : 01 Marec 2010, 12:11:53
Če mene vprašaš, bi se zakon moral spremenit in sicer tako, da bi določil da so vsi psi (in druge živali), ki so po nekem datumu posledica neprijavljene paritve brez vzrejnega dovoljenja, neželjeni, oziroma jaz bi se tej besedi "neželjeni" izognila in jo nadomestila s kakšno drugo, bolj primerno.

Je bilo poskušano: klik

Odgovor pa pač kot vedno - zanimivo, ampak ni denarja, ni mogoče..... sicer pa je odgovor tule

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1456 : 01 Marec 2010, 12:40:46
Takrat ni uspelo, mogoče bo sedaj, z nekaj spremembami.

Jaz ne bi tako popuščala kot se popušča v navedenem predlogu. Kar se mene tiče ni treba nič dodatno obdavčiti ali subvencionirati. Preprosto naj se samo omogoči prijavo kršitev in izvajanje sankcij. Psica brez vzrejnega dovoljenja,.. nima kaj imeti mladičev in pika. Če jih ima, če se ugotovi da jih ima,.. če se ugotovi lastnika, naj se ga preprosto oglobi.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1457 : 01 Marec 2010, 12:55:24
nezaželenost ...je res izraz, ki v zakonu nima kaj iskati. Se pa da vseeno čisto fino upoštevati: leglo.za katerega vzreditelj poskrbi kot je treba je zaželeno, vsa ostala so nezaželena. In tibi, raje vidim, da se vse pse nad 40cm označi za nevarne, kot da bi prepovedali vzrejo mešancev nasploh, kar si se domislila ti. S kakšno pravico bi prepovedala mešance, če ti prepoved posamezne pasme tako zelo smrdi?

Pripisovanje človeških lastnosti psu, je silno škodljiva zadeva. En primer, tak čisto banalen: starejši gospe je psica pobegnila na cesto, povozil jo je avto, ona je pa jamrala: pa tolikokrat sem ji povedala, da je na cesto hoditi nevarno. pes razume svet drugače kot človek, če od njega pričakuješ da bo razmišljal kot človek, ga počlovečuješ. Preprosto, a ne.

Citiraj
od nekaterih drugih tipov psov, ki generalno, če se že spravijo napast, napadejo z namenom pokončati,..

Takih tipov psov ni, takih pasem ni, so pa posamezni redki moteni psi, ki reagirajo na tak način.
In če bi že hoteli s prstom pokazati na pasmo, ki ima najbolj črno od črne zgodovine, je to nemški ovčar, ki so ga uporabljali za pobijanje zapornikov in taboriščnikov zlasti med drugo svetovno vojno. Pa se o tem ne govori nič, ne, o bojni preteklosti "borilnih" psov pa non stop.

S pitbuli je pa sploh problem. zaradi njih ne morejo postaviti neke normalne meje za "potencialno nevarne pse": normalno bi to mejo, če bi jo že postavljali - itak da je butasta - ,  postavili nekam nad 60 ali 70cm (oz nad 40kg). Ampak jo morajo nad 40 cm, če ne bi pitbulov ne mogli spraviti med nevarne pse.
In če se celo skupino molosov uvrsti med potencialno nevarne, pride noter tudi novofundlandec, ki je po mojih izkušnjah najmanj nevaren pes od vseh. da o mopsu ne izgubljam besed.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1458 : 01 Marec 2010, 13:27:58
S kakšno pravico bi prepovedala mešance, če ti prepoved posamezne pasme tako zelo smrdi?
Ja, imaš prav.  :-[ Argumenti, ki se navajajo proti štepanju nerodovniških psov so sicer močni, a po drugi strani.......

Ja klinc.. potem pa bodi pameten. Vedno so argumenti za in proti.  >:( ::) :o

En primer, tak čisto banalen: starejši gospe je psica pobegnila na cesto, povozil jo je avto, ona je pa jamrala: pa tolikokrat sem ji povedala, da je na cesto hoditi nevarno. pes razume svet drugače kot človek, če od njega pričakuješ da bo razmišljal kot človek, ga počlovečuješ. Preprosto, a ne.
Ja, ko navedeš tak primer, pa razumem. Nekako sem imela občutek, da sem sem not meče še marsikaj drugega, kar jaz ne bi označila kot škodljivo. Čeprav celo v tem navedenem primeru, psa lahko primerjaš z malim otrokom, ki ga prav tako ne moreš kar samega pustiti na cesto in se potem izgovarjat "saj sem mu povedal, da je nevarno".

Takih tipov psov ni, takih pasem ni, so pa posamezni redki moteni psi, ki reagirajo na tak način.
Torej med temi redkimi, motenimi psi, ne prevladujejo psi določenih tipov, pa čeprav samo zato, ker si take toliko rajši omislijo nestabilni človeški osebki? Prav, samo potem mi prosim povej, če takih psov ni, če so vse pasme, kar se tega tiče, isto (ne)nevarne, zakaj potem praviš, da je npr. novofundlanec najmanj nevaren v skupini molosov? Torej ni nič bolj ali manj nevaren kot en bull ali v skupini molosov en mastif.



Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #1459 : 01 Marec 2010, 13:31:35
No pa še malo o realnih posledicah histerije, ki vlada med ljudmi in posledicah nekontrolirane vzreje, ki omogoča vsakemu debilu, da si nabavi psa tipa bull. Toliko psov tipa bull, kot jih trenutno išče nov dom jih ni še nikoli prej v naši državi! V zavetiščih jih je toliko, kot nikoli prej, nekaj jih je v začasnih domovih, ogromno se jih pa oddaja tudi preko spletnih oglasnikov. Ljudje se znebijo popolnoma neproblematičnih, mladih, neagresivnih, zdravih psov, glavni razlog je pa ta vsesplošna histerija, ki se je pojavila po teh napadih bullmastiffov, saj se je število psov tipa bull za oddajo drastično povečalo prav v prvem tednu po tem dogodku in od takrat naprej ta številka samo še narašča. V Zonzaniju so pred kratkim uspavali tri mlade, zdrave, prijazne pse tipa bull, v Gmajnicah število narašča - zdaj imajo v oskrbi že štiri, toliko jih niso imeli še nikoli prej, v drugih zavetiščih se tudi konstantno pojavljajo novi, najbolj na udaru je pa obalno zavetišče živali, saj imajo trenutno kar TRINAJST psov tipa bull v oskrbi. POSVOJITELJEV PA NI NIKJER! A ni to žalostno? Pa to so večinoma mladi, aktivni, zdravi, do ljudi neizmerno prijazni, karakterno stabilni psi s katerimi ni popolnoma nič narobe. Že brez te histerije ljudi težko najdejo nov dom, zdaj bo iskanje primernih posvojiteljev za njih praktično nemogoče. Žalostno, res.



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #1460 : 01 Marec 2010, 13:41:18
Pa to so večinoma mladi, aktivni, zdravi, do ljudi neizmerno prijazni, karakterno stabilni psi s katerimi ni popolnoma nič narobe. Že brez te histerije ljudi težko najdejo nov dom, zdaj bo iskanje primernih posvojiteljev za njih praktično nemogoče. Žalostno, res.

dopovej to nevrotiku tipa Davor  ::)   ;) 

Kristinca & Florinca


n+n

  • *
    • Prispevkov: 662
    • Točke: 0
Odgovori #1461 : 01 Marec 2010, 13:42:24
glede mešancev... kaj pa če bi se v zakon dodal samo stavek Prepovedana prodaja psov brez papirjev / mešancev? a nebi to rešilo problema npr. matoše in ostalih slovenskih cvetk, za katere vemo, da prodajajo pse brez papirjev?


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1462 : 01 Marec 2010, 13:44:51
Ja prepoved PRODAJE nerodovniških. Naj se jih podari. Bo bistveno manj zaslužkarjev. Hrati pa nabit kazen za prodajo nerodovniških psov, da se bo prekrškarjem smotlo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #1463 : 01 Marec 2010, 13:50:39
n+n, to bi lepo laufalo, če bi se kdo spomnil pregledovat papirje. Zdej ne vem če se gre Matoša striktno nerodovniški posel, včasih je namreč prodajal tudi pse z rodovnikom. Če rodovnika nisi rabil, ti je istega psa pač prodal po malo nižji ceni, papir je pa sam obdržal za kakega drugega mladiča.



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #1464 : 01 Marec 2010, 13:56:49
Danes sem prebrala nekaj s strani osebe, ki jo cenim, ker je kinologinja z dušo in znanjem:

Citiraj
Vsak kinolog naj vzeme eno siroto iz azila.

Dala mi je misliti zato, ker imajo skorajda popolnoma vsi vzreditelji v tujini, s katerimi prihajam v stik, doma vsaj enega psa iz zavetišča. Tisti čez lužo enega ali dva. In to zavest pri nas močno pogrešam. In še tako je, da ponavadi ne vzamejo najmanj problematičnih psov, ampak take, v katere je potrebno vložiti nekaj znanja.  



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1465 : 01 Marec 2010, 14:02:45
Tibi, lahko prepoveš prodajo, ne pa vzreje. če se bo nerodovniške pse poklanjalo podobno kot mešance, jih bo hitro na "trgu" tako malo, da ne bodo predstavljali nobenega problema. + odpadli bodo šteparji nerodovniških in velika večina  (vsi najslabši pa itak) preprodajalcev.

tudi mali otrok dojema svet drugače kot mlad pes. primerjava odraslega psa z majhnim otrokom pa je še toliko bolj neprimerna.

psi, ki napadajo (ljudi, da ne bo pomote) zato da bi ubijali, so lahko produkt zanič genetike, organske bolezni ali dogotrajnega mučenja (sem spada tudi namenska dresura za tak namen). Niso značilni prav za nobeno pasmo, vedno in povsod so take pse pobili (tisti, ki so jih namensko delali take, pa so prej ali slej končali za rešetkami).

Novofundlandec je bil selekcioniran na prijaznost in zaupljivost do tujcev - zaradi tega trdim, da spada med najmanj nevarne pasme, pa da ne delam krivice drugim molosom, večina jih sodi v kategorijo prijaznih in zaupljivih po naravi (za razliko od pasem, za katere je zaželjeno, da so izrazito teritorialni nezaupljivi do tujcev, ker so se uporabljali za čuvanje in obrambo - in sem ptbuli &co ne sodijo, pač pa gredo sem večinoma službene pasme psov).Tudi novofundlandca se da s "pravim" pristopom zdivjati (vem za konkreten primer, ko je podivjanega psa lahko nazadnje lastnik futral samo tako, da je posodo porinil v pesjak in iz njega z vilami, ko je čistil, ga je moral pa zapreti v drug del pesjaka podobno kot divje zveri v kletkah), vendar je za to potrebno res veliiiko truda. Če želimo, da bo po naravi nezaupljiv in teritorialen pes prijazen do tujcev, ga je treba v tej smeti vzgajati. novofundlandca pa ne, ker je tak že po naravi.

Citiraj
Vsak kinolog naj vzeme eno siroto iz azila.

pa saj nas je veliko, ki imamo poleg rodovniških tudi kakšnega mešanca, pa čeprav je mogoče direkt s ceste in ne iz azila. Če bodo omejili število psov na 2(3), tega ne bo več.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1466 : 01 Marec 2010, 14:08:22
Danes sem prebrala nekaj s strani osebe, ki jo cenim, ker je kinologinja z dušo in znanjem:

Dala mi je misliti zato, ker imajo skorajda popolnoma vsi vzreditelji v tujini, s katerimi prihajam v stik, doma vsaj enega psa iz zavetišča. Tisti čez lužo enega ali dva. In to zavest pri nas močno pogrešam. In še tako je, da ponavadi ne vzamejo najmanj problematičnih psov, ampak take, v katere je potrebno vložiti nekaj znanja. 



   Malo več Tovrstnega odnosa pri nas jaz zelo pogrešam!

dopovej to nevrotiku tipa Davor  ::)   ;) 
 

Misija najbolj nemogoče! Ko se mi je dalo, sem se včasih na račun tega prav zabavala. Moja zver je namreč ravno tako simpatično zmiksana, da so ljudje brez predsodkov zlahka prepoznali posrečen mix, tisti s predsodki pa so odskočili, ko sem jim pač odgovorila kakšne pasme je ta luškani kuža. Pa je bil še mladič. 

Da pa niti ne odgovorim o rekordu v skoku v daljino z mesta, ko je nekaj mesečno zverinico za ušesi čohala moja lastna sestra, potem pa je duša pasja nedolžna zazehala in pokazala svoje zobovje v vsem svojem razkošju.... Mislim da od takrat naprej nista imela več niti enega prijetnega stika...


Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1467 : 01 Marec 2010, 14:08:49

Tibi, lahko prepoveš prodajo, ne pa vzreje. če se bo nerodovniške pse poklanjalo podobno kot mešance, jih bo hitro na "trgu" tako malo, da ne bodo predstavljali nobenega problema. + odpadli bodo šteparji nerodovniških in velika večina  (vsi najslabši pa itak) preprodajalcev.

tudi mali otrok dojema svet drugače kot mlad pes. primerjava odraslega psa z majhnim otrokom pa je še toliko bolj neprimerna.

psi, ki napadajo (ljudi, da ne bo pomote) zato da bi ubijali, so lahko produkt zanič genetike, organske bolezni ali dogotrajnega mučenja (sem spada tudi namenska dresura za tak namen). Niso značilni prav za nobeno pasmo, vedno in povsod so take pse pobili (tisti, ki so jih namensko delali take, pa so prej ali slej končali za rešetkami).

Novofundlandec je bil selekcioniran na prijaznost in zaupljivost do tujcev - zaradi tega trdim, da spada med najmanj nevarne pasme, pa da ne delam krivice drugim molosom, večina jih sodi v kategorijo prijaznih in zaupljivih po naravi (za razliko od pasem, za katere je zaželjeno, da so izrazito teritorialni nezaupljivi do tujcev, ker so se uporabljali za čuvanje in obrambo - in sem ptbuli &co ne sodijo, pač pa gredo sem večinoma službene pasme psov).Tudi novofundlandca se da s "pravim" pristopom zdivjati (vem za konkreten primer, ko je podivjanega psa lahko nazadnje lastnik futral samo tako, da je posodo porinil v pesjak in iz njega z vilami, ko je čistil, ga je moral pa zapreti v drug del pesjaka podobno kot divje zveri v kletkah), vendar je za to potrebno res veliiiko truda. Če želimo, da bo po naravi nezaupljiv in teritorialen pes prijazen do tujcev, ga je treba v tej smeti vzgajati.  TIPIČNEGA novofundlandca pa ne, ker je tak že po naravi.
 
Citiraj
Vsak kinolog naj vzeme eno siroto iz azila.
pa saj nas je veliko, ki imamo poleg rodovniških tudi kakšnega mešanca, pa čeprav je mogoče direkt s ceste in ne iz azila. Če bodo omejili število psov na 2(3), tega ne bo več.



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #1468 : 01 Marec 2010, 14:09:34

pa saj nas je veliko, ki imamo poleg rodovniških tudi kakšnega mešanca, pa čeprav je mogoče direkt s ceste in ne iz azila. Če bodo omejili število psov na 2(3), tega ne bo več.


Res, zelo zelo res.

Kristinca & Florinca


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #1469 : 01 Marec 2010, 14:10:11
dopovej to nevrotiku tipa Davor  ::)   ;)
Se ne bom niti trudila, vsak se lahko zapelje do obalnega azila in spozna vse te krasne pse in se na lastne oči prepriča o njihovem karakterju.

Če bodo omejili število psov na 2(3), tega ne bo več.
Res je, še en velik minus tega zakona.