Nemški Ovčar [Deutscher Schäferhund,German Shepherd Dog]

chayka · 1508373

andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #3180 : 20 Februar 2014, 09:12:41
Meni se pa zdi, da so psi (veliko veliko njih ne glede na pasmo) v tem času podvrženi temu, kar je krasno opisano v tem članku:
http://www.slate.com/articles/news_and_politics/heavy_petting/2004/07/poor_little_rich_dog.html

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
Odgovori #3181 : 20 Februar 2014, 10:26:14
Dva meni zelo všečna, eden pod iščejo dom, drugega oddajajo lastniki:

http://www.zavetisce-malahisa.si/



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3182 : 20 Februar 2014, 10:53:49
Jaaa Urškin Tar, o moj bog, da dol padeš kako lep pes! Upam, da Urška ne bo huda.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #3183 : 20 Februar 2014, 11:50:59
Če se vprašamo, koliko vzrediteljev te, še vedno po število mladičev daleč najbolj popularne pasme, aktivno sodeluje in pomaga novopečenim lastnikom njihovih psov pri šolanju , ter če odštejemo vse te ketnarje v primestnih območjih in vaseh, ki nimajo nič z Nemškim Ovčarjem in če odštejemo vse prepotentne lastnike, ki mislijo, da Nemški Ovčar ne potrebuje šolanja, ker že tako ali tako vse ve .... , dobimo trenutno stanje oz. sranje  ;D

Kar se pa tiče psihe psov, se je pa ta v zadnjih 10 let zelo poslabšala, popularnost in zaslužek pač naredita svoje. Več popadljivosti in nazaželene agresije (straha) je videti v "razstavnih" linijah, po moje iz preprostega razloga, ker jih je pač veliko več kot "delavcev".

Kdor danes kupuje Nemca ima veliko dela, da dobi stabilnega in nagonsko ustreznega mladiča  :-\

LP
Igor


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #3184 : 20 Februar 2014, 16:18:15
Meni se pa zdi, da so psi (veliko veliko njih ne glede na pasmo) v tem času podvrženi temu, kar je krasno opisano v tem članku:
http://www.slate.com/articles/news_and_politics/heavy_petting/2004/07/poor_little_rich_dog.html
Jp. Točno tole. Polna rit vsega, a točno tistega kar rabijo ne. ''Mi pa z našim ne bomo delali, ker si zasluži vse zastonj, ker delo s psom je pa mučenje'' :(
Ej čist vsak pes si zasluži delat! In resnično mi gre tole ločevanje ''delavcev'' in ''ne-delavcev'' rahlo nekam. Sploh, ko se bodoči lastniki načrtno odločajo za ''ne-delavca''. Ni razlike niti med različnimi pasmami še manj pa v sami pasmi. Razlike v detajlih koliko in kaj rabijo, ja. Ampak Nekaj rabijo pa čisto vsi Štraserji, NO, Fifiji, Maltiji...linija/''čistokrvnost''/posvojen/kupljen čist gor al dol.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #3185 : 20 Februar 2014, 23:05:26
Komisar Rex je naredil veliko škodo nemcem, ker jih ni potrebno šolati, ker vse znajo.
Po drugi strani pa je pasmo povzdignil nad vse, in je postala tržno zanimiva. Kar je za seboj potegnilo ekonomsko računico vzrediteljem, ki jih je gnal denar in ne kakovost.
To, da dobiš lepšega in bolj zdravega kvazi nemca pri kmetu je nažalost čisto res. Tudi karakterno je veliko boljši, kot marsikateri z rodovnikom. Ker  na ketni opravlja svoje delo in je ohranil tisto vsestranskost, zaradi katerega je nemc kovan tako visoko.
Kaj dela večino pasov pri vzrediteljih - so samo organi za reprodukcijo in hitri zaslužek.
Da se dobiti dobrega psa, ampak brez da bi potem, ko ga imaš vložil še ogromno vanj, ne boš, ne glede na gene, nikoli dobil res dobrega in stabilnega psa. Nemca ali pa katerega drugega psa.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #3186 : 21 Februar 2014, 16:43:53
Jaaa Urškin Tar, o moj bog, da dol padeš kako lep pes! Upam, da Urška ne bo huda.


Meni je Tar tudi krasen, čeprav nerodovniški, bi po mojem mnenju pravi nemec moral izgledat tako. Pa tudi tisti en na prešnji strani je krasen.  :o

Pa še ena zanimivost. Sicer spet kvazi nemec, ampak vseeno. Imajo ga sorodniki, živi na ketni, vsak dan pa ga spustijo za nekaj časa dol da se razlaufa. Pes hodi sam naokoli, čez tako okvirno eno uro pa pride nazaj, se vleže na ketno in dobesedno čaka, da ga dajo gor. Ne bi verjela, če ne bi videla na lastne oči  :o . Je pa na ketni zelo grozen, se zaganja in laja kot nor, skratka vsekakor nobenemu ne pade na pamet, da bi se mu približal. Ko je dol iz ketne pa ne laja na tujce, se ne zaganja, nič, samo pride do vsakega in ga povoha. Ko sem bila mlajša in sem se bala psov je prišel k meni, me lizal, skočil na mene in zahteval, da ga cartam. Ko je šel nazaj na ketno je pa spet lajal. Verjetno dobro ve kdaj je "v službi" kdaj pa ne  :o



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #3187 : 21 Februar 2014, 17:01:25
... živi na ketni, vsak dan pa ga spustijo za nekaj časa dol da se razlaufa. Pes hodi sam naokoli, čez tako okvirno eno uro pa pride nazaj, se vleže na ketno in dobesedno čaka, da ga dajo gor. ...Ko je šel nazaj na ketno je pa spet lajal. Verjetno dobro ve kdaj je "v službi" kdaj pa ne  :o
Sori Tejch, nič osebnega. Si samo moram sposodit tvoj citat.
Vsak pes, ki se eno uro zlaufa/zjaga (po možnosti za divjadjo >:() je priden! In ja spuščeni sprehodi so sproščeni sprehodi za psa. Kar pa lahko z normalno skrbnim lastnikom dobi čisto vsak navezan pes ali pa z zanesljivo poslušnostjo spuščen pes.
In čist vsak fizično omejen pes (štejem pod ketnarje in pesjakarje) bo čuval tisto malo, kar ima oz. bolje rečeno bo frustriral. To ni lih ''služba''. Če bi bila služba bi jo pes opravljal tudi spuščen na dosegu običajnega priveza. Spuščeni običajno niso nič ''službeno zategnjeni''.
Tko, da nobenih fenomenov tlele ni. Samo povprečno lastništvo ketnarja. In idealizirane predstave o pridnih psih takrat, ko jih nihče od domačih ne vidi.
Res, da večinoma lutalice niso popadljive na samostojnih sprehodih, a to ne pomeni, da nikjer ne delajo škode oz. da ne ogrožajo sebe in drugih. Tista, druga stran, ki je tako utopično naravnani lastniki ne vidijo dokler psa morda nekega dne ni več domov. Tisto, da pa mimogrede pojagajo kako bogo srno na en krog in ji skrajšajo možnost preživetja v snegu, da ščijejo po vseh možnih neprimernih površinah, da se mimogrede nespametno šetajo po robu ceste...skratka - neodgovorno in nič kaj fenomenalno.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3188 : 21 Februar 2014, 17:38:55
Je hudič, čim prideta dva skupaj. Ne vedno, ampak, ko sta zoprna psa v španoviji je hud problem. Ali imam pa samo jaz take izkušnje? Posamezniki so OK oz. četudi je kak zoprnež, se ga boš lažje otresel in ne bo toliko pogumen.

Pred leti sta takole dva napadala pse na njuni poti, dejansko sta šla na dvorišče in zgrabila privezanega manjšega psa (še dobro da so lastniki takoj prileteli in spravili tamalega iz gobca) -ne vem od kod sta se vzela. Nekaj mesecev nazaj sta dva psa NO in labrador (od različnih lastnikov) grdo raztrgala hrta, na naši vasi sta dve psici, ki sta strah in trepet, če se ju vidi spuščene skupaj (napadi na ljudi, živali). Kadar slišim za kak hujši napad-sta navadno dva psa, brez lastnika. Ali pa kombinacija (nesposoben)lastnik s psom.
Da ne omenjam gonje divjadi-se prav po sledeh vidi, da sta dva psa na delu ali celo trije.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #3189 : 21 Februar 2014, 17:47:21
Zanimivo, da taki doma na dvorišču ob lastnikih pa cukri, a ne  >:D Mamo mi tudi take. Vse super, čist nekonfliktni...dokler sem na sprehodu sama s psicami. Ko imam samca s sabo pa hop za hrbet >:( Pa ne zdaj, da je moj konflikten, ker pri svojih letih napadalca niti ne zaznava najbolje. Pa niti ni edini s takimi srečanji. Huh, da ne omenjam ko se psice gonijo, da jih včasih jaz narazen ganjam. Sosedove pse, ja. Vsak zase so čist ok. Sam skupaj niso kompatibilni...pa kje kak ajmer vode prileti vmes. Se mi jih ne da gledat na mojem dovozu, ko se špetirajo.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #3190 : 23 Februar 2014, 14:15:52
Lunette, saj ne pravim, da je to ok lastništvo psa pa ne vem kaj še vse, ampak pač govorim kaj mi je zanimivo, pač moja opažanja. Če sem se zmotila pač priznam svojo napako, ampak tega psa poznam in se mi vsekakor ne zdi nek psihično zavrt pes. Mi je pač zanimivo kako je nekonflikten pa čeprav je ketnar. Kak je ko ni doma pa ne vem. Če bi delal kako sranje bi vsekakor lastniki izvedeli in se več ne bi tako šetal okoli. Se kar hitro razve na vasi od koga je kak pes in kaj dela ;)

Dejansko pa ja, vsekakor nisem za to, da je pes na ketni ali pa zaprt v pesjaku pol pa sam malo spuščen, osebno mi grejo taki psi ful na živce (oz. bolj njihovi lastniki). Dokler so podnevi in ne napadajo in gnjavijo mi je čisto OK, ko pa pridejo ponoči na dom in delajo sranje okoli hiše potem pa mi ni OK. Pa ne samo, da do ljudi ni fer, ampak tudi do psov samih ni. Vsekakor poznam tudi primerke, ki napadajo, jih imamo tukaj, ampak zanimivo, da še nikoli ni mene ali psice napadel ali probal napast nemški ovčar oz. njegov mix, pa čeprav je teh največ in večina jih je v takih pogojih. To je bil edini moj point. Moja izkušnja z NO in mixi, glede na to, da je tema o NO. Sicer pa ja, v skupinah ponavadi tukaj pri nas ne lutajo nekaj preveč, samo en par poznam, ko hodita dva NO okoli, se srečamo včasih, ampak mi ne hodimo k njim, onadva ne k nam, vglavnem se pustimo na miru, se malo izognemo en drugega in je OK. Če bi hodila proti njim ali bi moja psica delala kake "handle" pa mislim, da bi kar bila možnost, da bi prišlo do kakega napada  ;)

Mislim pa da že kar falimo temo...



Biagio

  • *
    • Prispevkov: 17
    • Točke: 0
Odgovori #3191 : 23 Februar 2014, 19:34:04
pri nas imamo trenutno vsaj enega (mogoče dva, se bo še pokazalo čez par dni - zaenkrat je težko točno rečt) dolgodlakega samčka na voljo za oddajo konec marca.  :)



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #3192 : 23 Februar 2014, 20:26:19
Danes je bil na CACIB Celje winter winner 2014 eden predstavnik delavne linije. Navzven krasen pes, tudi ni bilo videti nobene zivcnosti, niti ni bilo dvojnega vodenja... Upam, da se vas vec ojunaci z delovno linijo in mahnete na razstave - delovna linija je edina, ki lahko postane (ki dejansko je) "dual purpose" nemski ovcar tj. telo odgovarja funkciji, katero lahko se vedno opravlja tako dobro kot predniki.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3193 : 23 Februar 2014, 21:22:25
Slike, video?
Sem gladala statistiko po pasmah in sem raje ne šla, ker je bilo bolj borno.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #3194 : 24 Februar 2014, 09:12:31
Zal nic, kajti ko sem videla, da je v ringu koncno en NO (ne pohabljena mizerija od NO), sem le skocila hitro pasti oci (na kaksen fotoaparat nisem niti pomislila). Je pa iz Novega mesta (morda iz okolice le-tega). Je bil crno-rjave barve, bolj crn kot rjav, z lepo sijoco dlako, lepe zdrave kosti, lepa zdrava hrbtna linija, zdravo gibanje, prijeten karakter... res pasa za oci.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3195 : 24 Februar 2014, 10:37:31
Ni bil slučajno Chodsky?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #3196 : 24 Februar 2014, 12:43:42
Sem preverila katalog. Ni tega imena notri. Sta le dva samca v katalogu, od tega je en iz psarne "razstavcev", drugega ne najdem na spletu. Predvidevam, da je to ta: Joy Grecs, a se lahko motim. V katalogu pise, da je lastnik iz Senovega.


ennaK

  • *
    • Prispevkov: 61
    • Točke: 0
Odgovori #3197 : 25 Februar 2014, 10:22:35
Že nekaj časa rada prebiram temo o nemškem ovčarju, rada spremljam vaše pse, aktivnosti itd. Zadnje dni pa je tema zašla v začaran krog o tem kako je ta nemški ovčar povarjen. Sem si sicer rekla, da se v te debate ne bom spuščala pa vseeno ne morem iz svoje kože. Tole bo moj edini post na to temo. Nobena stvar ne leti na nikogar osebno, zato ne bit užaljeni, če se v čem ne strinjamo. Je pač konstruktivna debata.
Priznam, v veliko stvareh se strinjam z vam. Karakter nemškega ovčarja je velik problem v sedanjosti!  Kar kocine mi grejo pokonci ko slišim, da pes ni lep ker ima hrbet dol. O joj, hrbet dol? Dejstvo je, da se je pretiravalo s preveliko okotenostjo, danes je po mojem mnenju večji problem o t.i. hrbtu v obliki banane, po domače "puklast hrbet". Vseeno pa verjamem, da je vsaj glede izgleda stanje manj črno kot je bilo pred leti, treba pa je vedeti, da za spremembo potrebujemo čas in kar nekaj generacij. Ne razumem zakaj je ravno nemški ovčar deležen največje kritike v vseh pogovorih. A rotti se pa ni spremenil? Kolikor gledam stare slike takšnih gobčkov včasih niso imeli! Kaj pa sprememba jazbečarjev glede dolžine nog, danes tisti, ki so malo bolj debeli že praktično vlečejo trebuh po tleh, pa glava bullterierjev itd. Pa nobena od teh pasem ne doživlja toliko kritik kot nemški ovčar.
Praktično vse pasme so se vsaj nekoliko karakterno spremenile oz. je z načrtnim parjenjem in selekcijo spremenil človek. Psi se danes ne uporabljajo več za stvari s katerimi so se ukvarjali v preteklosti, ljudje v večini ne potrebujejo več nekih blazno delavnih psov pač pa si želijo predvsem družinskega člana. Če se pasma ne prilagodi, pasma izumre. Žal!
Zelo malo lastnikov in vzrediteljev se ukvarja z npr. IPO športom, kjer je obramba lep dokaz narave psa. Ponavadi naredijo B-BH in to je vse.
Pa tudi glede razstavne linije se najdejo dobri psi. Kot je nekaj postov nazaj povedal tudi IgiS, ki ima priložnost delati s karakterno stabilno nemško ovčarko z dobrimi naravnimi zasnovami. Pa tudi pred leti je bil na slovenski sceni en "lepotec"  uspešen v delu in sicer Chan Telovadniški. O tem psu bi sigurno simi in IgiS verjetno znala povedati kako besedo. barbara10 po mojem mnenju mnogo ljudi nima zananja in volje vzgojiti npr. pudlja, potem pa naj kupujejo delovno linijo. To bi bil kaos. Delovna linija je dobila ime glede na neke sposobnosti. Te psi imajo "močnejši karakter"(ne najdem druge besede) potem pa naj kupujejo take novopečeni lastniki. No to bi rada videla kako bi se obneslo.

Strinjam se, da na na marsikateri kmetiji najdemo karakterno boljšega "nemškega ovčarja" kot rodovniškega. Danes so mnogi alergični na izraz čistokrven brez rodovnika, sploh če se govori o njihovi pasmi, ampak pri nemškem ovčarju je pa vsak pes, ki je tej pasmi podoben kar nemški ovčar. Pa bodite še pri tej pasmi pravični. Tisto niso nemški ovčarji pač pa mešanci.

Z grajanjem pasme ne bo napredka, tisti, ki se malo bolj spoznate na pasmo pa ozaveščajte ljudi in jih usmerjajte h dobrim vzrediteljem, ki jim je še kaj mar za karakter in zdravje te pasme. Ker verjamem da je kar nekaj vzrediteljev, ki jih skrbi za pasmo in delajo v njeno korist. In zato ne mečite vseh v isti koš. Pač nismo vsi "zaslužkarji". Samo tako bo lahko pasma prišla na zeleno vejo. Še enkrat naj povem, da se v veliki meri strnjam z vsemi, nekaterim nepoznavalcem pasme pa kjub vsemu priporočam, da si preberejo kak članek o pasmi in nato grajajo pasmo naprej. Eden od super člankov je tukajle: http://www.kdnos.si/wp-content/uploads/Nemski-ovcar-nekoc-in-danes.pdf

Upam da se ta tema kmalu zaključi in lahko znova prebiram vaše delovne, razstavne uspehe, gledam slike kako uživate z vašimi psi, spremljam legla itd. itd.

Želim vam lep dan in imejte se lepo v družbi vaših štirinožnih prijateljev!


vohlec

  • *
    • Prispevkov: 399
    • Točke: 0
Odgovori #3198 : 25 Februar 2014, 10:38:27
Ne razumem zakaj je ravno nemški ovčar deležen največje kritike v vseh pogovorih. A rotti se pa ni spremenil? Kolikor gledam stare slike takšnih gobčkov včasih niso imeli! Kaj pa sprememba jazbečarjev glede dolžine nog, danes tisti, ki so malo bolj debeli že praktično vlečejo trebuh po tleh, pa glava bullterierjev itd. Pa nobena od teh pasem ne doživlja toliko kritik kot nemški ovčar.

100 Years of breed "improvement"



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #3199 : 25 Februar 2014, 13:20:18
O nemskem ovcarju v temi od nemskega ovcarja, ker je to nemski ovcar.

In ja, ljudje, ki bodo razstavljali "delovno" linijo, bodo s strani mene delezni velike vzpodbude. Ker ti psi so najboljsi priblizek starih psov (nekatere pasme tega luksuza vec nimajo).

V slikci imam kodrastega prinasalca in ne pudlja. CCRji so "dual purpose" pasma in vsi vzreditelji delajo na tem, da to tako ostane (in vsi so ponosni na to, ker je to luksuz). Ta psica na sliki ima narejene lovske izpite ne le v Sloveniji, temvec tudi v tujini.

Glede kodrov: "Delavnih" pudljev v Evropi ni, je pa vsaj ena psarna v ZDA. Pa tisti psi po konstituciji niso cisto nic drugacni (le frizura je delavna/sportna - na CACIB Ljubljana je bilo kar nekaj kodrov ostrizenih na priblizno tako frizuro in ne na "klovne"). Poleg tega pa veljajo pudlji za vsestranske pse. (Imela sem moznost ziveti s "srednjo pudljico", izredno staro, ki je imela se vedno odlicen nos za ves "drek", kot kodrasta prinasalka Heidi iz slikce). Se vec, na dolocenih prinasalskih lovskih tekmovanjih je dovoljen nastop tudi velikim in srednjim kodrom. Skratka, pudelj dvomim da se je bistveno spremenil (glede zdravja pa ne vem; definitivno je sla znanost naprej na vseh podrocjih in ce prej ni bilo testov, sedaj pa obstajajo, ne pomeni, da psi prej te blezni niso imeli). Navzven definitivno ne, kar pa za NO ne gre trditi.


vohlec

  • *
    • Prispevkov: 399
    • Točke: 0
Odgovori #3200 : 25 Februar 2014, 13:40:56
O nemskem ovcarju v temi od nemskega ovcarja, ker je to nemski ovcar.

Hahahaha Barbara ;D ;D :D :o

In potem ti 80% svojega sporočila nameniš pudljem.

Sorry za offtopic ampak moral sem. 8)



ennaK

  • *
    • Prispevkov: 61
    • Točke: 0
Odgovori #3201 : 25 Februar 2014, 16:08:12
O nemskem ovcarju v temi od nemskega ovcarja, ker je to nemski ovcar.

In ja, ljudje, ki bodo razstavljali "delovno" linijo, bodo s strani mene delezni velike vzpodbude. Ker ti psi so najboljsi priblizek starih psov (nekatere pasme tega luksuza vec nimajo).

V slikci imam kodrastega prinasalca in ne pudlja. CCRji so "dual purpose" pasma in vsi vzreditelji delajo na tem, da to tako ostane (in vsi so ponosni na to, ker je to luksuz). Ta psica na sliki ima narejene lovske izpite ne le v Sloveniji, temvec tudi v tujini.

Glede kodrov: "Delavnih" pudljev v Evropi ni, je pa vsaj ena psarna v ZDA. Pa tisti psi po konstituciji niso cisto nic drugacni (le frizura je delavna/sportna - na CACIB Ljubljana je bilo kar nekaj kodrov ostrizenih na priblizno tako frizuro in ne na "klovne"). Poleg tega pa veljajo pudlji za vsestranske pse. (Imela sem moznost ziveti s "srednjo pudljico", izredno staro, ki je imela se vedno odlicen nos za ves "drek", kot kodrasta prinasalka Heidi iz slikce). Se vec, na dolocenih prinasalskih lovskih tekmovanjih je dovoljen nastop tudi velikim in srednjim kodrom. Skratka, pudelj dvomim da se je bistveno spremenil (glede zdravja pa ne vem; definitivno je sla znanost naprej na vseh podrocjih in ce prej ni bilo testov, sedaj pa obstajajo, ne pomeni, da psi prej te blezni niso imeli). Navzven definitivno ne, kar pa za NO ne gre trditi.

No tule sva se malo narobe razumeli. Vem da na tvoji sliki ni pudelj. Nisem imela v mislih delovnih pudljev pač pa sem primerjala pudlja z nemškim ovčarjem glede na karakter. Mogoče malo neposrečen stavek. Pudlja sem omenila kot "manj zahtevnega" psa kot npr. delovna linija nemškega ovčarja, ki ima bolj izražene takšne in drugačne nagone in menim, da mnogo ljudi ne bi bilo kos takemu karakterju.  Pudelj kot pudelj tu nima veze!

Dejstvo pa je da je nemški ovčar delovna pasma. Oče nemškega ovčarja von Stephaniz pravi: "Vzreja nemškeg ovčarja je vzreja delovnega psa in če ni več vzreja delovnega psa, potem to ni več vzreja nemškega ovčarja" Zaradi tega se strinjam, da bi bilo potrebno več dati na karakter. Vseeno pa trdim, da se pasma prilagaja zato, da ne bi izumrla. Takšne pse kot potrebujejo v vojski, policiji, tekmovalci, takšnih pač večino ljudi ne more imeti , ker taki psi zahtevajo določeno znanje in izkušnje.

Zdaj pa se umikam iz te debate. Če bo vsak pred svojim pragom pomedel in se trudil delat v dobro pasmi potem verjamem, da bo tudi nemški ovčar skozi generacije prišel na zeleno vejo.

lp  :)


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3202 : 25 Februar 2014, 16:32:18
Pa ne bodo. Tako kot marsikatera druga pasme ne. In veš zakaj?
Ker so vzreditelji, ki si zatiskajo oči pred resnico in bodo parili še naprej pse, ki niso primerni za razplod (pa četudi dobijo vzrejno dovoljenje). In bodo delali neposrečene kombinacije, ki ne pašejo skupaj.
In preveč je takih, ki že imajo ustvarjen renome, kot dobra psarna in so številčni, z nekaj res dobrimi psi in tudi takimi psi, ki ne bi smeli kaj iskat v vzreji, niti na razstavah, pa bodo vseeno pobrali odlične ocene.

Že žnjkrat predebatirano. Je res, da je to pri takorekoč vseh pasmah. A to še ne pomeni, da je prav ali, da je manjše zlo. Preveliki kompromisi se delajo, resnično.

Dober vzreditelj ne bo delal kompromisov med zdravjem, tipičnim izgledom (saj se ve kakšen je standard!) in stabilnim, tipičnim karakterjem. Me prav boli srce pri mnogih "mojih" pasmah. In ena izmed teh je nemški ovčar.
Pa prosim ne žalit mešancev. Mešanec je unikat, ni podoben nobeni pasmi...To, kar je naokoli brez rodovnika in je očitno podoben nemškemu ovčarju-je pač pes podoben nemškemu ovčarju ali pa "nemški ovčar". In marsikateri izmed njih je tako zelo stabilnega karakterja, z močnimi nagoni, perfketnim zdravjem, čudovitim gibanjem in skladno postavo. Ej lepotci, za katere je rodovniška vzreja prikrajšana! Ker takle, tak bi pa ogromno doprinesel-s pravo kombinacijo!

K sreči se tudi najdejo odlični z rodovnikom v vseh treh kategorijah, s podobo iz 1930-40, recimo Klodo v Boxberg. Vendar, pa je danes izredno težko prit do takega psa. Če se odločiš danes in začneš iskati vzreditelje-se načakaš par let, da sploh prideš do mladička ali pa odraslega. :/  Osebno so mi zelo všeč, vendar dobim psa takih lastnosti prej v zavetišču. To je žalostna realnost.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #3203 : 25 Februar 2014, 20:10:00
No tule sva se malo narobe razumeli. Vem da na tvoji sliki ni pudelj. Nisem imela v mislih delovnih pudljev pač pa sem primerjala pudlja z nemškim ovčarjem glede na karakter. Mogoče malo neposrečen stavek. Pudlja sem omenila kot "manj zahtevnega" psa kot npr. delovna linija nemškega ovčarja, ki ima bolj izražene takšne in drugačne nagone in menim, da mnogo ljudi ne bi bilo kos takemu karakterju.  Pudelj kot pudelj tu nima veze!
Vem, da pudelj nima veze v temi o nemcih, ampak tule se pa moram oglasit  ;D
Imela sem priliko delat z nekaj nemci in nekaj pudlji...sori čist navadna linija (beri ne razstavna ne delovna) pudljev zna presneto ''prehitet'' nemca  :P Zna se zaplest edinole pri fizični razliki v velikosti (in temu primerni izvedbi vaje, ki zahteva velikost psa)  ;)
Ok ok. Ravno z namenom so razlike v pasmi, ampak če že lih treba primerjat kos karakterjem. Ma je spet razlika bolj ali manj samo v velikosti psa in njegovi fizični obvladljivosti. Ker, ko naletiš na zaje%&$ in/ali zafuranega pudeljčka...pač gre fizično en mal drugač.  >:D Samo pri samem delu s karakterjem pa lahko mirno trdim, da za povprečnega lastnika pudeljčki NISO.  ;)
In ja mi gredo take neposrečene kombinacije lastništva pudlja enako fejst nekam, kot zgrešene kombinacije lastništva nemcev. Recimo, da se pri takih zgreških znajdeta čisto na istem. In sta žal oba na enako slabem slovesu ravno zarad tega. Eden je pač vrtni palček, drugi pa namesto okrasnega vzglavnika na sedežni. A oba hude živčne razvaline. Je pa pred leti vsaj upadel naval na pudlje...na nemcih pa žal ne.

Pa še to. Ja, ne maramo izrazov čistokrvni brez rodovnika...ampak a veš, da ravno pri nas v vasi, sosednji vasi, mestu in pravzaprav bližnji okolici prevladujejo ravno rodovniški. Ki niso nič kaj lep ne vzgled, vzor in spodbuda ...ne za samo pasmo, ne za samo promocijo rodovnikov...skratka žalost in škoda. Se pa temu primerno vsaj jaz in še par nas vsaj prizadevamo za ukvarjanje (delo) s psom in za promocijo boljših psaren  :)

Ps: Delo s psom, sploh pa z uradno delovnimi pasmami pa tudi ni samo IPO.  ;) Je to sicer čudovit šport, a ne za vsakega. Sploh pa ne nujno za vsakega, ki bi imel samo hišnega ljubljenčka. Tako potem pri delovnih pasmah na sploh pride do tega, da ali so IPO ali pa niso nič. Velika škoda za pse. Pač z vidika promocije dela s psom se pri njih res samo to pojavlja (redko kaj drugega). Ampak za IPO pač rabiš kot prvo dobrega psa, kot drugo stabilnega vodnika za kaj takšnega. Spodbujaš določene nagone, ki jih moraš znat tudi ustavit...kar pač ni lih neka vsestranska zaposlitev za hišnega ljubljenca s povprečnim lastnikom, ki pač ni s srcem pri stvari. Nemc je vsestranski, kot se rado povdarja...zakaj se ga torej vsestransko ne uporablja ??? Ma v vseh športih imaš mešan nabor pasem (ok nekje pač prednjačijo nekatere). Nemcev pa, ko polžev po dežju pri nas, a prava redkost videni v zaposlitvi.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #3204 : 25 Februar 2014, 20:51:55
malo nemca v sliki, ne v besedi:)






http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #3205 : 25 Februar 2014, 21:00:27
Tukaj se pa moram totalno strinjat z čaro. Predvsem z zadnjima dvema odstavkoma. Tudi moji dve najljubši pasmi, ki si ju neizmerno želim sta uničeni do amena in nimam pojma kje naj dobim vsaj približno zdravega psa. Žalostno, ker sta obe pasmi mi res edini popolni in nimam neke alternative, tega pa si sploh omislit ne upam.

Če smo pa že v temi o nemških ovčarjih pa se mi zdi da je čara s tem povedala vse:
Osebno so mi zelo všeč, vendar dobim psa takih lastnosti prej v zavetišču. To je žalostna realnost.

Čisto enako mislim jaz. Nemci so mi ful všeč, zelo bi ga mela, res krasni psi. Si ga bom zagotovo kdaj omislila, ampak bom verjetno šla po njega, ups, da se pravilno izrazim po mešanca podobnega nemškemu ovčarju, v zavetišče. Sem zagovornica rodovnika, ampak ko vidim mešance podobne neki pasmi, ki so načeloma boljšega karakterja in lepši od rodovniških (vsaj meni), pa mogoče še celo nimajo toliko zdravstvenih težav, se pa malo zamislim. Pa nimam nič proti rodovniškim nemcem, so mi všeč tudi nekateri rodovniški in bi ga takoj imela, ampak žal, kot je že čara rekla, so predolge čakalne dobe. Pa že nasplošno se mi zdi bolje it po žival v zavetišče kot pa k vzreditelju (čist tak, moje mnenje).

simi, lepi psi, sploh mali (mala?) mi je všeč  :)



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #3206 : 26 Februar 2014, 08:24:04
A je res tako dolgo za čakat, če bi nekdo želel eno tako mrcinco kot je od simi gor? Ne vem kolk legel imamo pri nas, ampak pri sosedih bi pa že prišel na vrsto v enem normalnem cajtu, pomoje. simi, kako je ime lubici?  :)



IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #3207 : 26 Februar 2014, 08:34:50
VNemc je vsestranski, kot se rado povdarja...zakaj se ga torej vsestransko ne uporablja ??? Ma v vseh športih imaš mešan nabor pasem (ok nekje pač prednjačijo nekatere). Nemcev pa, ko polžev po dežju pri nas, a prava redkost videni v zaposlitvi.

V policiji so, v vojski so, v IPO so, v RO so, v agility ne vem, pri reševalcih so ....
Mogoče bi tebe, ki vse veš in si popravljala in šolala vse pasme, tudi nemškega ovčarja, ponudili kakšno strokovno delo pri KZS, če ne pa vsaj v KDNOS ?

LP
Igor


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska

Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #3209 : 26 Februar 2014, 11:13:21
IgiS, kje je problem? Glede na število prijavljenih legel (plus še sigurno ne malo št neprijavljenih aka čistokrvnih) jih je bore malo. So. Ampak redkost. Med vsemi dejavnostmi, ki si jih naštel so večinsko zastopani službeni psi...ne pa vsa ostala populacija domačih vrtnih psov.  :) Sej z delovnim nemcem v pravi službi nima noben tle ''problemov''. Vsi ostali živeči reveži pač obstajajo. In ni jih malo. Tko, da šolati ali samo živeti s psom pa tud je preširoka tema, da bi se diskutirala v tej temi  ;) Sploh, ker sem še vedno mnenja, da je šolanje interesna dejavnost. Po izboru seveda.  :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.