Vztrajati na delu s psičko ali jo oddati?

cuffyka · 1800

cuffyka

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
: 06 Julij 2012, 10:34:42
Ojla! Pred kratkim sem prišla na Irsko kot au pair k družini, ki ima dva psa. Eden je starejši (11 let) labradorec, druga pa je 3 leta stara manjša psička (terier neke vrste ???). V družini so trije mladi otroci (7 in 2x 5 let), v kratkem pa pridejo k njim za en mesec še sorodniki iz Avstralije, prav tako z majhnimi otroci... Problem je pa v tem, da se psička konkretno boji vsega in šavsne proti človeku. Ko sem prišla sem, je bilo konkretno hudo ampak se me je kmalu navadila. Po drugi strani pa je moja psička podobne narave in sva delali ogromno na socializaciji, ki je pa ta psička nima, tako da vsaj približno vem kako delat z njo. Lani je že ugriznila enega sorodnika (ampak takrat jo je prestrašil, ko jo je hotel na hitro ujet in domačih ni bilo doma), včeraj pa je ugriznila mamo otrok, ker  ??? se je prestrašila kosilnice, ki jo sliši vsak teden 2x in do sedaj ni bilo nikoli nobenega problema ???. Tako da... Je bila mama konkretno huda... Ampak, če je pes že enkrat ugriznil se bo dogodek verjetno ponovil prej ali slej? Problem je zaradi malih otrok, ki delajo sunkovite gibe, ki se jih psička zelo boji. Nekako se je navadila na domače otroke, če bi pa prišli še tuji, ki tudi niso navajeni psov, psička pa njih ne pozna... bi znal nastati velik problem, še posebej če ugrizne katerega od malčkov. In če sem poštena, ji ne zaupam da ne bi ugriznila enega od domačih otrok. Torej moje vprašanje... bi se splačalo poizkusiti vztrajati na delu s psičko (samo mama je doma in ona dela in nima dosti časa še posebej pa ne za prevzgojo psov)? S tem bi se bolj kot ne potem ukvarjala jaz... Ali bi bilo bolje, če se psički poišče dom, kjer ni malih otrok? Ker psička je super zvečer, ko ni več otrok zraven, in se z veseljem pride pocrkljat. Z otroci se sedaj učimo kako se dela s psmi in delamo "trikce" z 11 let starim labradorcem XD In so navdušene nad vsem skupaj. Drugače je pa za pse odlično poskrbljeno in jih imajo zelo radi in bi jim strlo srce, če bi jo morali oddati. Ampak enostavno... ne sme ugrizniti nikogar več, še posebej pa ne otrok.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #1 : 06 Julij 2012, 10:57:55
Psička je kakršna je. Vzgojiti je treba otroke ( to tako in tako samo koristi) in psički zagotovoti varen prostor ter vsak dan dovolj miru. Nikoli ne sme biti brez nadzora z otroki, vsa interakcija mora biti vodena in časovno omenjena.
Ne se zanašat, da se s kakršnokoli socializacijo in posebnimi metodami da zgotoviti zanesljivo varnost.
Se mi pa tak pristop ne zdi nek problem , zaradi katerga bi bilo potrebno psičko oddati drugam. Današnja mularija je itak preveč razvajena in s premalo občutka za druge. Nadzorovano občasno druženje z ljudmi in/ali živalmi, ki potrebujejo pazljivo ravnanje je za vse samo koristno.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!