Kako okrepiti odnos s psom?

rooxye · 35102

nayaa17

  • Gost
Odgovori #90 : 09 Januar 2014, 19:02:00
aaah moja bi šla z vsakim na sprehod to sploh ni problem.danes je prvič vidla enga kolega od fanta in je točno tko skakala po njemu in ga lizala kot kadar jaz pridem domov, tako da sploh nebi bil problem, it ven s hiše ali karkoli z drugim.

nevem je res to od pasme tako odvisno?
tisti ki opisujete tako dobre odnose...npr: lunette.?  koliko pa ste "pustili" psa drugim ljudem da so se ukvarjali z njim.? dnevni sprehodi...par dni stran od vas?
nočem da je zalepljena name, saj ko naju ni to čist vredu prenaša, rada pa bi da ko sem jaz z njo da vidi mene, posluša....
nevem mogoče malo smešno* je mogoče da pes vidi par kot celoto? namreč ni ji prav če nisva oba s fantom skupaj, ali enega čaka pred vrati ali drugega, in ko sva oba v sobi to je pa potem ok...?



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #91 : 09 Januar 2014, 20:09:32
Moja gre z vsakim na sprehod, brez problema, ampak problem je v obnašanju na sprehodu, točno ve kdaj mene ne bo nekaj časa nazaj domov ali kdaj bom prišla kmalu. Npr. da me dopoldan ni je navajena in lepo hodi z mamo na sprehod, če me en dan ni tudi lepo prenese in koliko toliko uboga (z tem, da jo moram it pozdravit, ko pridem domov, pa magari pridem ponoči), ko me pa ni dalj časa je pa razpušena banda. Zadnjič me ni bilo 3 dni doma in je bila vedno poredna, laufala po parceli, ni hotela v pesjak, na sprehodu ni ubogala odpoklica, kotala se je po dreku..., vglavnem svašta kaj pri meni ne dela. Ko sem prišla domov in šla z njo sem mislila, da bo umrla od sreče in spet je popolno ubogala  :) . Meni se zdi fajn, da je navezana name, čeprav to dela tudi probleme. Saj če bi zbolela, pa bi bila doma in bi jo šla pogledat parkrat na dan bi komot tudi drugi lahko za njo skrbeli, ampak če bi bila v bolnici ali pa na kakih dolgih počitnicah pa bi se verjetno in psu in njegovim skrbnikom zmešalo  ::)



nayaa17

  • Gost
Odgovori #92 : 09 Januar 2014, 20:27:13
hehe zanimivo. nevem bom vidla kako bo sedaj, se z njo vsak dan igram, vadimo odpoklic, se lovimo in žogamo, tako da je konec večera zmatrana se uleže na posteljo in spi.
pa ne saj nič ne rečem je res posrečena psička prijazna, res srček, drugače pa ja rada bi da bila navezana name, in na fanta , glede na to da je res večinoma samo z nama, spi z nama, oz...se ponoči pride malo stisnit potem pa nazaj v svoj brlog. :P
ja brat jo pa po šoli pelje ven na dvorišče.. da se malo razteče..jo pa nič ne uči kakih trikcev ali podobnega



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #93 : 10 Januar 2014, 08:06:09
Hehe, pri nas je ravno obratno, če sem doma ga ne spraviš od bajte
Ampak - ko me ni doma, je nihče drug ne spravi iz stanovanja, kaj šele iz hiše

Ko me ni velja pa tole
točno ve kdaj mene ne bo nekaj časa nazaj domov ali kdaj bom prišla kmalu.
Če se mu zdi za kmalu pridem ne gre, drugače ga pa celo spravijo nekak in se pol še dva dni hvalijo o tem  ;D

Ne vidimo pa problemov v tem, pač tak je pes in bohpomogi. Ti imaš družnega kužka, ki imajo radi cel svet in ni fer do nje da jo toliko omejuješ, poleg tega moram rečt da je skrajno otročje. Če te kaj tolaži ima moj sosed zelo družabnega psa, ki se mu ob pogledu na drugega psa ali človeka fučka za lastnika - vćeraj smo se srečali v gozdu vendar vsak na svoji strani potoka in sva se s sosedom, ki cucka sploh klical ni ker mu je jasno da ne bo prišel, dogovorila da gre pes zraven nas do mosta. Od začetka je bil cel evforičen, ampak se mu je po par minutah vklopil vprašaj nad glavo "KJE JE MOJA MAMAAAAA??" in samo črta do lastnika. Še tak j***veter ne želi biti brez svojega krdela.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #94 : 10 Januar 2014, 12:42:58
Tale ljubosumnost na brata se mi  zdi prav smešna. Meni zadošča, da me psica uboga in da je povsem zansesljiva, če pa je pripravljena ubogati še koga in delati še s kom pa njena stvar. (prodana duša za dovolj dobre priboljške dela s komerkoli, tudi z neznanci vse od poslušnosti, vleke do agilitija. Z nekaterimi zelo lepo, iz drugih se pa malo norčuje). Torej: veliko se ukvarjati s psom in ga čim več učiti in naučiti. Načeloma pes najbolj uboga tistega, ki dela z njim (ne tistega, ki ga crklja, ga hrani, ga neguje in čisti za njim).


nayaa17

  • Gost
Odgovori #95 : 10 Januar 2014, 16:22:57
ja učimo pa se. morm povedat da je psička res ful učljiva in pametna kar se tega tiče. ravno učiraj smo se igrale igrico v roko sem skrila briketek in ga je iskala in s tačko pokazala kje je :-D
ja ukvarjam se pa kar veliko pa čohamo. čeprav zdaj jo daje puberteta ker je tečna kar danes ni hotla spat na postelji pri meni ampak pred vrati nevem zakaj



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #96 : 10 Januar 2014, 16:28:12
nevem je res to od pasme tako odvisno?
tisti ki opisujete tako dobre odnose...npr: lunette.?  koliko pa ste "pustili" psa drugim ljudem da so se ukvarjali z njim.? dnevni sprehodi...par dni stran od vas?
nočem da je zalepljena name, saj ko naju ni to čist vredu prenaša, rada pa bi da ko sem jaz z njo da vidi mene, posluša....
nevem mogoče malo smešno* je mogoče da pes vidi par kot celoto? namreč ni ji prav če nisva oba s fantom skupaj, ali enega čaka pred vrati ali drugega, in ko sva oba v sobi to je pa potem ok...?
:D Moja je kot mladič bila veliko z mano tudi v službi, pa s terapevti se je družila, pa na piknike z invalidi je hodila (in se cel čas varvala pri komu na kolenih ::)), pa doma imam nonstop gužvo različnih ljudi, pa v parku ni noben šel mimo nje ne da bi ''iiiiii''... skratka izpostavljenost med ljudmi takšna, da jo marsikdo ne izvede  :P Čista šok terapija bi to bla zate  :D Prav do vsaaakeeegaaa  :D Ampak mene to niti približno ni motilo, ker sem želela psico turbo socializirano na ljudi. Pač narava najinega ''dela'' in življenja je takšna, da rabim psico, ki ji je to vse QL. Prav enako je potekala socializacija na druge živali, pse, promet, različna okolja. Mam rada take zelo ''odprte'' pse. Samozavest serijsko  ;) Sploh, ker gre za pasmo, ki je v osnovi priljudna, a hkrati znana, kot zoprna (pudl).

Kako sva dosegle to, da pa psica vseeno je moja moja? Hja, ko se je ona hodila čohat drugam (prodajat dušo  ::)) pač nisem nič reagirala v kontro. Itak jo je skor vsak hotu božat. Sem bolj delala na tem, da sva čez park sploh lahko prišli ne da bi silila v koga  :D Res je bila en mal naporna, a če sem hotla dobit to, kar imam je bilo treba zbalansirat to njeno odprtost s poslušnostjo name. Simpl. Spredhodi čez park so potekali tako, da sem šla čisto po robu in se na kaki zelenici na fulaaa igrala z njo (takrat ni bilo šans, da bi psica za hrano delala) pa se noro cartala z njo. Skratka tisto, kar je bil žur je bil z mano. Če je kdo hotel božat ni blema. A je kaj hitro bilo še več željene pozornosti tudi z moje strani. No danes, ko je psica izoblikovana gre v polni pozornosti name mimo česar koli a na dovoljenje tudi brez problema do drugega in seveda tudi takoj nazaj. Pač odnos, ki se gradi skozi čas.
Seveda gre rajši z mano oz. če sem jaz doma samoiniciativno ne gre z nikomer. Da končno gre ji morm pač rečit (ji morem dovolit :D). Od domačih seveda, znanci že niso več v rangu ''grem s tabo''. Čohat ja to pa je tud use. A to ni tista bolana navezanost. Samo pač dolgočasi se na sprehodih brez mene. Pač caplja zraven (ni blema kako daleč) samo ''dogaja'' ji pa ne. Tko, da z varstvi v poznani družbi ni problema.

Em ja seveda vaju jemlje kot skupnost, a ne to zdj študije delat. Ker, če to pozorno pokažeš psu smatra kot ''o o neki narobe''. Pač prehodi iz sobe v sobo bi psu res ne smele povzročat težav in polaganja pozornosti na dogajanje. Nje tok komplicirat. Seveda je pa normalno, da se psu zdi čudno, če je vedno tako potem pa je kar naenkrat drugače. A to so bolj stanja, da nekdo čisto nenapovedano ''manjka'' v običajnem okolju (torej precej ven iz hiše ;)) Da ne bosta pridelala pretirane ločitvene tesnobe zarad takileh sikerancij. Pač bit nevtralen pa je.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nayaa17

  • Gost
Odgovori #97 : 10 Januar 2014, 17:31:56
¸lunette..pridi k meni domov  :P ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #98 : 10 Januar 2014, 18:49:41
Rajš ne, ko ti lah psico speljem  :P  ;D :D :D :D :D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nayaa17

  • Gost
Odgovori #99 : 14 Januar 2014, 21:34:33
zdej čez vikend sva bila pri fantu doma in je bilo super brata ni bilo zdraven :) sem pa opazila ker pri fantu lahko hodi po celi hiši medtem ko pri nas doma je samo v moji sobi, pač mami :D
in sem opazila da kamorkoli grem gre za mano, tudi če je v drugem proistoru hodi na vsake toliko pogledat če sem še tam...
ne vem pa kako bi bilo če bi bila z bratom v drugi sobi, ali bi sploh opazila da me ni... ???



Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #100 : 14 Januar 2014, 21:54:24
Jaz res ne razumem vec kaj sploh zelis od psa.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #101 : 15 Januar 2014, 07:29:47
Da ima najraje njo, zatem fanta, druge ljudi pogojno, za brata bi pa najraje videla da ga ignorira. Kot zgleda pa je psička najraje pri zreli osebi, torej bratu, na kar je naya otročje ljubosumna.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #102 : 15 Januar 2014, 08:50:01
Aha. Torej ko ste pri vas je tud brat nonstop v vajini sobi oooo kira gužva. Kaj zdj? A ti je ušeč, da je psica tok obsedena s tabo, da ti sledi in s tem povečuješ možnost, da bo pes resno ''zbolel'', če te ne bo kdaj doma? Al bi vseeno rajš vidla, da zna psica normalno funkcionirat? Hja brata s sabo vzet za kak vikend. Sej ste navajeni bit čez teden nonstop skupaj v sobi. Pa sej se je tud treba navadit kak bo ko bojo otroc pr hiši. Huh psi jih imajo po navadi neizmerno radi in so jim nonstop za ritjo.  >:D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


urša636

  • Gost
Odgovori #103 : 15 Januar 2014, 10:09:09
Po mojih izkušnjah je tko, da ima pes najraje tistega ki se z njim največ ukvarja. Sploh v prvih mesecih je najbolše da je z njim tisti, ki misli bit njegov "vodja krdela". In največ časa je treba preživet sam s psom in ga motivirat-npr. z hrano, igro. Sčasoma pes ugotovi (vsaj pri moji je blo tko) da ni noben mimoidoči človek ali pes tako zanimiv kot ti, saj mu ti zagotavljaš sprehode, igro, hrano, ne nekdo drug, in zato posledično sledi tebi. Ko to dosežeš, pa potem ostali niso problem. Moja je taka, da ljudi sploh ne "šmirgla", pse pa-čisto odvisno. Ampak tudi ob srečanju psa jaz odidem naprej in ona avtomatska steče za mano ;D.
 Je pa res da je imela prve parkrat, ko sem bila jaz odsotna nekaj dni probleme (ni jedla in ni hotela na sprehod daleč od doma), ampak zdaj se je navadila in je z veseljem tistih nekaj dni na leto pri mami (ki ima tudi psa s katerim se odlično ujame ;D)





čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #104 : 15 Januar 2014, 10:17:14
Oooo kaj sem se zdaj spomnila. Ko smo dobili psico, je bila res prilepljena name. Zunaj, v hiši, iz prostora v prostor, se premaknem za 1M, se je ona. (res, da je mene najbolj poznala, ker sem jo največkrat šla obiskat v zavetišče). Drugim se je tudi posvetila, počohala, igrala...ampak kamor sem šla jaz, je šla ona.

V bistvu je bila živc, ki se ni znal sprostit niti v svoji postli in kljub pregledu do kuhinje-ne, ona je zraven capljala. Cela zmatrana, da sem se pol zabetonirala v fotelj dve ure, da se je vsaj malo spočila.

Potem so ostali dobili navodilo, da naj se več poigrajo z njo, naj jo kaj pokličejo po imenu in dajo priboljšek, jo pokrtačijo vmes kaj. In potem se je stvar izboljšala, no potem je pa mama kot pri vsaki živali dosegla, da jo je začela jasno in glasno izsiljevati za futranje. Druga reč-to pa ni čist fajn, ampak sem obupala.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #105 : 15 Januar 2014, 10:25:39
Citiraj
tisti, ki misli bit njegov "vodja krdela".

Če že ravno moramo govorito človeku kot vodji pasjega krdela, potem moramo upoštevati vsaj to, da vodja krdela ni tisti, ki je za psa plačal ali ki je napisan kot lastnik ali ki sam sebe deklarira kot vodjo, ampak tisti, ki ga pes smatra kot sposobnega za vodjo.



nayaa17

  • Gost
Odgovori #106 : 15 Januar 2014, 15:09:55
hvala urša za edin pameten komentar. drugim pa sodite tiste ki jih poznate, ne pa nekoga ki ga ne poznate njegovega ozadja, čustev in morebinih bolezni!!!!!!!!!!!!!!
se umikam s foruma. bom rajši vprašala nekoga ki se s tem ukvarja



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #107 : 15 Januar 2014, 15:24:32
hvala urša za edin pameten komentar. drugim pa sodite tiste ki jih poznate, ne pa nekoga ki ga ne poznate njegovega ozadja, čustev in morebinih bolezni!!!!!!!!!!!!!!
se umikam s foruma. bom rajši vprašala nekoga ki se s tem ukvarja

...Ki ti bo verjetno povedal, da imaš do svoje psice skrajno nerealna pričakovanja, ki jih ne bo mogla izpolniti, ker je samo pes. Pes, ki razmišlja in deluje po pasje. Zato se obnašaj do nje kot do psa, ne človečka, ker je to skrajno ne-fer do nje.



Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #108 : 15 Januar 2014, 23:07:32
naya mogoče je res najbolje, da se umakneš s foruma. Nimam pojma kakšne odgovore si ti pričakovala ampak odgovori, ki si jih dobila so služili temu, da ''poštekaš'' kaj je pes, kako se obnaša v različnih obdobjih in kako sprejema svet okoli sebe. Svet okoli sebe vključuje tudi tvojega brata! Ta forum je namenjen izmenjavanu izkušenj in nasvetov glede psov in za DOBROBIT psov. Ne za zdravljenje ljubosumnosti na brata. Nimam pojma koliko si stara ampak bereš se extra otročje. Po prebranem izpade, da hočeš psa bolano navezati nase s čem boš posledično imela samo težave (ampak se tega očitno ne zavedaš).
Moj primer:
Ko smo psico pripeljali je kot vsak mladiček oboževala vse ljudi. Tako tiste ki jih je vsakodnevno videvala, kot popolne neznance. Na sprehodu je želela do vsakega in se z vsakim pocartat. Če je bil to otrok še toliko večje navdušenje. Oboževala je vse po vrsti. Z odraščanjem se je to počasi spreminjalo (brez kakšnih mojih ljubosumnih izpadov). Nehala je silit na sprehodu za ljudmi, ko se približa njej nezanana oseba ne skače od navdušenja jo umirjeno povoha in včasih se posti pocartat, včasih ne. Pobere jo pa še vedno od sreče ko vidi kakšnega 'znanca'. In kaj je narobe s tem? -NIČ!
Carta se res največ pri meni. Ko se je hotela cartati sva se cartale, ko je šla stran sem jo pustila. Če se je cartala pri drugmu sem jo pustila. Hčerka... hm, se rada carta, ne rečem, pa vseeno ne toliko. Pa ne, da jo nima rada, jo ima. Ljubezni in potrpljenja za izvoz. Ko se gre za tamalo psica ne pozna šale. Bi dala življenje za njo. Je pa mogoče vzrok v tem, da zna bit tamala tečna. Ne vidi, ko psici ni do cartanja, ko bi rada imela mir. Zato sem jaz tu, da jo 'opomnim'. Si mogoče pomislila da je to vzrok? Mogoče preveč siliš v psa? Brat pa mogoče ne. Ko pride do njega se pocarta, ko gre stran pač gre.

Prejšnje poste ti niso pisali totalni nepoznavalci psov. Tako da take komentarje ti ni potrebno pisati. In tvoje ozadje, čustva in morebitne bolezni ne spremenijo dejstva, da imaš doma psa. Psa, ki se obnaša po pasje. Tako da tudi ta stavek ti je tako mim, da bolj ne more biti.



urša636

  • Gost
Odgovori #109 : 16 Januar 2014, 13:15:48
Če že ravno moramo govorito človeku kot vodji pasjega krdela, potem moramo upoštevati vsaj to, da vodja krdela ni tisti, ki je za psa plačal ali ki je napisan kot lastnik ali ki sam sebe deklarira kot vodjo, ampak tisti, ki ga pes smatra kot sposobnega za vodjo.

Lanabela, imaš prav in je tudi bilo tako mišljeno. Kar sem hotela povedati je, da lahko sam veliko pripomoreš k temu, da te pes izbere.  :)



urša636

  • Gost
Odgovori #110 : 16 Januar 2014, 13:18:14
Seveda pa psa ne moreš prisiliti da te ima za (sposobnega) vodjo. O tem odloča sam.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #111 : 16 Januar 2014, 13:30:21
Že vse lepo in prav. Ampak imam doma 4 pse od tega 3 iz ''drugih rok''. Kjer so imeli lih kar Vse od naštetega (hrano, ukvarjanje, sprehode...) pa jim tisti ''akterji'' niso niti približno vredni  :P Je poleg vse igre, ukvarjanja, hrane, navezovanja nase... veliko vredno tudi ''sposobnost vodenja krdela''. Ko tudi največja prodana duša za hrano ne pali na hrano-dajalca samo za to, da ždi pri meni - brez hrane  ;) Ni lih to zlati recept pripomore lahko pa veliko. Ampak tak način samo v ''rokah'' tistega ki mu je to jasno. Ker iz tega velikokorat prde ven sistem ''bom psa samo jaz futral in pol me bo pa mel rad''...pa je lahko hitro kdo preveč razočaran, ljubosumen  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.