Kako okrepiti odnos s psom?

rooxye · 35097

rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
: 25 September 2012, 21:59:25
Imam problem. Zaradi CM, se nama je s psom odnos zrušil na nulo.

Prišla sva tako daleč, da me na sprehodu POPOLNOMA ignorira. Kot da je sam. In potem se začne vlečenje za povodec, ker "poleg" preprosto noče slišati - čeprav ve kaj to pomeni. Celo jasen, glasen in odločen "NE!" mu ne pomeni nič. Kot da ne bi nič rekel.

Ko ga dam na silo(potisnem) na sedi, sicer sedi dokler ga ne pokličem. Ko pa ga pokličem, sicer teče proti meni nato pa me skuša "zaobiti".

Na sprehodu je sicer miren in ignorira pse. Če poenostavim: pred CM se je zaganjal v pse in ubogal na ukaze, zdaj pa ima pse na ignor, ukaze pa presliši.

Skratka, po CM imava porušen odnos.

Zahvaljujoč Lunette sem končno ugotovil, kaj točno je narobe(hvala!).

In odnos sem odločen spremeniti. Nemudoma!

Dosedaj sem dobil naslednje nasvete(predvsem od Lunette): več igre, hranjenje izključno iz rok, več "čohanja".

Prosim za še kakšen nasvet.

Najbolj me moti na sprehodu, kjer ne gre drugače kot z močnimi "potegi" povodca. Tako se nama sprehod uniči že na začetku. Jaz imam slabo vest, sem razočaran... on pa nevem... fajn mu gotovo ni...

Je možno, da mi je karkoli zameril? Psi zamerijo?  kaj pa oprostijo?

Je možno, da mi zameri to, da ga za razliko od drugih družinskih članov vztrajno zapiram v pesjak ali pa na vikendu na verigo? Če pomislim, bi jaz rekel, da NE - vsaj glede na moje znanje.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Nox

  • *
    • Prispevkov: 250
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 25 September 2012, 22:19:02
Joj, sicer ti bodo drugi bolje svetovali, jaz ti bom samo povedala kako je pri nama... Kako se kake par dni več uvarjam z njim, se učima novih trikcev, se igrama, skupaj tečema, pač ne samo tisti sprehod in to, ampak da skupaj resno delama in se zabavama se takoj pozna, da je dosti bolj pozoren name, takrat je njegov odpoklic celo 90%, ki je bil prej recimo 50%.. Tako se zdaj trudim v tej smeri, da bi čim več delala.. Hranim pa tudi kar veliko iz roke, pač kolker se da...
Upam, da vama uspe in se spet povežeta tako, da bosta oba zadovoljna.



rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #2 : 25 September 2012, 22:23:32
Bova jutri začela resno delat skupaj. Nevem, v planu ima prvih par dni samo veliko več igre, potem pa dodatno igro razpolovit in dodat učenje.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 26 September 2012, 08:26:46
 Sm en mau blush  :-[  ;)
Hm kot prvo se resetiraj. JA ti. Kar koli si do sedaj počel pa je vsaj en mal pomagal ...ne počni več. Pokvariš celo novo ''sliko'' pri psu, če vztrajaš s klikerjem pa pozitivo, če ga pa pol ko ti dojadi psa spet samo enkrat cukneš ali zavpiješ. Zato zna bit da večina psov ko je na slednem lepše uboga ker ima vsaj občutek da ga pa tam ne boš cuknil (no niti ga ni zaželjeno, niti ni prav, če delaš na pozitivo). Ti imaš še vedno občutek kontrole, da glih ne odjadra za čem. Pes pa občutek svobode in neprisiljenega dela s tabo.
Uporabi navadno ovratnico in navaden povodec ter zaželjen sledni povodec.
Hm pomembno - psi ne poznajo NE početja. Torej ko ti zahtevaš ''NE'' on pač počne nekaj drugega, kar pa njemu ni ''ne početje''. Torej namesto prepovedi uvedi nadomestna vedenja. Upam, da je razumljivo napisano. Če že hočeš - vodja krdela nikoli članom ne reče samo ''ne'' ampak jim vedno da nekaj za delat. Torej on odloča o naslednji aktivnosti. Pri uporabi ne-ja pa ti psu sam daš povod da si sam najde novo stvar (ker pač počne kar se mu zdi bolje od tega, da vpiješ ''NE'').
Kot drugo pomembno- psi vedno imajo radi 100% možnost uspeha. Vedno radi uspejo. Kar v praksi pomeni da se izredno dobro samonagrajujejo. Ti pa si tisti ki mora poskrbet da je 100% uspeh možen samo pod tvojo kontrolo (sledni povodec in možna nagrada samo od tebe). Pri tem se zavedaj, da nagrada NI vedno hrana/igrača ampak tudi drevo/lulanje od drugih/zajčji bobki/dosežena destinacija/vonjave v zraku/vstavi poljubno...

Recimo da je dost teorije  ;) pa še praksa za na sprehod.
Kot rečeno klasična ovratnica in normalno dolg povodec. Veš da NE ukazov ni. In veš da je nagrada za psa vse zaradi česar ali k čemur te vleče. Tvoj cilj pa je da 1. pes ne vleče in 2. da izkoristiš za nagrado vse kar je psu nagrada (ne kar se tebi zdi da bi mogoče bilo).
Pripneš psa takoj ko se umiri. On zaštarta iz pesjak. Ti pa samo mirno počakaš (si ko drevo na katerega je pes privezan-kip ;)). Večina psov se slej ko prej obrne in vsaj tupo pogleda ''ja kaj zdj ???''. TO ti je iztočnica za nagrado! Veselo pogledaš in rečeš JAA  :-* In nadaljuješ korak za korakom. Prvi teden zna bit da bosta prišla kakih par 10m stran od pesjaka na ta način.  ;) Pa obrneš se in samo pocmokaš, takoj ko sledi si spet JAAA  :-* pa se spet obrneš pa sledi pa spet JAA...Prijetno pomečkaj psa (ne ga trepljat), poigraj se ko bo za to, daj mu hrano ko bo za to. Nikar pa s svojimi nagradami ne sili v psa - izgubijo vrednost  ;)
V bistvu ukini sprehode na dosedanji način. Ukini dosedanjo energijo s tvoje strani...tudi ko te bo raz!#$" >:( zadihaj, poglej stran in si ponovno zamisli pridnega psa.  ;) Pa morda še malo materiala za pogledat. Tako ne rabita it na dooooollllg sprehod. Bo čisto ok če se kak teden ali dva tole ''igrata'' doma in po ulici. Nič daleč od doma, da si hitro lahko nazaj preden ti na doooollgem sprehodu počijo živci  :P
http://www.youtube.com/watch?v=vIdeT5S9u4Y
http://www.youtube.com/watch?v=AeTBGMYZj5I
http://www.youtube.com/watch?v=jJ-qvYh7TVU&feature=relmfu
in pa še tole...dela čudeže pri kontaktu  :) http://www.youtube.com/watch?v=wgGq-EmmOls

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #4 : 26 September 2012, 14:03:17
Hvala. Pa misliš, da bo kaj narobe, če bo ne bo imel 2 tedna dovolj gibanja?

Skrbi me, da mu bo ostalo preveč energije. Sicer je navajen na 1h sprehod na dan, s tem, da je bil vsak vikend cel dan aktiven.

Grem pobrskat po omari za sledni povodec. :)

P.S. Zatezno sva če davno vrgla v smeti.

Pa še nasvet za druge: res ne delat po CM - gre samo na slabše.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 26 September 2012, 14:14:03
Imata po dvorišču kaj za delat več kot uro na dan  ;) bodita tam bolj aktivna pa bo gibanja več kot dovolj. Seveda pojdita dlje takoj ko bosta dobila željen napredek. Včasih samo kilometri niso toliko pomembni, kot aktiven sprehod. Ko pa gresta dlje pa na slednega obvezno.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #6 : 26 September 2012, 14:31:03
Masaža pa res dela čudeže. Sem ravnokar sprobal.

Hvala!

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #7 : 26 September 2012, 14:51:57
Takole po forumu bo težko dajati dovolj natančna navodila, da bo zadeva resnično delovala. ker je za psa zelo slabo, če se metode dela kar naprej menjavajo, bi bilo dobro, da bi si vsaj najprej nabavil nekaj primerne literature in jo temeljito predelal (še bolje bi bilo, če bi si od blizu ogledal, kako se dela v praksi), si izbral primeren način dela in se tega tudi držal.

Način dela, kot ga je predstavila Lunette lahko obrodi uspeh, če se ga pravilno izvaja - ob nepravilnem delu se lahko grdo ponesreči. V bistvu je to zelo zahteven način dela, ker moraš psu postaviti meje in vzdrževati disciplino ne da bi povzdignil glas ali psu nekaj prepovedal. V praksi težko izvedljivo za nekoga, ki nima izkušenj.

Jaz bi se zadeve lotila manj ambiciozno. Psa bi najprej utrudila: ali tek (ob kolesu,  rolanje, canicross) ali , če je pes tak da ga to veseli  metanje žogice, prinašanje iz vode.... Šele potem bi začela delat. Prvo kot prvo bi zamenjala povelja, ker ima s starimi slabe asociacije. Najprej bi začela delat vaje v gibanju, ki jih ponavadi psi zelo radi delajo in se jih da zelo elegantno učiti s pomočjo tarče. Vlečenje bi za začetek pustila pri miru, ker je za psa najbolj zahtevna vaja. Če je moteče, bi uporabila katerega od pripomočkov proti vlečenju (halty, pposebne protivlečne oprsnice ali pa preprosto jermen pod prednjo nogo in okrog vratu). Vse vaje bi delala na slednem povodcu, ki bi ga imela privezanega okrog pasu, tako da bi imela roke proste.  Psa bi naučila da se dotakne roke s smrčkom. To bi bilo vedno dobro nagrajeno in temu bi sledila igra ali druge vaje ki jih ima pes rad. Če bi delovalo kot je treba, bi imela odpoklic narejen (pes ima to vajo rad, če se hoče dotakniti roke, mora najprej priti k nam. in imaš namesto "sem" pač stegnjeno roko in "tač" ali kaj podobnega. Potem bi šla delat različne oblike vodenja na daljavo - psa bi pošiljala okrog dreves, na kupe kamenja, štore.....Zgleda zahtevno, a psom so take vaje v veselje - samo razdaljo moramo včati zelo postopno in vsak uspeh mora biti nagrajen (od začetka s hrano ali igro, kasneje tudi samo s pohvalo). Te vaje bi skupaj s takimi ali drugačnimi trikci že močno povečale vodljivost in povezavo z vodnikom, tako da se lahko lotiš tudi manj priljubljenih (hoja ob nogi, sedi, odlaganje).
Zdej o tem, ali uporabiš povelje NE ali ne - po želji, jaz ga. Mu pa vedno slkedi navodilo, kaj naj pes naredi potem, ko je prenehal s prejšnjim početjen (ne pomeni takoj prenehaj delat tisto, kar ravno počneš in doslej še nisem imela tako butastega psa, da tega ne bi razumel). Prav tako ne bi preveč pomišljala uporabiti silo, če bi pes počel karkoli nevarnega zanj ali za njegovo okolico in tega ne bi prenehal početi ob prvem povelju.



rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #8 : 26 September 2012, 15:43:58
Bil sem nestrpen in sem šel sprobat tehniko Lunette.

Neverjetno, ampak boljši rezultati so bili že v prvih petih minutah. Dejasnko, se je odzval na moj ukaz sedi in to 3krat od štirih poskusov. Super! Ignoriranja je bilo 3/4 manj. Rezultati so bili res že v prvih minutah. 

Dejansko ga nisem cuknil niti enkrat! Niti enkrat ga nisem premaknil s silo. Ko je šel pred mano sem se jaz enostavno obrnil in šel v drugo smer - pes mi je sledil.

 Če bo tako še naprej bom naslednji teden spet poskusil s klikerjom.

Sliši se kot TOP-SHOP oglas, ampak dejansko deluje. Navdušen sem.

Zavedam se, da do končnega rezultata manjka še VELIKO. Ampak hej, to je bil prvi poskus!

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #9 : 26 September 2012, 16:16:12
Daleč od tega, da ti hočem jemati voljo. Ampak, dajmo bit realni.
Na začetku vsaka novost pri psu naredi zanimanje in se pes odzove več kot pričakovano. Ko pes ugotovi, da je v tem novem "omejen" in da ni več po njegovo, se sploh pri psih, ki so bili sprobani že v različnih metodah zgodi bumerang efekt...v še hujši obliki ti vedenje prileti nazaj.
Super če je bolje, da bi bilo le vsak dan tako. Ne pa vršt puške v koruzo, ker bo vmes priel dan, ko bo katastroga.

Zato "prevzgajat" psa preko foruma, brez da se ve kakšen je odnos psa do vodnika, kako pes reagira na postavljanje mej...rizik, ki se lahko zelo slabo konča. Vsak pes in vsak vodnik sta zgodba zase, ki potrebujeta indivdualno obravnavo. Nekih tipskih načel, nažalost, sploh pri "popravljanju psa" po mojih, pa ne tako majhnih izkušnjah, ni.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #10 : 26 September 2012, 16:41:33
Bomo videli. Tako ali tako imava v planu individualne ure pri pasji šoli.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 26 September 2012, 19:37:12
Jaz sem z mojo tudi fajn zaj***** odnos, ko sem delala kaj na silo. Predvsem takrat, ko jo je grabila grozna trma, jaz pa nisem vedela kako naj se z tem spopadem in sem se na narobe način - z prisilo in se je vse še samo stopnjevalo, najin odnos pa se je slabšal. Najbolj se je vse poslabšalo ko iz nevemkakega razloga ni hotela iti v pesjak, pa sem jo morala not vlečt. Zamerila mi je totalno, čisto me je ignorirala, nič ubogala, bežala stran od mene...

Problem z pesjakom sem rešila tako, da skos ko je šla not, sem dala nekaj hrane v skledo in ker je požrešneš in ko sem rekla "grema jest" in ji kazala skledo ter jo prijazno vabila je prišla. Sicer se mi je takrat zredila, ker je pojedla več hrane kot ponavadi, ampak je delovalo. Potem ko je šla tako brez problema not sem začela počasi priboljške dajati v roko in jo prijazno vabit not. Ko je bila v boksu sem jo pa na polno hvalila, delale sva še kake trikce in tudi cartala sem jo. Potem je boks kmalu (spet) imela rada  ;D

Glede odnosa. Zj**** odnos sem rešila tako, da NIKOLI več nisem uporabljala prisile (razen cukanje na sprehodu, ker pač nočem da mi roko odtrga in drugače ni šlo, kljub zatezni ovratnici ;) ). Vsak dan sem jo ful dolgo cartala, skupno je naneslo kako uro. Tudi pogovarjala sem se z njo. Ker se me je bala in ker pač na klic ni hotela k meni, sem, ko sem jo klicala k sebi, počepnila ali pa se vsedla, da sem izgledala manjša in manj grozna. Kazala sem ji hrano in jo pač nežno klicala. Ko je prišla pa ena velika pohvala, cartanje in seveda hrana  ;D  . Aja, pa tudi igrala sem se z njo. Pa npr. ležala z njo na travi, ona pa takrat skos prileti in gnjavi, pa sem jo lepo cartala in hvalila takrat. To sedaj tudi velikokrat delam in je ful fajn ;)

In je kar hitro ugotovila, da jaz nisem nič groznega in zlobnega in da ji nič nočem ;) . Sedaj se je najin odnos ful popravil, je taka vednovesela psička ( se vidi po hoji, repkanju, kako se me razveseli in skos se smeji  :) ), tudi raje dela, bolj je pozorna name, tudi odpoklic je boljši (sva imele še en napad trme, ko kak mesec ni slišala nič in je bila pač na slednem povodcu, ampak sedaj je spet OK in je čist na free). Vedno ko sem z njo poskušam imeti čim boljšo energijo in čimbolj mirne živce, čeprav je za mano kak grozen dan. Pes ni kriv, da je tebi šlo nekaj narobe in ne more biti žtrveno jagnje da daš svojo jezo ven ;) . Če sem slabe volje je tudi ničesat ne učim, samo cartam jo in objemam, ker me to tudi pomiri, na sprehod grem na neko nevtralno okolje, kjer je ne rabim nekaj klicat, ker takrat ko sem slabe volje itak nič ne uboga in če ne uboga mi, če sem že predhodno slabe volje, popustijo živci. Če pa imam kak res res grozen dan pa raje koga drugega prosim da gre z njo na sprehod  ;) . Ima pa mene najraje v družini in tudi takrat, ko sva imele slab odnos me je imela tudi najraje. Čeprav se me je bala. Sedaj se me ne boji in me ima najraje. OK, se znam še vedno zelo razjezit in se me zna tudi ustrašit, ampak se tega karseda izogibam. Ne pride več velikokrat do take situacije. Je pa tudi zanimivo to, če se česa boji se gre skos za mano skrit. Ali pa če se na sprehodu zažene za kako živaljo se ji skrijem in me potem skos panično išče. Ko se ji pokažem ali pa me najde pa je pa najbolj srečen pes na svetu pa potem cel sprehod uboga na prvi klic :P . Jo je strah da bi ji spet kam šla ;)

Jo pa drugače večinoma jaz dajem v boks. In mi tega ne zameri, ker to naredim na lep način (pohvala, hrana, trikci...). Je pa res da ji tudi jaz večinoma dajem hrano in jo vodim na sprehode, jo negujem, tudi z njo preživim največ časa.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #12 : 26 September 2012, 19:46:02
Je hudič, ko imaš nestabilnega oz. občutljivega psa, ki rad zatrmari oz. zatrmari takrat, ko ni siguren, ne ve kaj pričakovati, je v stresni situaciji, hkrati je okolje tako, da po tleh diši od klobas!Potem pa človek malo bolj na hitro prime psa, ga skrega, pa se odnos že poslabša.

In če imaš še kakega inštruktorja, ki mu take lastnosti niso blizu in ti svetuje, da scukaš psa...v takem primeru moraš potem drugače delat, po svoje, tako, da pes še vseeno ve, da nekaj ni zaželjeno, hkrati pa ne rušiš zaupanja, kolikor ga pes ima vate.

Jasno moraš tudi živcu dopovedat bliskovito, kadar ogrozi sebe ali druge....Sicer pa je na človeku, da prepreči, da psu pokaže kako stojijo stvari predno, se ga postavi v neko situacijo.

To pri moji nekako deluje, samo jaz včasih zamočim, ko kaj ne predvidevam pravilno.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


lejca_

  • *
    • Prispevkov: 595
    • Točke: 0
  • Bucko in Cosmo
Odgovori #13 : 26 September 2012, 20:17:16
Ko sem jaz dobila odraslega psa me je čisto ignoriral, vlekel, lajal na pse, bil prestrašen...v glavnem zame grozna situacija. Bila sem pa čisti začetnik. Ko sem ga začela učiti trikce je navdušeno začel sodelovati z mano. Kliker je takoj sprejel in res sva veliko delala, naučila sva se veliko trikov. Ko je bil pod poveljem je bil super, ko pa ne pa popolnoma enako kot prej. Nekako mi to ni bilo všeč in sem želela, da se lepo obnaša tudi, ko je sproščen. Ne, da sem mu ukazala glej me preden sva šla mimo psa in je bil ves mimohod pod poveljem.
Pri šolanju mi je simi ogromno pomagala, ni se pa dalo rešiti samo na lep način. Morala sem mu dokazati, da sem jaz vodja, kar mi prej ni uspelo. In od takrat je šlo na bolje, pridobil je zaupanje vame. Danes je večinoma povsem sproščen in lepo hodi na popuščeni vrvici. Imava dober odnos in rad sodeluje z mano. Vlečenje sva odpravljala z metodo drevesa, zatezno... Najboljša izbira je bila sensation oprsnica. Sedaj ga imam lahko tudi na navadni oprsnici. Njegovega pomanjkanja socializacije v mladosti nisem uspela odpraviti v celoti, ampak ko je z mano ali fantom se pusti prepričati, da bo vse v redu. Izjema so grmenje, ognjemet in laserji- tega se še vedno zeloooo boji. Ampak išče pa mojo bližino, včasih se je šel skrit. 
Si niti nisem predstavljala, da bo kdaj sposoben ležati pod mizo v restavraciji in ga bom lahko povsod jemala s sabo. Je pa prednost, da je nor na hrano.
Če tvoj ni, moraš najprej ugotovit, kaj ga najbolj motivira.
Paziti moraš tudi, da starši ne delajo po svoje. Ko sem se odselila na svoje so se stvari še izboljšale, ker veljajo samo ena pravila brez popuščanja. 


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #14 : 26 September 2012, 20:56:28
Bi lahko kdo še kakšno besedo o samopotrjevanju?

Jutri pa v knjižnico... ;).

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 27 September 2012, 16:08:36
Se krepko strinjam z Lanabelo in Simi. Ni vse simpl. Lahko je tudi boomerang efekt...ampak če si prej 3 leta dopuščal  piz#%&"$ je REALNO pričakovat da bo ''prevzgoja'' trajala in da bodo preizkušnje še lep čas. Na vodniku pa je da se ne da in vztraja. In vztrajanje brez prisile je hm...lahko prekleto težko ampak po končnem vztrajanju pa ima dolgotrajnejše učinke. Ufff kolikokrat je mene skominal, ko sem prvič delala z zafuranim psom po tem, ko sem se odločila, da letijo vse ''prisilne metode v smeti''.  ;) Že skor pol leta super duper pa bi ga en dan najraj na zatezni domu prnesla ne sam cuknala  :D ampak močna volja je zmagala  :P sva imela obdobje preizkušenj z njegove strani še pa još...ampak danes pa čisto druga pesem.
Rooxye knjige, obisk kakega poligona, predvsem pa delanje na vajah/trikcih ki jih do sedaj še nista delala in lahko lažje uporabiš drug pristop...da si pes na novo ustvari sliko o tebi. Predvsem pa veliko velikoooo živcev.
Namesto raznih NE komand uprabljaj preusmeritve. Hoja v nasprotno smer, obrati in podobno. Vsekakor za izboljšanje komunikacije pes-vodnik bolj kot statične vaje pripomorejo vaje v gibanju. In ena lažjih je sledenje vodniku (nikakor šolski poleg).
In seveda POČASI  ;) sta ti dali tudi Lanabela in Simi dobri iztočnici za razmišljat. Ni vse v hitrosti napredka ampak zanesljivosti, ki jo pridobiš šele s časom. Me pa veseli, da vsaj poskušaš spremenit vajin odnos. Da si sam dojel da pri vama nekaj ne štima in da je treba spremenit.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #16 : 27 September 2012, 17:05:47
Lunette, koliko časa si pa ti potrebovala za rehabilitacijo?

Naj povem še, da pes ni bil 3 leta v takem stanju. Do približno drugega leta je bilo vse OK, nato pa sem začel z Cesarjom Millanom. Od takrat je šlo samo na dol(škoda, da nisem prej opazil).

P.S. Pa ne razumet, da hitim. Samo tako vprašam - za približno časovno orientacijo.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 27 September 2012, 18:03:48
Odvisno kaj jemlješ pod odnos s psom  ;) Če misliš koliko časa je trajalo, da je pes začel gledat mene in da sva vzpostavila komunikacijo dokaj hitro (nekje mesec ali dva). To je recimo pomenilo za naju da je dojel da zdj pa midva sva ''drugačna''. To da pa so se začele spremembe v obnašanju...huh pa dlje oz. odvisno kaj sva mogla popravit tudi več mesecev. In določene res zafurane stvari pri njemu so še vedno prisotne ampak so obvladljive. Glede na vse je to zanjga 100% uspeh. Da kljub dejavniku pri katerem bi prej podivjal posluša moje besede in se obvladuje. Glavno je da ti razumeš in obvladaš situacijo. To vse pa nima kaj dosti več veze z odnosom ampak z delanjem na vajah za posamezno stvar. Odnos lahko hitro popravita za dosežek v situacijah pa je samo vaja in delo s psom merilo koliko hitro napredujeta.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 27 September 2012, 18:31:43

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 27 September 2012, 19:22:39
Pri meni se je odnos popolnoma popravil v manj kot 2 mescih ;) . Drugače "prevzgoja" kakih vedenjskih težav pa pri nama traja tudi 1 leto pa še ni OK, nekatere stvari pa rešim v 2 tednih. Pač odvisno ;)



rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #20 : 27 September 2012, 19:49:18
Vedenjskih težav tako ali tako nima velikih. Moram dobro pomisliti, da bi kakšno našel.

Problem je SAMO in EDNINO v koncentraciji in pa v pozornosti.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #21 : 27 September 2012, 21:11:22
Evo, ugotovil sem, da ko izgubi koncentracijo/pozornost, naredim njegov najljubši trik("hop" in "dol" na klop in iz nje), ponovim ene 5krat in je že pripravljen na šolanje naprej. :)

Zdaj delava večinoma trik dol in gor, vmes pa sedi in podobne zatežene trike. Vsake par minut vzamem tudi igračo in se igram, nato pa mu jo ponudim kot nagrado. :)

Pa tudi na kliker se že odzove.

Upam, da ne bo boomeranga. :)

A ko kaj vonja in se ustavlja pred grmi in noče naprej, naj ga potegnem k sebi ali naj počakam da opravi svoje? In nikakor ne mislim lulanja, to mu pustim. Mislim tisto vohanje ko se na vso moč upira da ne bi šel naprej...

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 28 September 2012, 15:23:20
Jaz mojemu če pridno hodi pustim da vohlja, če pa me odvleče do grma pa še jaz njega odvlečem nazaj in greva naprej. ;D



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #23 : 28 September 2012, 16:17:44
Ponavadi je en del sprehoda namenjen delu - takrat ps nima kaj vohljat okrog, in en del sprostitvi - takrat pa seveda de lahko. Ponavadi je na začetku sprehoda pes "prost", potem pa dela. Sprostitev je lahko tudi nagrada za dobro delo.

Samopotrjevnje....recimo: pes teka ob ograji in laja na mimoidoče. Pri takem vedenju pes sprosti napetost, ki se je kopičila v njem, kar je seveda prijetno. Zato bo naslednjič to počel še z večjim veseljem. Torej je za psa nagrajujoče že samo vedenje, ni ga treba nagrajevati (=potrjevati) še lastniku. To, da se mimoidoči ustraši in gre hitro naprej je še dodatni bonus. Načeloma so samopotrjujoča vsa nagonska vedenja (za psa je to, da je zadostil svojemu nagonu sproščujoče in prijetno). Sem sodi recimo gonjenje divjadi, kopanje lukenj, iskanje in žretje svinjarije, tudi ugriz kot tak. Če želimo odpraviti katerega od teh vedenj, ignoriranje seveda ne bo uspešno (je pa uspešno v primerih, kadar pes s svojim vedenjem želi našo pozornost)



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 28 September 2012, 16:57:44
In je torej sploh mogoče odpraviti taka vedenja brez uporabe ne! (in tudi malo sile) ??? Ker Dino v avtu (pa tudi kdaj drugače) sploh ni tiho in ves čas laja - ampak mislim da to ni izsiljevanje pozornosti ampak pač ker rad laja in tudi pasma je temu primerna. :P Zdaj ga pač ko v avtu zalaja malo cuknem in zdaj je že veliko boljše, ignoriranje pa se sploh ne obnese, ker pač z veseljem laja še naprej.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #25 : 28 September 2012, 21:25:01
Takrat, ko se neko tako vedenje  že odvija, ga je dejansko težko ustaviti brez uporabe sile. Lahko se sicer poskusi z ostro prepovedjo ali preusmerjanjem (daš drugo povelje), a če pes na prvo povelje in v trenutku ne uboga - in ponavadi psi, ki so "v nagonu" ne ubogajo, ker nas niti ne registrirajo -  moramo vedenje prekiniti s silo. Kadar gre za vedenje, ki je nevarno za psa ali okolico, je lahko ta prisila tudi groba. Hkrati pa je to tudi edina situacija, v kateri je uporaba sile dejansko potrebna in upravičena. V takem primeru načeloma hitra, ostra prisila, ki preneha takoj, ko se pes umiri, ne pokvari odnosa med vodnmikom in psom.

Imamo pa na voljo cel arzenal "nenasilnih"  metod, s katerimi lahko odpravimo taka vedenja preden se sploh pojavijo:
-psa ne vodimo v okolje, kjer se nezaželeno vedenje pojavlja (recimo psa, ki znori, ko vidi ovce, ne vodimo v bližino ovac)
- neko vedenje lahko preprečimo z nadzorom (pes na povodcu ne bo mogel goniti divjadi, psa, ki laja pri ograji imamo na vrtu samo pod nadzorom in mu damo zaposlitev prej, preden se zažene proti mimoidočemu....
- poskrbimo, da bo pes lahko sprostil svoje nagone na sprejemljiv način (recimo coursing za goniče, iskanje igrač, prinašanje predmetov, iskanje lastnika...za prinašalce, canicros, tek ob kolesu, vleka vozičkov...za pse, ki rabijo tek in radi vlečejo....)
- če imamo dobro natrenirano poslušnost v normalnih pogojih, obstaja zelo velika verjetnost, da bo pes ubogal povelje tudi v izjemni situaciji, če ga bomo dali pravočasno. Kar pomeni, da moramo psa in okolico dobro opazovati. Pri goniču imamo recimo od trenutka ko registrira divjad do trenutka ko steče mogoče sekundo časa za povelje. pri psu, ki bi se tepel z drugimi psi, imamo čas za povelje preden se psa pogledata....
- psa lahko naučimo take vaje,, ki so z nezaželenim vedenjem nezdružjive. Te vaje morajo biti zelo dobro nagrajevane, tako, da jih ima pes rad. recimo: zelo redki so psi, ki bi lahko hkrati sedeli ali ležali in skakali. Tudi taki, ki bi lahko lajali in hkrati držali in nosili v gobcu predmet so redki....
pa še bi se našlo.

Zdej konkretno za lajanje v avtomobilu pa nimam nobene zanesljive metode - meni se zdi preprečevanje lajanja, ki ni izsiljevanje, nekaj najtežjega. Glede na to, kaj psa razburi da začne lajati, bi bilo mogoče vredno spremeniti mesto, kjer se pes vozi (recimo damo boks tako, da ne vidi ven), lahko se poskuša delat tudi tako, da pes lahko stopi v avto samo, ko je povsem miren in se vožnja prekine v hipu, ko se vznemiri (za kar si je pač treba vzeti čas in delati na dvorišču ali kakšnem praznem parkirišču), nekateri dobijo nekaj kontrole nad lajanjem s tem, da psa naučijo lajati na povelje...


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #26 : 28 September 2012, 21:33:39
A lajat na mimoidoče pse, ko je v pesjaku naj mu pustim?

Do zdaj mu nisem...

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #27 : 28 September 2012, 21:57:50
Pustiš mu tisto, kar te ne moti.


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #28 : 28 September 2012, 22:02:07
Ok, potem ne bo nobenih frustracij, če mu ne pustim lajat na pse?

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 29 September 2012, 10:57:29
Hvala Lanabela za to!  :)
Citiraj
Zdej konkretno za lajanje v avtomobilu pa nimam nobene zanesljive metode - meni se zdi preprečevanje lajanja, ki ni izsiljevanje, nekaj najtežjega. Glede na to, kaj psa razburi da začne lajati, bi bilo mogoče vredno spremeniti mesto, kjer se pes vozi (recimo damo boks tako, da ne vidi ven), lahko se poskuša delat tudi tako, da pes lahko stopi v avto samo, ko je povsem miren in se vožnja prekine v hipu, ko se vznemiri (za kar si je pač treba vzeti čas in delati na dvorišču ali kakšnem praznem parkirišču), nekateri dobijo nekaj kontrole nad lajanjem s tem, da psa naučijo lajati na povelje...
Vozi se sicer ne zelo veliko, ko se se pa mora (žal) na tleh, če gremo kam dlje pa lahko tudi na sedežu, ampak pri obojem je vedenje isto. Glas in tiho (na povelje) zna dobro, ampak tiho zdrži mogoče za minutko, potem pa moram ponavljati ker čez čas pozabi, da še velja :P Pa tudi bi ga rada naučila, da se lahko v avtu uleže in počiva, ne pa, da me ves čas gleda in čaka na nagrado, potem pa je že čisto izmučen od same vožnje ko prispemo. ::) No ampak zdaj je veliko boljše, edino če ima res veliko energije še laja v avtu.
Citiraj
A lajat na mimoidoče pse, ko je v pesjaku naj mu pustim?
Jaz Dinota ko sem zraven pošljem v uto (kot nadomestno vedenje) in s tam ne laja, potem pa je nagrajen.  ;D Lajanja za vsakim psom pa je že naveličan, večinoma zdaj pse kar ignorira razen izjem, v pesjaku laja le še ko ima veliko energije in prosi za sprehod (me pa to niti ne moti, vsaj vemo približno kdaj ga je treba peljat :P).