dilema glede pasme

Putka · 43638

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #60 : 12 Oktober 2012, 19:45:30
Drži, da je za živali bolj pogubna izguba življenskega prostora, zato tudi smatram lovce za zaveznike. Drži pa tudi moja  trditev, da za streljanje ptic ni nobene potrebe (za razliko od srn, jelenov, divjih prašičev recimo). In nekoliko se mi gravža govoriti o ptičih kot o obnovljivem naravnem viru, ki se ga lahko znosno izkorišča (beri se jih lahko pobije toliko, kolikor se zdi nekemu birokratu znosno). Navsezadnje lahko podeželani zaslužijo tudi s fotosafarijem.
Pa ne bi zdajle več o tem, ker moj namen ni delat neke protilovske gonje. Saj je Damayanti dovolj razumljivo napisala.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #61 : 13 Oktober 2012, 11:04:37
Ko je že pidog dal birokratski insert( pa ker se psihično pripravljam na pospravljalni dan-sobota JBG :-9 in se mi ful ne da zalaufat bom prej še  tole malo pokomentirala da tema ne zamre čisto)

Recimo da je bila tale tema v smeri , da je avtorica v dilemi glede izbire pasme in se nagiba na lovske pasme.
Sicer tud kar smo skrenili  iz teme ni tako mimo, ker navsezadnje, če imaš psa si veliko v naravi in si praktično vsak dan  del narave . Dejstvo pa je ,da lovski psi so povezani z primarnimi prebivalci narave in  se mi zdi smiselno, da se tudi lastnik  tega zaveda.
Pri ptičarju in šarivcu  moramo upoštevati ,da v njegovem življenju (pa makar na vsakodnevnem sprehodu) bo  prišel v stik z divjadjo. In v sklopu njegovih naravnih zasnov( nagonov) bo reagiral na divjad.
  zdej pa na insert  v povezavi z lovskimi psi ;D
Citiraj
.......v pomislek, da lovci, ki lov izvajajo na temelju razumne rabe obnovljivih virov in tudi sicer okolju znosno, je učinkovit prispevek k ohranitvi habitatov vseh vrst, s tem pa lovci pomembno prispevajo k ohranitvi vseh vrst;
Po mojih opažanjih je lovcev- vodnikov lovskega psa( strokovno) ali pa po domače  jagrov z psi čedalje manj. Tako je! taki časi so!  delavniki niso več do 14h ,ampak do 17ih...
Psa za delo ali za normalno bivanje  v okolju kjer živimo je pa treba izšolat . ( čas je potreben)
Deteljica je omenila v postu ,kar se pes prvo leto nauči to  dela celo življenje.
Ja. Točno to.
 Nekdo, ki ni lovec si nabavi lovskega psa, pa recimo ,da je ta pes tak kot mora bit. Ima nagon, instinkt za divjad, določeno ostrino- poln paket.
Pristane pri  lastniku( lastnici) kateremu pa ubijanje živalic je kriminalno dejanje. Pa ni mu/ji  da bi  preganjal živalice, kamo li da bi katero pokončal( npr mucko, ali pa kakšno kuro, ali pa kakšnega zajčka)
Zdej kako to preprečit, je odgovor jasen , psu je treba nagon spravit pod kontrolo, ker ostrino  instinkt in nagon ven iz njega zbit se ne da.
Najboljša varianta je  program šolanja, ki mu je prilagojen . Torej lovska šola, kjer se bo naučil, da mora divjad  nakazat in da ne sme srepo planit nanjo in jo pokončat.
Da se ga to nauči so koraki v šolanju..začetni tečaj kjer se pes nauči , da je lastnik tisti  ki odloča kaj je prav in kaj ne -kaj je  žival in divjad.
( je bilo omenjeno da v osnovnem šolanju se skoraj da nič ne dela z živo divjadjo) Ne se ne,  ker osnovno šolanje za lovskega psa je zgolj poslušnost in vodljivost, ampak to ni še nič! iz osnovnega šolanja poslušnosti je treba nadaljevat ker to je zgolj in nič drugega kot temelj.
V nadaljevalnem tečaju se pes sooči z divjadjo, tam se šele nauči ,da če je v travi ptička jo je   treba  najprej pokazat lastniku, potem počakat ,da se lastnik odloči kaj je s to tičko..in šele če poči tička pade dol potem jo pa on lahko pošlata->prinese.( tukaj se šele soočamo z učenjem aporta.) Pred tem je pa še ena zadeva, tisti famozni down- ali dol. katerga se tako opeva in ki je magična vaja za ustavljat psa ;D ( Vaja z namenom- katera se uporablja  pri pravem delu- z razlogom da pes ne pokasira poškodbe) In če je pes v polnem paketu- potem je tud inteligenten... dvakrat -trikrat se ga lahko po domače nategne.. da se zastonj  municiji izogne... da bi pa to delal  kar tako malo za bay the way... more bit pa extra glupan, da bo vsakič nasedel.( torej športno tukej kar pozabimo)
Ja razno razna umetna prinosila  so fajn in nepogrešljiv del šolanja, ko govorimo o  prinašanju... ampak še vedno
Pes ve kaj je umetno in kaj je pravo- ker pravo ima vonj, miga, se oglaša.300,000 krat bolj zanimivo kot neka plastika ki tam leži. In tudi ,če bi ga učili in peglali zgolj na umetna prinosila in bi on to obvladal v nulo- ko bo prvič naletel na  vonj-miganje in čivkanje   se mu bo zbudilo tisto kar je v njem- nagon njegova naravna zasnova. Pa lepo al pa grdo- tako je  lovski pes je!  za to je bil ustvarjen in  to je ta pes  ta pasma v celem paketu.
Zato se jaz ne strinjam s trditvijo česar pes ne pozna tega ne pogreša( ne v smislu kot ga je lanabela navedla- v smeri dela) ampak v drugem smislu.
Izšolan pes pozna točno kaj je kaj in  reagira kot je bil naučen. Neizšolan pes pa ne zna na to pravilno reagirat in  reagira po po svoje..on samo ve, da to je pa nekaj zanimivega nekaj v njemu se zbudi mu nabije fiber in on to hoče- ker ne zna pravilno postopat - ker ga nihče na tako situacijo ni navadil ali poučil bo uporabil tisto prvinskot ki je v njem, plenilski nagon.Če je v polnem paketu s pasmo recimo ima določeno ostrino  bo zadevo pokončal.
In neglede kakšno stališče ima lastnik- je lahko orto ljubitelj vseh živali in proti vsakemu pobijanju - njegov pes bo ravno zaradi tega  ratal lahko "orto killer". Pa naj se sliši še tako drastično ko bo prvič pokončal  mačka-ptiča-ali zajca... ga bo še kdaj... ker on je takrat imel svoj triumf. Tako je- pes je "zver" ni "ovca", tega se mora zavedat vsak lastnik psa. Tisti ki se odločajo za lovske pasme( pa tud za vse prvinskein še katero ) pa še bolj. Ena taka zadeva je tudi gonja. Ko bo pognal enkrat- bo pognal drugič... ko bo prvič gonil in  bog ne daj svoj plen ujel- bo vedno gonil.( glasno- neglasno... pes v rokah nelovca ki goni divjad = pokvarjen pes-obsojen  na štrik-povodec dokler ne ostari do takšne mere ,da ne zmore več fizično takega napora = za moje pojme vseprej kot polno življenje lovskega psa)

Zaključek tega;  po mojem mneju če želiš imet lovskega psa kateremu boš ti lastnik in ti njegova roka , ga je treba izšolat- pravilno izšolat in soočit z vsemi situacijami  za katere se pes lahko v  normalnem  vsakodnevnem okolju sreča.
Lovskega psa zgolj z lovskim šolanjem- ker je treba  imeti nadzor nad njegovimi naravnimi zasnovami- nagoni. In iz tega stališča kar se prvo leto nauči- to  se nauči za cel lajf...JA celo življenje  bomo sobivali z lovcem.Lahko ga zaposliš z vsemi mogočimi drugimi dejavnostimi na polno ampak še vedno bomo imeli lovca. To se mora vsak  lastnik lovske pasme zavedat. Ni samo fensi šmesi eleganten pes ki hodi z nami na poleg ampak je v njem tud nagon.

Citiraj
.......v pomislek, da so lovne dobe in način lova določeni na nacionalni ravni in ob upoštevanju lokalnih in regionalnih danosti;
lokalne in regionalne danosti...
 No to je tud ena taka. Tud tega se je treba zavedat. Pustimo sedaj mesta in urbane okolice- govorim  nasplošno o tistih lastnikih katerih psi lulajo  in kakajo po blokovskih zelenicah in se razgibavajo na ograjenih poligonih, ali na povodcih.
Osebno meni je to mučenje psa- sploh ko govorimo o lovskih psih. Okolje za lovskega psa je gmajna travnik, voda, ločja  in močvare ,grmovje   in ne beton in umetna angleška travca.
In tukaj pa spet pridemo do določenih dejavnikov...Nekdo živi na periferiji.. ali pa na vasi... nima veze... v okolici gozd ...divjad zahaja v naselje( zarad nas ker se množimo in jim odvzemamo prostor JBG) in pes se zopet sooča z njimi in s svojimi nagoni- hočeš nočeš.
Lovci- si ponavadi izberejo pasmo katera ustreza delu na njihovem terenu... če so to  gmajne na pobočjih-hribovit teren kjer je pretežno velika divjad- si izbere tej divjadi primerno pasmo. Npr tamle prekmurci ki imajo ravnine in polja imajo ptičarje... največja sreča je za tiste, ki imajo vsega terena  po malem za vse ,da si lahko izberejo pasmo katera jim je všeč in ,da je v njihovem lovišču še primerna za delo na terenu. ( zgolj primer: v moji okolici prevladujejo goniči in krvosledci pa jamarji- šarivci zelo redki- ptičarja imam jaz v celi okolici edina- enostavno ni teren za njih- ni male divjadi)
Tukaj sicer pridemo na teorijo ki jo vneto zagovarja pidog- vsestranskost lovskega psa
Določene pasme so bile zasnovane -vzrejene  tako da so vsestransko uporabni.
In ko govorimo o lovu- delu - načinu življenja  s takim psom je to čist ok. Ko pa govorimo o takem psu v rokah nelovca na takem terenu  je pa to dodatno šolanje- ali namensko nešolanje le tega- če želimo da bomo imeli od svojega psa družabnika.
In sedaj pridemo na tisto papirji- pa šampionati pa prvaki pa certifikati.
To ,da je za vsako preizkušnjo potrebno šolat dodatno smo do sedaj že obdelali, in nekako smo že vsi "seznanjeni "da npr pri določenih lovskih psih je pa VUP( vsestranska uporabnostna preizkušnja) in krvna sled ( delo po krvni sledi) KRONA v šolanju lovskega psa. Pa gremo na ptičarje: Ja je KRONA za  ampak samo za psa nekoga ki je lovec, ki ima take terene v svojem lovišču, ki mu je to vsakodnevni način življenja.
Iz stališča nekoga ki pa to jemlje kot "šport" zgolj za certifikate-papirje in šampionate  na rastavah pa  halo! WTF ???
Točno tako kot je lanabela rekla v svojem postu-  najprej se ga pegla in uči in  "dresira" na to potem ,ko pa osvoji papir pa ...  over and out...  v smislu mi zdej to imamo poštemljano smo carji naš pes ima doktorat... zdej pa nazaj na tenis žogce in plastične  race da bo lih nekaj delal da se ne bo potrdil. U športnem duhu... maraton smo odlaufali.
To kar navaja pidog v svojih postih. Lovsko delo- ni šport To je pomoč- desna roka  v načinu življenja človeka ki je lovec v pomenu da ohranja naravo.Ker to je lovstvo je. Uravnavanje in skrbništvo  nad populacijo prostoživečih živali- narave.

Druga skrajnost je pa ,da si nekateri ljudje nabavijo psa, ki pa je idealen z vsemi nagoni  za tako okolje- njegovo naravno okolje kjer on živi je  v stilu " fata v interšparu". Izberejo si ga pa na podlagi  kako pes izgleda in ne kar pes je.
Zdej bom pa do določene mere malo nesramna
 občasno se resno sprašujem  v zdravo pamet določenega folka - sploh ,ko se odločajo za pasme psov.
A se folk sploh zaveda kaj si nabavi. ???
Si privlečejo domov goniča( enega takega majhnega luštnega), pol pa jadi pa lima plakate ker ga letno  vsaj 5x( po tamalem) zgubi...pa cele reševalne akcije po gmajnah pa po radijih in raznoraznih forumih .
Res ne vem al nima folk že dovolj zaposlitve in drugih problemov, da si še tak problem nakoplje na glavo. In se zgraža , da se  je npr njihov bigelček pa izgubil ,ko so šli na sprehod v gozd. In da ni reagiral na odpoklic... da so ga samo poslušali in da ga 5 ur ni bilo nazaj.
Gonič -goni. Zato je gonič!
Pasmo je treba  izbrat  TUDI glede na karakter.  In to na karakter v kompletu. Če se pa že prenaglimo in precenimo, potem se je pa treba  tud vodniku spremenit in prilagodit. Ne ubijat v psu narave
V kolikor je pa to določenemu človeku  v nasporotju s njegovimi etičnimi in moralnimi načeli- potem pa;  . Ne izbirat lovca. pasem psov je  "miljon"




kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #62 : 13 Oktober 2012, 11:42:20
Koliko pa vidve s štruklo drugače delata? Pišeš, da gresta vsaj enkrat letno na tapravo jago, kaj pa drugače vmes počneta?



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #63 : 13 Oktober 2012, 13:02:30
Midve( jaz in ona) imava  tapravo jago ene 4-5x letno. Odvisno koliko meni dopušča čas.( letos mi kaže za november slabo bodo samo  kakšne 3)  Moja štrulka je stara 7 let v 8 gre  :)...  ko je bila mlajša sva več hodili...pa tud jaz sem imela več časa
Zimsko imava lisice  1x-2x ( tukaj sva res zgolj povabljeni) in ta in pa jesenske račke je sploh edina, ki jo imava pri nas. ( račke takrat ,ko jih ima lovska družina v planu- in je  bolj kot ne ena taka dopoldanska rekreacija- ker jih je tako malo- da je potrebno dodobra porazdelit med vse pse, da  jih iznosijo iz vode. In pa če slučajno dobiva povabilo na vrane. ( do sedaj sva ga samo parkrat)
Kombiniram pa s drugim terenom. Na srečo lahko.
Nasplošno perjad- in lova nanjo se udeležujeva na  naši "vikend" lokaciji ( Hrvaška)  v avgustu golob..  to je jaga na katero hodiva recimo dva dni. Ta je ena taka lepa-  sva povabljeni in udeležujeva se je zgolj zaradi štrukle da  dela.( meni je golob malo tako tako-)
Ponavadi gremo dol še nekje v oktobru novembru... takrat je  teden ali vsaj dvakrat po par dni  dni- fazan. Če le  dopušča čas .( to ji je pa una za srce in dušo- prav ve ko gremo v takem času dol , ko zapeljemo iz trajekta začne  cmizdit in navijat v geplnu... dočim poleti ko gremo na dopust  ne ;) )
Načeloma  kot bi bilo zanjo primerno pa absolutno premalo dela  ;). Štrukla je pes ,ki bi bil v rokah lovca v polni formi in to v smislu vsestranskosti. Pri meni ni in tega se zavedam.
Normalno pa vsakodnevni sprehodi so- izogibava se terena kjer bi  se lahko zadrževala divjad katera je njej zanimiva... npr race, zajci, lisice . Na veliko divjad ne reagira-Tukaj se srne lahko brezpardona pasejo na obrobju in ona   se ukvarja z raznoraznimi žogicami ali palicami.
Edina dobra stvar pri teh nemških ptičarjih je, da so delavci-  aportiranje  je zadovoljivo..in aportira do onemoglosti.  Se pa ukvarjam z njo  ;) in jo moram stalno animirati in stalno držati do neke mere pod kontrolo.
Ona ima bolj striktne ukaze kot npr  Damč. Njega  brez problema  izpustim iz  oči,  ker  vem, da  tud če bo maček nekje sred travnika skočil pokonci  bo on tekel v kontra njega... ptiče bo dvigoval...ko bodo odleteli bo odnehal,  v gozdu  mirno lahko gobe nabiram... še malo ga moram odganjat da mi ne pomendra..on ščije po drevesih in vohlja... dočim njo moram imeti stalno z enim očesom pod nadzorom in stalno jo  opozarjat ,da se me drži... če kaj zašelesti ali ,da pride na sled zajca ali lisice je odpoklic...in zamenjava terena... neglede kolk jurčkov bi še lahko tam našla ;D. Ker ona ne bi odnehala.
Enkrat ko je bila stara tam 3 leta mi je iz koruze ven prignala divjega prašiča  ( posrala sem se skor v hlače če verjameš al pa ne,  tolk hitr kot takrat še nisem bila pri avtu... k sreči  tolk samostojna ni in ko sem  zalaufala avto je  pustila prasca in šla  k avtu- da je ne bi tam pustila)
To je to kar  hočem dopovedat s tem da imajo te psi neko ostrino. Na prašiča se nikoli nisva ne učili ne soočali ampak ga je prignala ven in usmerjala proti meni....
Ko sem to povedala tukaj enemu lovcu je rekel -pravilno je naredila posod mi jo .
Meni kot nelovcu je pa to za pamperske v hlače. Isto šok ,ko je lisico zadavila...lovci spet  pravilno- to je ostrina tak je taprav žimavc . Meni pa  :'(...
 da mačkov ne omenjam..
Potepuh -Outsider na našem vrtu- prekleto srečo ima ,da ji ima čas skliznit na drevo. Pa ti povem ,da jo moram potem hudo strogo odpoklicat, po možnosti še  za ovratnico zagrabit in not zvlečt in zapret, pa it ven in s preklo mačka spodit.
pa ,ko jo   čez par ur ven spustim  bo najprej letela gledat kje je maček...in  še pol ure bo šla po vseh možnih sledeh če se slučajno ni kam skril. Jih je bilo pa kar nekaj, ki  pa niso bili sreče ji speezdit. ( pa ni nobenega masakra- tik tak..ona to ..in  prinese- aportira)
pa sem probala vse živo, da bi  jih pustila pri miru... in mi je odpovedalo. Ona se je zverzirala- včasih je pokazala- nakazala..in sem takoj vedela ,da je nekaj tujega na vrtu... sedaj pa ne več, ker ve da če bo vsaj približno nakazala nekaj bom pozorna ... tako potuhnjeno naredi điro in tolk ima naštudiran teren... da jih je samo še par komadov - ki jim uspe. Sicer toliko smo prišle na ubogljivost da npr sosedovega se ne dotakne ( dokler je on tam).. pri nas " bivše-doma" od moje mami.. se ga ne dotika- družita se pa tud ne...
Ne vem več kako bi še pojasnila... so stvari katere so v teh pasmah- dočim  nekatere druge pasme jih nimajo.
Lahko pa dobiš psa ki je pa totalno nezainteresiran. Pri NKP ali pri NOP.. Ampak tak pes ne opravi PNZ-ja in ne JZP in ne opravi vzrejne preizkušnje .
razumeš kaj hočem povedat. Pes ki ima feler. glede na to da so še pretežno v lovskih rokah so taki redkost... in jaz sem absolutno za to ,da se taka redkost ohrani. Čim bodo ratali zanimivi za športe se bo začelo mutit z vzrejnimi, se jih bo vzrejalo ( tako kot se  dogaja s setri kokeršpanjeli  in še nekaterimi) in pasma bo zafurana.

Kar se pa tiče, druge plati karakterja...idealen družinski pes. Obožuje otroke,  cel dan  zainteresirana za igre s žogo, za pojanje naokoli  , lahko jo celo v indijanca namaskirajo ona vse  dovoli,  crklanje do onemoglosti, hoja po mestu.. še košaro nosi. Nezahtevna nasplošno za hrano, ubogljiva in pridna. Cel dan  pri meni v pisarni tud opaziš ne da je...Naserješ  jo čist vse,  da zjutraj copate prinese, da nese cunjo v koš za perilo, da ti daljinca pobere, da gre damča iskat če se kje preveč zašnofa( un že malo slabo sliši) itd
Ampak  tistega "lovskega nagona"  se pa ne da izbit iz nje.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #64 : 13 Oktober 2012, 13:40:50
Damayanti,

jaz te prav z užitkom berem... Vedno znova in znova.. ;D

In veš kaj? Prav podoživljam zraven... Si živo predstavljam.  Si oba tvoja "cepca" naslikam...

Dino vidim kot eno takšno Carico Marico,  ponosno, svojeglavo, prefrigano....Takšno "Cefizeljko"...  Damča pa (sodeč po tvojem pripovedovanju) enega takšnega  zadovoljnega "ministranta"...  Predvsem pa se neizmerno zabavam, vse opisane prigode dobesedno podoživljam ter se "smejim"... Neizmerno uživam ob branju.

Predvsem pa te občudujem, da se razpišeš... Razlagaš ... Z namenom "razvetliti" ljudi .. Odpreti jim oči...
Tako kot tudi zdaj v tej debati o dilemi glede pasme...

Vse si povedala... Tako, da nimam kaj dodati.. Samo ponavljala bi se.. Bom pa raje še  enkrat prebrala original, izvirnik. in se ob branju ponovno neizmerno zabavala...

Lepo bodi in čuvaj svoje "mini" odltajmerje...




Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #65 : 13 Oktober 2012, 14:02:27
Samo ne pozabit, da imajo lahko zelo močan lovski nagon tudi psi drugih pasem, tudi službenih recimo, da o mešancih ne govorim.


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #66 : 13 Oktober 2012, 17:30:24
Zanimiva debata! :o Tudi jaz sem v dilemi glede pasme - sicer se za zdaj ne mislim še za 100% odločiti, ampak samo zbiram dobre in slabe strani teh pasem. V ožjem izboru so airedalski terier, pa tudi mešanček ni izključen. Da malo opišem pogoje: pes bi bil ponoči in ko me ne bi bilo doma v pesjaku ali ko bi bil mraz v garaži, drugače pa bi imel vstop v hiši (in naj se ne razvije o tem debata kot povsod!). Imel bi veliko sprehodov, učila bi ga trikce, obvezno bi šla v pasjo šolo, agility, RO, mogoče dogfrisbee, pa tudi na kako razstavo bi šla, saj mene to zelo veseli (če bi tudi psa veselile te dejavnosti seveda ;)). Glede velikosti mi ni zelo pomembno - da ni pritlikavi niti orjaški :P, lahko pa vse vmes, dlaka mi je najljubša resasta. Vzela bi samičko. Katera se vam zdi najbolj primerna in zakaj? Imam pa z resastim standardnim jazbečarjem že izkušnje - Dino :-* :-*, tak pes kot je on je zame popoln. Me pa skrbi, da jazbečarju, ki je lovski pes ne bi mogla kljub veliko ukvarjanja zagotoviti vsega kar potrebuje - kajti Dino hodi tudi na lov in ima res veliko nagona. Se pa z lovom ne mislim ukvarjati, ker za to (žal) sploh ni pogojev. :D Z airedalci pa nimam izkušenj, sem se pa že pogovarjala z vzreditelji in spoznala predstavnike.



Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #67 : 14 Oktober 2012, 14:55:01
Kratkodlaki skotski ovcar  :) druzinski, aktiven, srednje visok, stabilnega znacaja, dlaka kratka, ob menjavi je potrebno malo veckrat posesat, krtacenje traja 5-10 min max. Nima lovskega nagona, sprejema domace zivali...


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #68 : 14 Oktober 2012, 21:22:37

Zdej kako to preprečit, je odgovor jasen , psu je treba nagon spravit pod kontrolo, ker ostrino  instinkt in nagon ven iz njega zbit se ne da.


Meni je to tista velika umetnost šolanja in tu se največkrat tudi zaplete, ko ne veš več kako dalje, naprej  ;)
To ni učenje trikcev, sodelovanje kadar se pač psu zljubi, pozitivna motivacija (čeprav z njo pridemo precej daleč) ampak MORAM ; v vsakem trenutku, ko je psu ukazano (vsaj tako naj bi bilo  :-\ ) .
Meni osebno se dopadejo psi z močnimi nagoni, seveda takimi, da se še zmeraj vidi, da ima pes "glavo" ;) in takšni psi so najboljši delavci, največkrat pa še psihično dosti stabilni. Niso pa za vsakogar  ;)

Kot vsi največkrat omenjamo, omenjajo ................ tisti prvi dve leti si je pač potrebno za psa, njegovo vzgojo, šolanje socializacijo, kondicijo, vzeti čas ; precej časa za njega ;) .................... obresti bomo uživali naslednjih, recimo 10 let. Če so pa obresti negativne, potem je sobivanje slabo, mučno, moreče  :( ................... in nazadnje si rečeš: Čemu še ta nadloga  :'(



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #69 : 15 Oktober 2012, 10:38:28
Samo ne pozabit, da imajo lahko zelo močan lovski nagon tudi psi drugih pasem, tudi službenih recimo, da o mešancih ne govorim.

Hja. Moja mešanka NO x lab in bogsigavedikaj. Dobila sem jo pri njenih dveh letih.
Skoraj mi je enkrat ubila veverico-ne pomaga nič, ne če se derem, ne če jo treščim v afektu, zgrabim in odvlečem stran. TO je plen, ki ga je potrebno ubiti! Po njenem. In je obsojena na štrik povsod v gozdu, bližini gozda in tam kjer vem da so veverice. Mačko še ni ubila nobeno, določene ignorira, večino bi podila in sem 100% da bi jo tudi ubila, na štriku jih dokaj ignorira. Da ne omenjam napora, ki sem ga vlagala v to, da mi je vsaj domačega kunca v njegovi ogradi pustila na miru...ko je bila ta ista ograda pri sosedu, pa takoj lovska preža...

Srno mi tudi zagoni, če sem štorasta in ne držim OK štrika ali pa sem tak kreten, da si grem v gozdu nos brisat, njo pa ne dam na "sedi". Ampak pri srni je zgodba drugačna-ko se zaderem SEEEEEMMMMM!!!! pride nazaj.

V glavnem, tak pes, trpi. Ona točno ve kaj mora narediti, po njenem, to je v njej, jaz pa ji ne pustim. Njeno zadovoljstvo ko koplje za mišmi in ko pokonča kako miš, voluharja, podgano-nobena pasja igra, igra z mano, najboljši možni obrok, trikci, agility...nič ni primerljivo s tem, kot fentanje miši.

In pri hudiču sem obkrožena z gozdovi in mačkami.  ::) In se dnevno peljem na tadolgi sprehod z avtom, do mesta, kjer je en velik travnik, tam pa jo lahko spustim, bo stekla za žogo in izgledala kot zadovoljen pes....sprehod v gozdu je pa napor, zame in zanjo. Ona je stalno v pozoru, kje so veverice, vsak šum, vse kar zavoha, sliši, vidi...

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #70 : 15 Oktober 2012, 12:02:26
No tako kot sta vidva  navedla , to je bil "My Point Exactly"
Če se nekdo že res poglobi v to katera pasma - kateri pes bi bil primeren zanj, je treba poleg tega da je všečen na pogled  še vse  karakterne lastnosti zraven upoštevat.

Pa ,da ne bo kdo mislil,  tud jaz sem prvega psa navlekla k bajti  izključno na podlagi videza, in  tega da sem enega spoznala.
Ampak se je izkazalo  da tisti eden še zdaleč ni bil splošno pravilo- ker je živel  v taki okolici da tud približno ni enaka okolici kjer je ta moj sedaj.
Pa takrat lahko rečem da ni bilo živega krsta ki bi mi povedal , ta pes je tak in tak... vsi po spisku- sploh vzreditelji so mi flancali kolk je to mucek in scrklanček in  fino fajn od psa... potem mi je pa dajal tinte pit  5 let dokler se vsaj približno ni skuliral, oz se jaz sama nisem tolk spremenila in njemu prilagodila.
In zafurala sem v vzgoji prve dve leti BIG TIME. Pošteno povedano.
Prehud karakter za nekega začetnika, in začetnik sem bila neglede da sem bila skoz vso mladost navajena lovskih psov in ostalih ščenet.
To je bil moj prvi pes , prvič sem se mu sama posvetila,  ga sama vzgajala- na koncu še prevzgajala. Pozitivna motivacija mi je odpovedala..kliker.. ma kakšn kliker, priboljški- šur ja... boli njega za vse čoko dropse in klobase ::)
In  mene resno moti to da se  novim kupcem  ne pove tako kot je.

Pa naj ne izpade ,da nekoga odvračam od pasme... ma kaki- sam  go for it- sploh če ima nekdo čas in voljo + željo   >:D

Avtorici  pa;  ;D
Kdor reče da seter je pa fajn za u bajto... ja je... Seter če se mene vpraša sploh ni pes za ven. Ker ne more bit sam zunaj v enem pesjaku. Pri marsikaterem se izkaže še celo, da  en sam ne more bit, rabi še enega psa zraven... (tko se je pri nas izkazalo.)
More bit notri- ko je notri ne samo da dlaka je... to je treba itak da vzet v zakup...  dlaka je vsepovsod dobesedno frči po zraku. Nega- dolga dlaka-  ni dovolj samo razčesavanje pa striženje- v kakšnem deževnem vremenu  na 14dni maximalno 21 zasmrdi. ga je treba kopat- pa sušit.. ni majhen pes.
ko odprem predal s  frišnimi opranimi cunjami če jo še ni na cunjah bo pa ko bom oblekla cunjo. ( belih cunj sploh ne kupujem več ::))( še dobro da so mi črne bolj všečne kot bele :D...)

Sej so lepi, pa so face- samo dela je pa tud dost z njimi. Se mi zdi fer to povedat.

p.s. da ne omenjam kakšn izgled ima moj cepec  sedaj... tak je ko en pejnourt-na orožnih... postrižen - ma kaj postrižen pošnekan je :-[. Ko sva šla v gmajno je ta budala... ne vem kje najdel neke ježke lepljive..in tam še brskal... najprej je mel glavo ko bi 220V vanjga trešlo... ko sem se zadrla  fuj , se je najprej še usedel... ko sem ga hotela iz tam ven zvlečt se je pa še not ulegel. ADAKTA.. tud mašinca ni pomagala - krojaške škarje pa smo se strigl

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #71 : 15 Oktober 2012, 13:10:56
Treba je tudi povedat da popolnega psa pač ni. Zmeraj je treba nekaj vzeti v zakup........................ .ne samo pri psih ;)
Jast osebno bi tudi imel recimo nemškega kratkodlakega za družinskega psa. Primerjati vižlo, kratkodlakega, žimavca.....................h mm, odvisno od posameznega psa, nič važno katera pasma, čeprav vižla velja za nežnejšo. Nobeden nima (vsaj po večini) prav izrazitega "gonič" karakterja, ki je tisti ki lahko povzroča probleme, izgubo psa. Vsaj nemci so inteligentni, delovni, prijazni do domačih in tudi učljivi....................ma lo ostrine pa pes ja mora imeti :).
Kot pravi damayanti; tudi pri nas so bili problem mucki  >:D , do ostalih živali je bil kar OK. Gonja (na sledi) ga ni preveč zanimala, če pa je divjad videl je pa znal tudi pokazat svojo lovsko naravo. Do naših otrok, ko so bili še majhni, prijazen, potrpežljiv (ga je kdaj kašen tudi za uho ali ostanek repa prav rad prijel  :-\ ). Je pa rad v galopu kaj podrl, kot smučar količek, na kar je bilo potrebno pazit, če so bili majhni otroci v bližini. Bil je tudi neumoren prinašalec, aporter...................... inteligenten, učljiv. Problem je bila recimo zima, ker pač ni moral biti v pesjaku ter jutranja rekreacija, ker je pač moral naredit nekaj kilometrov da je prav funkcioniral.
Sumasumarum, zame odličen družinski pes.......................... .ki ga nerad vidim na lepotnih razstavah ter v vzreji nelovcev  ;) ..............seveda z vsemi titulami in preizkušnjami

PS
Seveda, je pa treba povdariti; ko je zagledal zeleno obleko so se mu oči zasvetile čisto drugače  :o ........................ na nekem skupnem lovu je bil po dobro opravljenem delu povabljen v gostilno (v kot na prostor).................ja nekaj časa je bilo OK, ampak zelene obleke so ga zmerja preveč mamile in je začel zavijat, jokat, ni da ni  ;D............hop nazaj v avto, da jagrov ni videl pa je mirno spančkal naprej  ;D
Lovska strast je bila kdaj tako velika, da ga je bilo potrebno po koncu jage nest v avto zaradi izčrpanosti  ::)



diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #72 : 15 Oktober 2012, 15:11:46
Tako kot Pidog pravi, da bi rad osebno imel nemškega kdl. pričarja za družinskega psa, se meni še vedno zasvetijo oči, ko vidim nemškega lovskega terierja..

Ja, saj vem zakaj.   To so bili psi mojega otroštva in moje mladosti... Nostalgija na stare, dobre čase. Ki je trajala dobrih 30 let.  Kar 7 jih je bilo.

In Milan še vedno razlaga, da je za njega to KRALJ med vsemi pasmami lovskih psov. Vsestransko uporaben lovski pes... Tako pravi...
 
In je naš  Milan  še pred dobrim letom ponovno "sanjal" o NLT..   Se celo "dogovarjal " z enimi lovcem iz Nemčije za  "pubeca"... Pa je  bila mama "proti"...  Mi je jasno zakaj...
Zaradi njenih muc... Pri nas je foter "pasji", mama pa "mačja"... Že desetletja     In  še človek gre v 80. leta... 

In s starostjo je zamenjal pasmo... In  še danes veselo razlaga "poslušalcem", zakaj je "prešaltal" na drugo pasmo... Pravi tako: "Ko sem imel NLT-je, nikoli nisem vedel, kdaj bom prišel domov... Ker sem ure in ure čakal psa pred luknjami, ali pa je pognal"... Odkar pa imam "plemenite" (angl. koker španjel) pa grem domov takrat, ko jaz hočem.

Veliko je resnice na tem.. Čeprav pa vem, da mu je bil pes tudi neštetokrat v "izgovor", da ni prišel "pravočasno" domov...

Jaz sem se dobesedno kot punčka in frklja držala svojega očeta za "rit"... In se spomnim, da ko smo odhajali iz gostilne v poznih  "nočnih" urah,  mi je rekel , "naročil" nekako tako:  "Veš kaj, mami bova rekla, da sva čakala psa"...  Da je pognal... Ma normalno, z lahkoto mi je šla ta laž  z jezika... Neštetokrat...

Zakaj to pišem?  Ko se  ljudje odločate katero pasmo izbrati, je na nek način pomembno, da izberete psa v povezavi z vašim načinom življenja. Da ne boste "trpeli" vi in vaš pes...

Naši NLT-ji so bili doma najbolj sladki družinski psi.. Zlezli nam otrokom okrog vratu... Delili z nami posteljo in sendvič...  Tudi nadvse tolerantni do vsega, kar je spadalo k bajti, tudi do domačih muc... Bog pa pomagaj tujim mačkom...  Ko pa so zagledali tiste zelene škornje, zelene hlače, lajno in puško... Takrat pa je bilo konec "muzike"...  In ko so prišli med "svoje", takrat so "zaživeli". In nikakor ne bi bilo prav, da poskušate psom "vzeti" tisto, za kar so "rojeni".. Ker boste imeli enega živčnega in nervoznega psa... In psov vendar nimamo zato, da nam povzročajo stres.. Ravno nasprotno...

Nagona pri psu se ne da izkoreniniti, niti ne bi bilo prav... Nešteto vrst pasem psov je... Zato izbirajte  premišljeno.. Ne le zaradi zunanjega izgleda..  Predvsem ga glejte v "kompletu"..

Ja, saj bi z veseljem imela NLT-ja.. Ampak sem dovolj realna, da  vem, da ta pes ni zame.. Ker mu ne morem "ponuditi" tega, kar mu "pripada"...  Ja, sanjam pa lahko o tej pasmi... Sanjati je dovoljeno..

Pasje dlake?  So. In bodo... Saj se jih z leti navadimo... Postanejo sestavni del "družine"...



 



JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #73 : 15 Oktober 2012, 15:36:06
da ne omenjam kakšn izgled ima moj cepec  sedaj... tak je ko en pejnourt-na orožnih... postrižen - ma kaj postrižen pošnekan je :-[. Ko sva šla v gmajno je ta budala... ne vem kje najdel neke ježke lepljive..in tam še brskal... najprej je mel glavo ko bi 220V vanjga trešlo... ko sem se zadrla  fuj , se je najprej še usedel... ko sem ga hotela iz tam ven zvlečt se je pa še not ulegel. ADAKTA.. tud mašinca ni pomagala - krojaške škarje pa smo se strigl
:D  :D  :D
Joj, Damayanti, do solz sem se nasmejala temu odstavku! Pa da ne bo pomote - zelo sočustvujem s tabo zaradi te nezgode z dlako, res.  :-[ Ampak napisala si pa tako slikovito, da....  :o
Sicer pa je tema super - jo prav z veseljem spremljam! Žal pa za dodat nimam ničesar, ker se na lovske pasme res ne spoznam. Ko sem se sama odločala za psa, mi je bil najpomembnejši kriterij ravno to, da pes v nobenem primeru ne bo imel "nosa" oz. lovske krvi. Se preveč gibam samo po gmajni, kjer je jelenjadi, ptičev in veveric precej. In si prav gotovo ne predstavljam, da bi zaradi neizdelanega odpoklica psa morala imeti non-stop na povodcu.  :-\ Vglavnem moja psica redko sploh dojame, da so srne v bližini. Če pa že, zašiba cca 20 metrov za njo, se obrne in pride nazaj.
Damayanti, me pa zelo firbec matra... je skrivnost, katere pasme je bil tvoj 1. pes (o katerem si pisala v tem postu)?
LP



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #74 : 15 Oktober 2012, 15:39:24
Samo ne pozabit, da imajo lahko zelo močan lovski nagon tudi psi drugih pasem, tudi službenih recimo, da o mešancih ne govorim.
petkrat si naj prebere tole vsak, ki straši pred nakupom lovskih pasem  ;).

Osebno sem imela največ tovrstnih težav z dobermanom, potem dolgo v vrsti ni nobenega ........sledi kelpie, in en od malinovcev  :D
Terierja napr sta super. Če se že kdaj zgodi, da "sklizneta"(če "zaspiš", sicer tudi pravočasen odpoklic deluje) vsaj točno veš kje sta in kaj se dogaja- ker sta sledogalsna. Gonita kratko, z nekim logičnim sistemom in pet minut po tem, ko utihneta sta zagotovo nazaj  8).
Pri nelovskih pa samo "adijo pamet" in nimaš pojma ne kje je pes ne kaj dela ne kdaj se vrne, da ne bi o tem,da je tudi vračanje mnogo slabše, z večjo verjetnostjo, da se pes izgubi.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #75 : 15 Oktober 2012, 16:52:08
Ampak po tej logiki (da če s psom ne misliš delati tega za kar je bil narejen) bi potem vsi mogli imeti samo pse iz 9.FCI?!  ??? Ki pa (nam) nekaterim ne odgovarjajo...



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #76 : 15 Oktober 2012, 18:40:32
Jaz sem to razumela tako, da psi, ki imajo nagon za nekaj kar so bili ustvarjeni (kar se že pri mladičkih vidi, preizkusi)...je "greh" da se s psom ne dela v tej smeri, panogi in posledično njegovi nagoni niso zadovoljeni in je pes nesrečen. Tako nekako.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #77 : 16 Oktober 2012, 18:40:54
oh koliko je tle teorij in kompliciranj; ob koncu dneva je pes pes, vsi imajo dlake, z vsakim se je potrebno ukvarjat in noben ne je trave; mislim vsak pes je posameznik zase, tle pa se spet gre iz ene skrajnosti v drugo, tko kot hrana in češ zaradi te je dobil moj pes raka potem pa vsa študija... kako pa tisti ki imajo mešance ? pa iz azilov ?   "Nisem kupila psa na podlagi izgleda" ja vuš de, ima pa doma samojeda , seveda slednje botruje ob nakupu, kdo pa bo imel doma bitje ki mu vizualno ni vseč ?
 Potrebno je zgolj vedeti potrebo psa glede na velikost, nagon, navade (prehranjevanje, aktivnost) ostala je stvar posameznega psa, v specifike pa se gre ko se pse uporablja dejansko za to za kar so bili ustvarjeni: delo

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #78 : 16 Oktober 2012, 20:12:18
Citiraj
"Nisem kupila psa na podlagi izgleda" ja vuš de, ima pa doma samojeda , seveda slednje botruje ob nakupu, kdo pa bo imel doma bitje ki mu vizualno ni vseč ?

Ej, to bi bila pa komot jaz. Samojeda si zaradi izgleda ne bi nikoli izbrala (nisem marala dolge dlake, nisem marala bele barve, mladiči so osladno kičasti...) vizuelno so mi veliko bolj všeč kakšni belgijci, huskiji, čehi ali sarlosovi ovčarji, s katerimi bi shajala tudi kar se karakterja tiče, pa kakšni kanaanci mogoče.. Pravzaprav mi je vizualno všeč zelo veliko pasem, karakterno pa zelo redke toliko, da bi jih imela.
In mimogrede, na psa, ki ti vizualno sploh ni všeč se lahko hitro navadiš, če se karakterno dobro ujameta (en izmed mojih najboljših psov ever je bil nagravžno grd slep mešanec)


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #79 : 16 Oktober 2012, 20:55:30
Citiraj
  ki ti vizualno sploh ni všeč se lahko hitro navadiš,

ja, ja to si dostikrat pihamo ljudje na dušo  :P

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #80 : 18 Oktober 2012, 18:50:36
Hja pa ne če se ponovno potem odločiš za isto...  ;)
Jaz NIKOL nisem hotla pudla...ma nemoj...en cuf z mašnicam, kr neki...danes je druga pri hiši in naslednja skoraj zagotovo...men sedejo, vizuelno še vedno ne po klasični frizuri (no pri tej pasmi je super, ker ga tako al tako strižeš...pa postrižemo na ne-pudla :D), ampak karakter pa mi je fantastičen. Ej pa mamo en kup mixov in prepihovcov in so tko -psi...no pa pudl še vedno zmaga pri moji izbiri ;) Je pa Ni pes  :D :D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


GOSCH

  • *
    • Prispevkov: 289
    • Točke: 3
Odgovori #81 : 18 Oktober 2012, 23:40:35
Mi imamo velikega psa (50 kg) in gre sam podnevi velikokrat kljub sprehodom ven na dvorišče in se tam pač z užitkom meče po travi, koplje itd. Pa tudi igranje z takšnim psom je veliko lažje na ograjenem dvorišču kjer je pes lahko brez skrbi spuščen in ima dovolj prostora za gibanja. Si ne predstavljam kako poteka igranje z velikim psom v stanovanju?. Majhnemu lahko mečeš flisasto žogico, kaj boš pa z velikim psom? Tako da ja jaz sem proti temu da so veliki psi v stanovanjih, še posebej kakšne doge itd. To ni nobena potuha za lene lastnike, jaz osebno se pod nobenim pogojem ne bi odločila za velikega psa če bi živela v stanovanju.

Khmmm... Jaz imam dogo v stanovanju, pa ti lahko povem, da mu čisto nič ne manjka in da ni za čisto nič prikrajšan, kvečjemu ima več gibanja in sprehodov kot pes na ograjenem dvorišču, ki se mora igrati sam s sabo tako, da koplje luknje po dvorišču in dela škodo, ker mu je dolgčas in mora nekje spucat odvečno energijo. Lastnike pa lahko s tega prelepega, velikega, ograjenega dvorišča, gleda v hišo skozi okno in si blazno želi biti na drugi strani šipe v njihovi bližini... ::)
Mi smo s psom dnevno zunaj v poprečju 3 ali več ur. Če je kateri dan dež in so zato sprehodi krajši, nadoknadimo naslednje dneve, ko je lepše vreme. Na sprehodih mečemo žogico, se lovimo, malo tečemo, če srečamo še kakšnega pasjega kolega, še norimo, tako da ima naš pes rekreacije še pa još. 8) ;D
In ja, tudi z dogo se lahko igraš v stanovanju... ::) Mogoče pa kdaj prideš na kavo, da vidiš, kako to zgleda... ;) Je pa res, da ga ponavadi že zunaj tako zmantramo, da igranje notri skoraj ni potrebno oz. je minimalno, mogoče le kakšnih 10-15 min dnevno. Pes je star 19 mesecev, se pravi je, teoretično gledano, še mladič in v stanovanju v času odraščanja ni naredil nobene škode, ker je večino časa prespal, kar počne še sedaj. Pa tudi se je že zgodilo, da sta se v stanovanju igrala dva psa (doga + pes srednje rasti) in ni nikoli prišlo do raztura. Smo pač mi bili tisti, ki smo morali imeti igro pod kontrolo... 8)



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #82 : 19 Oktober 2012, 09:33:09
Ampak po tej logiki (da če s psom ne misliš delati tega za kar je bil narejen) bi potem vsi mogli imeti samo pse iz 9.FCI?!  ??? Ki pa (nam) nekaterim ne odgovarjajo...

Hehehe, da ne bo kdo mislil, če imaš psa iz 9. FCI grupe, da je pa potem izi in ti ni treba nič s psom počet. Marsikatera pasma iz te grupe je lovskih korenin in imajo ti psi še vedno bolj izražen lovski nagon od drugih pasem iz te grupe, so hiper  itd. (kodri, kavalirji). Potem je tu bostonc, ki so ga naredili za podgane lovit - se tudi pozna. Ti psi zahtevajo kar dosti akcije. Pa tudi tiste pasme, ki so nastale izključno in samo za družbo človeku, na primer šicu, imajo svoje zahteve. Moje bejbe morajo ven med ljudi, drugače so strašno nesrečne. Preprosto morajo vsak dan imeti stik z ljudmi tudi zunaj svojega gospodinjstva. Zato sta npr. odlični terapevtki, v tej vlogi kar cvetita, nekako tako kot lovski pes med lovom. Njima sprehod v naravi niti približno ne pomeni toliko kot it ven v mesto, v dom za ostarele, skratka na kraje, kjer je dosti ljudi in kjer sta potem v središču pozornosti.  ::) Bo kdo rekel, ja, tko si jih navadla, ampak dejstvo je, da se tam pokaže, zakaj je bila pasma ustvarjena - za družbo človeku na kitajskem dvoru, kjer je kar mrgolelo ljudi.

Zato ne mislit, da če nočeš nič počet s psom, boš pa psa iz 9 FCI grupe vzel.  :P Tudi ti psi imajo svoje specifike in svoje potrebe in če jim ne zadostiš, imaš doma neizživetega, zafrustriranega psa. Res, da ti ni treba lovskih preizkušenj itd. delat, ampak če ti ne sede npr. s psom hodit med ljudi in bi psa raje doma puščal, ko greš ven pozabi na 9 FCI. Razen če se ti zdi ok, da imaš doma eno zafrustrirano, zdolgočaseno in nervozno pasje bitje.  ;)



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #83 : 19 Oktober 2012, 09:36:11
me veseli da ste si zbrale ljubljenčke ki so vam vizualno grdi..važna je notranjost a ne,,,zgolj naključje da to govorijo lastniki z modnimi pasmami ala samojedi in pudlji  ;)

Jaz mirne duše povem, da je vizualnost eden izmed dejavnikov izbire psa, si mi ne zdi to narobe dokler karakter tudi štima, pač me več gospodičen zaustavi (gospem rečem da je nerodovniški)  :-[

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #84 : 19 Oktober 2012, 10:11:00
GOSCH pes hodi not in ven po želji. Ni niti približno prikrajšan za kakršno koli aktivnost. Z valjanjem po travi nam ne dela nobene škode z občasnim izkopom kakšnega krta tudi ne. Veliki psi preprosto ne sodijo v sodijo v stanovanja, vseeno mi je kaj počnejo drugi jaz za sebe vem da velikega psa ne bi imela v itsy-bitsy stanovanju.

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #85 : 19 Oktober 2012, 10:17:06
To je tvoje mnenje, zdaj pejt vprašat pa te velike velike pse, a so rajši zunaj na travici al notri ob nogah gospodarja. Moj velik velik pes če je zunaj laufa od enih do drugih vrat, odvisno kje me sliši hodit, ko ga spustim noter mi je pa v hii stalno za petami, edino za wc sma zmenjena da lahk grem sama  :) Tko da ni glih važno kaj se teb zdi, važno je kaj psu paše.
Mamo pa recimo še eno malo belo ščene, tista bi pa cele dneve zunaj harala in jo komaj not dobimo.



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #86 : 19 Oktober 2012, 11:09:42
sicer ne poznam pasje govorice kot ve, ampak tudi sam mislim da so določene pasme neprimerne zgolj za v stanovanje ali kakšno garsonjero oziroma se mi zdi direkt neodgovorno; tudi če imaš psa ki je nesamostojen in se te drži za rit; psi so bili razviti na podlagi določenih potreb okolice in to ni bil zunanji balkon ali kam že dajete doge spat; in tudi če kompeziraš z aktivnostjo pomeni da večina dneva teče okoli psa, kar pač ni zdravo

ampak kaj bi trošili tipkovnico, pes je predmet in z njim pač počne vsak kot sam misli da je prav (ponavadi le za njega samega pes pa kratko potegne)
 

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #87 : 19 Oktober 2012, 11:25:19
Ni zdravo? Za koga. Kakšen argument ali kot vedno malo na pamet?

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #88 : 19 Oktober 2012, 11:29:21
za človeško "socializacijo"... počlovečenje živali..etc saj veš teme ki niso tule popularne ;)

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #89 : 19 Oktober 2012, 11:33:13
To je tvoje mnenje, zdaj pejt vprašat pa te velike velike pse, a so rajši zunaj na travici al notri ob nogah gospodarja.


Če bi vsi psi bili perfektni za življenje v stanovanju ne bi bilo nobene potrebe po temu da so tistih 8 ur ko njihovega lastnika ni v kovinski kletki ne? Psi ki imajo veliko energije preprosto ne sodijo v stanovanja borderji, dalmatinci, huskyiji itd. Mene ne bo nihče prepričal v to da so takšni psi zadovoljni v stanovanju. Sploh pa iskreno dvomim da si večina lastnikov res vzame toliko časa kot ga potrebuješ za razgibavanje takšnega psa.

Moj po 1 in pol urnem sprehodu počiva mogoče pol ure potem pa gre spet ven, če ga imam slučajno notri se vsede zraven garažnih vrat in čaka da ga bom spustila ven. In ja raje spi zunaj na soncu na travi kot pa da meni sledi cel dan.

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.