Vretje po pasjem črevesju

m_tejch · 38934

m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #60 : 16 Januar 2014, 09:58:11
Da spet malce obudim tole najino temo  ::).
Torej, ker so se težave na kuhanem še vedo ponavljale sem ga peljala še na podroben pregled v postojno, ker so mi šli na koncu po glavi le še rakava obolenja in podobne hude zadeve...Na koncu smo se odločili za podroben ultrazvok in krvno sliko in nikjer ni bilo videti nič, edini kri ni bila čisto ok..pa revež mi je shujšal na slabih 30kg  :(...Odločila sem se, da poizkusim še z hiposensitiv hrano, zato sem se odločila na Royal canin sensitivity control, ki vsebuje le raco in tapioko (in umetno aromo ::)). Koooončno so se stvari začele obračati, pes se je končno poredil nazaj za celih 5 kg, kakec bp, AMPAK  ::), po tretji vreči hrano so se mu med prsti pojavile 2 bule...s težkim srcem smo šli zopet na ab, ampak mi je lokalni vet rekel, da če ne bo dovolj ena kura, da bi ponavljali...no po prvi kuri je bilo res dosti bolje, takoj, ko smo zaključili stanje spet isto...in ker mi na pamet ne pade več, da bi tega ubogega reveža imela zaradi bulic do konca življenja na AB, še posebno po vsej dozi, ki jo je prejel v prejšnjem letu, sem se odločila, da ga peljem na bioresonanco :)...kakorkoli, tam je kazalo, da mu raca (poleg ostalih 100 stvari) ne ustreza, po tehtnem premisleku smo brez težav zamenjali hrano na TOTW ovčko in zaenkrat kaka še ok, bulice so pa skoraj izginile  :-*.
Mogoče, še komu pomagajo moje izkušnje, zato sem se odločila, da jih delim z vami.



JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #61 : 29 Januar 2014, 07:09:11
Pozdravljena, M_tejch!
Zelo mi je žal, da ste doslej imeli takšne težave!!!! Sem pa vesela, da ste sedaj rešili s TOTW in resnično upam, da bo šlo samo še na bolje!  :-*  Hja, mene dobesedno psihično ubija ravno dejstvo, ko si nemočen in ne znaš pomagati.  Tako da - super se vam je izšlo!
Pri nama je pa nekako isto.... mislim da bo sedaj že 1 leto, kar jo imam na kuhani hrani. Morda se zgodi 2x/mesečno, da nimam skuhano in dobi brikete, pa ni težav - trkam!! Iztrebki so ok, pretaka se ji tudi ne po želodčku, edino oblizuje se sem ter tja...
In zase, zate in vse nas upam, da tako ostane!!
Srečno, Katja



JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #62 : 25 Marec 2014, 06:58:55
Se spet javljam v to temo.... Vemo, kaj to pomeni!  :-\  :'(
Torej 2 tedna nazaj se je pojavila krvava driska. Smo leteli k vetu. Pregled (in uz) ni pokazal nič posebnega. Je bilo pa zanimivo, da bruhala ni nič, pa tudi sicer je bila ješča, aktivna...V enem dnevu je driska izzvenela, bilo vse ok. Do preteklega četrtka. Ko se je psica začela čudno obnašati. Postala je apatična. Premikala se je počasi. :( Sicer je bila ješča. Tudi ni bilo bruhanja, driske. Do naslednjega dne, petka. Ko sva ravno bili na veterini, se je zopet pojavila krvava driska. Krvni testi so pokazali bp; tudi jetra, ledvica. (včeraj dobila tudi izvide blata - nobenih parazitov, vse bp).  Dobili sva antibiotik Efloran, za vsak slučaj ji dajem še ranitale in pa probiotično pasto. Po dobrem letu  kuhane hrane sva šli striktno na sensitive brikete. Malce me je sicer skrbelo. Ko so prebavila (želodec, črevesje??) že tako ali tako občutljivi, sva čisto prešaltali hrano. Ampak sedaj trkam na les; naslednji dan driske ni bilo več. Pravzaprav me je čisto presenetilo, ker je bil iztrebek že naslednji dan ravno prav čvrst; no, ravno pravšnji.  ;) Malce v šali: sem ravno razmišljala, kako te lahko en "drek" osreči.  ;D Skratka očitno menjava hrane ni povzročila še dodatnih obremenitev. "So far". In upam, da tako ostane!
Vglavnem psica je sedaj ok. Normalno živahna, zelooo ješča,  iztrebek je ok. Je pa res, da se kar precej oblizuje in sklepam, da kaže na težavo s črevesjem (ali želodcem?). Še 2 dni glodamo AB, potem pa bom videla... bo striktno na briketih in res res upam, da bo vse ok in se ne bodo problemi ponovili?!?! O tem primeru pa resno razmišljam še o endoskopskih preiskavah. Res se bojim kakega IBS-ja. So me izkušnje uporabnice Vezalke kar prestrašile.   :-\

Vglavnem res je grozno, ko vidiš psa, da  trpi. Pa ne veš, kaj je narobe. Prav bedno mi je bilo pri vetu. Ko pes izgleda bp in ji tudi po krvni sliki in pregledu nič ne fali. Jaz pa VEM da ni ok, ker je obnašanje čisto drugačno. In ko se počutiš nemočnega, ko ti tudi strokovnjaki ne morejo dati odgovora.
Ampak kot rečeno: upam, da bo vse ok... poročam.
Lp, Katja



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #63 : 25 Marec 2014, 08:11:01
Po dobrem letu  kuhane hrane sva šli striktno na sensitive brikete. Malce me je sicer skrbelo. Ko so prebavila (želodec, črevesje??) že tako ali tako občutljivi, sva čisto prešaltali hrano.

To mene prav firbec matra. Priporoča se postopno menjavo hrane, pri teh veterinarskih dietah se zamenja pa kar iz danes na jutri.. dej vpraši, če še greš kaj nazaj, a so ti briketi res tako "neobčutljivo" narejeni oz. v čem je fora. Čeprav seveda upam, da vama ne bo potrebno hodit.



BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #64 : 25 Marec 2014, 11:52:37
Res se bojim kakega IBS-ja.

Če bi bil IBS potrjen potem vsaj veš kje si.

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #65 : 25 Marec 2014, 13:05:20
Ja, to je tudi res, BlackDevil....  :-\
No, vseeno upam, da bo vse ok!!
Ampak ja, Nika: ravno to je pravzaprav mene (z)motilo. Ker so mi na kliniki priporočili striktno dieto.
Tuhtam pa, da je veterinarka pravzaprav imela kar prav, ko mi je rekla, da je  moji psici škodila morda prav preveč raznolika prehrana. Namreč vedno sem ji kuhala sama top živila (žrebička, teletino, lososa ipd; pa različne kaše, kvinojo ipd ipd)- zdravo in raznoliko.  In res vprašanje, če s tako raznoliko hrano ne narediš več škode kot koristi?!! Vem tudi, da ste tudi tu že pred časom pisali o tem....
Skratka zdaj sva na briketih. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale in se bom šele kasneje temu primerno odločila.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #66 : 25 Marec 2014, 17:08:47
Meni je ful čudno, da so delali vse možne preiskave razen endoskopije pa niso nič našli. Pa saj bi ja moralo bit nekaj narobe, če več kot očitno prebava ne funkcionira? OK, čeprav imam sama probleme s prebavili (sicer blažje), so tudi delali vse žive preiskave razen gastroskopije pa niso našli nič.

Sicer s svojo psico nisem imela niti približno tako hudih problemov ji pa zna kaj zaškodit. Jaz moji skuham za nekje 5 dni naprej in če skuham enkrat en recept, potem pa naslednji teden popolnoma drugačnega lahko pride do kake driske ali mehkejšega kakanja, ampak ni neke preveč sile, po enem ali max. dveh dneh se stanje čisto normalizira. Sedaj ponavadi kombiniram govedino, ovsene kosmiče, zelenjava je pa vedno drugačna (regrat je sicer sedaj konstanten, ostalo menjujem). Občasno dam svinjino ali ribe, ostale vrste mesa (puran, piščanec, raca) pa dajem v obliki surovih mesnatih kosti parkrat na teden. Včasih tudi dam riž namesto ovsenih kosmičev ali pa dam oboje, parkrat je dobila tudi ajdove žgance (vse ok), dobila je tudi proso in testenine, pa rezlutat ni bil OK, tako da več ne dajem.

Skratka, mogoče je res bil pri tvoji psici problem, da si preveč menjavala hrano. Če boš kdaj šla nazaj na kuhano si izberi en protein, eno žito in mogoče še eno zelenjavo za osnovo, potem pa menjuješ en del recepta, ne da kar skačeš iz čisto različnih.



m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #67 : 25 Marec 2014, 20:57:41
Saj ne vem kaj naj rečem Jenny :(. Pri nas smo nekako res ful umirili stanje z Royal Canin, in če nebi imel, kot sem že omenila tistih bulic, bi verjetno ostalo tako do konca. Trkaaaam, da smo sedaj še vedno na TOTW in je še vedno ok. Jaz se na žalost zavedam, da pri mojem z vsem tem kuhanjem in mešanjem sigurno povzročim kakšno vznemirjenje. Že po ajdovi kaši, ko smo imeli pred časo dieto je bil kakec čisto sluzast..iste štorije so bile z govedino, nekaj časa je funkcionirala, po nekaj časa se je zdelo kot, da je nanjo alergičen, še danes me je strah, da dobi drisko, ker enostavno ne vem kako naj jo ustavim, ker smo tudi že riž sumili, da kot ga je včasih zapiral, da ga je driskal...skratka bil je začaran krog. Pa, da ne dolgovezim, če ti ok funkcionira na vet briketih, bi jaz enostavno pustila stvari tako kot so...Pa mogoče bi vam kaj pametnega povedalii na bioresonanci..jaz morem reči, da sem z rezultati zelo zadovoljna, pa še tam se je pokazalo, kako čudno se riž in govedina obnaša..ni ne ok, ne hudo neprimerna..je še terapevtka rekla, da res čudno, zato se seveda izogibamo..
Vse dobro  :-*.



JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #68 : 26 Marec 2014, 06:17:36
Hvala, punce, za vso pomoč v obliki odgovorov!
Da, bolj kot razmišljam, bolj verjamem, da ravno to menjavanje OH-jev ni ravno primerno. Očitno kvaliteta živil sploh ne daje garancije za ugodno delovanje črevesja/želodca. Ker pri kuhani hrani ni bilo vretja po želodčku, tudi manj se je oblizovala. Ampak iztrebek pa mnogokrat ni bil prave konsistence. Ali premehak ali neprebavljeni delci (npr. ješprenja, kvinoje, riža), svetlejše barve, sluzast. To sem pripisovala prehitro požrtemu obroku (ker Jenny pospravi svoj obrok v max 10 sekundah). Ampak sedaj menim, da sploh ni bilo to krivo, ampak enostavno kaka alergija.
Vglavnem... sedaj bova nekaj časa na briketih, potem pa -seveda v upanju, da bo vse ok!- se bova odločali kako dalje....
M-tejch: a te lahko prosim (lahko tudi na privat) za kontakt terapevtke, h kateri hodita oz. sta hodila?
Hvala še enkrat in uživajte s svojimi kužki!!!!
Katja



Lusi

  • *
    • Prispevkov: 138
    • Točke: 0
Odgovori #69 : 26 Marec 2014, 09:40:14
Moja tudi na briketih nima problemov, različna žita jo pa povsem ubijejo - bolj "zdrava" so, huje je. Tudi, če jih je tako malo, da niso niti opazni. 
Tako da proso, ajdova kaša, neoluščen riž ipd. absolutno odpadejo.

Bel riž, res dobro skuhan, in makaroni (čeprav ji teh nisem dala že ene dve leti). Pa dobro skuhana zelenjava, pa še tu je po dveh letih njeno telo npr. popolnoma zavrnilo grah, enako kot žita.
Isto velja za travo.

Jaz ji kuhanih obrokov nisem odrekla, seveda pa kombiniram z briketi, ker ne morem eksperimentirat in obroki niso popolni.



m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #70 : 26 Marec 2014, 13:52:02
Jenny evo kontakt, mogoče pa še komu pride prav..Petsanus Celje http://www.petsanus.si/
Če imaš pa še kakšna vprašanja pa sem ti na voljo na privat  ;).

Drugače je pa tudi mene po ajdovi kaši minil pogum testiranja teh zdravih oh..po določenih imam že sama težave, kako naj jih potem šele tako občutljiv pes nebi imel...



JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #71 : 27 Marec 2014, 06:14:07
M_tejch, HVALA!  :-*
So far, so good. Psica naspidirana kot le kaj. Še gonit se je včeraj začela.  ;) Sem pa včeraj dala zadnji AB in upam, da ukinitev tablet ne povzroči spet kakega sr***a - v dobesednem in prenesenem pomenu!
Lusi - bolj kot razmišljam, bolj se tudi jaz pridružujem tvojemu mnenju pri teh dobrodejnih in zdravih žitih.... Za Jenny-jin želodček niso ravno blagodejna. Še najbolj so se obnesli makaroni, če dobro pomislim.... Takšni, ta navadni.  :-\ No ja, sedaj ga nimam kaj lomit. Počasi, pa bomo videli kaj in kako....
Lp in uživajte s pesjani.