Morda nekaj informacij glede proizvodnje hrane Lupo.
Lupo hrana je narejena iz piscancev svicarske proste reje. Piscanci imajo prost izhod iz hale na travnik v vsakem vremenu. Ne krmijo jih s krmili, ki pospesujejo rast, ne prejemajo antibiotikov in steroidov. Mesna moka je narejena le iz mesa, ne iz celotne zivali. Proizvod je redno testiran.
Ne gre se le za to, da bi ti piščanci ziveli srečno, temveč za to, da je meso živali, ki se giblje na svežem zraku soncu in svetlobi, koplje po zemlji in hrani z naravno hrano, kvalitetnejše.
Poanta tega, da je hrana hladno stiskana pa je, da se lahko v maso, k mesni moki, h krompirjevi moki, rižu (ki so že prej toplotno obdelani, da se zagotovi prebavljivost) doda še hladno stiskano olje, ki je, kot vemo bistveno bolj koristno, kot rafinirano. Ker temperatura med proizvodnjo ne doseže vec kot 50 stopinj se tudi olje ne pregreje, kot se to zgodi pri proizvodnji briketov. Tako se ohranijo mascobne kisline.
Vemo, da visoka temperatura unici vitamine v hrani, zato jih cez gotove brikete poskropijo. To je klasika pri proizvodnji briketov, saj se jih drugače ne da "vkomponirati".
V primeru hladno stiskane hrane, konkretno Lupo, je v maso dodana mesanica naravnih vitaminov, ki se, kot mascobne kisline iz olj, ohranijo. So naravnega izvora, ne sinteticni kot so v uporabi pri briketih.
Seveda je zato rok uporabe krajsi kot rok uporabe briketov.
Bistvena razlika briketi-peleti je tudi v prebavljivosti. Briketi se napijejo želodčnih sokov, se napihnejo in se daljši čas zadržijo v želodcu. Peleti pa se razgradijo in ne spreminjajo volumna, gredo hitreje v črevo kjer se zadržijo po zaslugi vlaknin in zaradi tega je izkoristek peletov glede na brikete boljši.
Nina Werdonig
Mr.Pet Maribor