problemi s psicama

bokserčk · 1782

bokserčk

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
: 19 Februar 2013, 08:50:56
Pozdravljeni.

Sem lastnik dveh prikupnih bokserk in sicer Maxe in Mine, kateri sta sestri, ter sta stari 11 mesecev. Vzadnjih tednih se mi dogaja, da se mi psici spopadata med sabo. To ni več otroško rangiranje ampak je preraslo v pravi boj. Ponavadi do spopada pride iz igre.
Naj povem, da imata psici skupno dvorišče, skupen prostor v katerem bivata, kadar nas ni doma, spita pa ločeni in sicer ena pri straših v spodnjem nadstropju in ena pri naju v nadstropju višje. Sta zelo navezani ena na drugo in sta nerazdružljivi.
Vendar se pojavlja težava, da občasno pride do grdega spopada. Maxa je dominantna in močnejša, Mina pa bolj igriva, vendar ni napadalna. Popolnoma nasprotna karaktera. Maxa je zelo dovzetna do dela, ostra, dominantna, skratka pes, ki si ga laho žeiliš. Mina trmasta, vendar z vstrajnostjo poslušni obe. Jesta skupaj, vendar iz ločenih posod. Za igračke do boja ne pride in je še vedno aktualno lovljenje in izivanje druga druge.
Se pa včasih zgodi, da iz nedolžne igre preraste v grd spopad in prav tako posledic. Ko psici padeta v "efekt" ne pomaga nič. Prste v gobec in odpreti na silo. Nekajkrat sem ulovil moment Maxe v napadu in se je ustavila na besedo. Kaznovane obe in na povelje ležita druga ob drugi, brez kakšnih težav.
Vendar se težava ponavlja. Mislim, da do tega pride iz lobusumja, saj ju še nisem opazil da bi skočili druga v drugo, ko sta sami. Vedno ko je nekdo od nas prisoten. Jaz ju še dobim narazen, ampa nežnejši spol pri hiši????

Ima kdo kakšen nasvet, kako psici pripraviti, da do tega NE SME priti NIKAKOR in NIKOLI?

Hvala.



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #1 : 19 Februar 2013, 09:44:33
Težko verjamem, da je Mina pri vsem skupaj popolnoma nedolžna. Verjetno sta "krivi" 50:50, ali pa celo Mina malo več kot Maxa. Dobro jo opazuj. Zelo je možno, da Mina na prefinjene načine izziva Maxo in poskuša postati glavna. Opazuj njuno igro, kdo vabi koga, kako se tista druga odziva, na kateri točki preraste igra v ravs. Samo z zelo dobrim opazovanjem boš ugotovil, katero obnašanje pripelje do prepira in ga boš lahko preprečil.

Trditev, da ju še nisi videl, da bi se skregali ko sta sami je malo bosa. Kako veš, saj te ni zraven?




Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2 : 19 Februar 2013, 11:55:11
NIč ni bosa. V takih primerih dejansko zelo redko pride do spopada, kadar ni nikogar zraven, razen če se ne stepejo za igrače in kakšne skrite kosti. Je pa vprašanje, ali se res spopadeta za pozornost ("ljubosumje"). Rangiranje v igri, "tekmovanje" v renčanju, buljenju..... ponavadi preide v spopad zaradi reakcije človeka. Ponavadi nehotene.
Svetovati, kaj storiti v konkretnem primeru je težko. Rangiranje je za to starost normalno, nadaljevalo se bo, dokler si ne bosta na jasnem kam sodi katera. Kako izpeljat zadevo da se bosta končno zrangirali ne da bi se med seboj požrli je pa težje. Pri nas že mladičem damo jasno vedeti, katere oblike rangiranja so dovoljene (igra, tekme...) in katere absolutno  prepovedane (grizenje in, ker so dolgodlake tudi lasanje) Igrajo se lahko kolikor jim duša poželi, a morajo igro na povelje takoj prenehati. Na ta način lahko takrat, ko igra začne postajati  napeta psice pokličeš od daleč - v takih situacijah navadno približevanje lastnika sproži spopad - in jih nagradiš za ubogljivost, namesto da bi jih moral (če gre za zaresen spopad) zelo ostro kaznovati. Ponavadi je moč preprečiti spopad če pravočasno (preden postane res napeto) uspeš preusmeriti pozornost obeh na nekaj drugega. Ko sem imela eno malo bolj zoprno psico, ki je izzivala "spopad" in bila potem od močnejše "tepena" (v narekovajih zato, ker ni šlo za resne ugrize, pri katerih bi bila predrta koža) sem obe posebej naučila, da piščalka pomeni nekaj posebno imenitnega (hrano, sprehod, igro, trikce - različno pač, nikoli nista v naprej vedeli kaj). Če je začelo postajat napeto, sem iz sosednjega prostora zapiskala, pa sta pozabili na napetost in prišli gledat kaj se bo zgodilo.

Kaj bo pomagalo pri bokserkah ne morem reči, vsekakor natančno opazovanje igre, lahko se tudi posname in potem natančno zanalizira kaj se dogaja in v kateri situaciji jima gre čez. In potem na tak ali drugačen način posredovati pred spopadom.


bokserčk

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 19 Februar 2013, 12:41:12
Mina je veliko bolj igriva. " Tečna " Maxi in jo verjetno znervira. S tačko jo drega, laja na njo....  vendar nikoli ne bo ona tista, ki bo pokazala agresijo. Tudi maxa je enaka, ampak ko se njej ljubi. Ko smo prisotni zraven jim je najslajše ravsanje - v igri seveda. Ampak to ravsanje se počasi spremeni v resen pretep. Dostikrat se umirijo same in odnehajo, ko spregledajo, da bo šlo zares...
Bile so kaznovane že ob prvih znakih agresije, podredil sem jih sebi - vse to funkcionira, ampak jima čez par dni to zbledi in evo nas spet... >:(
Drugače so psice nerazdružljive, če so same doma jih najdeš spati eno na drugi. Ko je na vrsti timsko delo (kopati luknje, kaj odnesti ali zgristi) prave specialistke, vendar se najde ta moment.
Strah me je, da bo enkrat prišlo tako daleč, da bo postalo grdo in bodo posledice hude.

Če kdo pozna kakšen ukrep, bi bil zelo hvaležen pomoči.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 09 Marec 2013, 20:39:26
Ponavadi drži, da se morajo enkrat do konca zrangirati in je potem mir, pa vseeno jaz takih, pravzaprav nasploh psov ne bi puščala samih skupaj - ampak pustimo mene, ko sem na splošno preveč "preventivna". So že bili primeri resnih posledic in sama sreča je bila, da so lastniki prišli domov še pravi čas, da so psa odpeljali k veterinarju.Seveda se pa vsak sam odloči kakšno tveganje in odgovornost želi prevzeti.