Nekaj vprašanj

Hugo.Boss · 6011

Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
: 30 April 2013, 10:44:56
Ko sem jaz začela jahat, to je pa zdaj že 20 let nazaj, uf... še ni bilo izpitov jahač 1 in jahač 2, vsaj zdi se mi, sem pa dobila eno potrdilo o znanju jahanja, ki niti ne vem kaj pomeni. Potem od nekje 17 leta nisem več jahala, se pravi že 15 let... Vmes je bil faks in nova služba ipd. in polno enih finančnih stroškov, tako da zato nisem... Sem iz družine, kjer sem pač edina ljubiteljica konj pa ni bilo toliko možnosti, tudi potem malo pozabiš na to. Sem pa prej osvojila znanje od te mere, da sem lahko jahala po terenu, ampak nikoli nisem bila npr. sama. Vedno je bil kdo spredaj in ne mislim,d a sem znala ne vem kako dobro, ampak ob kakšnih nepredvidiljvih situacijah, npr. nisem padla s konja. Kakšnih še bolj nepredvidljivh izkušenj pa niti nisem imela, čeprav sem jahala tudi konje, ki niso bili niti primerni za začetnike.

Vseeno ne vem kaj naj sploh pričakujem zdaj. Pa saj, ni mi sploh važno, tudi če npr. ne bi znala nič. No, npr. če predpostavim da ne znam nič in da je kot da ne bi nikoli sedela na konju - kako dolgo mora jahat začetnik, da lahko opravi izpit jahač1 in kako dolgo, da naredi izpit jahač2? Nameravam pa jahat 2 x na teden, ostalo pa preživet čim več časa s konji in pomagat pri oskrbi...

Po kolikšnem času ste imeli že svojega konja oziroma po kolikšnem času ste ga najeli, ker se menda tudi to da. Po kolikšnem času imaš toliko znanja, da npr. lahko to...



manca5

  • Gost
Odgovori #1 : 01 Maj 2013, 00:51:41
Odvisno na kaki stopnji znanja si bila prej... Večine osnov se ne pozabi. Če predpostavimo da si vse kar spada v jahač 1 že znala (obvladovanje konja in pravilno jahanje v koraku, kasu in galopu) rabiš par mesecev, da dobiš nazaj "jahalne mišice". Ostalo je kot vožnja kolesa, določenih drž, gibov ne pozabiš ko jih enkrat osvojiš.
Če gremo na popolnega začetnika pa leto ali več, odvisno od inštrukturja, konja, tebe. Še leto ali dve za jahača 2. Drugače pa mislim da je v knjižicah za jahača 1 in 2 na začetku razporeditev lekcij in mogoče celo število ur, ampak mislim da smo jih pri nas odjahali veliko več.

Svojega konja sem dobila po 5ih letih. Čisto pripravljeni na to doma nismo bili, ampak mislim da tudi z več časa ne bi bilo nič drugače, gre za omejenost znanja, ki ga pridobivaš iz enega samega vira (v mojem primeru kluba). Tako da si je dobro najti več različnih kmetij, klubov, lastnikov, it na seminarje, itd itd... Ne se zanašat na enega samega, ampak sama veliko raziskuj.
Je pa z lastnim konjem tako... Ne se zdaj zanašat na številke. Boš jahala 15let vsak dan pa se bo še vedno našel konj, ki ga ne boš sposobna odjahat, lahko celo da jih bo le peščica takih ki jih boš zmogla, odvisno od kvalitete treningov in konjev, ki si jih jahala. Potem so tudi popolni začetniki z lastnim konjičem in tudi to ne pomeni da se konju ali lastniku slabo piše, če ima konj za sabo odličen trening in lastnik na sredini maneže dobrega trenerja... Kadarkoli pač se boš odločila za nakup/najem se ne odpovej treningom. Ja, zmanjšaj če hočeš, ampak vsaj 1x na mesec ozr. ob težavah naj ti pride nekdo pomagat.
Pazi kakšnega konja in trenerja si izbereš, vse je odvisno od tega. Nikakor ne kupuj konja, ker 'lej kako je srčkan, bogi, itd'...



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 01 Maj 2013, 17:44:19
Hvala, zelo dober nasvet si mi dala. Mislim da nič ne bom hitela s kakim nakupom svojega konja. Trenutno se mi tako zdi, da ne bi bilo časa. Res se mi zdi,d a moraš na vse bit pripravljen. Po izkušnajh z drugimi živalmi, sploh glede bolezni...

Z vsako stvarjo je pa tako, da se mi zdi,d a se res učiš celo življenje, tako da je res, da tudi po nekaj letih še je mogoče fajn, da še vendo dobiš kakega trenerja... Isto je z igranjem inštrumenta, no, s tem lahko primerjam - še po 10 letih bi se dalo kaj popravit.

Vem za nekaj dobrih inštruktorjev, pa neka klubov je tu okrog, pa bom res šla še kda kam drugam. Isto sem že pre naredila, sem šla v različe klube jahat in res je nek trener videl in popravljal čist druge stvari. Itak ko si potem malo bolj v stiku, sponaš več ljudi.

Mi je pa trenutno prvi in najbolj pomemben cilj čim prej prit nazaj vsaj toliko v formo, da lahko jaham na terenu... To mi je tisti največji užitek, se mi zdi... Sam ne mislit, da ne pozabiš - men se zdi, da še osedlat konja ne bom več znala in se mi zdi, da si bom pogledala kak filmček na youtube, da bom čim manj butasto izpadla  :o Po resnici povedano, imam kar tremo.

Če bo še katera iz svojih izkušenj odgovorila, bom tudi vesela, sam verjetno vas je večina na počitnicah zdaj  :)


Pa še to - kolikokrat tedensko je nekje optimalno jahat, da ni ne preveč, pa tudi ne premalo, da se sploh kaj naučiš.



cici.bobnar

  • *
    • Prispevkov: 303
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 01 Maj 2013, 18:22:34
jaz sem 2-3x tedensko po 2 uri pa je bilo čisto vredu

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?


manca5

  • Gost
Odgovori #4 : 01 Maj 2013, 20:35:51
Čim večkrat na teden :P Toliko kot si le lahko privoščiš. Resda te noge toliko bolj bolijo na začetku, ampak napredek je pa hitrejši. V povprečju je vsaj 2x, zlaufa pa tudi 1x na teden po 1 uro.



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 03 Maj 2013, 18:33:52
Sem jaz tudi mislila, da bi npr. vsaj na začetku jahala vsak dan. Ampak je dejstvo, da je to šport, pri katerem vseen kar zelo delajo mišice na nogah, gluteus... Zato se mi zdi, da ne bi zdržala - fizično... Čeprav sicer kar dosti tečem, kolesarim, delam vaje za prav te dele z utežmi... Odvisno sicer od intenzivnosti, kakšno bi bilo to jahanje. Trener mi je rekel, da ne bi zdržala vsak dan, da je to bolj za otroke, ki se počasneje učijo (čeprav to se men zdi ravno obratno  :P), pa verjetno manj uporabljajo mišice... To si jaz tako predstavljam, da je za mlajše tud manj naporen trening, pa se jih mal špara. No drugo je itak, da mi finančno ne bi shodilo, časovno pa tudi ne. Če se mi bo kdaj zdelo, da bi pa jahala po recimo 4x tedensko in več - bi pa res rada razmislila o najemu konja, ker bo zame verjetno ceneje.

Ke ručne ure so pa tako nekje po 20 eur. Tste ki jahate tako pogosto - ali imate svoje konje, najete ali plačujete neko fiksno ceno klubu? Pri nas smo včasih čistili hleve in smo si ure prislužili, ne vem pa kako je zdaj.



manca5

  • Gost
Odgovori #6 : 03 Maj 2013, 22:22:58
V našem klubu mislim da so "učenci" (torej na šolskih konjih) jahali največ 3x tedensko. Fizično vsak dan na konju lahko zdržiš, je pa res da bo od začetka malo trpljenja, pa se prilagodiš.
Glede cene je bilo pri nas 20 na uro, če plačuješ vsako uro posebej. Če si bil v jahalni šoli je bilo manj, in če si bil še član kluba (letna članarina + št. ur ki si jih oddelal na delovnih akcijah, kidanje, itd) je 2x tedensko jahanje prišlo okrog 70 ali 80 eurov na mesec.

Moja kobilca je zadnje leto in pol nejahalna zaradi zdravstvenih razlogov, tako da ne jaham več. Potem sem se pa spravila na 3urno turo s kolegovimi kobilicami. Zadnjo uro nog tak nisem več čutla, cel teden potem komaj hodila ampak je blo vredno :)



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 08 Maj 2013, 18:56:22
Ali ima tak način večina klubov oz. če lahko poveš kakšnega, da vidim če je kakšen v bližini. To 70 eur ali 80 bi bilo men ful fajn... To pomeni jahanje pod nadzorom trenerja? To namreč rabim še kar dolgo... Danes bila prvič po dooolgem času, pa sem rekla, da naj mi kar vse od začetka pokaže, pa sem se kar nekaj spomnila. Vaje pol na začetku so mi bile smešne  :D ker sem mogla npr. se dotaknt z roko svojih prstov, haha, ko otroc, sam potem me je kar spustil z lonže da sem sama jahala, ker je videl, da je brezveze da to delam, ker vseen še mal znam. Ampak nisem dosti, ker je bil teoretični del ful dolg, kar mi je čist OK za začetek, glede na to, da bi se rada res vsako podrobnost naučila o konjih. Noge so me pa vseen bolele od tud čist mal...

Vidim pa, da sigurno drži tist glede opreme... Bolej imet čim več... Pri čiščenju konja je hotel pokazat najprej,d a je on šef in je nekaj z nogo mahal... Potem sem mu nekako "dopovedala", da to pa nočem da dela... In je bil potem čist priden. Sicer je pa itak priden šolski konj, sam če tako dolgo nisi imel stika z živalmi, potem ne veš kaj naj pričakuješ. Mislim, da si grem kar kupit jahalne čevlje... Sem iskala zadnjič trgovino pri nas in je nisem našla, tako zakomplicirano se tja pride...



Weaver

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 506
    • Točke: -50
Odgovori #8 : 08 Maj 2013, 20:58:07
Jaz sem enkrat na prošnjo za krajši čas pridržal konja neki ženski in seveda žival ni bila preveč mirna, je nekaj muvala in silila vame, tista žesnka mi je pa od daleč vpila naj ga ne vlečem...halo, kdo koga vleče (mimogrede, konj je bil konkretno velik preskakovalec ovir). No, potem ženska vendarle prevzame konja, operirala pa je z njim tako, da mu je z bičem mahala pred očmi. Ugotovil sem, da niti nisem tako slab krotilec konj. :)


manca5

  • Gost
Odgovori #9 : 08 Maj 2013, 22:02:44
Citiraj
Ali ima tak način večina klubov oz. če lahko poveš kakšnega, da vidim če je kakšen v bližini. To 70 eur ali 80 bi bilo men ful fajn... To pomeni jahanje pod nadzorom trenerja?
Ja, pod nadzorom trenerja, v grupi do 6 konj. V celjski regiji, če ti pride v poštev mi pošlji zs, pa ti povem o klubu. Je bila pa ta cena 6let nazaj, zdajle ne vem kako je...

Citiraj
ker sem mogla npr. se dotaknt z roko svojih prstov, haha, ko otroc, sam potem me je kar spustil z lonže da sem sama jahala, ker je videl, da je brezveze da to delam, ker vseen še mal znam.
To se ponavadi dela da se jahač sprosti, ugotovi da ne bo kar tako padel dol ob premikanju in ni trd v sedlu, pa tudi za raztegovanje tvojih mišic. Za ogrevanje, kot pri športni, da je manj poškodb in musklfibra  8) Z znanjem in otroci dejansko nima veze. Za začetnike ali prestrašene, meni se pa vseeno vedno zdi da se je fajn malo raztegnat, itak se na začetku konj tudi ogreva s sprehajanjem in je čas.

Citiraj
Pri čiščenju konja je hotel pokazat najprej,d a je on šef in je nekaj z nogo mahal...
Misliš s sprednjo nogo tolkel po tleh? To ponavadi delajo ko prosijo za hrano, za prostost, ko gre konjski kolega ven oni pa ne morejo, ko jim je dolgčas, ko so frustrirani, itd. Ponavadi ni razlog dokazovanje nadvlade. To ti bo povedal s poseganjem v tvoj osebni prostor, s prehitevanjem pri vodenju, neupoštevanjem tvojih ukazov, ustrahovanjem, agresivnostjo...



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 12 Maj 2013, 15:38:01
Aaj, ful bi se priporočala, sem ti že poslala zs  ;D Hvala.

No, to mi je delal ko sem ga čistila in sem ga ravno pripeljala in privezala. Potem je itak takoj nehal, mal sem ga mogla opomnit. Se je pa naslednjič postavil na noge, ko sem ga prišla iskat v hlev in je jedel - skor me je dvignil s tal - sem bolj majhna, sam nisem na srečo zelo lahka  :P Imam nekak srečo, da se ne ustrašim takih stvari. Sem že kaj hujšega doživela tudi, hehe - dokler ni nič, jemljem kot pozitivno izkušnjo kjer se nekaj naučiš. Tako da me je v bistvu potem kar lepo ubogal. Zdaj edino ne vem - a je zaznal, da nimam pojma o konjih, da sem šele na začetku ali pa zato, ker me še ne pozna in probava. Pri jahanju je zelo zelo priden... Menda sicer pri jahanju dostikrat ne ubogajo ti šolski konji, ker vsi, ki so bolj na začetku imajo mal rpobleme z dokazovanjem avtoritete, verjetno se marsikdo boji. Upam, da sem nekak na pravi poti  ;D



manca5

  • Gost
Odgovori #11 : 12 Maj 2013, 17:39:42
Agresija pri hrani? Ali je možno da se te je (ali česa drugega) ustrašil?
Si govorila s trenerjem o dogodku?

Pri konjih je vedno vzpostavljena hierarhija, tudi s človekom in začetniki ponavadi tega konju ne znajo dokazovati, zato je pa potem konj glaven, pa se pojavi grizenje, brcanje, vzpenjanje, neubogljivost, itd. Šolski konji imajo okrog sebe skos začetnike in če jih nekdo ves čas ne popravlja.....
Ne se hecat in naslednjič nesi s sabo bič v boks. Ne da bi ga uporabila, že samo to da ga imaš mu bo dalo razmišljat.
In ne, nasilje ni odgovor, ampak ko si v položaju ko konj ni tvoj, ko se z njim ne moreš ukvarjat s tal in popravljat njegovih maner, dosegat dominance na pravilen način, je edina možnost samo še da varuješ sebe. Vzpenjanje na zadnje, kot agresija, je izredno nevarno. In nočeš pristat na urgenci samo zato. Ne delaj se pogumne in razmišljaj na svojo varnost.

Še ena varianta je da je s konjem nekaj narobe na zdravstveni ravni ter je zato tako odreagiral. Človek pomeni delo in delo povzroča bolečine - neustrezna oprema, bolečine, itd. Ampak spet ni na tebi da bi to ugotavljala, zato se pa pazi.




Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 12 Maj 2013, 19:44:36
Trener je bil zraven in je hotel poseči zraven, ampak mi je uspelo že prej konja umirit, tako da je bil čist priden. Vse skupaj se je zgodilo v cca nekaj sekundah. Sicer bi naj šla sama ponj, pa nisem znala odpret vrat  :o Ja, je imel en zdravstveni problem te dni menda... Nekaj po mojem s prebavo kolikor sem razbrala med vrsticami, nisem potem spraševala.

Nisem pa vedela v tisem trenutku - ali se naj umaknem, zaradi varnosti ali naj vztrajam, da gre z mano. Sem mislila, da če ga izpustim, da bo mislil, da je zmagal, pa da mi bo nagajal... Na srečo je nehal in ubogal, sam verjetno ni bilo pametno... No, potem je bil priden - me je ubogal. Tud ne rine v mene, ko ga krtačim - stoji pri miru, razen prvih nekaj sekund maha s tisto nogo... Pa pri jahanju - fuul priden...

Enkrat se mi ej nekaj podobnega zgodilo, ampak v Celju... Ko sem bila tam ene 14. let stara... Res so imeli enega konja, ki ga je bilo treba nekam peljat in sem ga mogla jaz, pa nisem bila v tistem klubu... Bil je pa veliko višji čez viher, en zelo visok konj. Šel ej res čist na zadnje, no takrat mi pa res ni bilo najbolj prijetno... Pa se zdaj niti en spomnim, kaj sem naredila, msilim da sem se umaknila stran, biča nisem imela po mojem...



lencica

  • *
    • Prispevkov: 13
    • Točke: 0
  • TOLE SI POGLEJTE NUJNO!!!: http://m.youtube.com/#/
Odgovori #13 : 14 Maj 2013, 15:26:46
Pri nas je tako da lahko jahaš  pol leta pa že maš jahač 1 in vse lahk delaš če si pri uni učitelci ki je sicer FULLL fajna Sam pa se lahk Sam delaš da maš rad konje pa boš čez 2 mesca že delu jahač 1 Npr. Jaz tam jaham 5 leto pa še ne preskakujem oz. preskakujem 20-40cm  :'(

Lencica❄


lencica

  • *
    • Prispevkov: 13
    • Točke: 0
  • TOLE SI POGLEJTE NUJNO!!!: http://m.youtube.com/#/
Odgovori #14 : 14 Maj 2013, 15:27:35
*ker me ma ena ko je mal čudna

Lencica❄


Love Horse

  • Gost
Odgovori #15 : 11 Junij 2013, 17:18:16
Hugo.Boss ti bom nekaj svetovala. Pred 20 leti in več ti ni bilo treba pisati teste (teorije), ampak si samo pokazal da znaš :
-korak
-kas (vse vrste)
-galop
-čez motke
-vsaj pol metra visok skok
in nekaj drugih stvari. Pač znati si moral jahati dovol dobro da bi lahko šel na teren.
Zdaj boš morala znati še teorijo.



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 26 Julij 2013, 08:07:31
Teorija, to ni problem, če narediš faks... Znaje, da lahko jaha š na terenu - kdaj vas pa dajo zdaj na teren? Ker namreč nas so dali že v 10. uri jahanja in od takrat sem skoraj vedno jahala po terenu, bila je pa prava sreča, da sem ostala živa  :o Sem se pa iz tega veliko naučila in na srečo nisem nikoli padla dol oziroma sem samo dvakrat v maneži in to na tak eleganten način... Predvidevam, da so zdaj časi, ko se malo bolj poskrbi za varnost :D



Love Horse

  • Gost
Odgovori #17 : 31 Julij 2013, 12:07:06
Teorija, to ni problem, če narediš faks... Znaje, da lahko jaha š na terenu - kdaj vas pa dajo zdaj na teren? Ker namreč nas so dali že v 10. uri jahanja in od takrat sem skoraj vedno jahala po terenu, bila je pa prava sreča, da sem ostala živa  :o Sem se pa iz tega veliko naučila in na srečo nisem nikoli padla dol oziroma sem samo dvakrat v maneži in to na tak eleganten način... Predvidevam, da so zdaj časi, ko se malo bolj poskrbi za varnost :D



Zelo bol poskrbljeno za varnost je (vsaj v klubu kjer jaz jaham). Nebodo te spustili z une vrvi dokler nebodpo 1000% da znaš ustavit in pognat konja. To verjetno že znaš



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 31 Julij 2013, 18:49:49
Nisem sploh bila na vrvi...  :o No, prvih 5 minut in prvi 2 minuti po tem sem delala vaje za ravnotežje  :D Ja mal smešno mi je bilo, ampak sem sama rekla, da glede na to, da do takrat dolgo nisem  jahala, da naj me obravnavajo kot da še nisem. Ker nisem niti sama vedela kaj naj pričakujem in res npr. v lahkem kasu sem kar rabila kako uro, da sem začela to tudi pravilno delat... Me je najprej nabijalo v sedlo, očitno res mal pozabiš stvari... Amapk se hitro potem tud spomniš.

Zdaj bi itak rada prišla do tam, ko se preskoči tudi kaka npr. malo večja ovira, za vsak primer. Jaz samo male. To verjetno zdaj moraš znat, če hočeš it po terenu? Drugače pa, ko smo že prej, že kakšnih deset let nazaj šli kdaj na teren, se mi je eeenkrat zgodilo, da je začel konj galopirat v eno koruzo, ker je zagledal človeka, ki se spušča s padalom. Bilo je po kakih treh ali štirih urah ježe... Ko si utrujen in daš noge iz stremen, vsaj jaz sem jih takrat... in sem razrahljala vajeti. In ko je začel konj galopirat, so vajeti padle proti tlom, da sem jih komaj ujela in ni veliko manjkalo, da bi se konj spotaknil. No, uspelo mi je to ujet in nekako ustavit konja, da nisem niti padla dol. Nekaj takih situacij je bilo, ja :) Ni se mi pa nikoli dogajalo to, ko se spomnim enih na tečaju, bila sta pa ful starejša, mi smo bili pa otroci - konji so jim ful nagajali in večkrat se je en kar ustavil, da je potem jahač padel dol  :P Bom kar tiho, da men to  ne naredi zdaj  :D