Posvojenček

evita · 1270

evita

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
: 11 Julij 2013, 16:21:17
Prvo en lep pozdrav, sem nova tukaj tako, da se opravicujem ce je podobna tema slucajno ze odprta...
Uglavnem z fantom sva pred 1 mesecem posvojila psicka, starega okoli 10 mesecev do 1 leta mesancka in sumim da je mesancek med borderskim terierjem in ostalo se isceva, od neke gospe, ki ni mogla financno skrbet za kuzka, in tud vzgoje ni mel znal je edino sedi, pa se to ce je dobil priboljsek.
Imamo cel kup problemov, spanje na postelji smo resili spi na tleh edino zjutraj se pride crkljat...
No, uglavnem,zaganja se v avtomobile (kadar mu zapaše >:D) renči in laja + miga z repom na neznance, pa ne da bi jih hotel napasti, saj se takoj skrije med noge...uglavnem, je ze kdo dal tak izziv skoz, da je posvojil psicka v taksni starosti brez vzgoje?
Aja pa da nebom samo negatvine stvari govorila, je pravi mali cartek ::) na zacetku je celo rencal, ce si ga nehal bozat, ampak je z tem prenehal ( hvala bogu) naucil se je dat obe tacki, in lulat in kakat je zacel zunaj...pa tudi, ko gremo na sprehod cez pasnik in gozd, ga spustiva in vedno uboga, ko ga pokliceva na prvi odpoklic..edino kadar se loti vohat morava uporabit ces, greva pa brez tebe...in vedno prileti...je res srcek, in tudi velik izziv, hvala bogu pa sem bolj trmasta kot on, tako da nemore zmagat pri vsemu... Upam, da se bo nasel kdo, ki je dal cez podobne izkusnje, saj me zeloooooooooooo zanima kako se je soocal z tem=)



evita

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 11 Julij 2013, 16:22:21
aja pa ce se komu se kaj svita, naj mi proba namignit se drugo pasmo:D Bon je pa na sliki:D



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 12 Julij 2013, 08:59:54
Glede na to, da prav veliko borderskih terierjev ni pri nas (a je sploh kir?) bo težko tudi mešanček s tem  ;) Je pa res nekaj teriersko/šnavcerskega videt. Kako slikco več. Čisto točno je pa vedno težko zvedet.
Drugač pa ja...živim s samim bivšim ''propalicam''. Imaš za vsako stvar posebej že en kup tem odprtih tako, da te vabim k brskanju po forumu  :)

Ti pa vsekakor v štartu priporočam, da psa ne spuščaš dokler nista 110%. Pes je še mlad in bo večino neumnosti šele naumil. ''Češ greva brez njega'' bo odpovedalo takoj, ko bo njegov nos potegnil boljšo samopotrditev. Ko bodo začele prihajat samonagrade pa bo dela še več kot če mu zdaj za nekaj časa tega ne omogočata. Za to je idealna rešitev sledni povodec in aktivni sprehod s psom. Psa na običajnem povodcu v ''sprehajalni drži'' (torej te ne sme vlečt, it kulturno nekje blizu človeka) peljat do točke aktivnosti kjer psa preklopiš na slednega. Tam pa naj pes ne hara in vohari brez tvoje soudeležbe. It se igrice s psom, trenirat odpoklic, kontakt...pri čemer ti pridejo od začetka prav ''polni žepi'' in igrače. Nekje naključno vmes ga pripneš in spet vadiš lepo hojo, pa spet preklopiš...tako nenapovedano, da pes ne skuži ''konc sprehoda -jaz pa še ne grem domu''.
Skakanje, renčanje, nesigurnost...bosta prav tako reševala s kontaktom do vaju. Za vse to se obnese delo od daleč. Psa naštudiraj kdaj in kje ''pade ven''. Kje je tista njegova meja. Da zadevo že opazi a še ne reagira. Tisto mirnost nagrajuj. Nagrajuj pa mirno (nikar čoharit, metat igrače, piskat Prrrrrrrriiiiiidddeennn). Briketek mirno iz roke dat ali položit na tla. In seveda ko napreduje it bliže in bliže.
Največjo bučko počno ljudje med srečevanjem in pes reagira na mimoidoče pa ga trepljajo in bodrijo ''sej ti stric ne bo nič naredu'' ali pa ga krcajo  ::) Najbolje je it čim bolj indiferentno do situacije mimo. Naslednjič pa psa pripravit na srečanje. Ga naučit, da je sodelovanje s tabo veliko vredno in spet postopno dodajat stresne sitaucije.
Če lahko prideš do knjige ''To, priden!'' jo priporočam v branje. Na netu pa imaš (youtube) fine posnetek od Kikopup (Emily Larlham). Prebrskaj in sprašuj  :) Naberi čim več znanja in predvsem delaj s psom.  :) Vsekakor je tudi zelo priporčljiva pasja šola ki zna s takimi. Če ti ni daleč do Kd Krim imaš prav tečaj za azilaše. Velikokrat je posvet v živo krepko bolj koristen.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3 : 12 Julij 2013, 11:49:54

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!