Z napisanim se v celoti strinjam z somesuchlike!
Inka v prvi vrsti, da se ti opravičim, v kolikor si moje besede vzela osebno. Povst res ni letel direktno na tebe, saj nisi edina, ki je tu pisala o podobnih dogodkih. V kolikor čutiš, da sem te užalila, se ti opravičujem.
Želela bi pojasniti par stvari, ki jih navajaš v svoji objavi.
Glede na to, da sta očitno vzreditelja te pasme in jo dobro poznata, ne bi smela tako subjektivno užaljeno reagirati kot sta - ravno vidva bi morala kompetentno komentirati moj opis občasnih "srečanj" z enim od predstavnikov te vajine tako poetično opisovane pasme. Vsako pasmo se da takole kovati med zvezde, če jo vidimo samo z ene plati ...
Ne jaz ne somesuchlike (koliko jaz vem) nisva vzreditelja, to da imam jaz 2 predstavnika pasme (samca in psico), izhaja iz mojega prepričanja, da ti psi najbolje funkcionirajo v družbi sebi enakih. Moja psička je pet kvalitete, kar pomeni, da ni razstavna psica in ni primerna za vzrejo, ker ima lepotno napako (belo tačko do komolca, kar po standardu ni dovoljeno za nadaljno vzrejo).
Jaz se opravičujem, če sem komurkoli dajala vtis, da pasmo kujem v zvezde. Res pa je, da so zame to eni najlepših in najpametnejših psov, tako da povsem pristranska nikoli ne bom.
Sem pa v enem od svojih prejšnih povstov lepo obrazložila, da sem mnenja, da ta pasma ni za vsakogar, predvsem ne za začetnike. Obrazložila, sem tudi koliko dela, časa in truda nam vzame mali RR, da pri njem dosežemo kar nekateri imenujejo le splošna socializacija.
To, Inka, da ste doživeli NAPAD RR obžalujem, ni pa prav, da se nas vse meče v isti koš. Moji še nikomur niso nič žalega storili in upam, da nikoli ne bodo. Zavedam pa se, da imam hitro in eksplozivno pasmo, zato jih v urbanih okoljih ne spuščam z vrvice, saj se mi to zdi neodgovorno.
Kar se tiče genetskega prenašanja agresije na mladiče. Dejstvo je, da se je agresija pri določenih psih pokazala v kasnejših rodovih, vendar pa tudi tu stroka ni enotna, ker jaz nisem strokovnjak s tega področja, to ne bom komentirala.
Konec koncev so ti psi bili v Afriki (vama je ta beseda kaj znana?) vzgajani za lov na leve in podobne velike zveri, en pol manjši pes od njih je potem samo slab nadomestek ...
Jaz sicer tu ne bom razlagala popolne zgodovine RR, vendar pa je treba obrazložiti zakaj so bili te psi vzgajani v Afriki, da ne bo podobnih zmot. RR je bil v Afriki res namenjen za lov na velike mačke, vendar to ne pomeni do so plen lovili in ga na koncu pokončali. Krdelo RR so lovci spustili v lovišče na recimo leva, to krdelo je velikega predatorja izsledilo ter obkolilo in ga spravilo na mesto brez izhoda ( npr. ob drevo ali pečino), tu je krdelo zadrževalo plen, do prihoda lovcev, ki so na koncu plen ustrelili. Kot je meni znano se RR namenoma nikoli ne bo približal nevarnosti ali predatorju do te mere, da bi ga lahko poškodoval. RR pa je bil v svoji zgodovini, v Afriki, namenjen predvsem kot obrambni pes oz. čuvaj naselji, pred velikimi predatorji. Pse so čez noč namestili na strehe svojih bivališč, da so imeli boljši razgled nad okolico in v primeru približevanja nevarnosti, jih je pes na to opozoril. Dandanes RR v Afriki med drugim služijo, kot zvesti spremljevalci in čuvaji, turistov na ogledu safarijev. V primeru nevarnosti ali prepreke, poskačejo iz premikajočih se vozil in tečejo ob konvoju, ter odganjajo nezaželjene obiskovalce. Poznamo pričevanje nekega turista v Afriki, ki je pripovedoval, da so taki RR preusmerili čredo slonov, ki bi bila za skupino turistov lahko usodna. Da ne bo spet govora, da olepšujem pasmo, bom tu končala. Več o zgodovini bi vam znal povedati somesuchlike, saj je predelal veliko literature na to temo.
Na koncu Inka res obžalujem, da je vaš kuža moral izkusiti napad RR, vendar pa vam še enkrat polagam na srce, nismo vsi lastniki tako neodgovorni.