ROBOROVSKI hrcek

NAŠAMICI · 6086

NAŠAMICI

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
: 30 December 2013, 11:34:40
Pozdravček,
V naši družini imamo novega člana-Roborovski hrček. S hrčki nimam nobenih izkušenj zato me zanima nekaj stvari. Lahko mi pošljete tudi link od starih tem če kdo ve da se je že o tem govorilo.
-zanima me ali je hrčku potrebno hišico (v kateri spi) dvigovati in v njej čistiti ali s tem posegaš v njegovo gnezdo?
-v hišico v kateri spi sem dala malo žagovine in tisto kupljeno vatko za male glodavce….je ta vatka varna?
- je roborovskega hrcka res tako težko ujeti če se ti izmuzne? Sicer smo preštudirali kje bomo odprli kletko da ne bo imel kam uiti..pa vseeno…se bojim da ga ne bi poškodovali?
- koliko podlage naj bi imel po tleh? 3 cm?
- zaenkrat sem mu dala vodico v mini skodelico kot jo je imel v trgovini. Vendar se mi zdi da je tam voda hitro umazana ker mu kaj iz zgornjega nadstropja pade notri…je tista posodica-kot flaška-primernejša? Se bo tega navadil če do sedaj ni bil navajen?

Še kakšna pomoč in nasvet z rokovanjem tako malega bitja je več kot dobrodošla. Načeloma pa imam občutek, da ni tako plašen. Sedaj ga imamo od petka doma, pa nam skozi kletko že vzame semenčka iz rok. Je to vzpodbudno ali normalno?

Hvala in lep dan



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 30 December 2013, 16:55:20
Sem imela.

Bolj primeren od kletke je kar se da, velik akvarij s težkim žičnatim pokrovom, na katerega obesiš napajalnik.
Stelja dobrih 10cm mivke oz. drobnega peska, povrh pa slama ali drobni sekanci oz. lubje, ki ga uporabljajo za kače. Žagovina kot taka, zna dražit dihala-je potem boljša hoblščina.
Čim več naravnih materialov-gnezdo/hišica iz kokosove lupine, slamnate krogle.
Jesti sem dajala na tla oz. iz roke, da so se navadili na roko + vedno naj ima na voljo tudi seno! (seno obrusi zoke-semena pa ne), kakšen list radiča, preostale zeli, zelenjava, sadje..o prehrani si več preberite v knjgi nega hrčka ali hrček, vse knjižnice imajo.
Roborovskii se spravi v špranjo manjšo od 1CM!
Lahko gojite doma mokarje, mu dajate kakega črička, muhe, kobilice, vso "naše" meso. Surovo ali malo pokuhano, samo da ni začinjeno.
Moji so imela igrala (gugalnice, palisada) iz finega brusnega papirja, ker so jim nohti zrasli obupno hitro. Dolgo krempelčki pa so boleči, striženje pa stresno.
Namestitev hrčka mora bit v zaveterju, da ni prepiha, ker so občultjivi in hitro zbolijo. Tudi odprta vrata sobe so preveč zanje. Bolezni napredujejo izjemno hitro. Veterinarji, ki se spoznajo na hrčke pa žal niso na vsakem vogalu-mislim, da sta še vedno predvsem dve opcijo Veterinarska fakulteta v Ljubljani in pa Dr. Golob Zlatko na Muti.

V prihodnje se PRED prihodom katerekoli živali pozanimajte o skrbi zanje (hrana, nega, bivanje, ukvarjanje....). In nikar naj na bodo živali darilo-nikoli. Raje kakšna knjiga o njih, oprema.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!