Ribnik

mary · 17216

mary

  • dog loverka
  • *
    • Prispevkov: 493
    • Točke: 11
  • Flat Coated Retrievers 4ever
: 15 April 2006, 14:22:29
Ker smo se odločili, da bomo prenavljali vrt, sem dala predlog, da bi na vrtu imeli tudi majhen ribnik. Ker pa glede ribnikov ne vem prav veliko, bi bila vesela vaših izkušenj, predlogov...

Torej kaj je treba vedeti o ribnikih preden ga imaš, kako ga graditi, kakšne ribe, rastline naseliti vanj...
Sicer sem že precej prebrala na intrnetu, pa vendar me zanimajo vaša mnenja.

LP

Lp, Marusa


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #1 : 16 April 2006, 17:41:21
Mi imamo na vrtu ribnik in ti lahko povem nekaj malenkosti.

Preden začnete graditi ribnik, si vse dobro zamislite in načrtujte. Vse; obliko, globino (da ribe prezimijo mora biti globok vsaj 100 cm, še bolje 120), police za rože in lokvanje (torej morate imeti približno v glavi kakšne rastline boste imeli), ali bo ribnik samo za gledat ali tudi za plavanje, ali bo iz betona ali folije, če bi radi imeli recimo poseben del za želve... Ribnika se ne da kar tako popravljat.
Mi smo se ušteli, ker imamo premajhne police za rastline in lokvanje.

Treba je izbrati prav kraj. Ne preveč v senci, pa tudi ne non stop na soncu, ker je potem veliko alg.

Najpomembnejša stvar v ribniku je vzpostavitev naravnega ravnovesja. To dosežemo z dobro filtracijo in pretokom vode (mi imamo doma narejen filter, pa močno črpalko), na začetku pa je zelo pomembno, da v ribnik nasadimo čim več rastlin, predvsem takih podvodnih, ki proizvajajo kisik. Šele po nekaj mesecih naselimo živalske organizme. Od rib so najbolj priporočljive zlate ribice. Zdržijo velika nihanja temperature (pozimi voda zamrzne, poleti pa se veliko segreje) in niso tako občutljive glede kisika.

RASTLINE
Rastline so zelo pomemben del ribnika. Najpomembnejše so podvodne saj proizvedejo največ kisika, s tem pa omogočajo življenje ribam in drugim organizmom. Pri nas se na žalost vsako leto znova in znova trudimo da bi se končno "orng" prijele, ampak bolj kilavo rastejo.. :-\ Verjetno imamo zato tudi preveč alg.
Lokvanji so koristni, ker dajejo senco. To je pomembno poleti, da se ribe lahko kam umaknejo pred soncem, pa voda se manj segreje. Pa še lepi so kadar cvetijo. Treba jih je pa vsakih nekaj let presaditi.
Obrobne rastline imajo korenine v vodi, liste in cvetove pa nad gladino. Lepo poživijo obalo. Pri nas smo se ušteli, ker imamo zelo majhne police in zato samo nekaj košar.
V močvirniku pa rastejo rastline, ki potrebujejo stalno vlažno zemljo. Pri nas je močvirnik narejen kot plitek del ribnika, ki je od ribnika ločen z majhnim prehodom, nabasanim s kamni in peno. Voda torej teče skozi ta del, zemlja in ostala umazanija pa ostane v močvirniku.
Plavajoče rastline imajo podobno funkcijo kot lokvanji, delajo senco. Govori se, da ko imaš enkrat vodno lečo, se je ne znebiš. Pri nas so vso pojedle ribe. Mogoče smo imeli napačno vrsto.

ŽIVALSKI ORGANIZMI
Od rib so najbolj odporne (in meni najlepše) čisto navadne zlate ribice. Potem pa imamo še polno mutiranih pasem (razne pajčolanke, teleskopke, šibunkini...). Šibunkini samo drugače obarvani (moder pigment, ki po izkušnjah v nekaj letih zbledi in riba ni več tako lepa kot takrat, ko smo jo kupili) in lahko čisto normalno živijo. Nekateri imajo daljše plavuti, ampak to ni tako grozno kot pri pajčolankah. Te imajo dvojne repe in skrajšano telo (posledice slabša in težja prebava), zato so ovirane pri življenju in bolj občutljive. Vseeno pa lahko dokaj normalno živijo v ribniku. Tiste najbolj mutirane zlatke (teleskopke..) z izbuljenimi očesi, brez nekaterih plavuti itd, pa so že taki izrodki, da ne živijo dolgo tudi v idealnih pogojih. :(
Mi imamo večinoma normalne zlatke, nekaj šibunkinov, in mislim da eno pajčolanko (od 5). Mislim da so samo šibunkini kupljeni. Ostale ribe smo dobili iz drugih ribnikov, ali pa smo jih odrešili premajhnih akvarijev. Nekaj pa jih je domače reje. :)
O jesetrih si lahko nekaj preberete tule. Prodajajo jih pa v skoraj vsaki štacuni z opremo za ribnike. ::) >:(

Razne male živalice, majhni raki (ne tisti potočni, potočni naj ostanejo tam, kamor spadajo), hroščki, polžki, vodni drsalci in ostala golazen, je samo dobrodošla. Te živali se večinoma same naselijo in nujno potreben del tega majhnega ekosistema.

Dvoživke, še posebej žabe, običajno motijo vse ljudi naokoli. ;D ;D Regajo namreč, še posebno ponoči. ;D So pa zelo koristne. Hranijo se z ličinkami komarjev in ostale golazni, z vrtnimi polži... Pri nas imamo veliko žab, komarjev pa poleti ni nič več kot drugje.


VZDRŽEVANJE

Vzdrževanje zdravega ribnika niti ni tako zahtevno. Včasih je treba presaditi ali razredčiti kakšno rastlinje, poleti doliti vodo, ki je izhlapela, odstraniti kakšno algo. To je pa tudi večinoma vse.
Rib ni treba hranit vsak dan 2x, čisto dovolj je nekajkrat na teden. Tudi če rib (zlatk) nikoli ne bi nahranili, ne bi kar pomrle. Veliko hrane same najdejo v ribniku, ta hrana je tudi bolj zdrava od industrijsko pripravljene.
Ribnika ni treba vsako leto spraznit in očistit. S tem lahko podremo ravnovesje, zato se to dela samo kadar je res potrebno (približno na 4 leta).

To je tak povzetek biološkega dela. Za tehnični del (črpalke, filtri, osvetljava itd) pa bi bilo bolje vprašat kakšnega moškega. ;D Jaz sem lani, ko sem pred zimo rezala neko močvirsko travo, ponesreči prerezala še kabel od luči. ::) ;D

lp, rina


+1 točka

Los je car!


*nastja*

  • Indi & Nastya
  • *
    • Prispevkov: 2.950
    • Točke: 14
Odgovori #2 : 16 April 2006, 19:38:46
Naši skoraj sosedi imajo tudi ribnik. Na žalost kupljen v interšparu, globok pol metra, pa notr 18 zlatk. V glavnem premalo placa, nobene rastline. Mislim da se je na kamnih malo algic nabralo.
Okoli je nekaj lučk, pa še to so navadne, ki so bile tudi prej tam (preden so kupli ribnik).

Ribice so se mi zdele zelo boge ker so jih imeli v ribniku tudi ko je bilo zelo zelo mrzlo, na vrhu se je nabral led, nekaj centimetrov ..

ko sem šla pa še enkrat mimo so pa na ribnik nakidali 2 metra velik kup snega in seveda nisem vedela a so ribice še vseeno notri ali so jih prestavili. Sedaj pa je spet vse okej, oz. so preživele vse ribice in so spet v ribniku. V bistvu pa ne morem rečt da je vse vrdu ker nimajo rastlin in nimajo zatočišča. Ker so notri samo kamni.

Drugače si pa tudi jaz želim ribnik, pa ribice seveda, in bi pač rada vse to orng nardila. Ampak sej veste. Ko bo Indiju vroče, se bo šel še skopat notr, pa mi po možnosti še kakšno ribico poje.

Ko sem kupovala hrčka v Hočah (to je bilo že par let nazaj - hrček mi je pobegnil 3× iz kletke, ker so bile luknjice na pokrovčku prevelike - pa tako so mi zatrjevali da ne bo mogel ven), sem videla da imajo tam tudi ogromen ribnik. Notgri pa nekaj zlatih ribic, ki so zrasle in so ogroooomneeeeee. Torej pomeni, da zlata ribica zraste pač toliko kot ima prostora. Če živi v bučki je manjša, če pa v ribniku pa večja.

Rina; koliko zlatk pa imaš ti .. ali so velike tako kot bi bile če bi bile v akvariju ali so zrastle. Ker ona v Hočah so velike pol metra.

Rina, ti ki se bolj spoznaš na ribice, a je možno da sploh zlatka zraste tako .. 50 cm. Ali pa je ta "ribica" katera druga vrsta in sploh ni zlatka.

Mary: no želim ti, da bi napredovali, da bi kmalu dobili ribnik, da bi primerno skrbeli za ribice, da bi imele primerne pogoje za življenje ....
Aja .. ali nameravaš kupit ribice v trgovini (ne priporočam - obe moji zlatki  sta poginili po enem letu ali dveh, neznan razlog) ali pri vzreditelju ribic.

Lp, Nastja

+1 točka



mary

  • dog loverka
  • *
    • Prispevkov: 493
    • Točke: 11
  • Flat Coated Retrievers 4ever
Odgovori #3 : 16 April 2006, 20:30:36
Hvala obema za odgovore.

Citiraj
Mary: no želim ti, da bi napredovali, da bi kmalu dobili ribnik, da bi primerno skrbeli za ribice, da bi imele primerne pogoje za življenje ....
Aja .. ali nameravaš kupit ribice v trgovini (ne priporočam - obe moji zlatki  sta poginili po enem letu ali dveh, neznan razlog) ali pri vzreditelju ribic.
Zaenkrat sem itak še v fazi nabiranja informacij ;) Ko pa bo ribnik pa bom seveda kar najbolje poskrbela zanj in za ribice.


Me pa še nekaj zanima glede velikosti ribnika. Zanima me koliko je lahko velik najmanjši ribnik, v katerem so še dobri pogoji za življenje. Vem pa, da čimvečji je, bolje je ;) Za globino je rina že povedala da najmanj 1 meter, kaj pa širina in dolžina?


Lp

Lp, Marusa


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #4 : 16 April 2006, 22:26:46
Saj načeloma lahko ribe čez leto čisto lepo živijo tudi v tistih malih plastičnih ribnikih. Samo filtracijo jim moramo zagotoviti in pozimi seveda primerno prezimovanje.
Bučka nikakor ni primerna za nobene ribe!!! Zlate ribice rabijo kar velik akvarij in niso tako nezahtevne akvarijske ribe. Čeprav izgleda da so v bučki ali majhnem akvariju zadovoljne, so pod stresom, ki prinese bolezni in prezgodnje smrti.

Drugače pa, ja, zlata ribica lahko zraste do pol metra. Sicer bolj redko, ampak zraste. Drži tudi to, da v akvariju ne bo veliko zrastla. Seveda, saj ne more. Zato se meni zdijo premajhni akvariji mučenje.

Obstaja pa še ena vrsta, primerna za ribnike. To so koi krapi. Od zlatk jih ločimo po majhnih brčicah okoli ust. Koi lahko zrastejo tudi do 1 metra. Nekateri so še takih lepih kovinskih barv. So pa dražji od zlatk. Tiste tavelike ribe v Hočah so bili vrjetno koi. Aja, koi so pač večji od zlatk, zato rabijo tudi večji ribnik (za akvarij sploh niso!), pa tudi malce bolj so občutljivi na pomankanje kisika.
Pri nas jih nimamo. Smo imeli 3, pa so poskakali iz vode. Ne vem zakaj. Saj tako malega ribnika pa spet nimamo.

Aja, kot je že Nastja rekla, nakupa rib v trgovinah ne priporočam. Lahko dobiš bolne ribe, ki zaradi zamenjave okolja poginejo. Lahko prineseš kakšno bolezen v ribnik... Najbolje je vzeti ribe od kakšnega, ki ima domač podmladek. Kakšno zlatko se lahko dobi tudi pri nas. ;)

Nastja, veš da ne vem koliko rib imamo... Tam okoli 30... Ampak vse ločim med sabo in opazim če kakšna manjka. Letošnjo zimo je odšel en samček, z nežnimi oranžnimi lisami na beli podlagi. Pa malo daljši rep je imel. Mi je res žal da ga ni nikjer več. :(

Mary, naš je dolg 4 m in širok 3. Približno. Lahko bi bil za meter krajši in ožji, če bi bil pa še več, bi moral imeti pa že ful navpične stene in bi najbrž čudno izgledalo. Katere bi bile res minimalne mere pa ne vem.

lp

+1 točka

Los je car!


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #5 : 17 April 2006, 11:30:50
Lahko si dovolim en bioloski medklic?

NE RIB!!!!!!!!!

Ribe so iz bioloskega stalisca gledano grozna stvar za ribnik. In za naravni ekosistem sploh.
Zakaj?

Za vodne organizme je fajn, ce obstaja nekaksna mreza habitatov. Recimo, dva potocka in vmes trije ribniki. Tako se med vsemi habitati naredi povezava in stabilnost populacij vodnih zivali se lazje vzdrzuje.
(Recimo, ne vem, da en ribnik zasujejo, imajo zivali se vedno obe reki in dva ribnika. Ali ko se zivali selijo , imajo vmes pocivalisca.)

Vse te vrste rib, ki so nastete, niso avtohtone, zato porusijo naravno ravnovesje. Ribe pojejo ostale vodne organizme. Ker nimajo naravnih sovraznikov, so itak neustavljive. Posebej zlate ribice so smrt, ker so res zelo vzdrzljive in popolnoma vsejede in vse pojejo.
rina vi imate najbrz tako fajn splaniran ribnik, da se lahko organizmi skrijejo v rastlinju v plitvini, ampak ce ne bi imeli rib, bi imeli tega se dosti vec. Zabe, pupki, kacji pastirji...

Ce nimas rib, jih ne rabis hranit, ne rabis filtrirat vode in vodnega pretoka (kar je, gledano iz ekoloskega stalisca, v bistvu nevarcna raba energije). In voda ni umazana! Naraven ribnik sam vzdrzuje ravnovesje. Ne rabis rastlin iz trgovine (lokvanjev in podobnega, ki mimogrede spet niso avtohtoni - in vsaka neavtohtona vrsta v naravi je kot tempirana bomba, ker nikoli ne ves, ce se ne bo mogoce nenadzorovano sirila), ker jih lahko naberes v naravi, pa tudi same pridejo in se naselijo.

Kako ga zgradit?
Izkopljes luknjo dimenzij po zelji, ampak pazi, da ne bodo bregovi prestrmi, ampak da bo lepo polozni, vsaj na eni strani. Prekrijes z dovolj trdno folijo (mislim, da obstaja prav posebna za ribnike), ki jo na bregovih fiksiras s kamni, dno pa prekrijes z zemljo.
Ko natois vodo, moras dodat neke posebne preparate, da unicis klor, ali pa ce pustis, da voda stoji nekaj tednov.
Ce pocakas, bo zivljenje samo prislo v ribnik ;) ceprav zna to trajat tudi eno leto. Ce bi rada prej, gres po vodno rastlinje v naravo (kot je ze rina rekla, pazi se vodne lece, ki tudi ni avtohtona in enkrat ko jo dobis, se je ne znebis vec). Lahko prineses tudi kaksne mreste ali paglavce. Kacji pastirji bodo prisli sami :)

Kar se vzdrzevanja tice, moras samo pazit, da se ne zaraste in moras dovolj pogosto cistit vodne rastline, predvsem rogoz, ce se ti bo naselil, in podvodne rastline (ce prekrijejo ribnik, potem ga zadusijo).

Evo, to je moj predlog za naraven ribnik...

+1 točka

battito animale


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #6 : 17 April 2006, 12:55:25
Ja, Lilit, tak naraven ribnik bi tudi jaz imela. Samo kaj ko morajo biti tudi ribice, pa potoček... ::) Imamo pa povsod kamne, tako da se lahko razni organizmi skrivajo pred ribami. Ko je bil prazen je izgledal takole.
Pa na moje ogromno veselje, se je trava že razrastle iz košar in je zdaj v tistem delu prava zabava za žabe in kačje pastirje... Me doma niso hotli poslušat, ko sem rekla da bi morali rastline nasadit prosto med kamne.

Za vodne organizme je fajn, ce obstaja nekaksna mreza habitatov. Recimo, dva potocka in vmes trije ribniki. Tako se med vsemi habitati naredi povezava in stabilnost populacij vodnih zivali se lazje vzdrzuje.
(Recimo, ne vem, da en ribnik zasujejo, imajo zivali se vedno obe reki in dva ribnika. Ali ko se zivali selijo , imajo vmes pocivalisca.)

Tega pa ne razumem. To misliš en sistem, kjer je vse povezano med sabo? Umetno ali naravno narejen? Si ne predstavljam kako bi to zgledalo na vrtu.

lp, rina

Los je car!


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #7 : 17 April 2006, 13:14:45
Ne, ne, ne na vrtu :D mislim v sirsem okolju. Ne mislim, da moras ti sam naredit tak sistem, ampak ko naredis na vrtu naraven ribnik, dodas en clen v ta sistem.

battito animale


*nastja*

  • Indi & Nastya
  • *
    • Prispevkov: 2.950
    • Točke: 14
Odgovori #8 : 17 April 2006, 13:40:26
Samo men se zdi da je dobro če so alge v ribniku. Če že moraš skrbeti za to, da imajo ribe kisik, je res dobro če so tudi alge.

Zato ker:
- alge proizvajajo fotosintezo. Pri procesu fotosinteze se ustvarja grozdni sladkor - glukoza (hrana za alge) in seveda tudi kisik. Torej alge dajejo kisik. Samo pa seveda ni ne vem kako lepo za videt če je polno alg in imaš prav, da če je možnost dobiti kisik tudi s kakšnimi drugimi rastlinami, da so v ribniku pač lepše rastline in ne alge.

No sem prebrala na tej: http://freeweb.siol.net/arc0208/rastline/rastline.htm strani, da je dobra rastlina za v ribnik vodna kuga (Lagarosiphon mayor, sin. Elodea crispa), ker čisti vodo in daje kisik.   Pa tudi baje "vzema" hrano algam in tako alge ne rastejo več in je tudi voda bolj čista. No to si preberi pač na tej strani, je pa vse zelo lepo opisano.

Evo pa še ena spletna trgovina - http://www.enaa.com/oddelki/zoo/dept.asp?dept%5Fid=1301 => tekočina ki preprečuje alge!



rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #9 : 17 April 2006, 14:00:33
Ajaaaa to. ;D Ubistvu je potem to en del naravnega okolja. Vem za en tak ribnik, ki je v bistvu razširjen potoček. Samo so zlatke notr. :-\ Pa po tleh je ilovica, nobenega polivinila.

Naš pa nima povezave z okoljem, tako da organizmi, ki živijo izključno v vodi, ne morejo priti oz. oditi.

Je pa ful zanimivo opazovat življenje v ribniku. Lani sem videla, kako je ena žaba pojedla ogromnega kačjega pastirja. Pa kako ličinke kačjih pastirjev ujamejo paglavca in celo malo ribo. Enkrat je prišel na obisk en obrobljeni kozak. Za tiste, ki ne veste izgleda takole: http://www.cwikowscy.pl/B5pop.html Je pa to en meni toook zakon hrošč. Tak ogromen, pa ful lep. Pa ful lepo plava.

lp, rina

Los je car!


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #10 : 17 April 2006, 14:09:48
nastja, tiste tekočine proti algam so za moje mnenje eno sranje. Algastega problema se je treba lotit pri vzroku, ne pa da not zlivamo ene umetne strupe... Brez veze.

Los je car!


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #11 : 17 April 2006, 15:23:58
Alg ne sme bit prevec.
Alge dajejo kisik, ampak ce se prevec razrastejo, pokrijejo vodno povrsino in potem zaprejo svetlobo.

Vodna kuga je spet neavtohtona rastlina... zakaj se klice vodna kuga, ker se siri hitro kot kuga in jo je tezko ustavit :-X
(So mi sli kar lasi pokonci, ko sem brala seznam rastlin na linku od nastje. Precej rastlin je zelo invazivnih, kar pomeni, da niso avtohtone ampak se pri nas vseeno tako dobro pocutijo, da se prekomerno namnozijo, ker so brez naravnih sovraznikov, in tako unicijo nase vrste).

rina: ne ne, ma ne mislim, da so povezani z vodo med sabo ;) ampak da niso v preveliki razdalji... saj zabe, recimo, pupki, kacji pastirji, hrosci... ti se vsi selijo po kopnem.

battito animale


*nastja*

  • Indi & Nastya
  • *
    • Prispevkov: 2.950
    • Točke: 14
Odgovori #12 : 17 April 2006, 16:42:40
Ja sej .. potem škodi tako algam in tako ribam.  :-\
Pa sej neki algic mora bit, preveč je pa pač preveč a ne



kanchy

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 3.107
    • Točke: 17
  • white princess :)
Odgovori #13 : 17 April 2006, 17:20:41
Prekrijes z dovolj trdno folijo (mislim, da obstaja prav posebna za ribnike), ki jo na bregovih fiksiras s kamni, dno pa prekrijes z zemljo.

Tudi mi smo ga pokrili s tem (res je obstajajo posebne za ribnike) ampak nam je pozimi ko je voda zmrznila počil, zato smo poskusili z betonom  ::) ki naj bi bil narejen posebej za ribnike vendar je tudi ta razpadel  ;D Sedaj ribnik čaka da ga povečamo in uredimo  :)



KamI

  • *
    • Prispevkov: 739
    • Točke: 7
  • ..it's nice to come home to a warm cat.
Odgovori #14 : 17 April 2006, 18:09:21
Lilit, a vi imate tak ribnik...brez rib ?  :)
Mi ga bomo tudi delali (verjetno drugo leto), pa smo že nekaj načrtovali glede rib, očitno jih ne bo  :P Je res fajn, da je čimbolj naraven..pa še mačka bi znervirale (ribe)  ;D

Katere rastline pa recimo lahko damo vanj in kakšna prst se da na dno ?

"In order to keep a true perspective of one's importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him."  - Dereke Bruce

Val in Pasha


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #15 : 17 April 2006, 20:04:58
Ne nimam ribnika... sem ga hotela delat, pa se potem nekako nismo odlocili doma. Pa pri nas je tudi ful huda susa, bi se potem vsako leto posusil ali pa bi porabili ful vode...

Sem bila pa na tecaju obnavljanja kraskih kalov v Trstu in so nam razlozili vse to, kaksen ribnik se naredi, zakaj ne rib in take stvari.

Za prst bi bilo najboljse, ce imas kje moznost dobit kaksno glino. Rastline pa naberes v kaksnem bliznjem ribniku, ne vem, mogoce se jih da tudi kupit... kaksen dristavec recimo (Potamogeton) ali porečnik (Alisma) bi bil cisto uredu.

battito animale


kanchy

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 3.107
    • Točke: 17
  • white princess :)
Odgovori #16 : 19 April 2006, 11:32:53
Še dve slikici našega ribnika, ki mora v obnovo (raje ne bom pokazala v kakšnem stanju je zdaj  ;D )
http://www.moj-album.com/slike/1099511/TPm0uy9KYrC1Z1Kc.v.jpg
http://www.moj-album.com/slike/1099511/vcejVbp0XtZlOCqx.v.jpg



mufko

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 11 Maj 2006, 09:43:37
Za vse,ki bi želeli vedeti kaj o ribniku,lahko obiščete moj blog:http://www.vecer.si/blog/RIBNIK



kanchy

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 3.107
    • Točke: 17
  • white princess :)
Odgovori #18 : 11 Maj 2006, 16:59:37
Samo da bo lažje da bomo samo kliknili  ;) Takole: http://www.vecer.si/blog/RIBNIK