Koliko časa na dan(teden) delate s psom?

mamarozi · 4651

mamarozi

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 0
: 09 Oktober 2014, 10:23:09
Točno to me zanima...koliko časa namenite psu na dan, teden, za delo...vzgojo...učenje? Koliko psom, ki so na začetku, tako kot recimo naš in koliko časa delate s psom, ki znanje le utrjuje?
Zanima me predvsem odgovor tistih, ki NIMATE delovnih psov, ki se ne ukvarjate AKTIVNO z agilitijem oz. drugimi formalnimi šolskimi rečmi (prinašanje, zganjanje ovc, lov, vleka,...).
Torej, koliko časa nameni za učenje, osvajanje novih ukazov, utrjevanje znanja, ordinary Joe ali Jane.
LP
Maja



KevinBecca

  • Gost
Odgovori #1 : 09 Oktober 2014, 11:00:46
Hej!

Zdaj čisto tak. Z mojo jaz ne treniram ničesar zna pa veliko trikcev. Sprehod traja cca 1-2 uri, v času sprehoda pa ponoviva stare trike pa malo jo dol spustim, da se razlaufa...

Ko prideva domov pa se učiva novih trikcev kako uro... potem pa seveda prosti cas z njo tako da na dan kakih 5 ur ali več... (prosti čas ko kaj delam veni)



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2 : 09 Oktober 2014, 11:30:45
Imam delovno pasmo (ruski terier), ne pa delovnega psa v smislu aktivnega športnika. Delavnost nima pravzaprav nikakršne veze s tem koliko sva delala, ampak je bilo preprosto treba psa "zrihtat" za neko normalno življenje skozi katerega je s psom lažje it če ni napol nor. Tako da do ene treh let je bilo nekje 3-4 ure na dan, potem počasi navzdol, za zdle pa ne bi znala v urah povedat ker marsikaj mimgrede narediva (nošnja košarice ko greva v kostanj ipd), kak teden nič, sem pa tja en orng trening, poleg tega je pa doma itak skoz zraven in se še tako marsikaj naredi. S tem da pri nama je od začetka bilo vsaj 50% časa socializacije.



**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #3 : 09 Oktober 2014, 11:48:34
S kraševcem, ki je star 6 let zjutraj naredimo pol urni sprehod, ki je samo običajen sprehod, da opravi svoje in malo pretegne noge. Popoldne ponavadi naredimo še en eno urni sprehod. Načeloma povadim odpoklic, ignoriranje drugih psov, izmenično je spuščen in pripet, občasno naredim tudi kakšno krajšo poslušnost. Nekje trikrat na teden kakšnih dvakrat po 10 minut povadim šolske vaje poslušnosti, ponavljam stare trike ali pa klikam kaj novega. Sem in tja, v povprečju bi rekla dvakrat na teden, gre tudi na krajši, 3km tek ali pa podobno razdaljo teče ob kolesu. Se pa čez dan tudi veliko igra in preganja z mojim terierjem.
Do tretjega leta je bilo dela precej več, ker je imel energije za izvoz, potem pa se je umiril in sedaj mu ta tempo zelo odgovarja. Ponoči spi zunaj, v pesjaku, čez dan pa je v hiši oziroma nas spremlja pri opravilih.

Border terier je star 11 mesecev in je zelo, zelo živahen. Z njim se pač ne bi mogel samo neAKTIVNO ukvarjati z nečim, tudi če bi si tega želel, potrebuje namreč veliko usmerjene aktivnosti. Zjutraj ima polurni sprehod (ločeno od kraševca) po gozdu z metanjem palic, hojo v hrib. Vmes vedno s četrt do pol jutranjega obroka vadim odpoklic. Doma še nekajkrat prinese žogico, ponavadi do nekje pol ali tričetrt obroka poklikam za kar se trenutno pač učiva, maksimalno to traja do deset minut. Ostalo dobi v skledo, potem pa je v kletki, dokler ne opravimo svojih službenih/šolskih obveznosti. Popoldne ima obvezno malo daljši sprehod, včasih s kraševcem, včasih brez (odvisno kako si v družini razdelimo- včasih gre kraško na sprehod, tek s kom drugim, drugače pa se odpravi z nama). Sedaj, ko se temperature spuščajo, bo najbrž ta aktivnost malo zamrla, sicer pa v toplejših dneh na vsakem sprehodu aktivno plava, prinaša žogice/frizbije, palice. Povadiva tudi različne stvari, ki vključujejo gibanje (pošiljanje okrog dreves ipd.), vadiva odpoklic. Doma ima ponavadi kakšno poslušnosti, recimo dvakrat po slabih deset minut, veliko igre, utrjevanje starih ali učenje novih stvari, nikakor pa zaenkrat skupaj ne več kot pol ure, štirideset minut aktivnega dela. Drugi obrok običajno vedno porabim na drugem sprehodu ali pri vajah, klikanju itd.
Drugače pa je povsod zraven, njegova majhnost je pri tem zelo praktična, saj je z mano tudi v mestu, na pijači, pri vsakodnevnih opravkih in priložnostno kakšno stvar povadim v tudi v drugačnem, novem okolju.

Lp




čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #4 : 09 Oktober 2014, 13:15:18
Že nekaj časa ničesar dejansko ne trenirava, vsaj v nobenem klubu ne.
Sprehodi so dnevnno okoli 1.5-2 ure v skupnem seštevku, daljši traja 1h. Kadar jo učim kako novo zadevo. Ali je to trik, ali je to kaka ovira, mi to vzame 10-15 minut.
Igra je sicer že vključena na sprehodu, ampak vseeno doma na dvorišču/travniku še 5-10min igre z mano. Pa v hiši  se tako mimogrede tu in tam pobockama (igrama).

Ona je pes, ki absolutno rabi neko delo, rutino, to ima v krvi in brez vsaj 10 minut mini poslušnosti na sprehodih, malo v hiši, se prelevi v razštelanega psa. Tako, da neglede na to, ali bi jaz rada bla frej kot ptiček na vej in na morju pozabila na vse. Enostavno ne gre. Ker tista razštelanost ni dobre vrste, ni zgolj razigranost ampak je živc na sprehodih, ki bi jedel mačke, veverice, s podil za srno, kak samojed ji zlo paše na jedilnik.  ::)

Ukvarjanje (igra, nega, sprehodi, učenj) s psom me izredno veseli! Zato sem pri tem tudi bolj učinkovita. V 5minutah s psom naredim bistveno več, kot 5 minut za računalnikom v pripravi diplome ali z likalnikom v roki. Me pa sploh ne veseli likanje, brisanje praha, pospravljanje in nakupovanje. Zato časovno prihranim pri hišnih opravilih in nakupovanju. In je tudi doma dobro znano-pes je na meni, izjemoma kdo drug, drugi pa več okoli hiše naredijo.

V začetku, od posvojitve pa prvo leto, dve, je ukvarjanja bilo podvojeno. Verjetno okoli 4 ure dnevno-pa to res tisto nagrajevanje, socializacija.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Asja

  • *
    • Prispevkov: 161
    • Točke: 1
Odgovori #5 : 09 Oktober 2014, 13:40:47
Delam toliko, kot imam časa in se mi ljubi. Do prihoda iz službe popoldne tako ali tako nič - zjutraj kratek sprehod, da se malo pretegne in opravi potrebe, popoldne pa 1-2 uri ornk sprehod, na določenih delih, kjer ni drugih ljudi ali psov, jo spustim, sledi metanje žoge (a to paše pod "delo s psom"?). Sicer pa, če vidim, da postaja razpuščena, uvedem nazaj vaje poslušnosti (na sprehodih, doma - večkrat po ca. 5 minut), zvečer navadno če sem pri volji pa kakšni trikci, priprave na rally obedience, kamor hodiva itd.

Nekaj je sicer stalnic pri obnašanju doma, ki jih mora upoštevati: preden dobi obrok, je sedi - poglej v oči - tačka (to je itak tako navajena, da sama od sebe naredi zaporedje, bolj je lačna, hitreje naniza te gibe  ;D ), če je "prostor", je "prostor". Trenutno razmišljam, da bi jo navadila, da ne sme pred mano skozi vrata, ampak da grem jaz prva iz stanovanja in noter - a vi to prakticirate?



KevinBecca

  • Gost
Odgovori #6 : 09 Oktober 2014, 15:14:15
Nekaj je sicer stalnic pri obnašanju doma, ki jih mora upoštevati: preden dobi obrok, je sedi - poglej v oči - tačka (to je itak tako navajena, da sama od sebe naredi zaporedje, bolj je lačna, hitreje naniza te gibe  ;D ), če je "prostor", je "prostor". Trenutno razmišljam, da bi jo navadila, da ne sme pred mano skozi vrata, ampak da grem jaz prva iz stanovanja in noter - a vi to prakticirate?

Ja! Vedno prakticiram to. Prakticiram pa tudi da pocaka pred boksom in pride not ko jo pokličem. Potem se mora vsest, narediti očesni stik, prosit, se nazaj vsest. Potem zapustim boks pa mora sedeti dokler ne rečem "lahko", potem pa lahko vzame.

Za odhod izven hiše - seveda. Jaz prvi ona, ko jo pokličem oz. Dam dovoljenje da pride ven. To je pri njej rutina in že točno ve kaj mora...



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 09 Oktober 2014, 16:33:32
Jaz mislim da precej spadam v to kategorijo, saj imam jazbečarja (iz druge roke). Ukvarjava se sicer z agilityjem in rally obediencem, ampak ne nekaj resno, trenutno tudi brez inštruktorja (samo online tečaj za agi).  :) Zjutraj preden grem v šolo greva na 20 minutni sprehod, toliko da opravi potrebo in da da dopoldan mir. Popoldan greva za prb. 1 uro, takrat ga res utrudim - se igrava, vadiva poslušnost, razne trikce, plus še sprehod. Zvečer pa ga ponavadi zdaj ko je šola starši peljejo za ene 45 minut (neaktiven sprehod). Za vikende oz. med tednom kak dan ko nimam nič za se učit pa greva popoldan malo dlje, ga vzamem s sabo h starim staršem ali kam drugam, greva na agility trening... Sliši se precej malo aktivnosti, ampak se res potrudim da ga popoldan utrudim in njemu je čisto dovolj.  :)



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #8 : 10 Oktober 2014, 09:14:25
Trenutno razmišljam, da bi jo navadila, da ne sme pred mano skozi vrata, ampak da grem jaz prva iz stanovanja in noter - a vi to prakticirate?

Ne



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 10 Oktober 2014, 18:14:40
Citiraj
Nekaj je sicer stalnic pri obnašanju doma, ki jih mora upoštevati: preden dobi obrok, je sedi - poglej v oči - tačka (to je itak tako navajena, da sama od sebe naredi zaporedje, bolj je lačna, hitreje naniza te gibe  ;D ), če je "prostor", je "prostor". Trenutno razmišljam, da bi jo navadila, da ne sme pred mano skozi vrata, ampak da grem jaz prva iz stanovanja in noter - a vi to prakticirate?
Meni je bolj všeč da pred obrokom vsakič narediš druge vaje (da pes ne dela avtomatsko) - prevsem pa jaz delam  tako, da dam posodo s hrano že na tla in delam razne vaje, pri katerih pes ne sme biti skoncentriran le na posodo s hrano; torej vrtenje, hoja nazaj (pomožnosti še kake osmice okrog nog nazaj), prosi, dotikanje tarč tako da se mora obrniti proti posodi... Torej takšne ki so fizično nemogoče če proba le čimprej priti do hrane.  :) Sva se kar precej namučila da lahko zdaj vse naredi brez težav...
To glede vrat jaz prakticiram tako da se mora ustaviti pri vratih, me pogledati in gre lahko na moje dovoljenje ven (včasih tudi pred mano, kakor pač pride). Uporabljam pa to izključno da pes ve, da se sam skozi vrata ne hodi in da ne zbeži takoj ko pozabim za minutko odprta vrata, ne pa iz kakšnih ''dominančnih razlogov''.  :P