Definicija iz Pravilnika o kakovosti mesa klavne živine in divjadi ( http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV7892 )
...
3. Meso klavne živine in divjadi (v nadaljnjem besedilu: meso) je po tem pravilniku skeletno mišičevje zaklane živine ter zaklane ali uplenjene divjadi z vraščenim mastnim in vezivnim tkivom, s kostmi in hrustanci, s krvnimi in limfnimi žilami, bezgavkami in živci, ki ni bilo razen s hlajenjem drugače obdelano.
...
6. Užitni deli klavne živine in divjadi (v nadaljnjem besedilu: užitni deli), ki se ne štejejo za meso po tem pravilniku, so:
- mastna tkiva: opornjak (mastno tkivo črevesja) in loj (mastno tkivo goved, ovac, koz in kopitarjev);
- notranji organi ali drobovina, in sicer:
a) možgani, jezik (jeziki goveda vseh starosti, namenjeni za prehrano ljudi ali živali, se izrezuje s prečnim rezom pred podaljškom osnovne jezične kosti); srce, goltanec, sapnik, pljuča, jetra, vranica, ledvice, moda – testisi in kri,
...
http://www.pdfio.net/k-3117532.htmlKaKovost in označevanje
mesa
meso
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
KaKovost in oZnačevanje Mesa
Izdaja:
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za varno hrano
Dunajska 58, Ljubljana
telefon: 01 478 91 26
faks: 01 478 90 55
Zastopa: iztok jarc, minister
Uredila: dr. Lucijan Cencič in Urška Šubic Mavri Opomba:
To gradivo je zgolj informativne narave in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
zanj ne jamči niti odškodninsko niti kako drugače.
Primeri, ki jih gradivo vsebuje, so navedeni samo za ponazoritev.
Oblikovanje, priprava in tisk: Birografika Bori, d.o.o.
Naklada: 12.000 izvodov Zahvala:
Leto izdaje: 2008 Zahvaljujemo se Mesnici in delikatesi Marinček s.p. za pomoč pri pripravi slikovnega materiala.
CiP – kataložni zapis o publikaciji
narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana
637.5.04/.07
637.5:003.29
KaKovost in označevanje mesa / [uredila Lucijan
Cencič in Urška Šubic Mavri]. - Ljubljana : Ministrstvo za
kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za varno
hrano, 2008
isBn 978-961-6299-99-2
1. Cencič, Lucijan
240491776
Kakovost in oznacevanje mesa
Kaj je meso?
V ožjem pomenu kot meso razumemo skeletno mišičevje živali z vraščenim
mastnim in vezivnim tkivom, s krvnimi in limfnimi žilami, z bezgavkami in z živci.
K mesu prištevamo tudi drobovino, jezik, jetra in druge užitne organe.
Katere vrste mesa poznamo?
Po izvoru razlikujemo meso klavne živine in divjadi ter rib in drugih vodnih živali.
K mesu klavne živine pri nas uvrščamo meso govedi, prašičev,
P R A V I L N I K
o označevanju in kategorizaciji svinjskega mesa
Ta pravilnik določa način razreza in razvrščanja svinjskega mesa (v nadaljnjem besedilu: meso) po kakovostnih kategorijah ter način označevanja mesa s katerim se zagotavlja povezava med identifikacijo trupov, polovic, četrtin ali kosov mesa na eni strani in živalmi na drugi strani, ki morajo biti zagotovljeni v proizvodnji in v prometu.
– notranji organi ali drobovina so možgani, jezik, srce, pljuča, jetra, vranica, ledvice, moda (testisi), kri, deli želodca in debelega črevesa ter tanka čreva;