Uvozen pes ni cepljen proti steklini

Lord · 8853

Lord

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
: 21 Februar 2015, 10:35:06
Pozdravljeni, pred enim tednom sem kupil Rottweilier na Hrvaskem, kuza je star stiri mesece ima cip, tato, potni list, rodovnik in je cepljen proti kugi ni pa cepljen proti steklini.Problem je nastal ko sem ga hotel prepisat na svoje ime, na domaci veterinarski postaji, veterinar je dejal ce ga cepi on lahko nastane problem, ker bi moral bit cepljen preden je dopolnil tri mesece, svetoval mi je, da ga odpeljem na Hrvasko cepit. Ima gdo kaksen pameten nasvet,hvala.lp



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #1 : 21 Februar 2015, 10:58:13
Za uvoz v Slovenijo si oglejte to tabelo: http://www.uvhvvr.gov.si/fileadmin/uvhvvr.gov.si/pageuploads/DELOVNA_PODROCJA/Mednarodne_zadeve/Dok/Zivali/Povzetek_pogojev_za_netrgovske_premike_hisnih_zivali_v_Slovenijo__velja_z_29._decembrom_2014_.pdf

Psi ne smejo biti cepljeni pred 12 tednom. Posljite svojemu veterinarju zgornjo tabelo, da najdeta resitev. Lahko pa seveda poklicete se kaksno drugo veterino za drugo mnenje.


martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #2 : 21 Februar 2015, 11:22:39
Na Hrvaškem bi moral biti cepljen  star12 tednov  in uvožen 21 dni po tem.
Veterinar ne bo tega opravil - krši zakon - uvoz psa ni bil opravljen po predpisih. Kršitev !!!

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #3 : 21 Februar 2015, 12:51:30
Jaz pa več nič ne razumem okoli tega zakona o uvozu mladiča...in se mi zdi, da kolikor se pogovorjam, tudi sami veterinarji ne čisto.
Na tem linku piše, da pred doplnjenim 3 mesecem starosti lahko psa uvozimo brez cepljenja iz držav EU, s tistimi dodatnimi zahtevami.

TOREJ, prav razumem finto vsega tega?  Da če psa uvozimo in še nismo v modri knjižici navedeni kot lastniki velja vsa ta zgodba o cepljenju pri 3 mesecih in nato 21 dni čakanj..., če pa smo v knjižici že navedeni kot lastniki, pa ga lahko pripeljemo pred tretjim mesecem? Torej je naloga vzreditelja samo v tem, da nas v modri knjižici zavede kot lastnika za dotičnega mladiča in je rešen problem in lahko psa uvozim pri normalni starosti?


Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #4 : 21 Februar 2015, 13:42:24
Kolikor vem se pravila za uvoz niso spremenila. Torej lahko uvoziš mlajšega necepljenega mladiča. Problem je, da je bil necepljen mladič uvožen pri starosti, ko bi že moral biti cepljen. Pes bi moral biti cepljen pri 12 tednih in v tem primeru tudi ne bi bilo  treba čakati sicer obveznih 21 dni.


Dada73

  • *
    • Prispevkov: 204
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 21 Februar 2015, 13:51:11
Kuža je star 4 mesece in bi moral bit cepljen pri 3 mesecih, kršite zakon in vas lahko doleti kazen in to kar velika, dokler tega ne boste rešli, ga tudi vpisat v naš register ne morete, hkrati kršite zakon in če naletite na kontrolo, ki ga izvaja veterinarska inšpekcija, bo spet kazen.
Drugače kot da greste nazaj na Hrvaško tam cepite, pol pa ga skrivate še vsaj 3 tedne, al pa 3 tedne pustite pri vzreditelju, druge rešitve ne bo tule



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #6 : 21 Februar 2015, 14:07:36
Seveda je. Priznaš napako, plačaš kazen, psa se cepi, registrira, v najslabšem primeru ga imaš doma v karanteni tri teedne.


Lord

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 21 Februar 2015, 18:13:52
Hvala vsem za odgovore, verjetno bom potni list poslal lasniku on ga bo na Hrvaškem pri veterinarju potrdil da je bil pes ceplen, kužka bom pa cepil doma, seveda dvojno plačal ceplenje >:(



diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 21 Februar 2015, 20:53:00
Lord, kaj naj porečem.. Morda v tolažbo le to, da si imel "srečo".  :)

Ja, da te ni tvoj veterinar že iz "prve" prijavil".  In ti na vrat nakopal območnega veterinarskega inšpektorja.  >:(

Očitno je nekaterim vetom prava "poslastica" prijaviti (nevedne) lastnike, ki kupijo psa z veliko mero odgovornosti, pri vzreditelju, čipiranega, cepljenega, s potnim listom.... . Očitno je to sedaj v "modi".

Mi nismo imeli te "sreče". Bom takoj pojasnila.





Meseca januarja smo iz Hrvaške uvozili 10. tednov starega mladička.

 Dobra psarna, kuža je bil čipiran, tetoviran, opravljeno je imel prvo cepljenje proti kužnim boleznim. Lastnik oz. njegov vzreditelj nam je izročil potni list, uredil pri svojem veterinarju zaznamek (na zadnji strani potnega lista), da kuža ni prišel v stik z dvijimi živalmi, ki so dovzetne za steklino. Žig in podpis. Se pravi, da je šlo za "nekomercialni" premik psa pred dopolnjenimi 3. meseci starosti. Export rodovnik pride itak kasneje.

 In zdaj se kot vestni, ponosni novopečeni lastniki odpravimo v roku 7. dni na našo veterino, da ga "prijavimo" in vpišemo v centralni register, kot veleva zakon. Do tu vse lepo in prav.

Zdaj pa POZOR, od tu naprej pa ni bilo več vse lepo in prav. Gospod veterinar pregleda psička, preveri čip,pogleda potni list in pravi: "Še izjavo prosim". Izjavo, da kuža ni prišel v stik z divjimi živalmi, ki so dovzetne za steklino. Imamo. Prijazno ga "opozorimo", da ima kuža to "izjavo vpisano v potni list, podpisano n požigosano s strani hrvaškega veterinarja. Pravi gospod veterinar, da to ni to in da želi izjavo, ki je "samostojna", na zato posebej predpisanem obrazcu. Malo se gledamo, mi nimamo razen kupoprodajne pogodbe za kužka ničesar več. In pravi gospod vet., da nas mora prijaviti.

Smo dejansko mislili, da se človek šali. Še bolj debelo ga gledamo. In res, po nekaj dnevih dobimo domov po pošti (priporočeno) obvestilo območnega veterinarskega inšpektorja o neizpolnjevanju pogojev za uvoz mladička in predpisano globo v višini 200,00 EUR.

In zdaj se začne "trnova" pot zbiranja informacij. Kličem dotičnega podpisanega vet. inšpektorja - ta modro molči, ne pove ničesar in nas naroči na osebni obisk in "sestanek" z vso dokumentacijo, ki jo posedujemo za v ponedeljek, 23. februarja 2015. Evo, zdaj pa se je potrebno "znajti". Očitno nekaj "manjka". In pokličem meni ljubo prijateljico iz vet. stroke , ki mi prijazno pove, da je z 30. decembrom stopil v veljavo novi "zakon" glede uvoza in da je potrebno priložiti še dodatno izjavo. Da gre za predpisano izjavo iz toček a, člena 7(2) in člena 11 (2) Uredbe EU, trallala.. Nič ne najdem.

Potem pa pokličem kar direktno na bivši VURS, naletim na eno prijazno gospo, ki me je s pomočjo spleta vodila (preko vseh teh zakompliciranih Uredb inUradnih listov) do te izjave. In si jo natisnem. in glej ga zlomka, zopet rabim "pomoč" pri izpolnjevanju. Rubrika: Črkovno številčna oznaka transponderjev - le kaj bi to bilo? Št. mikročipa? Nisem sigurna in zopet prosim za "pomoč". Ja,številko čipa je potrebno vpisati, izvem. Res sem diplomirano budalo.. Vem, da očitno nič ne vem, hi hi.. Tako, izjavo zdaj imamo, podpisano s strani vzreditelja, v ponedeljek nas čaka obisk pri vet. inšpektorju. Ne vem, kako se bo srečanje končalo. Bo "zadovoljen", nas bo oglobil? Bom poročala.

Tako, iz "prve "roke sem napisala, kako in kaj. Definitivno pa me ima sveta jeza, saj gre za popolnoma isto zadevo, kot jo imamo že vpisano v potnem listu kužka. Je pač treba "zadostiti" še birokratskim EU "pogojem". Saj nimam nič "Proti" še enemu papirju, sem pa mnenja, če že vsi znajo kasirati pri koritu, bi bilo prav, da bi nas tudi pravočasno obveščali. Upam, da sem bila razumljiva in hvala, da ste se prebili do konca.

Tako, da dragi Lord, uredi to na Hrvaškem. To je moj nasvet.

Bom pa vesela, če mi bo kdo od pisočih in sodelujočih na tem forumu pojasnil, zakaj in čemu je dobro  in potrebno cepiti steklino pri mladičkih, starih 3 mesece. Pri treh mesecih starosti opravimo še drugo oz. tretjo vakcinacijo proti kužnim nalezljivim boleznim..  Steklina bi lahko "počakala" še kak mesec ali dva.

Sicer pa, kaj naj porečem? Steklina me ne skrbi, veliko bolj me "skrbijo" klopi in bolezni, ki jih klopi prenašajo..

Vesela bom odgovorov.

Pa lep pozdrav.





BlackSwan

  • Gost
Odgovori #9 : 21 Februar 2015, 21:39:28
Izvedbena uredba Komisije (EU) št. 577/2013 in še Pravilnik o veterinarskih pogojih, ki morajo biti izpolnjeni za netrgovske premike hišnih živali, in o modelu potnega lista, ki mora spremljati te živali

To bi pač moral vedeti hrvaški veterinar (očitno se še niso navadili, da je biti v EU drugače in ne velja več le njihova lastna zakonodaja) oz. predvsem bi se vi pred uvozom morali bolje pozanimati (poklicati veterino še preden ste šli iskat psa). Ignorantia iuris nocet (nepoznavanje prava škodi). Nihče se ne more sklicevati na to, da ne pozna veljavnega prava (kam bi pa prišli) - zato se kakršnekoli spremembe tudi objavijo v Uradnem listu z vakacijskim rokom, ki je namenjen temu, da se javnost pouči o spremembah - pravočasno obveščanje torej je, žal pa se ljudje zanašajo samo na medije, da jim bodo povedali za vsako spremembo, ko bi iniciativa morala biti pri nas samih (ne pa da se potem jezimo, ker smo fasali globo oz. da je nekomu "poslastica" prijavljati nevedneže, ko je prijava njihova dolžnost).

Je pa vprašanje, zakaj potreba po samostojni izjavi:
Citiraj
(3) Uredba [...] določa, da se psi, mačke in beli dihurji ne smejo premikati [...], razen če so bili cepljeni proti steklini s cepivom, ki izpolnjuje zahteve o veljavnosti iz Priloge III k Uredbi. Vendar se lahko dovolijo premiki mladih psov, mačk in belih dihurjev, ki niso cepljeni ali ne izpolnjujejo zahtev o veljavnosti [...], kadar lastnik ali pooblaščena oseba med drugim predloži podpisano izjavo, da hišne živali od svojega rojstva do trenutka netrgovskega premika niso bile v stiku z divjimi živalmi vrst, ki so dovzetne za steklino. Zato je treba v tej uredbi določiti zahteve glede formata, oblike in jezika navedene izjave.

Uredba (in formalne zahteve) je bila verjetno sprejeta zaradi jasnosti in poenostavitve zakonodaje EU (združenje in posodobitev več starih določil v en akt), da se v vseh članicah uporablja enako, tako kot je predpisano.



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #10 : 22 Februar 2015, 10:20:15
Čudno prečudno, da se ljudje začnejo zanimati o predpisih, zakonih, uredbah takrat, ko  gre za plačilo globe.  Šele takrat, zakaj neki ne prej? In se jim godi krivica...pa iščejo dežurnega krivca. halooo

 Tudi je odvisno, od kod gre za uvoz - poznamo namreč države  razglašene za proste stekline, a ne?

Bi rekla, da forumi, mediji in ... ne vem kaj še vse niso  mesto za iskanje  informacij. Zakaj neki imamo toliko zaposlenih v javnem sektorju na določenih mestih - ti so namreč dolžni in to tudi storijo, dati informacije.
In veterinarji so seznanjeni, kako morajo postopati.. ne smejo in nočejo kršiti zakonov - čemu neki - zato, ker nekdo pričakuje podporo pri svojem kršenju zakona.

Očitno tule kup ljudi niti ne ve, kaj predpisuje zakon  glede cepljenja stekline celo za mladiče rojene v Slo.
 ??? ???
Močno upam, da se že končno vzpostavi red pri uvozu, švercu, preprodaji in štepanju mladičev tukaj in tam.


I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #11 : 22 Februar 2015, 11:49:04
Diva, ta izjava ni prav nič novega.  Izpolnjevali smo jo tudi mi (tako ali podobno) za naše izvožene mladiče že davno. In to ni isto kot štempelj zadaj v knjižici. Je pa res, da se do sedaj večina ni držala pravil in teh izjav ni imela.

Pa še to. pravila so ravila in treba se jih je držati. Vendar zadnje spremembe niso vnesle nič drugega, kot veliko zmešnjavo. Praktično nihče ti ne zna dati povsem zaneslijivega podatka za konkretno državo, celo inšpektorji ne.


purple_echo

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 06 April 2015, 20:45:03
Živio!

Ogrevamo se za nakup psa iz Hrvaške, saj v Sloveniji trenutno ni nobenega legla pasme, ki jo iščemo. Po vsej verjetnosti bomo vzeli nerodovniškega psa.


Če sem prav razumela, za uvoz nerodovniškega mladička iz Hrvaške potrebuješ:

- veljaven potni list (po 29.12.2014)
- čip
- če je že dopolnil 12 tednov mora imeti potrdilo, da je bil cepljen proti steklini, če je mlajši tega ne potrebuje
- izjavo, da ni prišel v stil z divjimi živalmi, ki bi lahko imele steklino.

In če imaš vse te pogoje izpolnjene, ga lahko brez problemov pripelješ čez mejo in brez problemov prijaviš na naši veterinarski postaji?

Zanima me še:
Ali mora čip imeti podatke o mami psički?
Če je že dopolnil 12 tednov, recimo, da je bil cepljen točno pri 12 tednih, ali potem mora ostati pri vzrediteljih še 21 dni, ali kako je s tem?


Najlepša hvala za odgovore,
Echo



Keka

  • *
    • Prispevkov: 274
    • Točke: 1
Odgovori #13 : 06 April 2015, 21:22:57
Pa saj je bilo že miljonkrat povedano, ampak bom vseeno - če pes nima rodovnika, potem težko govoriš o pasmi. Mogoče bo samo podoben pasmi, ki jo iščete...
Sicer se pa s svojimi vprašanji obrni na Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in boš dobila točen odgovor.



barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #14 : 06 April 2015, 23:00:18
Cip nosi podatke le o psu. Vi morate imeti podatke o mami psicki... pri rodovniski vzreji to ni bavbav. Pri stepariji pa ni nujno, da psicka sploh kaj ima...


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #15 : 07 April 2015, 12:50:29
Pri uvoženih ne rabiš številke čipa matere. Mislim, da moraš imeti poleg naštetega še kupoprodajno/posvojitveno pogodbo


aegir

  • *
    • Prispevkov: 102
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 07 April 2015, 16:29:52
Če je mladič skoten po 1.1.2015 potem potrebuješ podatke o izvoru.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #17 : 07 April 2015, 16:48:14
Za domače. Za uvožene so drugi pogoji (v nekaterih državah nimajo čipiranja ect)