Za pesjanarje > Pasme

Prosim za pomoč pri izbiri psa

<< < (2/9) > >>

Asja:

--- Citat: Iurist na 10 Maj 2016, 13:52:49 ---Tudi bi, če bi bil kak mladiček. Moj fant je bolj proti temu, ker misli, da naj bi tisti psi imeli neke vedenjske motnje. S čimer se jaz absolutno ne strinjam, samo pač morava se zmenit glede tega, tako da se bova strinjala. A veš ti slučajno za kakega takega mladička, ki ga oddajajo?

--- Konec Navedka ---

Vedenjske motnje imajo lahko tudi čistokrvni psi z rodovnikom in ne vem kakšnim poreklom, če se jih od začetka ne vzgaja pravilno. Vsakemu psu, zavetiščnemu ali ne, je treba v štartu postaviti pravila in omejitve, biti dosleden, ga šolati in socializirati. Če ne lahko pobezlja še tako rodovniški labradorec.

Ne vem za nikogar, ki bi oddajal pse. Osebno imam psico iz zavetišča in če bi se še enkrat odločala za psa (oz. ko se bom), bom šla spet ponj v zavetišče. ;)

Asja:
Sicer pa, če je tvoj fant tako nesiguren in če boš šla vseeno pogledat v zavetišče, lahko s seboj vzameš tudi kakšnega pasjega strokovnjaka, ki zna morda na licu mesta oceniti karakter psa ali njegov potencial.

Lanabela:
Všeč so ti silno različni psi.
bigli so prijazni, družabni, z ustrezno vzgojo in šolanjem tudi dovolj ubogljivi, razen tam, kjer lahko naletijo na divjad - po naravi so pač goniči. Čuvaji niso, znajo pa dovolj dobro lajat. Če vam ni odveč imeti psa tam, kjer je možno da naleti na divjad privezanega, potem so od vseh naštetih možnosti še najboljša izbira.
Bauceron pes, ki potrebuje zelo dosledno vzgojo, dosledno šolanje. Glede na trmo, teritorialnost, hitre reakcije in moč ga neizkušenim lastnikom ne bi priporočala, razen če si ga izrecno želijo in so pripravljeni z njim resno delat od prvega dneva. . Zaradi naštetih lastnosti sodi v skupino, ki si jo naštela spodaj. (Vsi spodaj našteti psi so izredno nežni in prijazni, kadar so tako vzgojeni)
Labradorci in zlati prinašalci se prodajajo kot najbolj simpl psi pod soncem, super začetniški psi, pa to v bistvu niso, sploh ne samci. Rabijo kar precej gibanja in rabijo zaposlitev. Treba je paziti da ga dobimo iz zdrave vzreje od staršev z dobrim karakterjem, potem pa je treba z njimi orenk delat. Sicer so psi iz dobre vzreje do ljudi prijazni, ni pa samo po sebi umevno, da bodo prijazni tudi do drugih psov. Kadar nimajo dovolj zaposlitve, se ozjemno radi potepajo, če le obstaja najmanjša možnost za pobeg.
Vipet bi znal biti idealna izbira - prijazni, nežni, v stanovanju mirni, zunaj pa živahni, a tudi ta bo šel, če bo zagledal zajca (v tem pogledu je boljši od bigla, ker mora zajca dejansko videti, bigl ga pa izvoha). Nič od čuvaja.
Psi iz zavetišča so loterija, najbolje je vzeti neproblematičnega in prijaznega odraslega psa, ker vsaj približno vidiš kakšen je vizuelno in karakterno (pa še v tem primeru se kdaj kaj pokaže - najpogostejša vedenjska motnja pri zavetiških psih pa je ločitvena tesnoba, ki se jo včasih da odpraviti včasih pa ne in se v zavetišču ne pokaže vedno)

Ptičarje odsvetujem, ker so to delovni psi in brez zelo resne zaposlitve in resnično ogromno gibanja postanejo neobvladljivi in destruktivni.

Še par predlogov: na večji in bolj čuvajski strani bi bilo vredno pogledati bele švicarske ovčarje (so nežnejši in z manj nagona kot nemški ovčarji, treba pa je paziti, da ne dobiš plašnega ali nervoznega mladiča), precej lažje obvladljivi od bavcerona, je pa treba z njimi delati. Od lovskih bi bilo vredno razmisliti tudi o špringer španjelu (večji od kokra, lažje obvladljiv in manj zahteven od večjih ptičarjev, ob primernem šolanju je njegov lovski nagon obvladljiv). Od polarcev bi prišel v poštev (če imate smisel za humor in če se s psom te vrste karakterno ujamete) samojed - zelo prijazen, nežen pes, zna biti trmast, a z zelo zgodnjim učenjem odpoklica in s pravilno (beri prijazno in dosledno) vzgojo in šolnjem dovolj ubogljiv in lepo vodljiv pes. Za obrambo ni, je pa pozoren in zna opozorit na tujca z lajanjem.

Nika:
Beauceroni so bolj potencialno nevarni kot pasme, ki si jih naštela kot take ;) Zelo zahtevni, ampak če se resno odločiš lahko v sodelovanju z dobrim vzrediteljem in inštruktorjem marsikaj narediš.

Kaj pa planšarski psi - švicar, bernc, apenzeler?

Iurist:
Hvala vam ženske, ste mi ogromno pomagale. Lanabela, res hvala za tako obširno razlago. Ja, no potem so bile moje skrbi v zvezi z beauceronom malo upravičene... nisem vedela, da je to tako, da so zelo zahtevni. No, sedaj vem. Tale beli švicarski ovčar zgleda tudi super, tudi špringer španjel, pa tudi samojed. Tudi planšarski psi so mi zelo všeč. Ne vem kako se bom odločila. Morda pa najbolje, da vzamem kar beagle-a, ki si ga od nekdaj želim, pa pač kot ste napisale, se sprijaznim z njegovo naravo in ga nekje v divjini držim na povodcu :) Ah... Kako pa ste se ve odločile za svoje pse? Kaj pa mislite, katera pasma bi bila najbolj primerna, da je čuvaj (torej za zaščito) in obenem prijazen in neagresiven in družinski članček?

Ja, res so mi všeč silno različni psi :), ker se vseeno ne spoznam toliko oz nimam toliko kontakta s psi in so mi večinoma všeč na podlagi videza in obnašanja, kar sem do sedaj pač videla. Zato pa bi rada čim več izvedela in se izobrazila.

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

[*] Prejšnja stran

Pojdi na polno verzijo