hermelin

*nastya_lony* · 4366

*nastya_lony*

  • *
    • Prispevkov: 486
    • Točke: 13
  • uživam pasje življenje...
: 02 Maj 2006, 22:49:38
OPIS: Hermelini imajo dolg, vitek in gibčen trup.Ima nizke noge, gobček ima razmeroma kratek,uhlje pa ima dokaj velike.Dlako ima kratko ter gosto(mehko).Rep ima navadno daljši od ene tretinje dolžine trupa z glavo.Hermelin je pozimi popolnoma bel  le zadnji del repa ostane rjav.Drugače ima hermelin hrbet rjav, trebuh,ki je pa ostro omejen pa bel.

ŽIVLJENSKI PROSTOR:[ Večinoma se naseljuje tam,kjer ima dosti kritja in hrane.Naseljuje se na nižinskih poljedelskih območij, pašnikih, močvirjih, travnikih v gozove,..Pri nas je najbolj pogost na Ljubljanskem barju.

RAZMOŽEVANJE: Je precej nenavadno. Samci so plodni nekje od sredine maja tam nekje do sredine avgusta.

ŽIVLJENSKA DOBA: Živijo nekje do sedmega leta starosti.V naravi je življenska doba med enih in eni in pol letom starosti. Največ hermelinov izgubi življenje v prvem letu starosti.

S ČIM SE PREHRANJUJEJO?: Hrani se z glodavci, malo manj s priči. Kadar glodavcev ni dovolj se hrani tudi z deževniki, kačami, plazilci,...Če so hermelin kot domači ljubljenči pa imajo najraje svežo zelenjavo.Samci potrebujejo na dan 55g hrane,samica pa okoli 33g.

PLENILCI: Večinoma jih plenijo večje ujede, sove ter zveri(npr.volk).

Ali mogoče kdo ve,kje se lahko kupi hermelina? So mi res ful luštkani in smo se malo doma pogovarjali, da bi ga MOGOČE( ::) ) imeli. Pred leti je imela hermelina tudi moja teta in je rekla,da je spal zraven nje na postelji, čez dan,ko je bila pa doma ji je bil pa vedno okrog vrata ;D  :o

Slike so v priponki!

VIR: pomagala sem si s to internetno stranjo http://www.lovstvo.net/D-Hermelin.php
p.s. slike sem našla na iskalniku google.



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1 : 03 Maj 2006, 00:23:01
Hermelin je DIVJA zival in kot takega ga ni dovoljeno zadrzevati v ujetnistvu, kaj sele prodajati!!! Ce si si ze pomagala z omenjeno spletno stranjo, si verjetno nasla tudi tale podatek: Status: Stabilen, popolno zavarovana vrsta.

Ni mi pa jasno od kje ti podatek, da najraje jedo svezo zelenjavo... Hermelini so, tako kot vecina ostalih zivali iz druzine kun, striktni mesojedi. Tistih par jagod, ki jih morda v naravi pojedo, jih se ne naredijo vsejedov. In sveza zelenjava definitivno ni primerna prehrana zanje, saj je, tako kot npr. beli dihurji ne morejo prebavljat.

Vem, da sem odgovorila nekoliko ostro, ampak me kar "v luft vrze", ko kdo dobi idejo, da bi doma imel divjo zival, ker je pac "lustkana" ... Seveda se najde kaksen razlog, ki je pogojno opravicljiv, vendar mora skrbnik taki zivali nuditi potrebne pogoje in se zavedati v kaj se spusca ...
m.

p.s. Je tvoja teta sigurno imela hermelincka (in od kod), ali je bil beli dihur...?

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


*nastya_lony*

  • *
    • Prispevkov: 486
    • Točke: 13
  • uživam pasje življenje...
Odgovori #2 : 03 Maj 2006, 21:22:50
Doma je sigurno imela hermelina,ampak res veliko let nazaj, tako da sta ga videla ati in mami.Ko sem jo pa vprašala je rekla,da je zelo(vsaj njen) jedel zelenjavo......Smo pa se doma tudi pogovarjali, da ga raje ne bi imeli zao,ker bi trpel pa še zaradi našega maltežana,ki je v stanovanju in bi znorel,če bi še eno žival pripeljali v stanovanje.

p.s. nikakor nisi odgovorila preostro...Imaš pač svoje mnenje in ga tudi poveš.

Lp, Nastja in zverine!